MENU MAKANAN SEIMBANG UNTUK KANAK-KANAK PRASEKOLAH

5/18/2013

1

5/18/2013 2 .

Piramid Makanan 5/18/2013 3 .

MENU MAKANAN PRASEKOLAH TUNAS BESTARI SEKOLAH KEBANGSAAN PADANG PUSING 5/18/2013 4 .

Menu Sarapan Pagi HARI Ahad Isnin Selasa Rabu Khamis MAKANAN Biskut Roti Koko Crunch Kuih-muih Roti MINUMAN Milo Susu Milo Milo Horlick 5/18/2013 5 .

Jadi menu bagi kanak-kanak prasekolah Sk.MENU SARAPAN PAGI Isnin Roti Susu Saya memilih menu hari Isnin untuk dikaji. 5/18/2013 6 . berfungsi untuk pembekuan darah serta membuatkan otot berfungsi. Di dalam menu sarapan pagi ini. Roti ialah sejenis bijiin yang berserat dan mengandungi karbohidrat. Padang Pusing ini amat sesuai kerana kanak-kanak begitu aktif pada waktu pagi dan sumber tenaga didapati daripada karbohidrat yang dimakan pada sebelah pagi. Karbohidrat memberikan tenaga dalam bentuk kanji dan gula. kanak-kanak disaikan susu dan roti. Susu mempunyai kandungan kalsium yang penting untuk pembentukan tulang dan pertumbuhan gigi.

Minggu Pertama HARI AHAD ISNIN SELASA RABU KHAMIS MAKANAN BIHUN GORENG NASI LEMAK LAKSA NASI TOMATO MEE GORENG MINUMAN TEH SIRAP OREN RIBENA OREN PENCUCI MULUT LIMAU TEMBIKAI PEAR PUDING EPAL Minggu Kedua HARI AHAD ISNIN SELASA RABU KHAMIS MAKANAN KUETEOW GORENG NASI DAGING BIHUN SUP NASI AYAM MEE REBUS MINUMAN TEH SIRAP OREN SARSI RIBENA PENCUCI MULUT PISANG AGAR-AGAR LIMAU EPAL PEAR 5/18/2013 7 .

Minggu ketiga HARI AHAD ISNIN SELASA RABU KHAMIS MAKANAN BIHUN GORENG NASI LEMAK LAKSA NASI TOMATO MEE GORENG MINUMAN TEH SIRAP OREN RIBENA OREN PENCUCI MULUT LIMAU TEMBIKAI PEAR PUDING EPAL Minggu Keempat HARI AHAD ISNIN SELASA MAKANAN KUETEOW GORENG NASI DAGING BIHUN SUP MINUMAN TEH SIRAP OREN PENCUCI MULUT PISANG AGAR-AGAR LIMAU RABU KHAMIS NASI AYAM MEE REBUS SARSI RIBENA EPAL PEAR 5/18/2013 8 .

buah pear yang menjadi hidangan pencuci mulut turut mempunyai serat yang tinggi. minuman oren dan buah pear sebagai pencuci mulut. Prtei juga dapat membekalkan tenaga ( apabila kekurangan karbohidrat & lemak). Selain itu. Protien diperlukan dalam pertumbuhan dan penggantian tisu rosak. Laksa mempunyai kandungan protein dan karbohidrat yang tinggi. hemoglobin. mukus. Ianya membina pelbagai bahan seperti . Minuman yang dipilih juga bersesuaian kerana mempunyai kandungan vitamin C. kanak-kanak disajikan laksa. 5/18/2013 9 . hormon. enzim.Menu Kudapan SELASA LAKSA OREN PEAR Saya memilih menu hari Selasa minggu ke tiga untuk dikaji. Di dalam menu kudapan ini.

GAMBAR PRASEKOLAH TUNAS BESTARI SEKOLAH KEBANGSAAN PADANG PUSING 5/18/2013 10 .

5/18/2013 11 .

ADILA BT ISHAK PISMP PRASEKOLAH JAN’08 5/18/2013 12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful