Anda di halaman 1dari 29

Mesin pengisar ialah sejenis mesin yang lain dari segi penggunaan mata alat dan cara memegang

benda kerja. Jenis mata alat yang digunakan ialah mata alat tunggal atau mata alat berbilang. Benda kerja pula dipegang oleh pelbagai jenis pemegang atau dipasak terus kepada mata alat yang sedang berputar. Kedalaman pemotongan pula dibuat dengan menggunakan meja mesin.

Kisar ialah proses membuang atau menarah logam atau bahan dari bahan kerja dengan membuat suapan kearah putaran pemotong peraut. Kerja-kerja yang boleh dilakukan dimesin peraut ialah seperti meraut rata, permukaan bersudut, menggerudi, menggerek melurah kunci memotong gigi gear, memotong lurah heliks, kerja-kerja khas dan lain-lain

Sebuah mesin kisar adalah alat mesin digunakan kepada enjin padat bahan. Mesin kisar ada dalam dua bentuk asas ufuk dan tegak, yang merujuk pada istilah orientasi alat pemotongan gelendong. Tidak seperti bor tekan, di mana benda kerja diselenggarakan stasioner dan bergerak secara menegak bor untuk menembusi materi, kisar juga melibatkan gerakan benda kerja terhadap pemotong berputar, yang terkini yang boleh dipotong pada sisi-sisi serta hujungnya. Benda kerja dan gerakan pemotong mudah dikendalikan menjadi kurang daripada 0,001 pada (0,025 mm), biasanya dengan cara tanah presisi gambar dan leadscrews atau teknologi analog. Mungkin mesin-mesin peraut dikendalikan secara manual, mekanikal automatik, atau automatik secara digital melalui kawalan berangka komputer (CNC). Mesin kisar boleh melakukan sejumlah besar operasi, yang sangat kompleks, seperti slot dan keyway pemotongan, perancangan, pengeboran, diesinking, meribet, routing, dan lain-lain. Pemotongan bendalir sering dipam ke tempat pemotongan untuk mendinginkan dan melincirkan pemotongan.

Setiap mesin kisar direkabentuk untuk memenuhi sebahagian keperluan industri pengeluaran. Untuk memulakan operasi mesin kisar, perlulah mengenal setiap bahagian utama mesin kisar. Tapak

Fungsi tapak adalah untuk menyokong mesin supaya tegak kedudukannya. Ia juga menjadi tempat letak takungan bendalir pemotong
Turus Turus menjadi tulang belakang pada mesin kisar, ia dipasang tegak pada tapak dan berfungsi untuk menyokong dan memegang lutut meja. Turus juga menempatkan motor, gear penukar kelajuan dan hantaran mesin. Lutut Lutut dipasang pada turus menerusi landasan VEE dan digerakkan menaik dan menurun secara manual atau automatik. Lutut juga menempatkan bahagian utama lain iaitu sela dan meja.

Sela

Sela dipasang pada lutut menerusi landasan VEE dan boleh mengesot keluar dan masuk dari turus, secara manual atau automatik. Dibahagian atasnya dipasang meja mesin. Bagi mesin kisar biasa,meja dipasang terus pada sela, tetapi bagi jenis universal, meja dipasang diatas tapak berkilas, ini membolehkan ia dikilas kepada sudut maksimum 45 darjah dari paksinya.

Meja mesin Meja mesin dipasang di atas tapak atau terus pada sela. Dengan bantuan landasan, ia boleh berkesot ke kiri atau ke kanan secara manual atau automatik. Binaan yang sedemikian membolehkan meja bergerak membujur atau melintang. Kesemua pergerakan meja danlutut mesin pengisar dapat diukur dengan tepatnya dengan adanya selang petunjuk yang diukur dengan mikrometer sehingga 1/100milimeter (0.01mm).

Overarm
Ia merupakan bahagian mesin yang paling atas bagi mesin pengisar ufuk dan dipasangkan pada turus menerusi tanggam bajang dan boleh berkesot. Overarm berfungsi sebagai penyokong dan menempatkan penjajaran arbor dan alat tambah yang lain. Kedudukan boleh dilaras mengikut panjang arbor dan kedudukan mata alat.

Spindal Spindal berfungsi sebagai pemacu kepada arbor, mata alat dan pelbagai alat tambah mesin kisar. Dial penunjuk kelajuan pula menunjukkan tingkat kelajuan yang dibuat oleh spindal.

Penyokong arbour Ia dipasang pada overarm dan boleh pula ditempatkan dimana-manakedudukan disepanjang overarm. Fungsinya ialah untuk menyokong dan menjajar pelbagai jenis arbor dan alat tambah mesin kisar.

1. Collet Collet adalah satu bentuk sesendal lengan untuk mengurangkan saiz lubang dalam gelendong mesin pengisar supaya kaki kecil alat boleh dipasang ke ceruk gelendong besar. Ianya telah dibuat di dalam pelbagai bentuk, sama seperti mesin gerudi soket dan lengan, kecuali taper nyatidak sama.

2. Adaptor terdiri daripada 2 iaitu: i. Spindal adaptor Spindal adaptor adalah satu bentuk collet yang mempunyai satu standard spindal akhir. Ianya boleh didapati dalam pelbagai saiz untuk menerima pemotong yang tidak boleh dipasang pada arbors. Diperbuat dengan sama ada kaki tirus Morse atau Brown dan Sharpe tirus dengan kelentang mempunyai akhir gelendong standard.

i.Chuck adaptor
Chuck Adaptor digunakan untuk melampirkan chucks mesin kisar yang mempunyai akhir spindal standard. Collet pemegang kadang-kadang dirujuk sebagai potongkan collet. Pelbagai bentuk chucks boleh dipasang kepada spindal mesin kisar untuk memegang gerudi, reamers, dan pemotong kecil untuk operasi khas.

1. Kisar jenis lutut dan turus Pengisar biasa Pengisar smesta Pengisar tegak 2. Pengisar jenis pengeluaran 3. Pengisar jenis automatik

Mesin peraut biasa mempunyai meja yang pergereakkan membujurnya ditetapkan bersudut tepat dengan spindal. Meja mesin ini boleh membuat 3 pergerakkan sahaja. i) membujur (bersudut tepat dengan spindal) ii) melintang (selari dengan spindal) iii) tegak (keatas dan kebawah)

Mesin pengisar smesta direka bentuk bagi melakukan beraneka kerja kisar. Pergerakkan meja adalah sama seperti mesin peraut biasa kecuali ia boleh dikilaskan bersudut dengan spindal pada satah mengufuk. Mesin pengisar smesta boleh digunakan untuk memotong gear heliks, gerudi pintal, pemotong pengisar dan pelbagai kerja.

Mesin pengisar tegak mempunyai ciri-ciri yang hampir serupa mesin gerudi. Meja dan spindalnya berada dikedudukan yang sama dan pemotong kisar dipasangkan pada spindal. Spindal boleh bergerak turun dan naik sementara meja boleh bergerak menegak, membujur dan melintang. Mesin kisar tegak digunakan untuk meraut muka, meraut susuk, meggerudi dan menggerekkerja-kerja yang berbentuk ganjil.

Saiz mesin kisar ditentukan oleh: i. Saiz meja

ii. Jarak maksimum meja pengisar boleh bergerak


iii. Kuasa kuda yang digunakan (kuasa motor) iv. Model mesin

Pengisaran Sempadan (Peripheral Milling)


Pengisaran sempadan(slab), permukaan dikisar yang dibantu dengan gigi yang terletak pada pinggir badan alat pemotong. Paksi putaran pemotongan umumnya selari pada permukaan bahan kerja yang hendak dimesin.

Pengisaran Penampang (Face milling)


Pada pengisaran penampang, mata pemotong dipasang pada spindal pada putaran paksi serenjang dengan permukaan bahan kerja yang hendak dimesin. Bahan kerja yang dimesin

Pengisaran Akhir (End milling)


Pemotong dalam pengisaran akhir berputar pada paksi menegak ke bahan kerja. Ia boleh condong kepada permukaan mesin tirus. Gigi pemotong terletak di kedua-dua muka akhir mesin pemotong dan pinggir badan pemotong.

i. Pengisaran Ke atas (Up Millling)


Pengisaran ke atas juga merujuk kepada pengisaran konventional. Arah putaran pemotongan melawan gerakan suapan. Sebagai contoh, jika pemotong berputar arah jam, bahan kerja disuap ke kanan pengisaran ke atas.

ii. Pengisaran Ke bawah (Down milling)


Pengisaran ke bawah juga merujuk kepada pengisaran mendaki. Arah putaran pemotongan sama dengan gerakan suapan. . Sebagai contoh, jika pemotong berputar melawan arah jam, bahan kerja disuap ke kanan pengisaran ke bawah.

iii. Kaedah pengisaran lain

Ragum mesin terbahagi kepada 3 jenis i. Ragum biasa ii. Ragum berkalis

iii. Ragum universal

Ragum biasa
Ragum biasa dipasang terus pada meja menggunakan bolt dan nat dalam dua kedudukan iaitu dengan menghala rahangnya selari dengan pergerakan meja dan bersudut tepat dengan pergerakan meja.

Ragum berkalis
Ragum berkalis dipasang pada tapak berkalis. Ia boleh dikilas kepada sebarang sudut. Tapak berkilas ini mempunyai senggatan bagi memudahkan kerja mengilas.

Ragum universal
Ragum universal bukan sahaja membolehkan ragum dikilas tetapi is juga boleh dijongketkan kepada sudut maksimum 90 darjah pada satah tegak. Dengan itu, Benda kerja dapat dikisar pada sebarang point dan sudut

1. 2. 3. 4. 5.

Mempersiapkan bahan kerja yang diperlukan Terlebih dahulu mengukur bahan kerja dengan menggunakan vernier atau micrometer dan menghaluskan sedikit permukaan dengan menggunakan kikir. Mengaturkan putaran spindal yang sesuai untuk jenis bahan kerja. Menempatkan benda kerja yang akan dimesin pada meja kerja. Mencari titik permulaan/titik kosong dan kemudian melakukan pemotongan untuk sisi bahan kerja. Saat pemotongan dilakukan,mata pemotong dan benda kerja diberi pendingin (coolant) sehingga benda kerja tidak mengeluarkan asap (benda kerja panas). Mengatur ketebalan pemotongan.

6.

7.
8.

Membuat kiraan kadar suapan yang diperlukan ketika sekali pemotongan dilakukan
Lakukan sehingga projek terhasil dengan penuh cermat.

Anda mungkin juga menyukai