Anda di halaman 1dari 31

JENIS REKOD

http://sgifarm.blogspot.com/2009/08 /program-penternakanrekod-binatang.html

Data Pejantan / Induk / Betina

Form ini kami gunakan bagi merekodkan semua pejantan dan betina yg kami ada Untuk anak2 yg dilahirkan di ladang kami, form ini akan kami gunakan apabila anak kambing tersebut berumur 6 bulan dan keatas Bagi kami, form ini amat berfaedah terutama apabila kambing mempunyai masalah atau sakit Segala rekod lampau penyakit dan rawatan boleh kita rujuk dengan hanya melihat kembali data2 yg tersimpan dan seterusnya membantu kita mengambil langkah yg tepat dan berkesan serta pantas

Paddock Details

Form ini kami gunakan bagi pejantan dan betina yg di campurkan bersama Ini akan dapat memastikan anak2 yg akan lahir berasal dari betina dan pejantan yg mana Form ini juga boleh kita gunakan bagi identified mana2 pejantan atau betina yg kurang bermutu daripada terus kita gunakan nanti.

Kids Detail

Form ini kami gunakan bagi merekod mana2 kelahiran anak2 kambing di ladang Dengan menggunakan form ini, kami dpt memastikan umur, ibu dan bapak anak kambing tersebut, jenis kelahiran, jantina dll dengan cepat No tag direkodkan secara berturutan berdasarkan tarikh lahir anak kambing tersebut Anak2 yg terbaik akan dapat kita pastikan bapak dan ibunya bagi rekod ladang Form ini akan byk membantu kita semasa ditanya pelanggan Bagi anak yg telah dewasa dan sesuai untuk dipasangkan, dengan merujuk kepada form ini kita dapat mengelakkan anak2 tersebut tercampur kepada bapat atau ibunya sendiri.

Treatment Record

Kami gunakan form ini yg disimpan mengikut bulan


Byk kami gunakan semasa melakukan rawatan terhadap kambing yg tidak sihat atau bagi tujuan pemberian vaksin berkala List ubat2an yg digunakan mungkin berlainan dari satu ladang ke ladang yg lain Form ini banyak membantu bagi rawatan yg berulang dan memudahkan kita mengenal pasti jenis ubat yg telah digunakan.

Melahirkan anak TAJUK


Pembiakan Haiwan

Bertelur

Haiwan yang melahirkan anak


Lembu

Gajah

Monyet

Haiwan yang melahirkan anak sedikit


Gajah

Lembu

Haiwan yang melahirkan anak banyak


Tikus

Kucing

Haiwan yang bertelur

Ketam
Katak

Ayam

Haiwan yang bertelur sedikit

Burung pipit

Itik

Haiwan yang bertelur banyak

Udang

Ikan

Bilangan purata telur penyu setiap sekali mendarat untuk bertelur

Spesies penyu Belimbing Agar


Lipas Karah

Jumlah telur 120 140


100 130

Sumber : http://www.fri.gov.my/tumecipp/epenerbitan_files/Penyu.pdf

160.00 140.00 120.00 Jumlah telur 100.00 80.00

60.00
40.00 20.00 0.00 Spesies penyu
Penyu belimbing Penyu agar Penyu karah Penyu lipas

REKOD INVENTORI ALAT DAN STOK BAHAN


21

22

PENGENALAN

Rekod inventori merupakan satu dokumen bertulis yang mengandungi senarai barang atau bahan dalam satu tempat penyimpanan

23

PENYIMPANAN DAN REKOD STOK


Senaraikan

bahan yang diperlukan Buat perolehan alat/bahan daripada pembekal/sekolah (Nota minta). Semak dan sahkan penerimaannya. Buat inventori dalam buku stok Dicadangkan dua buah buku stok :

i. Rekod alat/bahan yang ada ii. Rekod barang habis guna


Rekodkan

pergerakan alat/bahan (Kew.A6)

BAGET, ANGGARAN KOS PERBELANJAAN DAN PENDAPATAN


24

KOS PERBELANJAAN
Harga

haiwan ternakan Sangkar/rumah haiwan Harga makanan Aksesori Ubat-ubatan

PENDAPATAN
Merupakan

hasil yang dipperoleh daripada haiwan peliharaan. Contohnya seperti hasil penjualan anak daripada induk yang dipelihara, jualan bulu seperti bulu biri-biri dlln.

PROGRAM PEMBIAKAN HAMSTER (SYRIAN)


Induk Jantan Tempoh subur hamster jantan adalah 18 bulan. Tanda hamster bersedia untuk mengawan ialah hamster akan mengaru belakangnya. Testis hamster jantan juga akan membesar dan jelas kelihatan menandakan ia sudah matang untuk mengawan. Hamster jantan juga akan mencium alat kelamin hamster betina untuk menandakan ia sudah bersedia untuk mengawan. Proses mengawan biasanya mengambil masa 15 minit.

Alat kelamin hamster jantan

Induk Betina Umur induk betina yang berusia 4 hingga 11 bulan dengan bentuk tubuh dan badan yang sihat adalah sesuai untuk proses mengawan. Pada usia 12 bulan biasanya hamster betina tidak boleh bunting lagi. Jika hamster bunting sebelum mencapai usia 12 bulan kemungkinan anak hamster akan mati serta hamster betina itu sendiri akan lemah atau mati. Tempoh mengawan hamster betina siria 4 hari sekali biasanya pada waktu malam sekitar 8 malam sehingga 7 pagi Anak akan lahir dlm tempoh 16 hari

Alat kelamin hamster betina

Habis doh.