Anda di halaman 1dari 9

AGAMA SIKHISME

MEILTHRISTA MICHAEL PISMP SEM 3 RBT

.  Guru Nanak pada asalnya seorang Hindu dan berpendidikan bahasa Parsi dan Arab. Ketika umurnya 30 tahun. India pada tahun 1469. Talwandi. Guru Nanak mula menyebarkan agama Sikh.LATAR BELAKANG  Agama Sikh diasaskan oleh Guru Nanak Dev ji yang lahir di Wilayah Lahore.  Ajaran beliau dikumpulkan sebagai kitab suci dalam bahasa Punjabi yang bernama Adi Grant (Kitab Utama).

.  Patuh dan menghormati Guru-Guru agama.  Kehidupan yang sederhana adalah jalan menuju ‘Mukti’ (mencapai kebebasan jiwa).  Keadilan dalam semua bidang kemanusiaan.PERKARA ASAS YANG MENJADI KEPERCAYAAN PENGANUT AGAMA SIKH.  Mempunyai pandangan yang terhadap agama-agama lain. terbuka serta bertolak ansur  Menentang pengamalan kasta dan penyembahan berhala.  Kebenaran merupakan teman manusia yang paling besar. .  Mempercayai Tuhan itu satu dan keesaannya.

b) Berkongsi (Sharing) = (Wanda Chaakna). . a) Mencari rezeki yang halal (Honest labor) = ( kirtha karani). c) Bersyukur /Puji-pujian kepada Tuhan (Glory of God ) = (Naam Jaapna).TIGA TUNGGAK HIDUP AGAM SIKH  Agama Sikh juga menganjurkan Tiga Tunggak dan Tiga Tatacara Hidup seperti berikut .

 Mencegah Zina (Adultry). .TIGA TATACARA HIDUP  Tidak merokok (No smoking).  Mengelak penyembelihan ternakan dengan kejam (Forbidden painful slaughtering of animal) .

agama Sikh juga menetapkan lima peraturan seperti berikut sebagai amalan hidup atau tanggungjawap setiap penganut agama Sikh:  Kesh .rambut panjang.memakai pedang pendek.memakai gelang besi di lengan.  Kanga .memakai seluar putih.  Kirpan . .Selain itu.  Kara .  Kachna .memakai sisir kayu dalam rambut.

.  toleransi antara agama.. Secara umumnya.  kehidupan yang sederhana  keadilan dalam semua bidang kemanusiaan. agama Sikh juga menganjurkan nilai-nilai seperti  memperacaya kepada Tuhan yang Esa.NILAI MULIA MENGIKUT AGAMA SIKH.  bantu-membantu antara manusia.

Vaisaki dikatakan telah diasaskan oleh Guru Amar Das pada 1567.dikenali sebagai Baisakhi. . Salah satu pesta menuai kuno di Punjab yang juga menandakan bermulanya tahun suria baru dan musim menuai baru . Ia adalah hari istimewa di mana semua penganut Sikh berkumpul untuk mendapat restu Guru-Guru mereka.PERAYAAN AGAM SIKH  Perayaan Vaisakhi .

.  .SEKIAN TERIMA KASIH.