Anda di halaman 1dari 22

ELEKTROKARDIOGRAM

Nur Ain

Disediakan oleh : Amirul Firdaus Jackson Doisi Ilham Afifi

ANATOMI JANTUNG

Berat jantung 250 360 gram Mempunyai 2 bahagian atrium ventrikel Mempunyai 4 injap

INJAP JANTUNG

SISTEM PEREDARAN

Jantung mempunyai kemampuan membentuk depolarisasi spontan dan menghasilkan aksi potensi dengan sendiri. Ini kerana jantung mempunyai sistem perentak yang khusus. Sifat perentak khusus jantung:
Automatik mampu menghasilkan impuls secara spontan. Beritma keteraturan menghasilkan impuls. Daya penerus kemampuan menghantar impuls. Pekarangsang berkemampuan menghasilkan reapon terhadap ransangan.

AKTIVITI ELEKTRIK JANTUNG

Terdiri daripada :
Nodus SA Nodus AV Berkas His Serat Purkinje

SISTEM PENGHANTAR KHUSUS

Elektro Kardio

elektrik jantung

Elektrokardiograf alat untuk merakam aktiviti elektrik jantung Elektrokardiogram hasil grafik perakaman potensi elektrik yang dihasilkan oleh jantung

DEFINISI

Merupakan satu kaedah yang dibangunkan oleh Wilhelm Einthoven. Merupakan seorang saintis yang pernah memenangi Hadiah Nobel.

ELEKTROKARDIOGRAM (EKG)

Aktiviti elektrik kitaran jantung dapat dirakam dan digunakan sebagai alat diagnostik. Dapat membantu dalam mengenalpasti gangguan aktiviti elektrik jantung: hipertrofi infarksi miokardium disaritmia gangguan elektrolit (K+)

KEPENTINGAN EKG

Tubuh manusia merupakan konduktor elektrik yang baik. Cairan dalam tubuh mempunyai ion-ion. Pemindahan ion-ion dalam tubuh akan menghasilkan perbezaan potensi elektrik. Ini membolehkan elektrod yang diletakkan pada permukaan kulit bagi merekod berbezaan potensi yang wujud. Perubahan dalam meletakkan elektrod akan mengakibatkan perubahan pada rekod EKG.

DASAR PEREKODAN EKG

PEMASANGAN ELEKTROD EKG

SEGITIGA EINTHOVAN

R P
Q S

KONDUKSI JANTUNG

1 mm

KERTAS EKG

.04 sec. .2 sec.

ST Seg.

Q PR R S
<.12 s

INTERVAL EKG

.12 - .20 s

Gelombang P: depolarisasi atrium. Gelombang Q: depolarisasi di Berkas His. Gelombang R : depolarisasi menyebar dari bahagian dalam ke bahagian luar dasar ventrikel. Segmen PR : waktu yang diambil untuk impuls bergerak dari nodus SA ke nodus AV; impuls dilambatkan di nodus AV. Gelombang S : depolarisasi menyebar naik dari bahagian dasar ventrikel. Kompleks QRS: depolarisasi ventrikel.

INTERPRETASI EKG

Segmen ST : akhir depolarisasi ventrikel sebelum repolarisasi; masa berlaku kontraksi dan pengosongan ventrikel. Gelombang T : repolarisasi atrium. Interval TP : relaksasi dan pengisian ventrikel.

INTERPRETASI EKG

EKG DAN KITAR JANTUNG

NORMAL SINUS RHYTHM

Rhythm: Rate: P Waves: P-R Interval: (Q)RS Complex:

Regular 60-100 BPM Upright/Normal .12-.20 s (120-200 ms) .04-.12 s (40-120 ms)

Anda mungkin juga menyukai