Anda di halaman 1dari 23

ALAT MUZIK PERKUSI MARAKAS, TAMBORIN KASTENET DAN BASS DRUM

Disediakan oleh: Quenstina

TAMBORIN

MARAKAS

KASTERNET
Klik pada tajuktajuk berikut

BASS DRUM

ALAT MUZIK PERKUSI TAMBORIN

pengenalan
Tamborin adalah alat muzik perkusi yang dimainkan dengan cara ditabuh dan digoyang. Tamborin menghasilkan suara gemerencing yang boleh digabungkan dengan suara tambuhan dari bahagian membrannya.

Tamborin diperbuat daripada bingkai kayu bulat yang dilengkapi dengan membran pelapis dari kulit lembu atau pelastik. Tamborin mempunyai beberapa simbal atau kerincingan logam kecil di sekeliling bingkainya yang akan mengeluarkan bunyi bergemerincing apabila digoyangkan.

SEJARAH
Tamborin berasal dari Eropah, tetapi mempunyai persamaan dengan alat muzik sejenis yang ditemui di China dan Asia Tengah (Diere), India (daph), Peru (Chil Chil), dan Greenland (Aelyau). Tamborin tradisional mula-mula dimainkan oleh kumpulan muzik yang berasal dari Turiki, dikenali sebagai Jenissaries. Morzat pertama kali menggunakan tamborin sebagai salah satu instrumen dalam muziknya pada tahun 1782.

Jenis tamborin
Lazimnya terdapat dua jenis tamborin iaitu tamborin berkulit dan tamborin tanpa kulit.

Tamborin berkulit

Tamborin tanpa kulit

CARA MEMEGANG TAMBORIN

pengenalan
Marakas atau dalam bahasa asing disebut Maracas, Maracax'a, Maraca' Mbara'ka, Pada masa lalu instrumen ini dimainkan secara tunggal, sebagai media penyembuhan proses ritual hampir di seluruh Afrika, Amerika Selatan dan Karibia. Marakas termasuk dalam jenis perkusi idiophones atau autophones dan juga merupakan salah satu bagian penting dari musik Cuba, Salsa, Rumba, Charanga dan Trova Ensemble.

Cara memainkan marakas


Sepasang marakas mestilah dimainkan bersama oleh kedua-dua belah tangan. Cara memainkan marakas ialah dengan menggoyanggoyangkan kedua tangan dan menghasikan bunyi gemerisik.

PENGENALAN
Rupa bentuk Kastanet diperbuat daripada kayu atau plastik. Alat ini mempunyai dua bahagian yang diikat dengan tali atau getah.

Kastenet kayu

Kastenet plastik

Cara Memegang dan Memainkan Kastenet


Lazimnya gelung tali atau getah kastanet disarungkan pada jari tengah dan biarkan kastanet terletak di atas tapak tangan kiri atau kanan. Ketuk kastanet dengan hujung jari tangan kanan atau kiri.

ALAT MUZIK PERKUSI BASS DRUM

pengenalan
Drum adalah kelompok alat muzik perkusi yang terdiri dari kulit yang direntangkan dan dipukul dengan tangan atau sebuah batang. Selain kulit, drum juga digunakan dari bahan lain, misalnya plastik. Drum terdapat di seluruh dunia dan memiliki banyak jenis, misalnya kendang, timpani, Bodhrn, Ashiko, snare drum, bass drum, tom-tom, beduk, dan lain-lain

Drum merupakan antara alat muzik yang kedua paling utama dalam pendekatan Orff. Drum dikelaskan dalam alat muzik dalam kategori membranophones.

Cara Memainkan Bass Drum


Dram bes menggunakan stand atau digantung dan disandarkan pada bahagian perut pemain. Ia menggunakan pemukul khas. Paluan bahagian tengah muka dram pad kiri dan kanan. Dram juga boleh dipalu dengan menggunakan sebelah tangan sahaja.

https://id.wikipedia.org/wiki/Drum http://cikguida.wordpress.com/aktivitimuzikal/main-muzik/ http://2.bp.blogspot.com/_Kr92O7QAUYQ/Ss MfuSVDN9I/AAAAAAAAADc/6TL0lRBIlWc/s16 00-h/Cara+Memainkan+Kastenet.jpg