GEOGRAFI FIZIKAL

TEMA 3 : SISTEM ATMOSFERA

(b) Fenomena Iklim

Topik ;
i.Banjir ii.Kemarau iii.Siklon Tropika iv.Tornado v.El-Nino vi.La-Nina
1

. sungai atau lautan.BANJIR Merujuk kepada limpahan atau kenaikan aras air sehingga melebihi daya tampungan atau kemampuan sesebuah tasik.

Apabila terdapat gangguan kepada manamana proses kitar hidrologi.KEMARAU Merujuk kepada keadaan kering dan panas tanpa hujan bagi tempoh masa yang panjang dan pada masa yang sama kadar sejatan adalah tinggi. berlakulah kemarau . imbangan airakan menjadi tidak stabil dan sekiranya negatif.

Kemarau kekal Kemarau bermusim Kemarau kontingen Kemarau tidak nyata .KEMARAU Kemarau terbahagi kepada empat jenis iaitu .

. Di bahagian barat laut India & zon kering di Myanmar. sentiasa panas dan kering sepanjang tahun. Juga berlaku di kawasan gurun cth.KEMARAU Kemarau Keadaan Kekal . Berlaku di kawasan yang sentiasa terlindung daripada tiupan angin lembap cth. Hujan tahunan kurang daripada 500 mm.Gurun Sahara & Gurun Besar Australia.

dalam beberapa bulan dalam satu tahun akibat kekurangan hujan. Kawasan ini menjadi kawasan lindungan hujan akibat perubahan arah tiupan angin monsun. Contoh ketika tiupan angin Monsun Timur Laut [ November .KEMARAU Kemarau Berlaku Bermusim . Kedah dan Pulau Pinang akanmengalami keadaan kering kontang selama tiga bulan. .Mac ]. kawasan utaraSemenanjung Malaysia seperti negeri Perlis.

Keadaan kemarau akan berakhir sebaik sahaja hujan turun. Berlaku disebabkan keadaan hujan yang sepatutnya turun. Berlaku akibat gangguan cuaca oleh fenomena seperti La-nina dan el-nino.   .KEMARAU Kemarau  Kontingen . tetapi lewat turun.

KEMARAU Kemarau  Tidak Nyata . Jenis kemarau yang paling singkat  . Boleh berlaku di mana-mana tempat dan pada bilabila masa apabila keadaankadar sejatan melebihi hujan yang diterima.

. Nama lain bagi Siklon Tropika ialah Ribut Tropika. arus lautan juga menjadi panas dan ini menyebabkan jisim udara yang panas mengembang lalu naik ke atas mewujudkan sel tekanan udara yang rendah di bawahnya. Terjadi akibat pemanasan yang tinggi dari haba Matahari.Ini kerana kawasan tropika adalah lebih panas berbanding dengan kawasan-kawasan lain di dunia.SIKLON TROPIKA Terjadi di zon tekanan udara rendah di kawasan Tropika. Taufan atau Hurikan. .

Selatan Lautan Hindi ke Timur Madagascar vi. ditakrifkan sebagai enjin haba atau satu sistem tekanan rendah yang selalunya terbentuk di kawasan tropika. membawa hujan lebat dan memiliki kuasa pemusnah. oKekuatan angin boleh mencapai 270 km/j. oEnam kawasan utama yang mengalami fenomena ini ialah : i. Teluk Mexico iii. Kawasan Lautan Pasifik ke barat Mexico v. Barat Laut Pasifik iv.SIKLON TROPIKA Ribut oTaufan Tropika /Taufan/Hurikan . Laut Karibia ii. oTaufan merupakan satu ribut yang sangat ganas. Utara Lautan Hindi .

Proses pembentukannya bergantung kepada kelembapan atau wap air dalam udara yang membekalkan tenaga untuknya. .TORNADO Tornado atau ribut puting beliung merupakan pusaran udara yang berbentuk saluran atau gelombang dan bergerak dengan pantas. Pertembungan jisim udara yang sejuk yang lebih kering membentuk Tornado dengan pusaran menjulang di bahagian tengahnya menjadi jalan keluar kepada udara panas naik ke atas.

Saiz liputan tornado adalah lebih kecil. Ia berbeza dengan taufan dari segi kawasan liputan . . Texas dan Alabama. hala tuju serta tempoh ia berlaku tetapi dari segi mekanisme kejadian ia masih sama. namun halajunya lebih tinggi (melebihi 650 ksejam) tetapi tempoh berlaku lebih pendek berbanding taufan.TORNADO Kawasan Syarikat  utama berlakunya Tornado ini ialah di Amerika seperti di Kansas.

iaitu bagi tempoh tiga hingga lima tahun sekali.FENOMENA EL-NINO & LA-NINA El-Nino & La-Nina merujuk kepada gangguan Atmosfera dan lautan yang berlaku secara bermusim. . El-Nino merujuk kepada kejadian kemarau yang berpanjangan dan La-Nina pula merujuk kejadian banjir besar. Fenomena ini berlaku di selatan Lautan Pasifik yang membawa bencana alam di seluruh dunia.

Ia seringkali dikaitkan dengan fenomena kemarau . Nama ini diberi oleh nelayan di Peru disebabkan pemanasan air laut yang luar biasa di pantai Peru dan kejadian ini berlaku pada musim Krismas. fenomena ini merujuk edaran air laut yang panas ke kawasan pantai barat Amerika Selatan terutamanya di Pantai Ecuador dan Peru. Fenomena ini juga merujuk kepada peningkatan suhu arus lautan yang mengubah tiupan angin lazim dan juga cuaca menjadi panas. El-Nino Bagi ahli sains.EL-NINO dalam bahasa Latin membawa maksud “anak Christ”.

oSemasa kejadian El-Nino. oAngin ini akan mengangkut kelembapan udara (awan). Air laut yang panas akibat peningkatan suhu global telah menyebabkan tekanan udaranya menjadi rendah. oDalam keadaan normal. proses sebaliknya berlaku. . Yang terbentuk di Lautan Pasifik dan melepaskannya sebagai hujan monsun di bahagian barat Pasifik seperti Malaysia dan di kawasan Asia Tenggara dan Australia. angin timuran akan bertiup dari timur ke barat merentasi Lautan Pasifik.PROSES KEJADIAN EL-NINO oIa adalah fenomena semulajadi yang biasanya berlaku sekali dalam setiap 3 – 5 tahun.

kemarau dan suhu yang tinggi di alami di Negara Asia Tenggara. o o . hujan monsun turun di tengah lautan Pasifik dan bukan kawasan sepatutnya di Asia Tenggara. menghentikan atau mengubah pola tiupan angin timuran dari darat ke laut atau dari barat ke timur. Oleh sebab itu.PROSES KEJADIAN EL-NINO o Hal ini akan melemahkan. Kesannya cuaca panas.

vi. iii. Penyumbang fenomena jerebu. Kejadian kemarau yang panjang. iv.akibat pembakaran hutan Menjejaskan kesihatan Mengancam penghasilan pertanian makanan Krisis bekalan air Mengancam sumber kehidupan akuatik . ii.KESAN KEJADIAN EL-NINO i. v.

TERIMA KASIH 18 .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful