Anda di halaman 1dari 14

SENI DALAM PENDIDIKAN

Deria dan Seni

PENGENALAN
Deria terdiri daripada pancaindera lihat, dengar, sentuh, rasa dan hidu. Kesedaran dan kepentingan deria yang dianugerahkan Tuhan Digunakan untuk mengetahui, memahami dan mengenalpasti apa yang terdapat di sekeliling.

DENGAR
Apa yang didengar :
digambarkan melalui lukisan gubahan bunyi atau muzik boleh terhasil dapat dibuat interpretasi dan bergerak sama ada cepat atau lambat

LIHAT
Apa yang dilihat (pengamatan, pemerhatian) diingat :
Banyak benda/ perkara yang dilihat di sekeliling sepanjang hari termasuklah perubahan warna alam yang boleh diaplikasikan dalam seni visual. Perubahan warna alam mengikut peredaran masa seharian boleh mempengaruhi mood dan ekspresi seseorang. Bunyi muzik yang sesuai boleh menggambarkan ekspresi. Pergerakan juga berubah mengikut ekspresi

SENTUH
Biasanya dengan menggunakan jari Merupakan aspek perkembangan psikomotor yang mula-mula diperolehi oleh kanak-kanak sebelum berbahasa. Pelajar menggunakan jari untuk melukis, bermain muzik. Bergerak mengikut aras atau ruang sama ada tinggi, rendah sederhana, dekat dan jauh.

RASA
Menurut Modul Seni Dalam Pendidikan untuk pelajar-pelajar OUM, rasa merupakan gerak hati atau kata hati pelajar. Apakah benar kenyataan ini? Sedangkan apa yang kita tahu deria rasa adalah berkait dengan apa yang dirasa oleh lidah yakni rasa masin, manis, masam, pahit dan sebagainya.

HIDU
Hidu lebih menekankan aspek penanggapan. Penanggapan tidak berlaku secara semulajadi, sebaliknya guru harus merancang strategi untuk menyerapkan unsr ini di dalam pengajarannya.

AKTIVITI
DERIA LIHAT (apa/bagai mana anda melihat Seni Visual (Warna) Muzik (dinamik) Pergerakan (Aktiviti) EKSPRESI melalui SENI

MASA
SUBUH Kabur T. HARI Jelas MALAM Tidak nampak dalam gelap hitam Sangat lembut

Kelabu lembut Bangun dari tidur

Jingga Kuat

Berjalan

tidur

AKTIVITI
DERIA DENGAR (apa anda dengar) Seni Visual (lukis garisan) EKSPRESI melalui SENI

MASA
SUBUH T. HARI MALAM

Muzik (cipta bunyi)


Pergerakan (cepat/lambat)

AKTIVITI
DERIA SENTUH
(apa anda sentuh)

EKSPRESI melalui SENI

MASA
SUBUH T. HARI MALAM

Seni Visual (lukis gambar)

Gambar macam biasa,terdapat banyak idea

Gambar macam biasa,idea kurang

Gambar macam biasa,idea banyak

Muzik (cipta irama yang berbeza) Pergerakan (aras tinggi, sederhana dan rendah)

Corak irama yang menyegarkan

Corak irama yang segar

Corak irama yang lembut

Pergerakan aras sederhana dan ruang yang dekat

Pergerakan aras sederhana dan ruang yang luas

Pergerakanaras rendah dan ruang yang dekat

AKTIVITI
DERIA RASA (apa anda rasa)
Seni Visual (lukis ekspresi muka)

EKSPRESI melalui SENI

MASA
SUBUH T. HARI MALAM

Muzik (jenis mud muzik)

Pergerakan (jenis langkah)

AKTIVITI
DERIA HIDU (apa yang anda hidu)
Seni Visual (lukis ekspresi muka)

EKSPRESI melalui SENI

MASA
SUBUH T. HARI MALAM

Muzik (cipta bunyi)

Pergerakan (bergerak setempat)

TUGASAN TUTORIAL
1. Tulis satu refleksi individu tentang apa yang anda sudah pelajari dan alami berasaskan kepentingan deria terutamanya dalam konteks anda sebagai seorang pelajar serta guru.

TUGASAN TUTORIAL
2. Anda dikehendaki menulis respon deria yang terlibat pada ruang yang disediakan AKTIVITI
Melukis gambar pemandangan dan mewarnakannya Pelajar membuat gerakan berdasarkan peristiwa dalam gambar tersebut Pealajar mengekspresikan suasana dengan menggunakan alat muzik Mendengar bunyi alat-alat muzik dan suara manusia. Pelajar bertindak balas dengan pergerakan yang sesuai dan mengambarkan dalam bentuk seni visual. Membolehkan pelajar untuk meninjau tekstur dan kontur sesuatu permukaan Pelajar menutup mata dan menyentuh sesuatu objek yang diedarkan oleh guru seperti kertas pasir, fabrik, benang bulu, dan kapas. Pelajar membanding beza sentuhan yang dialami dan mengekspresi melalui gerakan. Membuat latihan pernafasan Melakukan pergerakan dengan menggunakan imaginasi anda untuk menunjukkan bau harum, udara nyaman dan kemudian melukiskan imej visual mengikut seperti mana yang diekspresikan.

JENIS DERIA

Anda mungkin juga menyukai