Anda di halaman 1dari 43

Disediakan Oleh

: Suraya Binti Nawi : Norhasanah Bt Mohd Yussop

-Cerebral merujuk kepada otak Manakala Palsi pula bermaksud kurang atau tidak upaya mengawal pergerakan otot

Kanak-kanak cerebral Palsi mengalami (sebahagian besarnya) kerosakan dalam dalam otak yang menyebabkan kurang upaya untuk melakukan pergerakan otot-otot dan tegakkan badan.

Yang pertama kali memperkenalkan penyakit ini adalah William John Little (1860).

-possibility of asphyxia (suffocation) during birth as a chief cause of the disorder.

John Little, an English surgeon who introduced the term of CP in 1860.

It was not until 1897 that Sigmund Freud, then a neurologist, suggested that a difficult birth was not the cause but rather only a symptom of other effects on fetal development.

Research conducted during the 1980s by the National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) suggested that only a small number of cases of CP are caused by lack of oxygen during birth.

PUNCA BERLAKU CELEBRAL PALSI


Sebelum Kelahiran

PUNCA
Selepas Kelahiran

Semasa Proses Kelahiran

SEBELUM KELAHIRAN (DALAM KANDUNGAN )

- Jangkitan kuman seperti rubella, toxoplasmosis, chicken pox, cytomegalovirus (CMV) dan AIDS boleh menjejaskan pembentukan otak janin dalam tempoh empat bulan pertama kehamilan. - Pendedahan kepada bahan-bahan toksik seperti minuman keras, tabiat merokok dan penyalahgunaan dadah. Bahanbahan kimia yang terkandung dalam kesemua elemen itu boleh merencatkan pertumbuhan organ-organ penting janin seperti otak, buah pinggang, jantung dan sebagainya.
- Kekurangan zat pemakanan. Ibu yang kurang mengambil makanan yang seimbang seperti asid folik dan vitamin boleh menjejaskan pertumbuhan janin.

Terdapat kemungkinan menghidap Penyakit Down Syndrome apabila terlebih kromosom Trisomi 21. - Ibu-ibu yang menghidap penyakit-penyakit yang serius seperti diabetes, jantung, buah pinggang, tiroid dan epilepsi. - Kehamilan kembar - Bayi yang songsang

SEMASA KELAHIRAN Dengan kecanggihan dan kepakaran dalam bidang obstetrik pada masa kini, risiko untuk bayi mengalami kecederaan pada otak semasa dilahirkan terlalu rendah. Kriteria yang meningkatkan risiko seseorang bayi mendapat CP semasa dilahirkan ialah:

- Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan (premature). Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan mempunyai risiko mendapat CP yang cukup tinggi berbanding bayi yang normal.

- Bayi yang dilahirkan dengan berat badan yang kurang daripada 2.5 kilogram. Dianggarkan risiko bayi yang dilahirkan dengan berat badan yang kurang daripada 1.5 kilogram mendapat CP ialah antara 5-8 peratus. - Bayi yang lemas dan tertelan najis semasa dalam kandungan (meconium aspiration).

- Penyakit kuning (jaundis). Ia berpunca daripada kekurangan G6PD, masalah rhesus darah yang tidak sesuai antara ibu dan bayi dan kelahiran tidak cukup bulan. Kandungan billirubin yang tinggi boleh merosakkan otak.

SELEPAS DILAHIRKAN - Asphyxia. Masalah kesukaran bernafas seperti penyakit asma menyebabkan oksigen tidak sampai ke otak. - Shaken Baby Syndrome. Bayi yang digoncang dengan kuat supaya berhenti menangis boleh menggegarkan bahagian otak. - Keracunan ubat-ubatan seperti panadol, minyak tanah dan sebagainya. - Tertelan benda asing. - Kemalangan jalan raya yang mencederakan kepala dan otak.

TAHUKAH ANDA..

Seseorang kanak-kanak ceberal palsy dilahirkan bagi setiap 800 kelahiran tanpa mengira jantina, kaum, umur ibu atau latar belakang sosial...

TANDA-TANDA Bayi kelihatan lembik Lewat perkembangan Menggunakan sebelah tangan (hand preference) Masalah menyusu Kerap menangis, meragam, merenggek, tanpa sebab ataupun terlalu diam dan kurang tindak balas. Sembelit Cepat marah

Spastik

Ataksik

JENISJENIS CELEBRAL PALSI

Diskinetik

Jenis Campuran

JENIS SPASTIK (65% dari semua kes CP), otot-otot menjadi tegang dan lemah. Penglibatan yang biasa terjadi boleh di bahagikan kepada :1) Quadriplegia (kedua tangan dan kedua kaki) 2) Diplegia (kedua kaki) 3) Hemiplegia (tangan dan kaki pada sebelah badan)

JENIS DISKINETIK

(Koreoatetoid, 10% dari semua kes CP), otot tangan, kaki dan badan secara spontan bergerak perlahan, menggeliat dan tak terkendali tetapi biasa juga timbul gerakan yang kasar dan mengejang. Luapan emosi menyebabkan keadaan semakin teruk, dan gerakan akan hilang jika anak tidur.

JENIS ATAKSIK (5%dari semua kes CP), terdiri dari getar, langkah yang goyah dengan kedua kaki terpisah jauh.

gangguan perseimbangan yang menyebabkan pergerakan kaki dan tangan tidak licin.

Video 1

JENIS CAMPURAN
(20% dari semua kes CP) merupakan gabungan dari 2 jenis di atas. sering ditemukan adalah gabungan dari jenis spastik dan diskinetik.

PERKEMBANGAN KANAKKANAK CEREBRAL PALSI

Bagi kanak-kanak yang menhidapi cerebral palsy biasanya kita dapati mereka akan lahir lebih awal berbanding dengan kanak-kanak normal yang lain. Selain daripada itu, kanak-kanak seperti ini sewaktu lahirnya jarang atau tidak menangis. 0 10 bulan Kanak-kanak ini pada peringkat awalnya sukar untuk melakukan pergerakan biasa bagi kanakkanak normal seperti maniarap, duduk mengesot dan sebagainya.

11 bulan Mula merangkak, tetapi tidak mahu berjalan dan mereka biasanya akan berdiri di hujung jari ibu kaki sahaja seolaholah bimbang untuk bertapak.

1 3 tahun
1 tahun masih belum boleh berjalan / anggota tubuh lembik. Tabiat bertahan nafas atau breathulding spell berlaku . berlakunya kekejangan terhadap anggota badan sekiranya kanak-kanak tersebut menangis apabila kemahuannya tidak dituruti dan didapati mukanya bertukar menjadi warna biru. Apabila dia menarik nafasnya dan menangis, warna dimukanya kembali cerah semula.

8 tahun

- Belum boleh bercakap Akibat daripada kerencatan ini boleh juga menimbulkan lainlain kerencatan seperti : - Rencatan akal (kurang kecerdasan) - Kerencatan pertuturan - Rencatan penglihatan - Rencatan pendengaran - Sawan (epilepsy) - Kecacatan anggota - Kecacatan gigi - Masalah mengenai pernafasan - Masalah mangenai pemakanan - masalah untuk buang air besar atau kecil.

DIAGNOSA
Semasa pemeriksaan akan ditemukan tertundanya perkembangan kemampuan motor. Tindak balas bayi (misalnya menghisap dan terkejut) tetap ada meskipun seharusnya sudah hilang. Tremor otot atau ketegangan boleh di kesan dengan jelas dan anak cenderung melipat lengannya ke arah pusat, sementara kedua kakinya bergerak seperti gunting atau menunjukkan pergerakan luar biasa lain.

Berbagai kajian makmal biasa dilakukan untuk mengenal pasti punca CP.:
MRI atau CT scan kepala untuk mengesan kelainan bentuk atau kejadian otak Pemeriksaan pendengaran (untuk mengesan masalah pendengaran) Pemeriksaan penglihatan (untuk mengesan masalah penglihatan) EEG jika pesakit mengalami sawan Biopsi otot.

TAHUKAH ANDA..

Dianggarkan lima hingga 60 peratus kanak-kanak yang menghidap CP menghadapi beberapa masalah lain....

Lewat perkembangan mental Epilepsi Kerencatan otak Masalah pembelajaran Masalah pertuturan Masalah kepekakan

Masalah penglihatan seperti juling, rabun atau


hilang penglihatan. Masalah emosi

KAEDAH RAWATAN/TERAPI
Terapi fizikal pembedahan Terapi hidro/air

Terapi ubatubatan

Terapi cara kerja (occupational therapy)

Terapi integrasi sensori

Terapi pertuturan

TERAPI FIZIKAL

Video 1

Lebih kepada senaman untuk melonggarkan otot-otot seperti regangan (streching) Kanak-kanak yang tidak boleh berjalan diajar berjalan menggunakan tongkat, kerusi roda, crutches, walkers

Elbow cruthes

Foldable walker

Video 1

TERAPI HIDRO/AIR

Kepentingan terapi air

Sesuai untuk perkembangan fizikal melalui pergerakan motor halus dan kasar. Ransangan air membolehkan pesakit merasa tenang. Aktiviti dalam air dapat memantapkan perkembangan fizikal melalui regangan dan seterusnya melembutkan fungsifungsi sendi & meningkatkan daya ketahanan jantung dan otot-otot. Simulasi sistem otak Bina keyakinan diri. Latihan Social skill Merangsang pertuturan. Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain. Manipulasi tangan dan jari-jemari.

TERAPI CARA KERJA (OCCUPATIONAL THERAPY)

- Terapi yang fokus kepada meningkatkan perkembangan motor halus seperti tangan, kaki, muka, jari tangan dan kaki. - Mengajar kemahiran asas seperti cara berpakaian, cara makan, cara pergi ke tandas dan sebagainya. - Penggunaan alatan sokongan seperti kerusi roda bagi memudahkan kehidupan mereka.

Terapi cara kerja harus dimulakan sejak individu-individu palsi serebrum masih kecil lagi. Melalui terapi cara kerja kanak-kanak akan dibimbing dan dilatih untuk menghulurkan kedua-dua tangan ke hadapan, mencapai sesuatu, mengenggam dan melepaskannya, dan mengambil atau memanipulasikan sesuatu dengan jari. Terapi ini juga menekankan aspek koordinasi mata dengan tangan yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menjalankan aktiviti-aktiviti kehidupan. Mereka biasanya akan digalakkan dan dilatih melakukan aktiviti-aktiviti ini dengan mengunakan alat permainan. Kemahiran-kemahiran yang dipelajari ini akan membolehkan mereka bermain dengan pelbagai alat permainan, yang seterusnya dapat membantu perkembangan otak mereka.

kanak-kanak palsi serebrum seterusnya akan dibimbing dan dilatih tentang cara-cara melakukan aktiviti-aktiviti harian Contohnya : memberus gigi, membasuh muka, membasuh tangan, mandi, memakai baju, seluar, stoking dan kasut , membutang dan menzip, menyikat rambut serta menyuap sendiri makanan dan minuman

TERAPI PERTUTURAN

Terapi pertuturan merupakan terapi yang fokus kepada masalah pertuturan dan masalah komunikasi verbal serta masalah kesukaran menelan Terapi pertuturan dapat membantu mereka pada pelbagai peringkat umur yang mengalami masalah yang berkaitan dengan pertuturan, komunikasi verbal dan kesukaran menelan Terapi ini akan membantu individu-individu palsi serebrum mengawal otot-otot pada mulut, lelangit dan kerongkong dengan lebih baik supaya dapat meningkatkan kemahirankemahiran untuk bertutur, berkomunikasi secara verbal dan menelan.

Pelbagai aktiviti yang dapat merangsang penggunaan, menguatkan dan meningkatkan koordinasi pergerakan otot-otot tersebut akan diberi kepada kanak-kanak serebral palsi contoh aktiviti : mengurut otot-otot tersebut; melakukan pergerakan lidah dan rahang mulut; melakukan aktiviti yang berkaitan dengan pernafasan seperti bernafas panjang, menahan nafas lalu melepasnya perlahan-lahan; meniup dan sebagainya. Mereka juga akan mempelajari kemahiran-kemahiran untuk bertutur. mereka akan diajar untuk membunyikan bunyi sesuatu binatang, kenderaan atau benda-benda lain seperti bunyi ayam, enjin kereta, keretapi, bunyi hon, jam, loceng dan sebagainya. Mereka akan diajar menamakan huruf-huruf; membunyikan sesuatu huruf seperti aaa..., sss.... dan kr....; dan menyebut sesuatu sukukata, perkataan, frasa dan kemudiannya ayat.

TERAPI INTEGRASI SENSORI

- Pendekatan yang digunakan untuk membolehkan kanakkanak mencapai tahap optimum dari segi pergerakan dan memperbaiki keseimbangan. - Contoh: sentuhan & urutan pada bahagian badan dengan bantuan alat-alat sokongan seperti styrofoam chips, air dan alat permainan.

TERAPI UBATUBATAN

Ubat-ubatan untuk mengurangkan masalah ketegangan. Contoh: Diazepam, Baclofen, and Dantrolene Suntikan ubat Botulinum Toxin pada bahagian otot-otot yang tegang.

PEMBEDAHAN

Pembedahan hanya akan dijalankan sekiranya perlu. Contoh: Mereka yang berjalan menggunakan hujung kaki Pembedahan orthopedic untuk memanjangkan urat kaki akan dilakukan. Ini membantu kanak-kanak tersebut mengatasi masalah berjalan dan kawalan keseimbangan. Peralatan (special equipment) Penggunaan peralatan yang sesuai untuk kanak-kanak cerebral palsy. Tujuan: untuk memudahkan mereka menjalankan aktiviti dan menjalani rawatan/pemulihan. Contoh: kerusi roda & walker

KEPERLUAN PEMBELAJARAN/LATIHAN

Mengambil kira tahap kecacatan dan kesulitan dalam semua aspek termasuk kognitif, fizikal, motor, pertuturan, penglihatan, pendengaran , persepsi dan tingkah laku
Program khusus bagi bahasa jika berlaku masalah pertuturan Terapi fizikal perlu dimasukkan dalam program harian.

Perhatian perlu diberi terhadap aspek motor seperti koordinasi dan kawalan kerana boleh mempengaruhi pembelajaran Bantuan melibatkan penunjuk kepala(head pointer), kerusi roda individu, alat bantuan elektronik dan peralatan lain yang telah diubah.

Penilaian berterusan seiring dengan perkembangan rawatan perubatan, terapi dan pengajaran.