Anda di halaman 1dari 24

Kekayaan adalah satu pilihan. Kekayaan bukan satu takdir.

Kegagalan untuk mendapatkan kekayaan adalah kerana diri sendiri.

Kenapa anda ingin menjadi kaya ?

Minda kaya adalah orang yang seimbang pemikirannye terhadap iman dan bahagia.

Dapat buat simpanan berjuta ringgit dalam akaun bank. Dapat beli tanah (aset) untuk dijadikan rumah rehat. Dapat beli tanah (aset) untuk dijadikan training centre / camp. Dapat bercuti bersama keluarga sambil menunaikan Haji dan Umrah setiap tahun di Mekah. Dapat beri pelajaran yang baik dan sempurna kepada anak-anak. Dapat add value pada kehidupan orang lain (zakat dan bersedekah). Dapat tambah cawangan perniagaan yang sedang dijalankan. Dapat tambah pelaburan dengan membuka perniagaan yang baru. Dapat beli kereta impian mini cooper turbo berharga RM285,000.00. Layak dijadikan mentor kepada orang lain bagaimana boleh jadi kaya.

Dapat buat simpanan berjuta ringgit dalam akaun bank. Dapat bercuti bersama keluarga sambil menunaikan Haji dan Umrah setiap tahun di Mekah. Dapat add value pada kehidupan orang lain (zakat dan bersedekah).

*Orang yang berjaya - bekerja untuk dapatkan duit supaya dia boleh terus melabur dan membina pendapatan yang pasif supaya dia boleh RETIRE YOUNG RETIRE RICH (untuk capai kebebasan kewangan). *Orang yang biasa - bekerja untuk mencari duit bagi menampung hidup seharian (survive). *Orang yang berjaya bila dapat duit dia akan buat simpanan (investment). *Orang yang biasa dia akan gunakan strategi baki dari duit yang dia dapat untuk buat simpanan (saving).
* Lakukan latihan visualise menggunakan alfa getaran minda selama 21 hari berturut -turut.

* No. cermin : No. 3, 6 & 9 -Hari yang sesuai -Hari yang sesuai -Hari yang sesuai -Hari yang sesuai -Hari yang sesuai -dsb * Contoh :

untuk untuk untuk untuk untuk

daftar lesen perniagaan. buka akaun syarikat. tambah pelaburan. perasmian perniagaan. buka akaun pelaburan.

12 03 - 2010 3 3 2 1

6
9 9

3
9

9 9 9 5 4 9 9

1.

FFA (10%)

: -Fixed Financial Accounts -Simpanan 10% dari jumlah gaji bulanan. -Akaun untuk tujuan pelaburan (gold acct.)dan tidak -boleh withdraw (tetap).

2.

LTSS (10%) : -Long Terms Savings for Spending -Simpanan 10% dari jumlah gaji bulanan dan ianya boleh dibelanjakan. -Disarankan simpan di tempat yang boleh membawa pulangan dividen yang tinggi pada hujung tahun.

3. NEC (55%) : -Necessity Accounts -Penggunaan sebanyak 55% dari jumlah gaji bulanan. -Ianya adalah untuk kegunaan keperluan bulanan. 4. EDU (5%) : -Education Accounts -Simpanan 5% dari jumlah gaji bulanan. -Akaun untuk pembelajaran sendiri seperti menghadir kursus yang berkaitan perniagaan lanjutan.

5. PLAY (10%)

: -Penggunaan sebanyak 10% dari jumlah gaji bulanan. -Digunakan untuk perbelanjaan keluarga dan wajib dihabiskan (to make life better and to get appreciate from your family).

6. CHARITY (5%) : -Penggunaan sebanyak 5% dari jumlah gaji bulanan. -Disarankan digunakan sepenuhnya pada setiap bulan.

*Orang yang kaya dan berjaya akan sentiasa mencipta kehidupan yang lebih baik. *Orang biasa akan sentiasa membiarkan segalanya (peluang) berlalu begitu sahaja.

01 08 19 70 1 8 9 8 9 1 8 9 6 6 8 7 no. akar - strength

8 7

no. chasis = 1. 8. 8

*Rahsia tarikh lahir terletak pada no. combination adalah untuk self - strength. *Combination warna adalah untuk strength of business.

*born to be a leader. *suka mendapatkan perhatian dari orang lain. *suka dipuji. *tidak suka diarah. *idea banyak tanpa henti. *pantang dicabar. *berdikari / independence. *tahap pemikiran yang tinggi. *pentingkan diri sendiri. *perfectionist / expectation yang tinggi terhadap sesuatu perkara. *agresif. *keras kepala. *sangat sensitif. *bijak. *innovatif.

*kerap confuse. *boleh buat keputusan dengan cepat. *jujur dan amanah. *suka pada kebersihan. *suka pada ketenangan dan kelembutan. *tahap kesabaran yang tinggi. *sensitif / mudah tersentuh / kasihan simpati / hati amat halus. *tahap cemburu yang tinggi. *pemaaf. *pemalu. *susah untuk buat keputusan. *emotional.

*sangat aktif. *mudah dikenali / popular. *bersemangat tinggi. *angan-angan tahi ayam. *kurang daya fokus. *panas baran. *punya keinginan yang tinggi. *fesyen / trendy up to date. *kreatif sangat sesuai dalam event management. *punya daya tarikan / attractive. *punya sikap egois yang sangat tinggi dari orang no. 1. *suka buat kritikan secara terbuka (direct). *boleh mengawal sesuatu situasi.

*sangat suka merancang tetapi tiada tindakan. *suka buat analisa. *memerlukan fakta. *konservatif / traditional / sangat hati-hati dalam sesuatu perkara. *pengurus yang baik. *suka pada ilmu pengetahuan. *bijak dan dia rasa dia bijak. *tidak mudah putus asa. *setia / loyalty. *praktikal. *punya daya fokus yang tinggi. *agak berkira / kedekut. *suka berprasangka. *not a good thinker. *suka beri reward.

*sentiasa mencari peluang. *business minded. *boleh jadi pemimpin. *suka pada kerja yang kasar. *degil. *adventure. *bertenaga / energetic. *bercitarasa tinggi / hightaste. *punya nafsu yang tinggi. *bijaksana. *berfikiran jauh. *berani ambil risiko. *suka shopping / boros. *sifat cemburu yang kuat. *suka bertangguh. *tidak konsisten. *moody. *selalu rasa seksi.

*sangat sensitif tentang wang. *bercitarasa mewah. *berdamai / tenang. *menegakkan keadilan. *jujur. *suka membuat sumbangan (charity). *mengambil berat. *tamak. *penyayang. *suka menguasai wang.

*cerewet / sangat memilih. *suka berdebat. *popular / sangat dikenali. *up to date / trendy. *mudah dapat penyokong. *mudah percaya pada mistik. *sixth sense. *suka bersendiri. *suka mengkaji / analistic. *sesuai dengan seni. *kalau tertekan dia akan rasa tertekan yang amat sangat. *berkira. *good in maths. *kekuatan spiritual yang hebat.

*bertanggungjawab. *born to be a leader. *degil / keras kepala. *kalau tak ada kerja dia akan tension. *boleh dipercayai dan mudah untuk dipercayai oleh orang lain. *mudah simpati / mudah ditipu. *pertahan kawan. *power dan tak suka dikongkong. *suka benda yang organise / tersusun. *bercita-cita tinggi. *sangat gilakan wang. *diktator. *suka atur untuk orang lain.

*suka pada kejayaan. *punya ramai kawan. *PR yang baik. *berpakaian kemas. *pandai simpati pada orang tua. *bijak dan suka sharing dengan orang lain. *ghairah / lakukan sesuatu dengan bersungguh. *orang seni. *orang yang sangat sensitif. *mudah menangis. *romantis. *understanding. *emosi berlebihan / touching / feeling.

no bonus (no. bakat).

12 03 - 2010
3 3 5
no. bakat adalah no yang boleh digunakan sebagai sokongan (option) untuk menjalankan sesuatu perniagaan yang sesuai.

2 1

*no - 3 . 8

-warna : merah . unggu . oren. -elemen : api. -warna : hijau. -elemen : kayu. -warna : biru . hitam. -elemen : air. -warna : emas. perak. putih. kelabu. -elemen : besi. -warna : coklat. kuning. cream. beach. -elemen : tanah.

*no 4 . 9

*no 2 . 7

*no 1 . 6

*no - 5

*no - 3 . 8

-warna -elemen -elemen -elemen -warna -elemen -elemen -elemen

: merah . unggu . oren. : api. menyokong kayu mengawal - besi : hijau. : kayu. menyokong air mengawal - tanah

*no 4 . 9

*no 2 . 7

-warna : biru . hitam. -elemen : air. -elemen menyokong besi -elemen mengawal - api -warna : emas. perak. putih. kelabu. -elemen : besi. -elemen menyokong tanah -elemen mengawal - kayu -warna : coklat. kuning. cream. beach. -elemen : tanah -elemen menyokong api -elemen mengawal - air

*no 1 . 6

*no - 5

*no - 3 . 8

-elemen : api. -elak guna warna dari elemen air. -elemen : kayu. -elak guna warna dari elemen besi. -elemen : air. -elak guna warna dari elemen tanah. -elemen : besi. -elak guna warna dari elemen air. -elemen : tanah -elak guna warna dari elemen kayu.

*no 4 . 9

*no 2 . 7

*no 1 . 6

*no - 5

*no 1 . 6 (besi) *asas : senjata api. *institusi kewangan (bank). *pajak gadai. *kedai emas. *syarikat bursa saham. *kejuruteraan. *barangan logam. *pengedaran automotif. *peralatan sukan. *polis / tentera. *firma perundangan. *sains / penyelidikan. *pengangkutan. *perkakas elektrik. *menjual alat cetak. *ape pun yang ada kaitan dengan besi.

*no - 3 . 8 (api) *restoran. *pengilangan makanan. *kosmetik. *stesen janakuasa elektrik. *oil & gas. *perkhidmatan kargo. *pengiklanan. *fesyen design. *hypermarket. *karyawan filem. *makanan segera. *lighting. *cafeteria.

*no 2 . 7 (air) *berasaskan perkhidmatan. *agency takaful. *pengurup wang. *minuman. *berkaitan pakaian renang. *makanan laut. *pembersihan (cleaning sevices). *perkhidmatan pembantu rumah. *jurujual. *pemasaran.

*no - 4 . 9 (kayu) *pendidikan. *penjualan buku. *pakaian. *kertas. *perabot. *tukang kayu. *kebudayaan. *perladangan / pertanian. *berkebun. *perhutanan. *hospital. *perubatan farmasi. *keagamaan. *kedoktoran. *pensyarah / guru. *fabrik.

*no 5 (tanah) *hartanah. *perakaunan. *kontraktor. *perlombongan (permata). *arkitek. *landscaping. *pengkebumian. *developer. *kontraktor binaan.

2. zon kerjasama & sokongan nama syarikat / logo.

1. zon pertumbuhan (growing zon) logo syarikat.

1 4

3 6 9

3. zon promosi (logo penaung / logo kerjasama). 8. zon bermasaalah

5
8

5. zon tekanan

*disyorkan dicetak secara landscaping. *cetakan background warna putih. *tulisan sendeng tidak digalakkan. *tulisan bertindih juga tidak digalakkan.

4. zon penyokong (senarai perkhidmatan yang disediakan).

6. zon kekayaan (nama / gambar @ produk).

7. zon asset (alamat syarikat)

9. zon potensi (contact no. hp / e-mail / faxs / web

* h/p no :012 261 1879 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. menyendiri Suara active Ilmu Peluang bisness Wang Menyokong Tekanan kejayaan

EMOTION ANYTHING FUTURE IS MOTIVATED


ANYTHING PAST IS 1. -Orang yang berjaya dia akan berfikir dan bertindak sepertimana orang berjaya yang lain. -Orang yang biasa akan berfikir tetapi tidak bertindak sepertimana orang berjaya yang lain. 2. -Orang yang berjaya sentiasa melihat peluang. -Orang yang biasa sentiasa lihat masalah. 3. -Orang yang berjaya sentiasa mencari potensi untuk berkembang. -Orang yang biasa sentiasa mencari potensi untuk kerugian. 4. -Orang yang berjaya melihat pada kemungkinan untuk lakukan sesuatu. -Orang yang biasa melihat pada risiko untuk lakukan sesuatu.

5. -Orang yang berjaya sentiasa meningkatkan dirinya dengan cepat. -Orang yang biasa susah untuk fikirkan sesuatu untuk perubahan.

*Realiti Hidup : HANYA ORANG YANG BERFIKIR UNTUK BERTINDAK AKAN MENDAPAT HASILNYA.

Anda mungkin juga menyukai