Anda di halaman 1dari 16

PENGENALAN SENI VISUAL Malaysia

Karya-karya Terkenal

Disediakan Oleh: Agnes Lema ak Ruma Fatin Farahiyah binti Ahmad

rujukan
Gadis Melayu - Dato' Hoessein Enas. http://wareyzseni.blogspot.com/2009/12/gadi s-melayu-dato-hoessein-enas.html http://wareyzseni.blogspot.com/2009/12/mal ay-couple-reza-piyadasa.html http://zali-mrj.blogspot.com/2010/02/notaapresiasi.html http://dinbinomar.blogspot.com/

Lahir pd 1924 di Bogor (Jawa) Indonesia & bhijrah ke Msia pd 1947. Xpernah trima kursus scr formal di mna2 institusi seni. Berbakat s/jadi & dikenali sbg pelukis realistik & naturalistik dgn mnonjolkn figura & potret yg btemakan budaya tempatan. Hasil 2 kaya menonjolkn wajah2 yg mbawa msj kebudayaan tmpatan dgn mlalui penampilan pakaian & kgiatan sosial masy Msia pd masa itu. Karya beliau byk menggunakan media pastel & minyak.

Gadis Melayu(1950) Cat Minyak 49 x 39 cm

Hal Benda Seorang gadis, yang berambut hitam, bersanggul, bibir yang tebal, beranting-anting, memndang ke satu tempat, dan memakai baju kemeja Makna Rambut hitam & bibir tebal bmakna seorang gadis melayu yang asli. Baju kemeja -kemodenan. Karya potret ini secara keseluruhannya membawa makna seorang gadis Melayu yang menjaga kemelayuannya di dunia serba moden. Ini juga merupakan fesyen gadis Melayu di zaman itu.

Cerita Beliau cuba menimbulkan identiti kebangsaan dengan imej figura rakyat tempatan yang digambarkan secara natural. Ekspresif Di dalam potret ini, beliau telah melahirkan rasa bangga dan kagum beliau terhadap identiti gadis-gadis melayu dengan fesyennya di masa itu dengan mengabadikannya di dalam potret agar boleh dilihat dan terus kekal selagi hasil karyanya ini masih ada.

sam

Gadis Penumbuk Padi (1959), Cat minyak

Gambaran gadis/wanita sedang mlakukan kerja tradisi masy mly di kampg. Gmbran wanita bkerja mnunjukkn kekuatan & hasil diri ygada pd seorg isteri/ ank gdis dlm mmbntu mncari nafkah ng sara kluarga dlm masy stempat. Pakaian yg dipakai masy setempat yg diihasilkan drpd pengalamn sniman sndri. Beri gambaran aturan kehidupan masy & bgs mlyu

Dilahirkan di KL pd 1948 Trima pendidikan seni di Institut Victoria Dianggp sbg Remaja Sensasi Dunia Seni Malaysia tlh hasilkn byk lukisan pd usia muda Mndapat bimbingn drpd Patrick Ng Kah OnnWednesday Art Group & pndidikn seni formal di Inst. Tekno Mara. Imej figura ditekankan-kdar bnding x seimbangdipiuhkn.

Tema: Permainan kanak2 Gaya: Catan dipersembahkn dgn bsahaja dlm gaya impresionisme, Mpunyai daya tarikan spontan & naif, timbulkn sifat kesucian zmn knk2. Mggmbarkn suasana budaya temptn di desa. Kapal Kertas (1966), kapur pastel

Membakar Semut(1967), kapur pastel

Tema: Akt. Knk2 alam tempatan. Gaya: Mggunakan teknik ciptaan yg tradisional. Tiap2 unsur disusun dlm bntuk segi3 mghala ke bahagian ats bingkai gambar dgn kawalan yg rapi. Catan memaparkn kesan kesucian dunia knk2. Nilai: Mrakamkn keriangan, kenakalan, kharmonian, kegmbiraan hidup knk2 di kmpg. Mesej: keadaan masyarakat kanak-kanak melayu iaitu membakar semut sebagai satu aktiviti tiada mainan lain permainan yang agak simple dan daif yakni satu gambaran tentang keadan sosioekonomi

Beliau dilahirkan di Kuantan, Pahang pada tahun 1939. seorang pengkritik seni halus yang terkenal. menerima pendidikan di - Malayan Teacher College - Brinsford Lodge - Wolverhampton, England(1958-1959) - Hornsey College of Art, London, England(1967) - University Of Hawaii,Honolulu, Hawaii (1975-1977 Karya beliau byk mengingatkan kita kepada masyarakat Msia yg mempunyai plbg budaya contohnya, penghijrahan dan asimilasi budaya, sejarah politik dan sosial serta tradisi dan warisan tempatan.

Keluarga Baba(1986) Media campuran

Haji Family (1986), media campuran

Menerusi catan ini kelihatan seorang lelaki yang berambut putih, berkot, seluar dan berkasut coklat muda serta memakai tali leher sedang berdiri disisi seorang wanita muda yang sedang duduk di kerusi. Wanita tersebut memakai baju warna biru dan kain batik berserta kasut biru. Mereka kelihatan seperti sedang bersiap sedia untuk diambil gambarnya. Catan ini berlatarkan tumbuhMalay Couple: (1988), Mixed tumbuhan dan garis-garis media collage, 60 x 50 cm pelbagai warna.

Makna Lelaki berambut hitam keputihan menunjukkan umurnya yang sudah sedikit lanjut. Berdiri di sisi seorang wanita menunjukkan mereka sepasang suami isteri menunjukkan rasa sayang & sentiasa menjaga isterinya dengan baik. Daun-daun dan warna-warna kehijauan menunjukkan nilai-nilai kebahagian sepasang suami isteri. Cerita menyampaikan tentang kebahagiaan sepasang suami isteri dan nilai kasih sayang seorang suami kepada isterinya dan seorang isteri kepada suaminya dari awal dan selamanya. Ekspresif Di dalam karya ini menunjukkan rasa gembira dan teruja pengkarya pada kebahagiaan pasang suami Malay Couple: (1988), isteri tersebut dan mengabadikannya di dalam Mixed media collage, karyanya sendiri. 60 x 50 cm

dilahirkan di Pulau Pinang pada 1904 X mndapat pendidikan seni scr formal. seorang guru seni di Sekolah AngloCina, Pulau Pinang (kini Methodist Boy School). diiktiraf sebagai perintis lukisan cat air di Malaysia (Pioneer artists of Malaysia).

Bumi Bahagia Lombong Bijih Timah Malaya (1960) Cat Air, 36.4 x 54.1 cm

Tema: Gambarkn sifat2 identiti serantau: bijih timah- pendptn hasil bumi yg mbawa kekayaan. Gaya: Kesan warna ; lut sinar & harmni, kaya ngn jalinan. Cara pesembahan dpengaruhi olh sikap & konsep romantis Inggeris. Nilai: Mmpu mjdi dokumen budaya ttg kehidupan masy sezaman.