Anda di halaman 1dari 44

NUR/DP/06-3/0085 NUR/DP/06-3/0226

NUR/DP/06-3/0481

NUR/DP/06-3/0122

NUR/DP/06-3/0025

NUR/DP/06-3/0044

NUR/DP/06-3/0155
PENGENALAN
OBJEKTIF AM : -
Untuk mengetahui dengan lebih mendalam
tentang penyakit Brongkiol Asma.

OBJEKTIF SPESIFIK : -
Kami dapat menerangkan tentang
definisi,patofisiologi,etiologi dan manifestasi
klinikal tentang penyakit asma.
RASIONAL PEMILIHAN TOPIC

 Kerana penyakit bronkiol asma ini merupakan kes


yang paling kerap berlaku semasa penempatan
kami di hospital Keningau.
 Perasaan ingin tahu tentang bagaimana proses
penyakit asma ini berlaku.
 Merupakan satu topik yang menarik minat
kami,selain itu kami juga dapat memahami lebih
mendalam dan dapat mempelajari serba sedikit
tentang penyakit bronkial asma.
 Dapat memberi pendidikan kesihatan kepada
pesakit yang menghidap asma agar dapat
mengawal penyakit ini serta meminimakan
serangan berulang.
BUTIR-BUTIR DIRI PESAKIT :

Nama : Puan Kelly (bukan nama sebenar)


Umur : 83 tahun
Tarikh/L : 7/7/1925
Tempat/L : Kg.Ambual Keningau
T.Tinggal : Kg.Ambual Keningau
Pekerjaan : Suri rumah
Status : Berkahwin
Wad : Female medikal
SEJARAH KELUARGA

 Pesakit merupakan seorang suri rumah,


mempunyai 4 orang anak dan dia juga
merupakan bekas pesakit PTB.Keluarga pesakit
tidak mempunyai sejarah penyakit bronkiol asma.

SEJARAH PEKERJAAN
 Pesakit merupakan seorang suri rumah dan suka
bercucuk tanam.
LATAR BELAKANG SEJARAH PESAKIT.

1)Medikal
 EXPTB (20 tahun yang lalu)

 Treatment completed

2)Surgikal
 Appendicectomy (1980an)

SEJARAH SOSIAL
 Merokok

 Minum Alkohol
SEBAB-SEBAB KEMASUKAN.

 Pesakit mengadu sesak nafas


(SOB),lemah dan tidak berupaya
tetapi tidak mengambil sebarang
inisiatif untuk mengurangkan
ketidakselesaan berkenaan dengan
keadaan yang dialami.Pesakit
memang seorang penghidap asma
sejak 5 tahun yang lalu tetapi masih
berada di tahap yang boleh dikawal.
PEMERIKSAAN FIZIKAL SEMASA
KEMASUKAN
 Pesakit sedar diri dan boleh berjalan tanpa
bantuan.
 C/o:SOB,fever and cough.
 Warna kulit normal.
 P/A : soft
 CVS : DRNM(dual rythmn no murmur)
 Lung :generalize rhonchi equal AE(air
entry)
 CxR :Pneumonic change bilatreally.
Vital sign
Temp : 37° c
BP : 161/89 mmhg
PR : 115/min
SPO2 : 96% on air
SPO2 after nerbulizer 98% on air.
PENGURUSAN RAWATAN YANG DIARAHKAN
PADA HARI KEMASUKAN
 FBC
 BUSE
 BLOOD C&S
 SPUTUM C&S
 UFEME
 URINE C&S
 ABG (Arterial blood gases)
 C-xRay - x-ray dada dilakukan untuk
memeriksa
sebarang keabnormalan pada paru-
paru.
Keputusan ujian makmal
FULL BLOOD COUNT(FBC)
Red blood cell 8.98 x 10ˆ12/L Abnormal (4.00-6.00)
Haemoglobin(Hb) 11.1g/dL Abnormal (11.5-16.5)
Naematocrit (HCT) 36.3-% Abnormal (40.0-50.0)
Mean cell volume 91.2 fl (76.0-96.0)
Mean cell Haemoglobin 27.9 pg (26.0-31.0)
Mean cell Haemoglobin concentration 30.6 g/dL Abnormal
(32.0-37.0)
Platelet 167 x 10 ̂ 9/L (150-400)
White blood cell 4.2 x 10 ̂ 9/L (4.0-11.0)
Percentage of neutrophil 73.60 % (45.00-75.00)
Percentage of lymphocyte 11.20 % Abnormal (20.00-
45.00)
Percentage of mixed cell -15.20 %
UREA & ELECTROLYTES

 Urea 4.8 mmol/L (2.0-8.3)


 Sodium 135.0 mmol/L (135.0-150.0)
 Potassium 3.56 mmol/L (3.50-5.10)
 Chloride 99.0 mmol/L (95.0-110.0)
ABG (Arterial Blood Gases)

 pH 7.40 mmhg (7.350-7.450)


 Total Carbon dioxide 30.5 mmhg Abnormal (21.0-
30.0)
 Partial Oxygen 57 mmhg Abnormal (80-100)
 Partial Carbon dioxide 50.6 mmhg Abnormal
(35.0-45.0)
 Base excess 5.0 mmol Abnormal (-2.4-2.3)
 Bicarbonate (Plasma) 31.0 mmol/L Abnormal
(20.0-29.0)
 SPO2 89.6 % Abnormal (95.0-99.0)
MEDICATION AS ORDERed by the
dr.

 I/v hydrocortisone 100 mg QID


 Nerbulizer VAN
 I/v augmentin 1.2gram tds
Diagnosis oleh doktor

 Doktor mendiagnosis pesakit menghidap bronkiol


asma.
DEFINISI asma

 Asma adalah sejenis penyakit saluran pernafasan


yang kronik yang melibatkan saluran udara yang
membawa udara masuk dan keluar dari paru-paru
 Keadaan ini berlaku apabila individu mengalami
keradangan dan penyempitan tiub bronkiol serta
penghasilan mukus.
 Gangguan ini boleh menyebabkan bunyi
nafas(wheezing), batuk dan mengalami kesulitan
untuk bernafas.
 Individu yang menghidap penyakit ini mungkin
mengalami sesak nafas dan sakit dada apabila
melakukan aktiviti cergas serta kerja berat.
 Asma ini terbahagi kepada dua, iaitu asma alahan
dan asma bukan alahan.
ASMA ALAHAN

 Asma alahan ini dikenali sebagai asma


ekstrintik(luaran) dan atopik.
 Asma jenis ini biasanya berlaku sejak zaman
kanak-kanak lagi.
 Individu yang mendapat alahan ini kebiasaannya
alah kepada benda-benda yang tidak
membahayakan individu lain.
 Contoh bahan-bahan yang boleh menyebabkan
alahan termasuklah debunga spora, kulat, hama,
bulu haiwan dan bahan makanan lain.
 Asma alahan ini selalunya disertai dengan
gangguan alahan-alahan lain seperti dermatitis,
urtikaria dan rinitis.
ASMA BUKAN ALAHAN

 Asma ini dikenali sebagai instiktik(dalaman).


 Biasanya kaum wanita mudah mendapat penyakit
ini berbanding dengan kaum lelaki dan ia adalah
kronik
 Antara faktor-faktor yang boleh mencetuskan
asma jenis ini ialah keadaan cuaca yang sejuk,
asap rokok, bau cat dan gasolin, infeksi atau
jangkitan serta tekanan psikologi.
 Serangan asma ini boleh berlaku dalam bentuk
yang ringan sehingga kepada yang lebih teruk.
 Keadaan ini boleh berulang setiap beberapa jam
ETIOLOGI

1. Alahan (allergen)
 Habuk /hama
 Bulu binatang
 Debunga rumput
 Asap rokok
 Kulat
7. Tekanan emosi
8. Jangkitan diparu-paru
9. Pencemaran udara
Samb..
1. Bayi pramatang
2. Keturunan
-6 kali ganda risiko seseorang mendapat
asma
dari ibubapa yang menghidap asma.
5. Lain-lain
- ubat-ubatan (aspirin dan beta blocker)
-terlalu banyak bersenam.
-perisa makanan.
MANIFESTASI KLINIKAL

 Batuk-batuk
 Kedengaran bunyi ronkus(wheezing)
 Dyspnea
 Letih lesu
 Sesak nafas(SOB)
 Warna kulit pucat dan kebiruan(cynosis)
 Demam.
RAWATAN FARMAKOLOGI
 Rawatan penghidap asma bergantung kepada
keterukan serangan mereka,biasanya serangan
asma terbahagi kepada 3 tahap.

Serangan asma ringan


*Bronkodilator , inhalasi dan oral.

Serangan yang lebih serius


*kortikosteroid dan bronkodilator
(oral & inhalasi)

Serangan teruk yang akut


*dimasukkan dalam Wad dan
diberi bantuan O2 dan mene-
rima ubat secara intravena.
Bronkodilator

Fungsi :
mengendurkan otot yang menyelaputi tiub
bronkiol dan memberikan kelegaan yang segera
terhadap gejala-gejala asma serta menghentikan
serangan asma.

Pengambilan : oral(penyedutan)

Contoh ubat : Aminophylline


Thyeophylline
Ventolin
Kortikosteroid

Fungsi :
ubat yang utama dalam rawatan asma digunakan
untuk mengurangkan keradangan pada saluran
udara dan dapat menahan serangan asma
daripada berlaku dan menghalang gejala-gejala
asma seperti batuk,kesukaran bernafas dan bunyi
rongki.

Pengambilan : oral,IM,IV

Contoh ubat : becotide


pulmicort
hydrocort
Diagnosis Tindakan penilaian
Date & kejururawata kejururawatan
time n
30/12/07 Pesakit 1.Tahap demam dan Demam dan batuk
@ 1 p.m mengalami batuk dinilai. pesakit
demam dan 2.Pesakit berkurangan.
batuk b/d dinasihatkan supaya
proses RIB.
penyakit 3.Tepid sponging
dilakukan untuk
mengurangkan
demam.
4.Medikasi diberikan
mengikut arahan
Doctor.
5.Neb VAN 1:2:3
diberikan 4hourly.
6.V/s diperiksa
4hourly.
7.Spo2 diperiksa
Nursing progress :
Date : 30/12/07 @ 1p.m
pesakit dimasukkan ke wad melalui casualty oleh
Dr A.Pesakit menaiki wheel chair dan diiringi oleh
PPK B dan keluarganya.O/A pesakit alert dan
sedar diri namun mengalami SOB.Pesakit
diletakkan dengan prop up(high- fowlers)
position,Neb VAN 1:2:3 diberikan serta
merta.Medikasi diberi seperti yang diarahkan.
V/s checked : B/p : 170/83 mmhg
PR : 81/min
Temp : 37°C
spo2 : 95% on air

ujian: sputum C&S FBC CXR


Urine C&S BUSE
Urine FEME Blood C&S
Diagnosis Tindakan penilaian
Date & time kejururawata kejururawatan
n
31/12/07 Pesakit 1.Nilai tahap sesak Pesakit
@ 8.00 am mengalami nafas dan mengadu sesak
sesak nafas ketidakselesaan nafas
b/d proses pesakit. berkurangan.
penyakit 2.Pemberian terapi
oksigen melalui NPO
2L/min seperti yang
diarahkan .
3.Posisikan pesakit
dengan posisi fowlers.
4.Medikasi diberikan
mengikut arahan
Doctor.
5.V/S diperiksa
4hourly.
6.SPO2 diperiksa
4hourly
Nursing progress :

Date : 31/12/07 @ 9.00am


pesakit alert dan sedar diri.Seen by Dr B.Berehat
sepenuhnya dikatil dengan posisi yang betul.Pesakit
dapat tidur dengan nyenyak pada waktu malam dan
boleh makan secara oral.Walau bagaimana pun pesakit
masih mengadu SOB.
Diagnosis Tindakan penilaian
Date & time kejururawa kejururawatan
tan

01/01/08 Pesakit 1.Nilai tahap Pesakit tidak lagi


merasa ketakutan. merasa takut dan
@ 1pm
takut dan 2.Terangkan setiap bimbang.
bimbang prosedur dengan
akan jelas kepada pesakit.
rawatan 3.Beri sokongan
yang emosi.
diterima 4.Dengar aduan
kerana pesakit agar
ketakutannya
pengetahu
berkurang.
an yang
5.Galakkan relatif
kurang
pesakit untuk
tentang menemaninya setiap
penyakit. masa.
6.V/S diperiksa
4hourly.
7.spo2 diperiksa
Nursing progress :

Date : 01/01/08 @ 8pm


pesakit kelihatan selesa dan tenang.Berehat
sepenuhnya dikatil,walau bagaimana pun masih ada
SOB tetapi kurang,batuk on & off.pesakit boleh makan
secara oral.Seen by Dr B.
Diagnosis Tindakan penilaian
Date & time kejururawata kejururawatan
n
02/01/08 Pesakit tidak 1.Nilai tahap Pesakit dapat
@ 8.00am selesa dan ketidakselesaan tidur dengan
sukar tidur pesakit. selesa.
b/d proses 2.Beri sokongan
penyakit. emosi.
3.Rehatkan pesakit
sepenuhnya dikatil
dengan persekitaran
yang selesa.
4.Ajarkan cara deep
breathing exercise
untuk melegakan
pernafasannya.
5.Medikasi dibuat
mengikut arahan
Doktor.
6.V/s checked
4hourly.
Nursing progress :

Date : 02/01/08 @ 9 am
pesakit masih mengadu sukar untuk tidur pada
waktu malam berkaitan dengan SOB dan batuk namun
pesakit kelihatan selesa dan tenang.
Diagnosis Tindakan penilaian
Date & time kejururawata kejururawatan
n
03/01/08 Pesakit 1.Nilai tahap Pesakit
@ 9.00am kurang pemakanan pesakit. berselera untuk
selera 2.Nilai I/o chart. makan.
makan b/d 3.Pasangkan I/V drip
proses sesuai dengan arahan
penyakit. Doktor untuk elakkan
dehidrasi.
4.Medikasi diberikan
mengikut arahan Dr.
5.V/S checked 4hourly
6.spo2 monitored
4hourly.
Nursing progress :

Date : 03/01/08 @ 9.00am


pesakit menunjukkan perkembangan yang
baik.Pesakit suda mula berselera untuk makan dan
tidak lagi mengalami SOB,demam dan batuk.
V/s checked : Temp : 37°C
B/P : 12o/70 mmhg
PR : 80/min
spo2 : 99% on air.

Pesakit dibenarkan balik ke rumah.Medikasi diteruskan


seperti yang diarahkan oleh Doktor,pendidikan
kesihatan diberikan kepada pesakit sebelum balik.
Pendidikan kesihatan yang diberikan
kepada pesakit.
 Bersihkan kawasan luar dan dalam rumah setiap
hari untuk menghapuskan habuk.
 Kurangkan hama dengan membasuh serta
membersihkan tilam,alas tilam dan selimut,
sekali seminggu.
 Elakkan sebarang haiwan dari memasuki rumah
anda jika anda alah dengan haiwan peliharaan.
 Jangan benarkan orang merokok didalam rumah
anda.
 Buangkan segala kulat yang dijumpai
dirumah.Anda boleh membasmi kulat
mengunakan peluntur.
 Peningkatan kelembapan didalam rumah boleh
Samb…

 Adalah lebih elok jika anda bersenam didalam


rumah kerana anda boleh mengelakkan pencetus
asma dari kawasan persekitaran dan pastikan
anda mengamalkan teknik pernafasan yang
betul.
 Elakkan diri daripada cuaca yang sejuk dan
lembab kerana ia mampu mencetuskan serangan
asma.
 Pastikan anda mengambil ubat-ubatan mengikut
nasihat Doktor.
 Kurangkan pengambilan minuman yang
beralkohol.
RUMUSAN
Asma adalah penyakit yang serius dan boleh
mengancam nyawa jika kita tidak berhati-
hati.Bagaimanapun boleh dikawal dengan baik
sekiranya tahu apa yang dilakukan.Kelegaan
gejala asma biasanya tidak datang dari ubat-
ubatan tetapi dari pengenalpastian pencetus
serangan asma.Oleh itu pesakit harus belajar
untuk mengenalpasti dan mengelak daripada
pencetus serta berjaga-jaga dengan sebarang
keadaan atau bahan yang boleh memburukkan
lagi penyakit asma mereka.Ubat-ubatan yang
digunakan berupaya membantu pesakit bernafas
semula dengan baik tetapi tidak dianggap boleh
menyembuhkan,justeru pesakit harus
mempelajari cara-cara mencegah berlaku
serangan asma disamping mengenal tanda-tanda
LAMPIRAN