Anda di halaman 1dari 8

RIWAYAT HIDUP

MALIK BIN ANAS. Datuknya Abu Amar sahabat kepada Nabi SAW dari Yaman,berjuang bersama Rasullullah SAW kecuali perang Badar. Lahir 93H/713M,pemerintahan Sulaiman bin and Malik di Madinah Berketurunan Arab yang terhormat dan dimuliakan. Meninggal 179H/798M,86 tahun dikebumikan diperkuburan Baqi,Madinah Golongan tabiin.

SIFAT PERIBADI
Tawaduk Berpandangan bernas Pendiam Pendirian teguh Cerdas dan kuat ingatan Berbudi bahasa Berpakaian cantik dan bersih Menghormati ibu bapa,orang dewassa dan guru Suka menziarahi orang

Mendampingi ulamak Madinah. Kuat ingatan. Hafal Al-Quran dan Hadis sejak kecil. Mempelajari pelbagai ilmu. Berguru lebih 900 orang. Tekun mencari ilmu. Imam AbdRahman bin Hamzah.(guru pertama seorang ulama besar Madinah). Ibnu Syihab az-zuhri(guru ilmu hadis). Rabiah bin Abd Rahman( guru ilmu Arrayu). Guru- guru yang telah memgiktiraf kebolehan: Az-zuhri Rabiah Muhamad muslim Az- zuhri. MENGUATKAN INGATAN Banyak solat sunat malam. Membaca Al-Quran.

SEBAGAI GURU

Mengajar umur 17 tahun di Masjid AnNabawi di Madinah. Ketinggian ilmu dan kebolehan mengajar menarik minat orang ramai termasuk gurunya seperti Muhammad Muslim Azzuhri. Memberi fahaman dan berjaga malam untuk mencari jawapan yang dikemukakan oleh muridnya.

SUMBANGAN
Susun karya mahsyur iaitu kitab alMuwatta. Melahirkan Mahzab Maliki.Tersebar ke Maghribi, Andalus, Algeria, Tunisia, Libya, Bahrin, Mesir, Moroko, Kuwait dn Sudan. Ali ijtihad terkenal dan terkemuka.

KELEBIHAN KITAB
Sebagai rujukan utama selepas Al-Quran dan Hadis. Rujukan utama tentang ilmu Tafsir,Hadis dan Fekah. Mengandungi hadis-hadis hukum dan pendapat para sahabat.

Menentang pendapat Gabenor Madinah yang bertentangan dengan fatwa. Mempertahankan Islam.

Prinsip murid mencari guru.

KETEGASAN

Menolak Kitab Muwatta dijadikan sumber perunda ngan negara. Menegur Khalifah Abu Jaafar meniggikan suara.

Mempelajari, menghimpun, menghafaz dan menyusun hadis selama 40 tahun.

Memberi panduan dalam bidang ilmu hadis,hukum fekah dan usul fiqh.

Tokoh terkemuka dalam ilmu hadis dan fekah.

Letak asa tertentu dalam menapis para perawi

Berpegang dengan hadis Rasullullah dan menyatakannya adalah petunjuk dan penyuluh seluruh umat manusia.

Anda mungkin juga menyukai