Reka Bentuk dan Teknologi Pemilihan jenis kayu dalam pembinaan rumah

TUTORIAL 2 : EZZAT BIN MOHAMED BAKRI NAZRUL FIRDAUS BIN JELANI NOR ATIKAH BINTI AHMAD HIDAYATUL ISMA BINTI SUMADIN

RBT 3118

REKAAN RUMAH .

Jenis penggunaan 3. Sifat fizikal dan daya tahan kayu 4. Kepercayaan kepada semangat kayu . Kemudahan memperolehi bahan kayu 2.FAKTOR-FAKTOR PEMILIHAN KAYU 1.

JENIS KAYU YANG DIGUNAKAN Bahagian rumah Lantai Nama kayu Meranti * Jika lantai parquet boleh menggunakan kayu nyatoh. Cengal Cengal Cengal Cengal Meranti Tiang Kuda-kuda bumbung Bumbung Pintu Rangka pintu .

Bahagian rumah Tingkap Nama kayu Cengal Rangka tingkap Tangga Dinding Rasuk Alang Meranti Cengal Cengal Meranti Meranti .

lantai dan perkakasan umum • Mempunyai warna yang terang Lantai. Meranti rangka pintu. rasuk dan alang. rangka tingkap. .SEBAB PEMILIHAN KAYU Bahagian rumah Nama kayu Sebab menggunakan kayu tersebut • Urat kasar dan kesat • Kumpulan kayu yang keras dan ringan • Kuat dan tahan lama / lasak • Mudah dikerjakan • Digunakan untuk perabot.

Bahagian rumah Nama kayu Sebab menggunakan kayu tersebut • Antara kayu paling keras dalam jenis kategori kayu berat • Mudah dikerjakan • Tahan daripada serangan kulat dan bubuk walaupun tanpa diawet • Tidak mudah menyerap air dan mudah mengering • Mempunyai permukaan rata yang berkilat • Tahan lasak • Mempunyai nilai estetika Tiang. tangga dan dinding. bumbung.Cengal kuda bumbung. . pintu. kuda. tingkap.

SIFAT KAYU LAIN  Jati Keras tapi mudah dipotong  Mempunyai permukaan dan tekstur yang cantik  Tidak mengeluarkan bau  Bernilai dekoratif  Getah  Mudah diukir  Berwarna putih  Mempunyai ira kayu yang cantik  Nyatoh  Ringan dan tidak mudah patah  Mempunyai tekstur yang halus  Mempunyai daya resonansi yang baik  .

mampatan dan lenturan yang baik Boleh dibentuk menggunakan mesin tanpa memerlukan penggunaan teknologi yang tinggi Mudah di ubah bentuk (modify) semasa ditapak binaan Mudah di guna semula .Nota tambahan =)  Kelebihan kayu sebagai bahan binaan berbanding bahan struktur yang lain:       Mempunyai ratio kekuatan berbanding berat yang tinggi Mempunyai nilai estetik yang tinggi Mempunyai kekuatan tegangan.

       Mempunyai insulasi terma dan insulasi bunyi yang baik Mempunyai ketahanan fizikal yang baik apabila menghadapi kejutan secara tiba-tiba (seperti gempa bumi atau kekuatan angin yang tinggi) Penyelenggaraan yang mudah dan murah Mempunyai harga yang baik apabila menjadi bahan buangan Boleh menghadapi tekanan penggunaan dengan baik dan mempunyai jangka hayat yang tinggi jika dirawat dengan bahan pengawet tertentu Mempunyai pelbagai jenis kekuatan bergantung kepada jenis kayu. sesuai untuk pelbagai jenis kegunaan Pengeluaran kayu tidak memerlukan pengunaan tenaga yang tinggi .

 Kekurangan kayu sebagai bahan binaan berbanding bahan lain:  Ketahanan yang lemah terhadap serangan fungi dan serangga (anai-anai)  Ketahanan yang lemah terhadap api  Kemampatan (compression) kayu lemah apabila mengalami tekanan yang bersudut tepat dengan urat kayu .

hbp.com/journal/item/2?&show_interstitial=1&u=%2Fjour nal%2Fitem http://materialsupply.wordpress.my/aldrin/Studio%20and%20Lecture/RLD503/RLD 503%20(kuliah%201).RUJUKAN  http://www.com/2007/08/13/sifat-sifat-kayu-danpenggunaannya/ .htm http://ejiputriramadhani.go.htm http://rahsiakayubatudanlogam.dephut.blogspot.com/ http://wahidcivilengineer.html http://www.usm.blogspot.multiply.com/2010/11/04/ http://lloni.wordpress.com/2010/09/bahan-dan-binaankayu-kayan.id/Halaman/STANDARDISASI_&_LINGKUNGAN       _KEHUTANAN/INFO_V02/VII_V02.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful