Anda di halaman 1dari 11

kesan rumah hijau

Tanda amaran terhadap bahagian bawah atmosfera dan permukaan planet oleh proses kompleks yang membabitkan cahaya matahari, gas dan bahan kecil atmosfera

Kesan sudah lama bermula sebelum kewujudan manusia. Kegiatan manusia menambahkan lagi kesan.
Jumlah bahangan yang terperangkap oleh gas di atmosfera dikenali sebagai gas rumah hijau.

sejarah

Berkembang pesat sejak pertengahan 1800 apabila industri moden berkembang. Akhir 1800- suhu permukaan bumi turut meningkat. Sejak awal hingga pertengahan 1800 an, jumlah karbon dioksida dalam atmosfera meningkat kira-kira 25% dan konsentrasi metana bertambah 150%

Peningkatan disebabkan oleh: aktiviti manusia terutama pembakaran minyak fosil (arang, minyak dan gas asli) dan pembersihan tanah
Minyak fosil mengandungi karbon dan pembakarannya menghasilkan karbon dioksida. Tanah dibersihkan menyebabkan kadar karbon dioksida meningkat.

Kadar suhu permukaan bumi meningkat kirakira 0.5-1.5 darjah Fahrenheit (0.3-0.8 darjah selsius) hingga akhir 1800 an Ramai saintis mengganggarkan pada 2050 jumlah karbon dioksida di atmosfera dua kali ganda berbanding paras di kawasan pra industri.
Jika peningkatan turut ditambah oleh kesan rumah hijau, suhu permukaan bumi akan bertambah antara 3-8 darjah Fahrenheit (1.5-4.5 darjah selsius) pada 2100

a) b)

Kepanasan sejagat mempengaruhi :

Global warming

pola penurunan hujan Mencairkan ketulan ais sehingga meningkatkan paras laut c) Ribut tropika yang teruk d) Perpindahan tanaman dan jumlah haiwan e) Perubahan arus ombak dan peredaran anginsehingga ada kawasan lebih sejuk berbanding pada masa kini f) Di kawasan kutub utara, lebih banyak salji mencair dan menyebabkan lebih banyak lembaran ais.

Kenapa kesan rumah hijau?

Kerana keadaan atmosfera kelihatan sebagai bumbung kaca dan tembok rumah hijau yang memerangkap bahang matahari.

Keadaan permukaan bumi menunjukkan kira-kira 15% tenaga solar akan kembali ke udara. Bakinya akan memanaskan tanah dan lautan.
Tanah dan lautan yang dipanaskan akan membalikkan semula bahangnya ke udara, terutama dalam bentuk pancaran infra merah dan wap air.

Infra merah hampir sama seperti gelombang kecil tetapi tidak dapat dilihat dengan mata kasar.
Apabila pancaran dari tanah dan lautan terkena bahan tertentu di atmosfera seperti gas rumah hijau dan serpihan, bahan ini akan menyerap pancaran itu.

Hasilnya- gas dan serpihan tersebut akan panas.


Hanya akan sejuk apabila menghantar keluar pancaran infra merahnya sendiri. Sebahagian akan ke ruang angkasa dan sebahagian kembali ke permukaan bumiyang kemudiannya akan turut menambah darjah kepanasan dipermukaan udara

Tanpa kesan semulajadi rumah hijau-purata suhu permukaan bumi adalah 59 darjah Fahrenheit atau 33 darjah selsius lebih sejuk berbanding sekarang.
Gas rumah hijau utama terdiri daripada atom karbon, hidrogen dan oksigen. Gas ini pula adalah wap air, karbon dioksida, metana dan ozon. Serpihan rumah hijau: titisan awan, jelaga dan debu.