Anda di halaman 1dari 11

TAMADUN ISLAM (AA301)

PERKEMBANGAN TAMADUN ISLAM DI ZAMAN KERAJAAN BANI ABBASIYYAH


AHLI KUMPULAN: WONG KEE TIENG CLARISSA LEA DYG NOORAMIRA BT AWG JAMAHARI NOR AMIRAH ARIFFATUL BINTI ARIFFIN

LATAR BELAKANG PEMBENTUKAN KERAJAAN BANI ABBASIYYAH


Pada peringkat akhir pemerintahan Bani Umaiyah, golongan Mawali (orang Islam bukan arab seperti Parsi dan Barbar) merasa didiskrimisikan (tidak dapat jawatan dan dikenakan cukai yang lebih tinggi). Bani Umaiyah yang mentadbir pula mula mengabaikan ajaran Islam. Kesannya golongan Mawali menyertai gerakan Abbasiyah. Sistem warisan Umaiyah juga telah ditentnag oleh orang Islam Syiah dan Khawarij. akhirnya gerakan Revolusi Abbasiyah berjaya menumbangkan kerajaan Bani Umaiyah.

Gerakan ini dimulakan oleh Ali b. Abdullah secara sulit meneruskan kempen atas nama Ahlul Bait (keluarga Nabi Muhammad s.a.w) agar mendapat sokongan. Pusat operasi mereka di Khurasan, Kufah dan Humaimah. Pahlawan Besar/Pemimpin terkenalnya ialah Abu Salamah(kufah) dan Abu Muslim(khurasan). Ketika pemerintahan Abu Jaafar al Mansur pusat pemerintahan kerajaan ini berpindah dari Damsyik ke Baghdad. Kerajaan ini berakhir apabila ditawan tentera Monggol yang diketuai oleh Hulagu Khan. Kerajaan ini mengamalkan sistem warisan atau monarki (pemerintahan keturunan raja). Nama kerajaan ini diambil sempena nama al abbas (bapa saudara Nabi Muhammad s.a.w).

SUMBANGAN KERAJAAN BANI ABBASIYYAH


ILMU PENGETAHUAN menjadikan kota Baghdad sebagai pusat intelektual dan penyebaran ilmu pengetahuan semasa pemerintahan Khalifah Harun al-Rasyid dan Khalifah al-Makmun menubuhkan Baitulhikmah sebagai sebuah institusi keilmuan oleh Khalifah Harun al-Rasyid menterjemah karya falsafah dan sains daripada bahasa Yunani ke dalam bahasa Arab kegiatan penulisan dilakukan melalui tiga tahap - tahap pertama mencatat idea, tahap kedua mengumpul idea yang serupa ke dalam buku dan tahap ketiga mengarang ke dalam bahagian dan bab golongan ulama terlibat dalam penulisan seperti mengumpul hadis dan menghasilkan tulisan dalam bidang fikah, tafsir dan sejarah melahirkan ulama terkenal iaitu Imam Malik, Ibn Ishaq, Imam Abu Hanifah, Imam Syafi'i dan Imam Ahmad bin Hambal membuat pemisahan antara ilmu tafsir, ilmu sirah dan ilmu hadis

DALAM BIDANG POLITIK


Politik pemerintahan kerajaan ini mirip dengan politik pemerintahan Farsi yang menganggap ketua negara adalah suci dan ditakuti kerana mampu menguasai jiwa rakyat. Semua khalifah-khalifah dan para pembesar Bani Abbasiyah hidup sebagaimana Kaisar dan orang-orang besarnya. Sesiapa yang masuk mengadap khalifah, dia mesti menunduk serta mengangkat kedua-dua belah tangannya. Apabila sudah dekat di hadapannya, ketua negara akan mengangkat penutup kepalanya yang tidak boleh disentuh oleh sesiapapun kecuali pegawai-pegawai tinggi kerajaan.

DALAM BIDANG EKONOMI

DALAM BIDANG SOSIAL

KEGEMILANGAN PEMERINTAHAN HARUN AR-RASYID

FAKTOR KEGEMILANGAN TAMADUN ISLAM DI ZAMAN KERAJAAN BANI ABBASIYYAH

FAKTOR KEJATUHAN KERAJAAN BANI ABBASIYAH

SEKIAN TERIMA KASIH ASSALAMUALAIKUM WBT..