Anda di halaman 1dari 5

Irama Diaplikasikan kepada semua yang berkaitan dengan unsur masa dalam muzik.

Muzik bergerak kepada beat/bunyi yang stabil - detik Setiap beat dan rehat mempunyai nilai samada panjang atau pendek not dan tanda rehat Kumpulan beat membentuk tanda masa/meter Beat-beat mempunyai tekanan accents Gabungan not/beat membentuk corak irama yang berkaitan dan atau berulang-ulang corak irama,ostinato,rentak

Satu gabungan semua elemen deskriptif termasuk tempo,dinamik yang menghasikan satu ekspresi idea muzik 1. sesuatu bunyi itu boleh menjadi kuat atau lembut 2. satu sekuen/siri bunyi boleh dikuatkan atau dilembutkan secara beransur-ansur crescendo,diminuendo 3. sesuatu bunyi itu boleh dilanjutkan,dilicinkan dan dipendekkan secara beransur sustain,legato.staccato 4. sesuatu siri/sekuen bunyi boleh dicepatkan atau dilambatkan 5. sesebuah lagu/muzik mempunyai cirri-ciri tersendiri mud (riang,sedih,cergas)

Ekspresi

Aktiviti detik ekspresi diri contoh:- menyanyi sambil menepuk tangan, mengetuk menggunakan pensel, mengikut rentak lagu.

Aktiviti meneroka

Irama panjang; membunyikan objek yang menghasilkan bunyi yang panjang. Contohnya, tin kosong. Irama pendek; membunyikan obkej yang menghasilakn bunyi yang pendek. Contohnya, kastanet .

Aktiviti irama panjang dan pendek

Menggunakan pengulangan motif dalam corak seni lukisan. Contohnya, anyaman.

Aktiviti corak berulang