Anda di halaman 1dari 29

DISEDIAKAN OLEH: MOHD ALIF ADHAM

Radio

Majalah

Televisyen

Surat khabar

JENISJENIS MEDIA

Internet

SETERUSNYA

Surat Khabar
Melaporkan berita terkini mengenai sukan

dalam bentuk bercetak.

Majalah

Memaparkan isu-isu dalam sukan , laporan

sukan, gambar-gambar atlet, atau temubual

Radio

Menyampaikan laporan terkini mengenai

sukan walau di mana sahaja pendengar berada.

Televisyen

Menayangkan acara sukan yang sedang

berlangsung dan memberi laporan atau berita terkini mengenai sukan.

Internet
Mengandungi sebahagian besar maklumat-

maklumat mengenai sukan. Pengguna internet bebas melayari apa sahaja maklumat tentang sukan dengan mudah serta tanpa perlu melakukan apa-apa bayaran.

PROMOSI DAN PUBLISITI


JARINGAN INFORMASI SUKAN

HIBURAN

PERANAN MEDIA MASSA DALAM SUKAN

JUALAN

SETERUSNYA

JARINGAN

INFORMASI SUKAN

Berita memberi maklumat tentang perkembangan sukan semasa

people are well information of the current sports event

PROMOSI

DAN PUBLISITI

Membantu menjana pembangunan sukan ke

martabat yang lebih tinggi. Contohnya, publisiti tentang world cup yang sekaligus menarik minat orang ramai untuk menyaksikannya. Rancangan seperti SoccerKids dan MyTeam iaitu pencarian pemain bola sepak terbaik adalah antara usaha media menaikkan taraf dalam menjana kemajuan sukan.

HIBURAN

Seperti siaran langsung perlawanan bola sepak.

Di samping menghiburkan, ia juga memberi

pendedahan yang bersifat ilmiah kepada

penonton mengenai teknik, strategi, dan cara


bermain.

JUALAN

Media juga memerlukan maklumat atau isu dan berita terkini mengenai sukan untuk melariskan jualan mereka.

TMJ bawa komando masuk stadium

Perpindahan Mat Yo yang masih dalam kontrak Peter Butler VS Bojan Hodak

ISUISU
KESIMPULAN

Isu

ini telah tersebar dengan begitu meluas melalui media. Namun, kebanyakan pihak media hanya menggembar-gemburkan isu ini bagi menarik minat pembaca tanpa melakukan siasatan terlebih dahulu. Dengan ini, berita yang diterima oleh pembaca tidak begitu telus. Oleh itu, Tengku Mahkota Johor telah melakukan penjelasan yang sewajarnya bagi menjernihkan keadaan.

Isu ini telah menjadi satu tamparan hebat buat KAFA. Banyak pihak media telah menggunakan peluang ini bagi melariskan jualan mereka dengan menghighlighkan isu ini sehingga ia hangat diperkatakan. Menurut KAFA, pihak PBSNJ peru membayar ganti rugi sebanyak RM 1 juta di atas perpindahan mat yo yang masih dalam kontrak. Ini kerana kontraknya masih berbaki 13 bulan dan disebabkan oleh perpindahan mat yo pasukan Red Warrior telah mengalami kerugian kerana terdapat beberapa penaja yang menarik diri. Namun, FAM telah mengumumkan bahawa isu ini telah selesai dan mat yo hanya perlu membayar RM 299 000 kepada KAFA dan bayaran itu telah pun dilakukan.

Isu ini adalah merupakan masalah peribadi antara Peter James Butler dengan Bojan Hodak. Butler mendakwa bahawa Hodak telah menghina mendiang ibunya yang sudah meninggal dunia hampir 20 tahun yang akibat penyakit kanser dengan menghamburkan kata-kata kesat. Hodak juga dituduh mengeluarkan kata hinaan itu dalam bahasa Croatia namun Butler dapat memahaminya apabila diterjemah oleh dua penolong jurulatih T-Team yang berasal dari negara jurulatih Kelantan itu. Hebahan daripada media telah melaga-lagakan lagi antara kedua-dua individu sejawatan ini. Ia juga menunjukkan sifat tidak profesional mereka dan telah menjatuhkan air muka mereka sendiri.

kesimpulan

Kesimpulannya, media massa merupakan elemen

terpenting dalam sukan untuk memberikan liputan dan berita terkini mengenai sukan. Tanpa media massa, sukan tidak akan berkembang maju.

Namun, sifat integriti pihak media perlu dipertingkatkan lagi dalam menyampaikan berita bagi memastikan ia benar dan tulus tanpa unsur-unsur tokok tambah.