Anda di halaman 1dari 17

Tajuk 2: Sejarah dan Perkembangan Olahraga Antarabangsa

Pengenalan
Berdasarkan catatan sejarah, dipercayai bermula lebih kurang 1000 tahun sebelum masihi di Greece Kuno. merupakan salah satu sukan tertua di dunia.
2

Pengenalan

orang-orang Greece sudah melibatkan diri dalam olaraga Menurut buku The Encyclopedia of sports, acara pertama yang dicatatkan sebagai sukan ialah lompat jauh.
3

Perkembangan Awal

Olaraga mula mendapat perhatian ramai.

Diadakan empat tahun sekali dan terus berlangsung sehinga tahun 397 sebelum Masihi. Tetapi ia terus dimatikan oleh Maharaja Rom, Theodosius.

Semasa era klasik Eropah, terdapat beberapa pertandingan sukan yang telah diklasifikasikan dalam sukan olahraga seperti berikut:

Sukan Panhellenic - Sukan Pythian (diasaskan pada 527 SM) di Delphi yang diadakan setiap 4 tahun
- Sukan Nemean (diasaskan pada 516 SM) di Argolid yang diadakan setiap 2 tahun - Sukan Isthmian (diasaskan pada 523 SM) di Corinth Isthmus setiap 2 tahun
6

Sukan Rom - acara olahraga khusus kpd lumba kaki, melontar, lumba kuda, bergusti dan pertempuran gladiator.

Pada pertengahan abad ke-19, satu organisasi formal pertandingan Olahraga ditubuhkan. Ini termasuk kerjasama antara pertubuhan sukan dan sekolah.
Kolej Tentera Diraja Sandhurst membuat pertikaian bahawa mereka merupakan kolej pertama yang menubuhkan organisasi olahraga pada 1812 dan 1825 tanpa sebarang bukti.
8

Namun begitu, mesyuarat pertama organisasi olahraga yang dicatat diadakan di Shrewsbury, Shropshire pada tahun 1840 oleh Sekolah Diraja Shrewbury Hunt. Sehingga kini, tiada sebarang bukti yang kukuh yang dapat menyatakan tentang penubuhan organisasi formal olahraga.
9

Olahraga mula disertakan dalam pertandingan Olimpik pertama pada tahun 1896 dan masih diteruskan sehingga kini. Wanita hanya dibenarkan untuk menyertai acara trek dan padang pada tahun 1928.
10

Sejak itu, beberapa pertubuhan atau organisasi olahraga telah ditubuhkan dengan giat di Amerika Syarikat. Ini termasuk International Association of Athletics Federations, Amateur Athletic Union dan USA Track & Field. Menjelang abad ke-19 barulah timbul ura-ura untuk menghidupkan semula Sukan Olimpik yang sekian lama berkubur.
11

Dalam pada itu terdapat pula usaha negara-negara lain selain daripada Greek yang mula menunjukkan minat untuk menghidupkan semula sukan olahraga.

12

Olahraga Wanita
dilarang mengambil bahagian dan menonton, termasuklah Sukan Olimpik Kuno yang diwujudkan pada zaman sebelum masihi lagi.
mengadakan sendiri. kejohanan olahraganya

13

Olahraga Wanita
Sukan Haraea ini telah diadakan pada tahun-tahun sebelum masihi, tetapi agak lewat daripada tarikh sukan untuk lelaki. Persatuan Olahraga Amatur England masih tidak mahu menguruskan sukan ini untuk kaum wanita.

14

Olahraga Wanita
Tahun 1921 ditubuhkan persatuan olahraga khusus untuk wanita diperingkat dunia iaitu Federation Sportive Feminine International. Tujuan utama penubuhan ketika itu ialah untuk mencadangkan agar Sukan Olimpik tahun 1924 dibuka untuk kaum wanita.
15

Olahraga Wanita
Majlis Olimpik Antarabangsa menolak. Dalam Sukan Olimpik tahun 1928, barulah diadakan acara olahraga untuk wanita.

16

Sumber Rujukan
Sejarah dan Perkembangan. Retrieved at 7 January 2013, from http://olahragaardt.blogspot.com/

21

Anda mungkin juga menyukai