Anda di halaman 1dari 31

MODUL LDK

BINA INSAN GURU (BIG)


PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG)
OLEH:

AZMI BIN ABDUL HAMID


IPG KAMPUS TUANKU BAINUN

MODUL 1
Program : Bina Insan Guru (BIG) Tajuk / Aktiviti : Ice Breaking Masa : 120 minit Bil. Peserta : 10-100 orang Peralatan : Kertas A4, Alat Tulis Hasil Pembelajaran : Selepas mengikuti aktiviti ini peserta akan dapat: 1. Mewujudkan kejelekitan antara peserta tanpa mengira jantina, keturunan dan nilai. 2. Mewujudkan semangat hormat-menghormati antara satu sama lain. 3. Melahirkan komuniti yang mempunyai visi dan misi yang lain. 4. Melahirkan jiwa yang bebas, ceria dan bekerjasama antara satu sama lain.

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI 1. Fasilitator meminta semua peserta memberikan ucapan selamat kepada rakan-rakan dengan cara paling mesra,cth;selamat berkenalan, diiringi oleh lagu teman sejati-Brothers 2. Peserta diarah berkumpul di tempat mereka boleh berdiri dan bergerak. FOKUS/HP -Menghormati rakan tidak mengira bangsa atau agama. -Penghargaan, pujian dan menghormati dapat mewujudkan kepercayaan dan saling bekerjasama. Langkah UCAPAN 1 KREATIF (15 minit)

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI 3. Fasilitator meminta peserta untuk mengambil masa 2-3 minit untuk bergerak dan bertemu seramai mungkin kawan, memperkenalkan diri, dan memberi ucapan tahniah kepada peserta lain, cth: tahniah atas sambutan hari lahir yang ke 30. Tahniah kerana berjaya dalam peperiksaan itu. Bentuk formasi yang dicadangkan. FOKUS/HP

Bentuk formasi

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI 4. Fasilitator menjelaskan ucapan yang ikhlas boleh menzahirkan rasa hormat dan keseronokan kepada manusia. FOKUS/HP

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI 1. Peserta diberi sehelai kertas A4 dan diminta mengoyakkannya kepada 4 bahagian dan ditandakan; - Bahagian A - Bahagian B - Bahagian C - Bahagian D 2. Peserta diminta menandakan/menul is - Bahagian A - Tanda Tangan FOKUS/HP Langkah SET MINDA 2 (15minit)

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI FOKUS/HP -Bahagian B Nama Kelas -Bahagian C Bangsa -Bahagian D Negeri Asal 3. Bahagian B,C, dan D akan dikutip oleh Fasilitator dan disimpan. 4. Fasilitator menjelaskan bahawa semua peserta adalah sama tanpa mengira kelas,bangsa dan negeri asal. -Membina peserta ke arah satu hala tuju yang sama. -Membina semangat kerja berpasukan.

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI 5. Bahagian A tanda tangan peserta dilipat dan dikumpul dan dilambakkan semula untuk direbut oleh peserta dan peserta dikehendaki mencari milik tanda tangan tersebut. FOKUS/HP -Membina peserta ke arah satu hala tuju yang sama. -Membina semangat kerja berpasukan.

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI 1.Fasilitator memberitahu peserta bahawa mereka berpeluang mempelajari sesuatu melalui aktiviti tersebut. Aktiviti ini merupakan pertandingan kumpulan. 2. Fasilitator memberi arahan kepada kumpulan untuk berbaris mengikut pelbagai cara. Contoh: berkumpul atau berbaris. -Mengikut saiz kasut -Jangkauan tangan -Kegemaran warna FOKUS/HP Langkah ADIK ANGKAT 3 (50minit)

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI -Pangkal abjad nama. (semua kumpulan perlu berbaris secepat mungkin). 3. Fasi mengumumkan kumpulan berjaya (yang paling pantas membentuk kumpulan) sebagai johan untuk setiap pusingan. 4. Fasi membahagikan peserta kepada 2 kumpulan lelaki dan perempuan lalu bersalaman dan berpelukan. FOKUS/HP

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI 5. Fasi mengarahkan peserta melakukan aktiviti sentuhan berhemah- urut belakang,urut muka dan urut kepala (ke peringkat cuba berpaut antara satu sama lain) 6. Fasi meminta semua peserta kembali kepada kumpulan yang besar,peserta diberi sehelai kertas dan meminta mereka menulis nama dan digulung atau dilipatkan. FOKUS/HP

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI 7. Fasi mengumpulkan semua kertas nama yg telah digulung. Peserta dikehendaki mengambil satu nama secara rahsia dan tidak boleh diberitahu kepda sesiapa sehinggalah ke akhir program. 8. Fasi menerangkan kepada peserta yang menjadi kakak atau abang angkat kepada peserta lain bahawa mereka; FOKUS/HP

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI FOKUS/HP

-Dikehendaki menulis surat kepada adik angkat mereka tentang perkembangan semasanya peda setiap hari. 9.Fasi meminta setiap peserta menyerahkan surat tersebut dalam satu bekas dan fasi hendaklah menyerahkan surat tersebut kepada peserta yang berkenaan setiap kali program bermula.

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI 1.Peserta diminta berada di dalam bulatan dan memerhatikan bagaimana fasi memperdengarkan humming. Contoh: -jenis-jenis bunyi lagu -Jenis-jenis bunyi binatang 2. Peserta diberi sekeping kertas bernombor mengikut bilangan kumpulan. 3. Setelah mendapat nombor, mereka bergerak dan membuat bunyi mengikut giliran nombor yang dibunyikan oleh fasi. FOKUS/HP Memupuk nilai kejujuran, kerjasama dan menguasai kemahiran mendengar. Langkah HUMMING 4 (30minit)

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI 4.Peserta yang sudah menemui kumpulan dikumpulkan di tempat berasingan. 5. Fasi mengarahkan peserta membuka gulungan kertas tadi.Kemungkinan ada peserta yang salah membunyikan hunmming tadi. 6. Lantik ketua setelah berada dalam kumpulan kecil. FOKUS/HP

PROSEDUR PELAKSANAAN:
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI / AKTIVITI 1. Fasi meminta peserta memberi pandangan keseluruhan aktiviti. 2. Fasi membuat rumusan akhir; - Sifat terbuka, kejelekitan dan hormat-menghormati sangat penting dalam hubungan dengan manusia. - Berupaya menyesuaikan diri mengikut keadaan (ego child, ego adult and ego parent) FOKUS/HP -kejayaan seorang guru bergantung pada bagaimana mereka dapat menyesuaikan diri dengan keadaan. Langkah RUMUSAN 5 (10minit)

NOTA:
Ego Child - Jenis bebas dan semula jadi;penyayang,spontan,bebas,ingin tahu atau seronok dan percaya. - Ingin perhatian orang lain. Ego Adult - Mengutamakan apa yang betul dan paling berguna - Menjadi orang tengah dalam menyelesaikan masalah konflik yang betul di antara ego ibu bapa dengan ego kanak-kanak Ego Parent -menentukan had -Menjaga disiplin menghukum dan mengkritik -memberi nasihat dan bimbingan -mengawal dan mendidik -menjaga tradisi -membuat peraturan dan undang2 tentang hidup.

MODUL 2
Tajuk / Aktiviti Masa Bil.Peserta Peralatan : : : : Motivasi dan Kepuasan Diri 120 minit 5-12 Orang Kad-kad Peranan, kertas A4, alat Tulis

Hasil Pembelajaran: 1. Menghadapi realiti bahawa setiap akan menghadapi pengalaman yang buruk. 2. Mengenal pasti realiti persekitaran sekolah sebagai seorang murid. 3. Mengenal pasti jenis motivasi diri dan menyesuaikan dengan realiti motivasi seorang murid. 4. Mengetahui cara untuk berjaya dalam pelajaran.

Prosedur Pelaksanaan
LANGKAH

ISI KANDUNGAN

STRATEGI/ AKTIVITI

FOKUS/HP

Langkah Paling baik 1 dan paling (10minit) buruk

1. Meminta peserta memikirkan perkara yang paling baik dan paling buruk berlaku pada minggu lepas dan menulisnya di atas kertas. 2. Peserta diminta berkongsi saat-saat itu dengan peserta lain.

-membina semangat kumpulan -Mengembangka n dan memberi respon kepada idea peserta lain. -Membina persepsi yang menyeluruh terhadap ciri2 seorang murid yang cemerlang.

Prosedur Pelaksanaan
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI/ AKTIVITI FOKUS/HP

Langkah 2 Cetusan Idea (10minit)

1.Fasi menjelaskan matlamat aktiviti ini untuk berkongsi idea antara satu sama lain. 2. Agihkan kepada setiap peserta kad aktiviti (rujuk item 16 peralatan LDK) Lampiran 4 3. Terangkan arahan kepada peserta: -Setiap peserta diminta menulis maksud kad yang diterima. -Serahkan kad kepada rakan sebelah supaya rakan boleh memberi maksud atau pernyataan tentang kad tersebut/

Contoh Kad: -Human developer -Mentor -Model -Motivator -Strategist -Coach -Expert Listeer -Fasilitator -Pembimbing -Penasihat -Hakim

Prosedur Pelaksanaan
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI/ AKTIVITI FOKUS/HP

-Proses yang sama diulang sehingga tersebut kembali kepada peserta asal. -Peserta kemudiannya diminta membaca dengan kuat pernyataan yang terdapat pada kad tersebut kepada ahli kumpulan.

Prosedur Pelaksanaan
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI/ AKTIVITI FOKUS/HP

Langkah Soal Selidik 3 Apakah Yang (30 minit) Memotivasikan

Anda

1. Fasi mengedarkan soal selidik. (LAMPIRAN 5) 2. Peserta dikehendaki menentukan keutamaan faktor motivasi berdasarkan item mengikut penilaian kendiri. 3. Peserta diminta membandingkan keputusan dengan rakan lain. 4. Fasi membuat interpretasi dan penjelasan tentang faktor motivasi dan hubungan dengan kecemerlangan akademik.

Prosedur Pelaksanaan
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI/ AKTIVITI FOKUS/HP

Langkah TUNING UP 4 (membetulkan (30 minit) diri)

1. Fasi meminta peserta memejamkan mata dan menghayati muzik yang akan dimainkan. 2. Peserta diminta bertindak sebagai pemimpin orkestra simfoni berkenaan. 3. Fasi meminta pelajar membuat refleksi tentang aktiviti yang dijalankan yang berkaitan dengan peranan murid yang cemerlang.

Membina keprihatinan peserta terhadap kepentingan tuning up diri kepada keperluan organisasi.

Prosedur Pelaksanaan
LANGKAH ISI KANDUNGAN STRATEGI/ AKTIVITI FOKUS/HP

Langkah RUMUSAN 5 (10 minit)

1. Fasi membuat rumusan. - Perlunya kita memperlengkapkan diri dengan ciri-ciri murid yang cemerlang. - Kejayaan bergantung pada niat, minat dan kebolehan. - Perlu menyedari konsep tuning up supaya dapat menyumbang kepada diri sendiri dan sekolah dengan lebih baik.

Modul 3
Tajuk/Aktiviti : Refleksi Masa : 120 Minit Bil.Peserta : 60 Orang Peralatan : Kertas A4, Alat Tulis Hasil Pembelajaran: 1. Mengetahui cara merangsang pemikiran 2. Menilai tentang diri sendiri, orang lain dan program. 3. Membuat refleksi secara lisan dan mendokumentasikannya.

LANGKAH /MASA
Langkah 1 (30 minit)

ISI KANDUNGAN
PENUTUPAN SESI ADIK ANGKAT

STRATEGI/ AKTIVITI
1. Fasi meminta peserta berada dalam sebuah bulatan. 2. Setiap peserta dikehendaki menyediakan satu cenderamata. 3. Setiap peserta diminta menyebut ciri-ciri adik angkat mereka dan memperkenalkan adik angkat masing-masing mengikut giliran.

PROSES PEMBELAJARAN
-menambah kejelekitan antara peserta,menghor mati, dan mengambl berat terhadap rakan dan orang lain.

LANGKAH /MASA

ISI KANDUNGAN

STRATEGI/ AKTIVITI 1. Fasi menjelaskan perjalanan aktiviti refleksi ini,setiap kumpulan akan menghantar 2 orang wakil kumpulan untuk menyampaikan dapatan/pandangan/ pengajaran yang mereka dapati daripada keseluruhan program ini. 2. Fasi menstruktur bahawa pandangan peserta mengandungi maksud tersurat dan tersirat yang dapat dijadikan teladan sebagai seorang nurid di sekolah.

PROSES PEMBELAJARAN -Perubahan t/laku lama ke t/laku baru. (cth:dulu kurang rajin membaca,sekara ng sudah rajin membaca buku)

Langkah 2 REFLEKSI (60 minit) WAKIL DUA

ORANG DARI TIAP KUMPULAN

LANGKAH ISI /MASA KANDUNGAN

STRATEGI/ AKTIVITI -Refleksi tentang pemahaman perubahan pada diri peserta. -Refleksi tentang penampilan luaran dan realiti diri seorang guru. -Refleksi tentang perhubungan bersama rakan. (kejujuran,tanggungjawa b,dll) -Rumusan tentang refleksi diri. Peserta dikehendaki memaklumkan tentang keperluan (luaran diri) dan keinginan (dalaman diri) -Rumusan Refleksi Program secara keseluruhan.

PROSES PEMBELAJARAN

LANGKAH /MASA

ISI KANDUNGAN

STRATEGI/ AKTIVITI

PROSES PEMBELAJARAN

Langkah 3 MENGISI (15 minit) BORANG

PENILAIAN PROGRAM

1. Fasi mengedar borang penilaian program kepada setiap peserta. 2. Fasi memberi taklimat cara mengisi borang penilaian. 3. Fasi mengumpul semula borang penilaian.

LANGKAH /MASA

ISI KANDUNGAN

STRATEGI/ AKTIVITI

PROSES PEMBELAJARAN

Langkah 4 REFLEKSI (15 minit) SECARA

BERTULIS

1. Fasi memberi taklimat tentang format laporan bertulis. Muka hadapan: Nama: No.S/B: Jantina: Nama Guru: Isi Refleksi: Tajuk: Abstrak: Refleksi: Panjang Laporan:

-membudayakan pendokumentasian pengalaman

SELAMAT MAJU JAYA SEKIAN TERIMA KASIH