Anda di halaman 1dari 17

Seni China

Menurut ahli sejarah, kesenian cina yang awal sekali ditemui pada akhir zaman batu.
Zaman Neolitik- Kemunculan tembikar2x yang diperbuat daripada tanah liat. Zaman Dinasti Ming Muncul tembikar berwarna biru putih yang dihasilakan oleh orang popular. Kesenian cina amat dikagumi bukan sahaja keindahan tembikar tetapi mutu dalam bidang lain seperti catan cina.

a) Kebanyakkan terdiri dari lukisan garis yang menunjukkan manusia dalam berbagai aktiviti kehidupan. (lukisan figura)

Dinasti Tang (618-907)

c) Lukisan landskap dianggap mengandungi ilmu pengetahuan yang tersurat dan tersirat dalam keusasteraan.

b) Pertengahan zaman dinasti Tang Lukisan landskap, bunga dan burung diikuti gunung, hutan, pemandangan dan taman lebih menonjol.

d) Pelukis terkenal pada Dinasti Tang : Yen Li Pen, Wo Tao Tzu, Li Chen, dan Wang Wei.

Tokoh Seni Cina Yen Li-pen


Tittle: Northern Chi Scholars Collating Classic Texts. Tittle :The Thirteen Emporers by Yan Liben

Tokoh seni cina Wang Wei


Tittle:Autumn Village Style: Xieyi Calligraphy: Tittle:cThe Farewell

Dinasti Lima (907-960) dan Dinasti Sung (9601279)


1) Membentuk Akademik seni lukis. 5) Perkembangan seni landskap bermula pesat sepanjang abad ke 13 iaitu Dinasti ini. Pelukis Terkenal :Chou Chee Chang, Lin Ting Tsung dan mei fei.

2)Kemajuan dalam lukisan yang kreatif bermatlamatkan pendidikan dan politik


3) Maharaja Hui Tsung Pencipta seni lukis halus mengangkat martabat pelukis akademik. 4) Perkembangan seni dalam penulis sajak Cth: Sun Shih @ Su Tung Po terkenal (lukisan ada sajak)

Bahan dan Alatan. Dakwat :


1. Dakwat daripada pokok pine. 2. Dakwat Cina (ink stone) 3. Dakwat dari mintak biji Pokok tung- dakwat yang lebih hitam. 4. Mutu dakwah : Melihat samada ia merebak di atas kertas atau sutera.

Sutera dan Kertas :


Terdapat dua jenis kertas iaitu Yu Ban Zhi dan Shu Xuan Zhi (rice paper) Seni artas kertas lebih lmudah disimpan berbanding sutera.

Berus :
Bulu kambing dan arnab Bulu kambing lebih fleksibel tetapi kurang kuat dan agak keras. Bulu arnab - lebih halus.

Gaya Seni catan cina


Pai Miao
Lukisan lakaran tanpa warna. Sama macam lukisan pensel. Mementingkan kelicinan dan kematangan garisan serta ton gelap.

Gong Bi
Lebih kepada realistik. Teliti dan menyerupai benda. Mementingkan kekemasan dan kehalusan.

Xieyi
Secara spontan Beranai guna warna dan tidak ada garisan lakaran. Gaya ini mengekspresi mod seseorang pelukis

Gong Bi Xieyi Pai Miao

Teknik Seni Catan Cina.


1. Kemahiran mengandalikan berus dan mencampur air ke dalam dakwat. Brush Stroke Central point Slanting point 2. Pengetahuan tentang sifat jenis kertas dan sutera. 3. Penggunaan berus yang betul menghasilkan stroke seperti titik, gosok, celup dan tarik. 4. Penggunaan stroke berbeza seperti titik menghasilkan berbagai jalinan seperti : Pemandangan gunung berkabus yang dihasilkan melalui titik-titikan berus.

Warna dalam Seni Catan Cina


Warna
1. QING (HIJAU) 1. HONG (MERAH)

Maksud
1. Warna alam semula jadi 2. Simbolik kesegaran dan berharapan 1. 2. 3. 4. 1. 2. 3. 4. Warna tumbuhan berbungan dan subur. Melambangkan kemeriahan dan kegemirnaan. Melambangkan wanita atau gadis cantik. Memebawa tuah Warna dataran rata di utara cina. Melambangkan tanda terima kasih dan hormat pada tanah. Berkaitan dengan maharaja. Warna utama cina cth:orang sami buddha memakai jubah kuning.

1. HUANG(KUNING)

1. BAI(PUTIH) 1. HEI(HITAM)

1. Spiritual kematian dan pengebumiaan masyrakat cina. 2. Sami buddha lambang kesucian dan berkaitan bunga teratai. 1. Lambang misteri. 2. Warna yang tidak aktif. 3. Lambang kekuatan dan perbuatan jahat.

Membina Struktur Catan Landskap


A) Pembahagian objek utama dan sekunder B) Memberi dan menerima- pemandangan dalam lukisan perlu ada daya kesungguhan dan irama kelembutan. C) Adanya sifat nyata dan kabur. D) Adanya tempat kosong - Lukisan elegent, Untuk membezakan lapisan lukisan. E) Adanya padat dan jarang Stroke berus tidak terlalu kaku.

Cop / Mohor
1. Cop peribadi dan sajak mewakili mesej yang ingin disampaikan. 2. Kedudukan menitikberatkan keseimbangan cop dan keharmonian keseluruhan struktur lukisan. 3. Tandatangan dan cop hasil sendiri.

Falsafah Cina
1. Kesenian cina kebanyakkan menerangkan kepercayaan meeka bahawa mencari sebahagian daripada alam. 2. Penerangan disiplin yang tinggi semasa berkarya seperti kerajinan, kemahiran, dan kehormatan.
3. Catan landskap cina Tradisional elemen-elemen mewakili alam semesta seperti gunung tinggi yang dipenuhi pokok-pokok, bukitbukit dan air terjun, poko-pokok kecil, air dan sungai. 4. Manusia yang timbul dalam bentuk kecil ,menurut DaoismeManusia Cuma elemen kecil di alam semesta.

Perlambangan & Falsafah Cina


Shah Gunung. Chi Atmosphera. Hsing Bentuk. GUNUNG : Lambang kesuburan, keturunan, kekuatan, kesungguhan dan perasaan orang. AWAN: Awan Awan cerah Keharmonian Awan Gelap suasana muran POKOK: Ru& Pine kedudukan IKAN: Tui rezeki Kelisa keuntungan Sungai -Gembira dan harmoni.

Ciri-ciri Catan landskap cina


a) Tidak meniru alam secara realistik. b) Seorang artis harus dapat berinteraksi secara harmoni dengan alam dan menterjemahkcan falsafahnya melalui catan. c) Konsep yin da yang menjadi teras kepada catan landskap china iaitu keseimbangan. d) Sapuan berus yang bebas. e) Tertumpu kepada luahan perasaan. f) Menyelitkan kaligrafi. g) Menggunakan warna sewarna cth:Warna hitam dan coklat. h) Banyak meninggalkan ruang yang kosong. i) Warna tidak terang hanya ingin dapatkan bentuk. j) Setiap catan mempunyai cop sebagai identiti pelukis.

Terima Kasih