Anda di halaman 1dari 125

TAMADUN CINA

TAMADUN CINA
LATAR BELAKANG FALSAFAH HIDUP
BUDAYA & MSYRKT
PERKEMBANGAN

INTERAKSI DGN TAMADUN LAIN

LATAR BELAKANG TAMADUN CINA

PENGENALAN
Perairan Sungai Kuning ( Yellow River ) *pusat pertumbuhan tamadun cina di utara *Lembah Huang He
Perairan Sungai Chang Jiang *pusat pertumbuhan tamadun cina di selatan * Lembah Yangzijiang Berdasarkan bukti penemuan arkeologi, kebudayaan awal ini disebut Yangshao. * berdasarkan nama tinggalan kampung jenis tradisi ini yang terletak di Yangshao di wilayah Shaaxi *Selama lebih kurang 5,000 tahun lamanya iaitu sejak kurun ke-6 s.m *diganti secara beransur-ansur oleh kebudayaan Longshan. * kbudayaan Longshan lebih maju berbanding kebudayaan Yangshao. *berdasarkan penemuan tapak arkeologi di Longshan di wilayah Shandung.

Extra info..

Yellow River is the cradle of Chinese civilization, the spiritual home of the Chinese people.
Known as the mother river by all the Chinese people, the 5,464-kilometer (about 3,395 miles) Yellow River is the second longest river in China after the Yangtze River .

It bears special significance: the symbol of the Chinese nation, the spirit of the Chinese people and more importantly, civilization itself.

YELLOW RIVER

CHANG JIANG @ YANGTZE RIVER

ASPEK MEMPENGARUHI BUDAYA CINA


1) Geografi penting dalam pembentukan bangsanya 2) Kerangka Masyarakat dibentuk oleh bangsa Jia Zu dan keluarga Sistem Zong Fa : dibahagi kepada dua= Da zong & Xiao Zong Prinsip Wu Lun ( 5 perhubungan ) Pengajian Konfusianisme (selepas runtuhnya sistem Zhong Fa slps zaman Chun qiu) 3) Ekonomi pertanian sistem pertanian : tanah subur, cuaca yang nyaman, hujan yang mencukupi susun lapis masyarakat : 4 peringkat= kaum pelajar, kaum tani, kaum pekerja dan kaum pedagang 4) Warisan Sejarah sejarah budaya dan tamadun tanggungjawab sejarah

KEMUNCULAN DAN PEMBANGUNAN TAMADUN CINA

KEMUNCULAN TAMADUN CINA

Tidak jelas - berdasarkan cerita-cerita mitos yang penuh khayalan. Ahli-ahli sejarah berpendapat bahawa sebelum wujudnya Zaman Dinasti, China diperintah oleh lima orang pendeta. Pengasas peradaban/tamadun Cina. Sepanjang sejarah negeri China, setiap dinasti berkembang, runtuh dan kemudian digantikan oleh suatu dinasti yang lain.

ZAMAN PERMULAAN
Kemunculan dinasti-dinasti Sistem pemerintahan beraja feudal. Ciri utama: peperangan

Kemunculan falsafah Confucious, Taoisme,


Legalisme dan The Hundred Schools of Thought. Berakhir dengan Dinasti Han.

ZAMAN PERTENGAHAN/KEAGUNGAN
Bermula dengan Dinasti Chin, Han dan Tang

Dikenali sebagai zaman keemasan dalam tamadun China kerana pencapaiannya dalam pelbagai bidang: sains

kesusasteraan,
pentadbiran, agama

ZAMAN PERALIHAN
Kedatangan/pencerobohan orang Gazar ke atas China. Pertama kali Negara China oleh orang luar: Abad ke-13: China ditakluk oleh orang Monggol pada masa pemerintahan Dinasti Song. China kembali berkuasa dengan kemunculan Dinasti Ming. Abad ke-15: China sekali lagi diperintah oleh orang asing orang Manchu.

1. Dinasti Hsia ( 2697 SM)


Raja terawal: Raja Huang Ti Salah seorang keturunannya: Raja Yu(pengasas dinasti) Kurang jelas kerana tiada kesan-kesan yang ditemui tetapi bagi orang Cina ianya tetap wujud.

2. Dinasti Shang (1766-1122 SM)


Berpusat di Anyang Dinasti ini lebih jelas dengan penemuan alatalat dan tulang manusia yang banyak di sekitar kawasan utara Sungai Kuning.

3. Dinasti Chou ( 1122- 256 SM)


Terbahagi kepada dua: Chou Awal ( 1122-771 SM) berpusat di Lembah Wei (dipanggil Kanshu) : Chou Akhir(771-256 SM) pusat pentadbirannya ke Loyang China mencapai zaman keagungannya dalam bidang ekonomi, politik dan sosial.

4. Dinasti Chin ( 256-205 SM)


Raja yang terkenal -Han Wu Ti ( 141-87 SM) yang merupakan zaman perkembangan kesenian dan kesusasteraan. Wujud jalan darat Menghubungkan China dengan Asia Barat dan kawasan sekitar Laut Mediterranean Dipanggil Jalan Sutera: melalui jalan-jalan inilah sutera-sutera dari China di bawa ke Barat.

JALAN SUTERA

5. Dinasti Sui ( 589- 618 M)


Pengasas: Sui Wen Ti Pengganti: Yuang Ti (lebih mementingkan kemewahan hidup yang membawa kepada pemberontakan oleh Li Yuen seorang pegawai yang berpengaruh di wilayah Shantung) Berjaya menjatuhkan kerajaan Sui.

6. Dinasti Tang ( 618- 907 M)


Selain Li Yuen, raja Tang yang terkenal ialah Tang Tai Tsung putera Li Yuen yang meluaskan kekuasaan China Parsi dan Laut Kaspian.

7. Dinasti Sung ( 960-975 M)


Seorang general bernama Chao Hung Yin berjaya mendirikan sebuah kerajaan yang kuat. Dinasti ini berkuasa selama kira-kira 300 tahun.

8. Dinasti Yuan / Mongol ( 1271-1368)


Di bawah kepimpinan Kublai Khan, kaum Mongol berjaya mengalahkan dinasti Sung dan mendirikan kerajaan baru. Peking dipilih sebagai pusat pemerintahan Bermulanya era perhubungan dengan barat.

PEKING

9. Dinasti Ming ( 1368-1644)


Orang Cina merampas semula kekuasaan setelah kematian Kublai Khan. Seorang pemimpin bernama Chu Yuan Chang berjaya mengalahkan tentera Mongol.

TENTERA MONGOL

10. Dinasti Ching /Manchu ( 16821911)


Menjalankan dasar-dasar yang telah dijalankan oleh dinasti Min Membenarkan saudagar-saudagar asing singgah di mana-mana pelabuhan untuk berniaga.

TAMADUN CHINA MODEN

Zaman Moden
Pertengahan abad 19, China menghadapi ancaman kuasa Barat Bermula Zaman Dinasti Ming- mempunyai armada laut yang besar dan melakukan pelayaran ke laut lepas Wujudnya hubungan perdagangan dengan kuasakuasa Barat

Portugis yang pertama datang ke China-Canton 1514 &

Dinasti Ming & Dinasti Manchu


Kedatangan mubaligh Kristian Diikuti kuasa Sepanyol pada 1575 Cubaan Belanda gagal pada 1604 & 1607 kerana hasutan Portugis Dinasti Manchu meneruskan dasar-dasar perdagangan dengan Barat Hubungan menjadi tegang kerana dasar2 ketat / sekatan yang dikenakan kepada Barat hingga tercetusnya PERANG CANDU 1

Perang Candu
Perang terbuka antara Inggeris dengan China Punca: masalah hubungan diplomatik yang tegang Isu perdagangan bebas dan penentangan terhadap dasar perdagangan yang ketat termasuk candu Kesan perang: China kalah kepada barat : Barat mengambil kesempatan membuka negara China kepada perdagangan luar : Menggambarkan kemerosotan ketenteraan Manchu, sekali gus menaikkan semangat orang China hendak menggulingkan Dinasti Manchu

PERANG CANDU

PEMBANGUNAN TAMADUN CINA

PENINGKATAN EKONOMI
bidang pertanian(sejak Zaman Dinasti Han): o tenggala- untuk membuat batas tanaman o kolar kuda- membolehkan kuda menarik tenggala kayu, kereta kuda dan kereta sorong beroda selain penyisir tanah o perusahaan logam dan tembikar Pada zaman Dinasti Tang, Song, Yuan, Ming dan Ching perkembangan terus meningkat dalam penciptaan alat kegunaan pertanian: o sistem penanaman secara bergilir- menjaga kesuburan tanah (kawasan bukit telah ditereskan untuk pertanian pada zaman Dinasti Shang) o sistem pengairan seperti pembinaan terusan- untuk memperoleh sumber air dalam pertanian terkawal selain kawalan terhadap banjir

SISTEM PENANAMAN SECARA BERGILIR

PEMBINAAN TERUSAN

Muncul persatuan perdagangan yang membawa kepada kelahiran golongan kelas pertengahan yang besar Perkembangan ekonomi yang pesat dicetuskan oleh perkembangan dalam sistem perhubungan iaitu pembinaan jalan raya, jambatan dan alat pengangkutan seperti kereta kuda dan kereta lembu

PENINGKATAN POLITIK
perluasan kawasan bermula- Dinasti Chin
Dinasti Chin: 221 S.M-206 S.M pengasas Dinasti Chin- Shih Huang Ti

Shih Huang Ti - nama asal-Raja Chen


menyatukan wilayah geografi and meluaskan jajahan takluk China Memerintah secara autokratik membentuk empayar berlaku banyak peperangan perluasan kuasa disatukan di bawah sebuah pentadbiran pusat membina Tembok Besar China mengarahkan pembinaan patung terracotta

TEMBOK BESAR CHINA

PATUNG TERRACOTTA

SENI BINAAN

TEMBOK BESAR CHINA

o o o o
o o o o

dibina pada Zaman Dinasti Chou sebahagian besar tembok tersebut sudah binasa hujung tembok sampai di Korea-Utara setiap tembok terdapat pintu gerbang yang dikelilingi parit yang besar dan menara kawasan di dalam tembok menempatkan maharaja salah sebuah istana maharaja yang masih kekal- Kota Larangan istana ini mempunyai banyak dewan dan taman berfungsi sebagai balai penghadapan serta tempat pagoda

o kuil-kuil terdiri daripada beberapa buah bangunan- tempat tinggal, ruang tetamu dan pusat pemujaan o pagoda berbentuk meninggi sehingga 15 tingkat o ramai yang mati untuk membina tembok ini o kebanyakkan petani o digelar kubur terpanjang di bumi o 6700 km

KOTA LARANGAN

TAMADUN CINA
FALSAFAH HIDUP

SISTEM KEPERCAYAAN DAN FALSAFAH


Kepercayaan Masyarakat China
Menganut pelbagai aliran agama dan kepercayaan yang dicampur dengan kepercayaan tradisi dan adat resam. Mengutamakan amalan dan kepercayaan yang dapat memberikan kesejahteraan, kebahagiaan dan kekayaan. Agama orang Cina lebih berupa kepercayaan yang berlandaskan pegajaran ahli falsafah seperti Buddha, Confucious dan Lao Tze.

Kosmologi Cina
TIAN Tian merujuk kepada langit dan penghuraian tentang Syurga. Pengertian sebenar merujuk kepada satu ketinggian(syurga).

Dewa Tian merupakan Dewa terpenting dan mempunyai


kuasa menentukan perjalanan hidup seseorang.

Tian menjaga keamanan dan menghukum manusia yang


melakukan kesalahan.

Di/Ti
Merujuk kepada bumi. Sebagai pelengkap kepada konsep Tian di mana Di bertindak sebagai penjaga/pemelihara.

Dao/Tao
Merujuk kepada jalan atau lorong yang memandu manusia ke arah kebaikan. Fahaman Confucious mengaitkan Dao dengan tabiat atau kelakuan baik atau buruk seseorang.

Konsep Yin dan Yang


Merupakan kuasa yang berlawanan. Dalam bentuk fizikal, Yin adalah bumi 1) 2) 3) 4) 5) Yin mewakili perempuan: pasif, sejuk, gelap, basah, lembut.

Dalam bentuk fizikal,Yang adalah langit.


Yang mewakili lelaki: 1) aktif, 2) panas, 3) cerah, 4) kering, 5) keras.

Konsep The Golden Mean atau Chung


Merujuk kepada sesuatu yang paling sesuai, tepat, terbaik dalam sesuatu keadaan. Ia merujuk kepada kesederhanaan Perlu kepada perundingan dan tolak ansur dalam kehidupan

Konsep The Grand Unity


Merujuk kepada prinsip atau cara mengelakkan kesakitan dan penderitaan serta cara mendapatkan keseronokan yang maksima.

KONSEP WARISAN FALSAFAH CINA

Konsep Ren

Maksud kemanusiaan,kasih sayang Pemikiran falsafah,etika dan politik

Konsep Li

Maksud tatasusila,sistem masyarakat Lambang adat istiadat corak kehidupan status yang berbeza

Konsep Zhong Yong

Mengenai prinsip membangun diri,p;erhubungan sosial dan menjadi manusia Merupakan satu kesedaran dan keinsafan dalam pembentukan akhlak

Konsep Zong Konsep Shu Konsep Yi

Taat dan setia serta tidak berbelah bahagi Melakukan sesuatu kerja dengan sedaya upaya dengan memenuhi tanggungjawab diri sendiri

Bermaksud kemaafan menerangkan bahawa jangan lakukan sesuatu terhadap orang lain jikalau tidak mahu orang lain lakukan kepada kita

Bermaksud kewajaran dan keadilan Menerangkan bahawa kita melakukan perkara yang sepatutnya kita lakukan

PELBAGAI AGAMA DAN FALSAFAHNYA


Agama Buddha dan Falsafahnya
Agama Buddha dan Falsafahnya

Agama Islam dan Falsafahnya

Semenjak agama Buddha dari India dibawa masuk ke negara China dari Dinasti Han hingga ke Dinasti Tan,orang Cina telah meresapkan falsafah agama Buddha menjadi corak Cina. Agama Buddha telah menggunakan kaedah penafian

AGAMA BUDDHA dan FALSAFAHNYA

untuk menyelesaikan segala persoalan di dunia


Malah,ia berjuang untuk kebebasan dan pelepasan dari

derita.

Agama Buddha yang penting terbahagi kepada aliran

Tian Tai Zong Wei Si Xong

Hua Yuan Zong Zen Du Zong

Fahaman kedua yang tersebar luas di negara China ialah Confuciusnisme. Ia berdasarkan ajaran Confucius/Kung Fu Tze (551-479SM) yang hidup pada zaman Dinasti Chou.

ASAS PEMIKIRAN AGAMA BUDDHA


Asas ini terbahagi kepada empat:
Teori Si Ti Teori Sebab-akibat menganggap jutawan di dunia asal dari kosong kelahirannya saling bergantung

Dalil yang sebenar iaitu dukacita,pengumpulan,


kemusnahan dan prinsip

ASAS PEMIKIRAN Teori 3 Kaedah Segala makhluk di dunia saling berubah,tidak kekal dan tidak ada sifat tersendiri

Teori Balasan
Konsep buat baik dibalas baik,buat jahat dibalas jahat

AGAMA DAO dan FALSAFAHNYA


Agama Dao merupakan agama yang sedia ada dalam
warisan China.Ia menganggap Lao Zi sebagai ketua agamanya dan diperdewakan Lao Zi dan Zhuang Zhi.Mereka menganggap Dao sebagai daerah yang paling tinggi dari kalangan agama rakyat. Sejarah tertubuhnya agama Dao ini mempunyai masa yang panjang sejak dari Han Timor dan Dinasti Wei Jen selatan dan utara.

Akar umbi segala kejadian

Punca kepada segala makhluk

KONSEP DAO

Permukaan langit dan bumi

Melahirkan imej jutaan benda

Agama Dao menganggap Dao melahirkan nafas dan nafas melahirkan segala benda Aliran falsafah Dao;

Dao melahirkan satu,satu melahirkan dua,dua melahirkan tiga dan tiga melahirkan jutaan benda

Antara pengertiannya:
Dao melahirkan satu Satu membawa pengertian kasih sayang Satu melahirkan dua Dua membawa pengertian jimat cermat Dua melahirkan tiga Tiga membawa pengertian tidak berani berlumbalumba Ketiga-tiga ini merupakan peraturan paling asas dalam agama Dao.

Budaya agama Dao bersumber pada Lao Zi dan Zhuang Zi:

Lao Zi Membicarakan tentang konsep Dao dan ini juga merupakan pegangan yang paling tinggi dalam agama Dao. Zhuang Zi Mengemukakan konsep Zhen Ren(orang tulen),Zhi Ren(nabi/pendeta) dan Sheng Ren(orang dewa).

AGAMA ISLAM dan FALSAFAHNYA


Cina Muslim telah menggunakan kategori konsep Konfusianisme untuk mentafsirkan kitab-kitab ajaran agama Islam. Falsafah pemikiran agama Islam China merupakan hasil gabungan budaya pemikiran Konfusianisme

dengan agama Islam.

FALSAFAH PEMIKIRAN
Konsep Zhen Yi(kebenaran yang satu) Teori pengenalan(mengkaji benda untuk mencapai ilmu)

Pandangan takdir

a) Konsep Zhen Yi(kebenaran yang satu)


Merupakan kepercayaan dan keimanan orang Muslim
terhadap Tuhan Yang Maha Esa. Cina Muslim telah menggabungkan Konsep Wu(Wu Ji,Tai Ji) dalam warisan falasafah Cina dengan Konsep Yi(satu).

Wang Tai Yi telah mengemukakan dalam sistem


falasafah agama iaitu Zhen Yi(kebenaran yang satu),Shu Yi(proses pendedahan) dan Ti Yi(pengenalan yang satu).

b)Teori Pengenalan(mengkaji benda untuk mencapai ilmu)


Falsafah kuno berlandaskan pada tafsiran pengajian dalil Dinasti Song dan Ming. Pengkajian benda untuk mencapai ilmu merupakan kesedaran naluri secara langsung,supaya mencapai kaedah dan cara untuk berkhidmat pada Tuhan Yang

Maha Esa.

c)Pandangan Takdir
Merupakan persoalan sifat manusia baik atau jahat.
Pendapat Konfusius: Sifat manusia itu lebih kurang sama sahaja tetapi kebiasaan seseorang itu menyebabakn sifatnya berjauhan Pendapat Meng Zi: Sifat semulajadi manusia itu baik

Pendapat Xun Xi:

Memperkatakan sifat takdir dan sifat peribadi


Pendapat Islam:

Menganggap takdir dan sifat baik buruk mempunyai


hubungan dengan keimanan seseorang

Pendapat Cina Muslim:


Mengetahui sifat maka mengetahui takdir.

Pemikiran akhlak Cina Muslim


Kebaikan di dunia dan akhirat

Ketaatan kepada Tuhan dan Raja

Berbakti kepada kedua ibubapa

KEPERCAYAAN BERDASARKAN AHLI FALSAFAH CHINA

Confucious
Diasaskan oleh Kong Fu Tze lahir pada tahun 551 s.m.
Merupakan pengajaran falsafah untuk mempertingkat moral dan etika manusia. Ajarannnya mengenai tingkah laku, kekeluargaan dan

penghormatan nenek moyang.

Ajaran Confucius terdapat dalam buku klasik berjodol Analekta yang ditulis oleh pengikut-pengikutnya. Ajaran Confucius memberi penekanan tentang harga diri dan

perasaan kemanusiaan
Ada 5 kebaikan di dunia iaitu 1) amanah, 2) rajin, 3) bersifat mulia,

4) berbudi bahasa dan


5) bermurah hati).

Konfusianisme
Falsafah ini menekankan bagaimana manusia bertingkah laku berdasarkan prinsip lima hubungan, iaitu :
Rakyat dengan raja Anak dan ayah Adik dan abang Isteri dan suami

Kawan dengan kawan

Taoisme/Daoisme
Di negara China juga tersebar fahaman Taoisme. Ajaran ini diasaskan oleh Lao Tzu dan Chuang Tzu yang hidup dalam Dinasti Chou. Ia dapat diperolehi dalam buku Tao Te Ching (The Way And Virtue) dan Chuang Tzu.

Ajaran ini menganggap dunia manusia adalah buruk dan


menjadi tanggungjawab mereka untuk mengembalikan keharmonian. Mendukung aspek dualisme

Tao bermaksud cara atau jalan untuk seseorang individu mencari kedamaian dan keharmonian dalam dunia. Ajaran ini

menyarankan manusia supaya tidak mementingkan dunia.


Taoisme mementingkan kesederhanaan, perdampingan dengan alam semula jadi dan amalan meditasi. Bagi ajaran ini, raja dan kerajaan tidak penting kerana manusia boleh menjalani kehidupan mengikut undang-undang

alam. Ajaran ini tidak mendapat sambutan dari kalangan


terpelajar.Tetapi, ia berpengaruh dalam kalangan rakyat di luar bandar.

SUMBANGAN AJARAN INI


Sami-saminya telah membuat banyak perjumpaan dalam bidang: 1) perubatan tradisional,

2) mencipta ubat bedil,


3) jarum magnetik dan 4) herba-herba asli.

Mo-Tzu
Selain dari ajaran-ajaran tadi, tersebar juga fahaman Mohisme oleh Mo Ti atau Mo Tzu yang hidup sezaman dengan Confucius. Ia dilahirkan oleh Mo-Tzu pada akhir Dinasti Chou. Doktrin utama falsafahnya ialah kasih yang sempurna untuk setiap manusia iaitu universal love

Sebuah kerajaan mesti dipimpin oleh orang yang


berkebolehan. Menekankan sikap jimat cermat, persamaan taraf, menentang kemewahan, muzik dan perayaan tradisi.

Legalisme
Satu lagi faham yang tersebar ialah Legalisme yang muncul

serentak dengan Mohisme.


Ia dipengaruhi oleh idea dan falsafah Hsun Tzu. Fahaman ini lebih mementingkan masyarakat dari individu. Falsafah ini menganggap semua individu adalah jahat. Fahaman ini amat berpengaruh pada zaman Dinasti Chin terutama pada masa pemerintahan Shih Huang Ti.

Ajarannya tidak menekankan moral, tetapi merupakan suatu pendekatan pentadbiran yang pragmatik.

Pembinaan sesebuah pemerintahan perlu berdasarkan


undang-undang yang ketat.

Emosi dan keinginan manusia mengarah kepada kewujudan konflik dan ini boleh diatasi dengan pendidikan.

Humanisme
Merupakan asas falsafah
China dan mementingkan soal kemanusiaan. Menekankan sifat kasih sayang dan hormat menghormati.

BUDAYA & MASYARAKAT

NILAI DAN ETIKA DALAM TAMADUN CHINA


Sistem nilai dan etika yang menjadi panduan dan amalan masyarakat china. 1.Konsep Ren Asas dalam sistem etika China. Didefinisikan sebagai kasih sayang yang merangkumi keseluruhan hidup masyarakat . Kasih sayang meliputi: 1)diri sendiri 4)Anak-anak 2)suami isteri 5)sesama rakan 3)ibubapa

2.Konsep junzi Memberi penekanan terhadap sifat kebaikan yang harus diamalkan sesama manusia. 3.Konsep 5 hubungan(kekeluargaan) Tradisi masyarakat cina percaya bahwa hubungan yang baik antara seseorang individu dengan yang lain penting demi menjamin ketenteraman & kesejahteraan masyarakat. Terbahagi kepada 5 aspek yang dikenali sebagai konsep wu Lun

Ibubapa dan anak

Suami dan isteri

Raja dan menteri

Kawan dan sahabat

Abang dan adik

4.Konsep 5 sifat mulia Terdapat beberapa sifat mulia dalam masyarakat cina.
Xin (kepercayaan)
Jen (kemanusiaan)

5 sifat mulia Zhi kebijaksanaan

Yi (membela keadilan)

Li (kesopanan)

5.Penyembahan roh nenek moyang Mereka memuja roh nenek moyang kerana mereka berpegang teguh kepada kepercayaan bahawa mereka merupakan golongan yang telah banyak berjasa kepada keturunannya. Upacara pemujaan ini menuntut setiap ahli keluarga supaya mengadakan beberapa upacara untuk memperingati nenek moyang mereka. Lazimnya,masyarakat tamadun cina menyediakan makanan dan minuman keras di tempat tertentu atau di tokong untuk menghormati dan menggembirakan nenek moyang.

Mengikut kepercayaan,nenek moyang dianggap sebagai perantara manusia antara Tuhan di peringkat rendah dan percaya bahawa nenek moyang akan menjadi Tuhan pada masa akan datang selepas mencapai sesuatu tahap tertentu.

Terdapat dua peringkat semasa upacara penyembahan a)Peringkat keluarga -Dilakukan oleh mereka yang mempunyai pertalian atau hubungan rapat dengan si mati. b)Peringkat zuriat -Dilakukan oleh sesebuah persatuan milik keluarganya sendiri terutama mereka yang mempunyai nama yang sama seperti chan dan Han. kebiasaanya kubur masyarakat cina ditempatkan di tempat yang Seperti bukit kerana dipercayai akan memperoleh kedudukan dan balasan yang baik.

Bidang pendidikan
Masyarakat Cina menghargai pendidikan dan Mereka yang mendapat pendidikan sangat dihormati. Matlamat utama pendidikan adalah lulus peperiksaan awam kerajaan bagi memilih pegawai yang akan mengisi jawatan dalam pentadbiran. Terdapat 3 peringkat: 1.Rendah (mengenal,menghafal tulisan ideogram& 9 buah buku suci)

2.Menengah- (penulisan karangan dan kesusasteraan.) 3.Tinggi (menterjemah buku suci)

Peperiksaan awam
Sistem peperiksaan tertua didunia. Mempunyai peraturan yang ketat -dikurung dalam bilik selama 3hari -sekiranya didapati meniru akan dikenakan hukuman mati.

Hsiu Tai
ijazah pertama ( setaraf) dijalankan di daera

Chun-Jen
Sarjana ( setaraf) dijalankan di ibu kota daerah

Chin Shih
doktor falsafah (setaraf) dijalankan di ibu kota empayar(istana) di hadapan maharaja

lulus tahap pertama


menjadi pegawai kerajaan

lulus tahap ketiga


menjadi pendidik diadakan 3 thn sekali ( peperiksaan awam)

Sistem peperiksaan awam China adalah yang tertua di dunia

Bahasa dan sistem tulisan


Bahasa cina merupakan panggilan pada Hanyu(bahasa Han)dan berkembang dengan bahasa baku Beijing sebagai bahasa kebangsaannya. Terbahagi kepada bahasa lisan dan bahasa tulis. Kaedah pembentukan bahasa cina berdasarkan pada Liu Shu.

Zhi Shi(petunjuk abstrak) Xing Sheng(gabungan bunyi dan bentuk) Hui Yi(gabungan erti dengan perkataan yang sedia ada Xiang Xing(bentuk imej)
Sistem tulisan Dikenali sebagai Hanzi(tulisan Han) Tulisan bergambar yang berlandaskan pada aspek erti,bunyi dan bentuk. Dicipta berdasarkan Liushu (six principles of writing)

Six principles of writing


Xiang Xing(lambang bergambar)
Zhi shi(lambang petunjuk) Hui yi(lambang petunjuk fikiran) Xing sheng(gabungan bentuk-bunyi)

Zhuanzhu -mutual semantik transfer


Jiajie(loan character)

ORGANISASI SOSIAL

Confucius membahagikan susun lapis masyarakat China berdasarkan 4 kelas utama berdasarkan pekerjaan.
Cerdik pandai @ sarjana yang terdiri daripada pegawai kerajaan

Petani tulang belakang ekonomi negara

Tukang @ artisan

Pedagang

SISTEM EKONOMI
Terdapat tiga sistem ekonomi: 1)ekonomi sara diri 2)ekonomi komersil 3)sistem perdagangan Kemajuan dalam bidang ekonomi di negara china dapat dikesan semasa Dinasti chou dan Han Tamadun awal di Lembah sungai Hwang Ho menampakkan kegiatan pertanian yang pesat. Contoh tanaman ialah sekoi,barli dan gandum.

1.Zaman Dinasti Shang(1500-1100SM)


Jelai dan gandum merupakan bijirin utama ditanam di negara China. Petani memelihara lembu.kerbau,kuda dan kambing.

2.Zaman Dinasti Chou


Terdapat sistem pengairan dan alatan pertanian yang diperbuat daripada besi. Mengusahakan penternakan seperti lembu,khinzir,kambing dan ulat sutera. Kegiatan ekonomi ulat sutera dilakukan sebagai sara diri tetapi menjadi komersial kerana industri tenunan telah wujud. Mengusahakan tekstil dan bulu secara komersial.

3.Zaman Dinasti Chin


Sistem timbang dan sukat mula digunakan. Kemajuan dalam sistem pengairan dan penggunaan baja telah menambahkan pengeluaran bijirin seperti beras,gandum,barli dan sekoi.

4.Zaman Dinasti Han


Maharaja Han Wu Ti telah membina tempat menyimpan padi,membuat terusan yang menghubungkan sungai Yangtze dengan sungai Barat,parit dan tambak bagi mengawal banjir.

Perusahaan yang dijalankan ialah membuat tembikar,barangan ukiran daripada kayu,gading dan jed serta menenun tekstil dan sutera. Membuat dasar memindahkan penduduk untuk membangunkan kawasan yang kurang subur diwilayahwilayah utara dan sempadan Mongolia. Menjalinkan hubungan perdagangan dengan India,Mesir,Mesopotamia dan Rom Mengeksport sutera,tembikar barang-barang ukiran daripada kayu,gangsa kulit binatang,kertas dan jed. Barangan import ialah gading kuda baka baik,kaca,linen,mutiara dan anggur.

PEMERINTAHAN DAN PENTADBIRAN


pemerintahan berbentuk sistem feudal- sistem pentadbiran berpusat konsep raja- maharaja sistem pentadbiran/birokrasi awam-pegawai dilantik maharaja terdiri daripada rakyat pelantikan dibuat oleh jawatankuasadalam sistem perkhidmatan awam- Hon Kao Tsu perlantikan dari keputusan peperiksaan awam wujud pada Dinasti Han Dipengaruhi oleh aliran-aliran falsafah konfusianisme,Daoisme,Moisme,legalisme ataupun aliran Fa.

PERUNDANGAN
2 prinsip utama : *hukuman berat *bercorak kolektif dari falsafah legalisme diperkenalkan oleh Han Fei Tzu undang-undang tegas dan kukuh untuk mengawal tingkah laku manusia tidak harus wujud rasa belas kasihan semasa menjalankan undang-undang raja mesti memiliki kuasa yang utuh

HAN FEI TZU

PERTEMBUNGAN TAMADUN CHINA DENGAN TAMADUN LAIN DI ASIA TENGGARA

INTERAKSI TAMADUN CHINA DENGAN ISLAM

Kedatangan Islam ke China


Islam telah sampai ke negara China pada tahun 1652. Orang pertama yang tiba di negeri China ialah utusan daripada Khalifah Uthman ibn Affan r.a. Menurut sejarah, dua orang sahabat Nabi s.a.w iaitu Saad Lebid r.a dan Yusuf r.a telah berdakwah di wilayah ini. Saad r.a berdakwah di wilayah Chang Chow sementara Yusuf r.a berdakwah di Guang Dong. Pada masa, ramai penganut Islam di Guang Dong dan Fukien menggunakan nama Saa( mengambil sempena nama Saad). Sebelum Islam, sebenarnya terdapat ramai orang-orang Arab, Parsi dan Yahudi yang telah berdagang serta tinggal di wilayah Selatan China. Apabila Saad dan Yusuf tiba, mereka telah berdakwah kepada masyarakat dari Timur Tengah ini dan mereka secara beramai-ramai menganut Islam.

Kesan pertembungan tamadun


Pendidikan DinastiTang, Dinasti Sung dan terutamanya Dinasti Yuan melahirkan ramai tokoh Islam terkenal yang mengamalkan budaya China dan kesetiaan terhadap negeri China tanpa berbelah bahagi. Prof. Muhammad Pai Shao Yi Islam di negeri China memperolehi kekuatan diperingkat akar umbi. Masyarakat Islam berjaya menubuhkan institusi pengajian agama di masjid-masjid dan akhirnya pendidikan agama dilakukan di sekolaah- sekolah.

Penulisan
Terdapat juga penerbitan media massa di kalangan masyarakat Islam di negeri China. Lebih daripada 70 Review Islam diterbitkan. Paling awal ialah Review Bulanan Islam di Yunan dalam tahun 1915. Review yang paling lama bertahan ialah The CrescentBulan Sabit dan The Light Of The Crescent-Cahaya Bulan Sabit(Yueh Hwa) di BeiJing dan juga Islamic Review di ShangHai. Antara penulis yang terkenal ialah Elias Wang Ching Chai dan Muhammad Yang Chong Ming.

Falsafah
Dinasti Manchu- terdapat beberapa orang ahli falsafah Islam Cina yang terkenal. Ma Ming Loong. Sheikh Wang Tai Yu. Pu Sung Ling menulis cerita Liao Chai yang bermaksud rumah yang tidak dikehendaki atau rumah perbualan. Cerita Liao Chai dianggap setaraf dengan cerita Arab; Seribu Satu Malam. Pu Sung Ling dianggap sebagai salah seorang penulis besar China. Syed Omar Shamsuddin, putera Hsien Yang dinasti Yuan merupakan orang yang membuat lukisan Yin dan Yang.

INTERAKSI ANTARA TAMADUN CHINA DAN MELAYU

- Rekod rasmi China bertarikh 638 M

mencatatkan Kedah pernah jalin hubungan diplomatik dgn China & para pedagang Kedah berdagang ke China - Kedah - pusat perhentian utama bagi sami Buddha dari China yg belayar melalui Selat Melaka utk ke India sekitar tahun 250 M. - Zaman keagungan Kerajaan Melayu Melaka, hubungan diplomatik dgn China penting agar Melaka selamat dari ancaman musuh. -

Laksamana Cheng Ho bawa perutusan pengiktirafan Parameswara sbg pemerintah kerajaan Melaka oleh Maharaja China. - Maharaja China hantar puterinya, Hang Li Po utk dikahwinkan dgn Sultan Mansur Syah. - Kelompok yg berasal drp keturunan para pengiring Puteri Hang Li Po lebih dikenali sebagai Baba dan Nyonya atau Peranakan. - Awal abad ke-19 - setelah kedatangan kuasa British dan penubuhan Negeri-negeri Selat, berlaku pertambahan bilangan orang Cina golongan peniaga yang berjaya dan dikenali sbg Cina Selat @Straits Chinese

Kesan pertembungan tamadun


Warisan Cina Peranakan Masyarakat Cina yang berhijrah ke Malaysia pada masa lalu diterima dengan baik oleh masyarakat Melayu ketika itu kerana ajaran Islam yang menekankan sifat menghormati tetamu. Masyarakat Baba dan Nyonya yang wujud di Melaka khususnya merupakan satu manefestasi interaksi yang baik antara masyarakat Cina dan Melayu. Baba dan Nyonya terus mengamalkan agama asal mereka walaupun mereka telah mengamalkan budaya Melayu dan bertutur dalam bahasa Melayu.

Bahasa dan Kesusasteraan


Pengaruh tamadun China ke dalam tamadun Melayu dapat dilihat melalui serapan beberapa istilah dan perkataan Cina ke dalam bahasa Melayu, Makanan mesua, cincau, kueh, bepang, taugeh, kanar, kuaci, kucai Pakaian dan barangan dagangan cat, gimpai, gincu, kekwa, tocang, candu Peralatan Loting, loceng, sampan,beca, dacing, sempua

INTERAKSI ANTARA TAMADUN CHINA DAN INDIA

Rekod sejarah China- berlaku melalui hubungan perdagangan seawal kurun ke-2 S.M. - Jalan Sutera yang menjadi laluan para pedagang saluran interaksi - Selain daripada barang dagangan, agama Buddha merupakan komoditi terpenting yang dibawa ke China. - Pada kurun ke-2, telah berlaku pertembungan di antara tamadun Cina dan tamadun India di rantau Asia Tenggara melalui aktiviti perdagangan.

Kesan pertembungan tamadun


Penyebaran Agama Buddha - Dibawa masuk ke China kurun pertama masihi - Maharaja hantar wakil ke India utk fahami dan mendalami ajaran. - Disesuaikan dgn tradisi budaya masyarakat Cina. - Sami dr China menetap di India & pelajari kitab Buddha (bahasa Sanskrit & Pali) - Berjaya menyusun doktrin Buddha dalam satu koleksi (Tripitaka)

Sains dan Teknologi - Dari China - pembuatan kertas, tembikar, bahan letupan, percetakan & kompas - Perubatan Cina mendapat tempat dan diberi penghormatan yang tinggi di India - Dari India - teknologi India menghasilkan gula daripada tebu, 60 koleksi ilmu astronomi India telah diterjemah ke bahasa Cina - ahli astronomi India pernah berkhidmat di Chinasistem kalendar lunar Cina yang baru - Karya perubatan India pula banyak diterjemah ke dalam bahasa Cina

Bahasa, Kesusasteraan dan Kesenian - Ilmu fonetik Cina guna pengetahuan dan teknik ilmu fonetik Sanskrit - dipelajari melalui ajaran Buddhisme - Kitab Buddha juga telah membekalkan bahan untuk panduan dan rujukan kepada kesusasteraan Cina- perbendaharaan kata, tema, gaya dan genre. - Seni muzik India alat muzik Cina yg berasal dari India :- pipa dan konghou