Anda di halaman 1dari 26

PERINGKAT PERKEMBANGAN PENGUTARAAN TAMPAK(VIKTOR LOWENFELD) Viktor Lowenfeld tlh mengkelaskan peringkat pengutaraan tampak di kalangan kanak-kanak hingga

remaja spt berikut:


1. 2. 3. 4. 5. 6. Contengan usia 2 4 tahun Pra Skematik usia 4 7 tahun Skematik usia 7 9 tahun Awal Realisma usia 9 12 tahun Penakulan usia 12 14 tahun Remaja usia 14 17 tahun

1. Peringkat Contengan
Contengan Tanpa Kawalan atau contengan tidak menentu.

Rajah 1.1 Contengan Tidak Terkawal (20 bulan) oleh Mohd Shazlee Amir

Ciri-ciri
Bermula dgn menconteng menggunakan apa saja bhn atau alat ke atas sebrg permukaan yg berada di sekitar mereka. Merupakan contengan garisan bersifat pjg, pendek secara berulang-ulang Tidak menggambarkan apa-apa imej krn kawalan maskular mrk masih berada pada tahap lemah

Samb.
Hanya merupakan catatan kinestetik bukan bertujuan utk menggambar. Lebih kpd kepuasan dan keseronokan dpt memiliki alat dan diberi kebebasan. Cara alat dipegang adalah mengikut keupayaan dan kesukaan mereka. Daya contengan byk bergantung kpd perkembangan fizikal dan psikologikal kanak-kanak.

1.1 Contengan Terkawal atau Contengan Kawalan Garisan


Pd peringkat ini keupayaan menconteng byk bergantung kpd kawalan maskular tangan. Wujud koordinasi mata dan tangan Suka menconteng sehingga memenuhi ruang permukaan Garisan berulang-ulang dgn pelbagai nilai garisan

Alat contengan dipegang dgn lbh baik Tangan selalunya tidak diangkat ketika menconteng Mula membtk rupa mudah spt bulat, garisan menegak dan melintang. Cuba menampakkan sesuatu representasi kerana mrk mula menyedari hubungan antara contengannya dgn objek tampak.

1.3 Contengan Bermakna


Lewat usia 3 hingga 4 tahun, kanakkanak cuba menamakan bahaganbahagian pd lukisan mereka atau menceritakan ttg apa yg mrk lukis wpun imej sebenar ttg cerita atau nama tersebut tidak jelas. Gambar yg dilukisnya sudah mula dpt dikaitkan dgn alam sekitar terutamanya percubaannya utk menggambarkan perasaannya

Samb
Sudah mula menampakkan imaginasi dan tidak lagi hanya tertumpu kpd pergerakan kinestetik. Piaget menamakan peringkat ini sebagai Peringkat intuitif Dalam Operasi Konkrit

2. Peringkat Pra-Skematik

Rajah 2.1 Lukisan Kanak-kanak Usia 4-7 tahun, Oleh: Mohd Shazlee Azam

Bermula dgn btk konkrit di mana kanakkanak dlm peringkat ini melukis btk-btk yg terdpt di persekitaran mereka. Gambar dilukis telah mula dikenali imejnya Imej digambarkan berasaskan apa yg mrk tahu bkn merupakan representasi tampak misalnya, mrk suka melukis muka orang, mrk tahu setiap muka ada mata, hidung, telinga dan mulut. Kedudukan atau kadar banding mata, mulut dan lainnya tidak penting bagi mereka. Imej manusia digambarkan dgn rupa asas iaitu bulat bg muka, garisan pjg bg anggota tubuh kaki dan tangan

Ciri-ciri

Objek dilukis di mana-mana saja pd ruang lukis Unsur ruang tlh cuba dinampakkan iaitu berdasarkan kpd objek-objek penyokong yg diletakkan di sekeliling objek utama. Ruang ini dinamakan sbg ruang Badan. Mrk suka mencuba dan membuat pernyataan sendiri wpun imej yg terhasil tidak logik bg orang dewasa.

3. Peringkat Skematik

Rajah 3.1 Lukisan Kanak-kanak Usia 7-9 tahun, Oleh: Nur Aliffah Shazleen

Skema bermaksud sbg satu konsep. Ianya diulang-ulang. Simbol-simbol merupakan konsep yg dibuat oleh kanak-kanak tetapi sifatnya tidak tekal. Ia akan berubah mengikut tahap perkembangan kanakkanak Simbol-simbol merupakan perlambangan ttg apa yang mereka lihat dan yg mrk rasai (emosi) serta keupayaan kinestatik mrk.

Ciri-ciri

Samb.
Kanak-kanak di peringkat ini tertarik melukis gambar manusia dan objek-objek yg menarik perhatian mrk Lukisan mrk byk menggunakan btk geometri spt bulat, empatsegi, tiga segi, bujur dan lain-lain. Objek yg menjadi tumpuan mrk spt muka manusia, digambarkan secara berlebihan (exegeration)

Samb.
Kefahaman mrk ttg ruang digambarkan melalui satu garis dasar satah di mana semua objek dilukis di atas dlm lingkungan garis tersebut Lukisan mereka banyak kelihatan bersifat hiasan (decorative)

4. Peringkat Awal Realism

Rajah 4.1 Lukisan Kanak-kanak Usia 9-12 tahun, Oleh: Mohd Shazlee Ariff

Peringkat ini mrk mula menyedari ttg dirinya sbg seorg ahli rakan sebaya dan masyarakat Kumpulan rakan sebaya lebih menarik perhatian mrk. Perbezaan jantina mula dirasakan dan sbb itu mrk mula bergerak mengikut rakan sebaya sama jantina Lukisan mrk juga menampakkan ciri-ciri perbezaan jantina melalui ciri-ciri rambut dan pakaian

Cara melebih-lebihkan (exegeration) tidak lagi dilakukan Objek atau gambar yg dilukis berdasarkan kpd kesedaran tampak shj bukan melalui pengamatan Kefahaman ruang digambarkan melalui kesan tindan-tindih objek Objek tidak lagi diletakkan atas garis dasar satah tetapi memahami garis horizon di mana objek banyak bertumpu di bhgn bawah (tanah)

Menggunakan warna bagi menggambarkan sesuatu objek. Hijau utk pokok, biru utk langit, kuning utk tanah dan sebagainya. Memasukkan lebih banyak objek dalam lukisan mereka.

CADANGAN UTK MENINGKATKAN KEUPAYAAN TAMPAK


Rangsang pemikiran mrk dgn memberikan byk bhn bacaan, bercerita, menonton filem ttg haiwan, manusia dan sbgnya. Khayalan dan kepercayaan mrk ttg sesuatu, memainkan peranan penting diperingkat usia ini. Berikan perhatian terhadap karya mrk agar mrk merasakan kehebatan keupayaan mrk dan dirinya dihargai.

Samb
Bimbing kanak-kanak berfikir hingga kepada satu titik mula di mana mrk blh berfikir dan bertindak secara berdikari. Jgn keterlaluan mengkritik kerja dan tindakan mrk, krn kesilapan itu juga merupakan proses pembelajaran.

5. Peringkat Penakulan

Rajah 5.1 Lukisan Kanak-kanak Usia12-14 tahun, Oleh: Mohd Shazlee Amin

Ciri-ciri
Peringkat Peeudo-naturalistik iaitu lbh menyedari ttg btk-btk sebenar spt apa yg diperhatikan Peringkat peralihan zaman kanak-kanak ke zaman remaja dan bersifat lebih kritikal Lukisannya diolah lebih natural Memahami konsep ruang. Objek yg jauh bersaiz lbh kecil berbanding yg dekat.

Terdapat tanda-tanda dalam lukisan mereka yang cuba menggunakan perspektif Terdapat juga yang cuba mengubahsuai gambar orang dan haiwan ke dalam bentuk kartun melalui lukisan satirikal.

6. Peringkat Remaja
Individu di peringkat ini tlh mula membuat kritikan diri, idealistik dan menyedari peranannya dlm masyarakat Bersifat individualistik dan merasakan bebas membuat keputusan sendiri Kefahaman ttg ruang , objek dan perlambangan menjadi lbh matang.

Lukisan di peringgkat ini menjadi penting kpd mrk sbg media melahirkan emosi, perasaan, respon terhadap sesuatu dan pernyataan fikirannya. Mula mengembangkan minat dan kemahuan utk mendptkan kemahiran seni dan tertentu yg disukainya spt batik, catan dan sbgnya. Peringkat ini memulakan era memahami kehidupan sosial dan konsep seni yg berfungsi.