Anda di halaman 1dari 13

TAJUK 5:

KEMAHIRAN MENYELESAIKAN MASALAH

DEFINISI KEMAHIRAN MENYELESAIKAN MASALAH Torrence (1973):

Proses seseorang itu menjadi peka terhadap masalah dan ini melibatkan seseorang individu itu cuba mencari penyelesaian membuat andaian, mengubah hidup, dan akhirnya melaporkan hasilnya
2

PROSES MENYELESAIKAN MASALAH

5 Tahap cara IDEAL:


I D Identify The Problem To Be Solved
Write problems in your words

Develop Possible Plans


List all plans considered

E
A

Explore possible strategies


Which strategy is used and why

Act on your chosen strategy


Show all work to arrive at answer

Look back, reflect, and evaluate


Does this solution make sense, is it reasonable?
3

FAEDAH KEMAHIRAN MENYELESAIKAN MASALAH


a.Akan Bertindak Secara Rasional

Dan Objektif b.Akan Menyelesaikan Masalah Dengan Sistematik c.Meningkatkan Kemahiran Berfikir d.Meningkatkan Keyakinan Diri
4

SYARAT UNTUK MENYELESAIKAN MASALAH 1.Faham masalah dengan berkesan 2.Yakin dengan kebolehan diri 3.Analisis masalah dengan terperinci 4.Bertenang dan terus berfikir 5.Tidak mudah berputus asa 6.Elakkan meletakkan sempadan dalam pemikiran
5

AKTIVITI HARI INI


1.Bentuk kumpulan (5-6 orang dalam satu kumpulan) 2.Lantik seorang ketua

3.Selesaikan masalah mengikut proses penyelesaian masalah IDEAL 4.Setiap kumpulan akan membentangkan penyelesaian masalah yang telah dibuat kepada kelas kelak.
6

Situasi 1: Berpindah ke rumah baru. Anggota keluarga sibuk mengatur pelbagai perabot. Didapati sebuah almari pakaian tidak boleh dibawa masuk ke bilik tidur utama kerana saiznya terlalu besar. Tetapi almari berkenaan amat diperlukan.

Situasi 2 : Persatuan Pengakap STKK bercadang membersihkah kawasan pantai yang tercemar di Pulau Manukan tetapi menghadapi masalah pengangkutan dan kewangan. Bagaimanakah persatuan itu boleh mengatasinya?

SITUASI 3:

Kebanyakan pelajar di sekolah X lemah dalam semua mata pelajaran.

Situasi 4: Anda terperangkap di dalam sebuah lif yang tiba-tiba mengalami kerosakan. Bersama anda ialah seorang nenek yang sudah tua dan mula panik.

10

Situasi 5:
Anda dan keluarga dalam perjalanan ke Taman Kinabalu, Kundasang untuk melancong. Dalam perjalanan, kereta anda tiba-tiba terhenti di lokasi yang agak sunyi dan terpencil.

11

Situasi 6:
Pada satu malam, ketika anda sedang melalui kawasan tanah perkuburan, tiba-tiba anda melihat seseorang yang sedang terbaring dan meminta pertolongan anda.

12

Sekian

13