Anda di halaman 1dari 65

PERBANDINGAN KARYA DALAM PELBAGAI BUDAYA

Catan Malaysia

Catan Air
abad ke-20, teknik barat dan teknik catan cina banyak mempengaruhi catan tempatan.

Prinsip-prinsip Menganalisa Catan


Bentuk cara seniman menpernyatakan dirinya secara abstrak atau non-abstrak dan ada bentuk representional serta realistik. Struktur rangka yang menyatukan bahagianbahagian dalam catan iaitu : Super garisan yang menonjol Sub garisan kecil yang bersatu. Ditonjolkan melalui warna.

Imbangan imbangan secara visual menstabilkan kedudukan catan. Komposisi daerah sasaran statik atau nonstatik yang menangkap mata, untuk memastikan ada pusat untuk dihayati. Warna 2 jenis iaitu warna panas dan warna sejuk. Tema- hal benda yang dinyatakan seniman.

CONTOH CATAN MALAYSIA

CATAN BARAT

DEFINISI CATAN
Proses melukis dengan menggunakan bahan pewarna atau cat yang di sapu ke atas sesuatu permukaan. Komponen alat dan media yang digunakan ialah cat seperti cat air, cat minyak dan cat arkrilik.Kanvas, kertas, air, minyak linseed, turpentin dan sebagainya.Berus,pisau lukis dan sebagainya.

SEJARAH SENI CATAN


Sejarah catan bermula pada zaman Yunani Purba. Pada masa itu aktiviti catan hanya menggambarkan kisah-kisah keagamaan. Media yang digunakan dalah seperti mozek dan fresko. Zaman Renaissance pada kurun ke-17 merupakan zaman kemuncak seni lukis di Eropah sehingga ke abad ke-18.Media yang digunakan ialah seperti cat minyak, air, tempera dan fresko. Pada kurun ke-19 dan 20, muncul beberapa aliran baru yang menentang pemikiran tradisi.

KARYA-KARYA CATAN ALIRAN BARAT

Karya Eugene Delacroix Karya ini telah dihasilkan pada aliran Romantisme. Berjudul Liberty Leading the People (1830). Gaya karya dihasilkan seperti gaya gothik. Sumber : Art Fundamental (third edition)

Karya Van Gogh Karya ini dihasilkan pada Kurun ke-19. Aliran Impressionisme. Berjudul : Bedroom. mempunyai garis-garis kasar dan warna yang terang. Mencipta bentuk dan suasana yang dilihat. Menggunakan teknik oil on canvas Sumber : Art Fundamental

ALIRANALIRAN SENI CATAN DI BARAT

Klasik Barroque Romanticisme Impressionisme Post-Impressionisme Ekspressionisme Kubisme Surelisme Seni Pop

ALIRAN KLASIK

Leonardo Da Vinci

Michalengelo

Aliran

ini lahir pada zaman Renaissance iaitu zaman kelahiran semula. Figura sebagai pemusatan tumpuan karya. Penumpuan kepada kadar banding dan anatomi. Menggunakan perspektif,ruang dan unsur seni. Karya-karya mendapat perhatian daripada golongan bangsawan. Hal benda yang dipaparkan banyak berkisar orang-orang bangsawan dan golongan kaya.

ALIRAN ROMANTICISM

Karya ini telah dihasilkan pada aliran Romantisme. Berjodol Liberty Leading the People (1830). Gaya karya distailisasikan seperti gaya gothik. Sumber : http://colourexist.blogspot.com

Eugene Delacroix

Istilah Romanticism telah wujud pada pertengahan abad ke18. Karya aliran ini adalah lebih kepada gambaran sesuatu keadaan yang berlaku pada zaman itu. Mesej karya tertumpu kepada kedamaian,keharmonian,kecintaan. Hal benda karya tertumpu kepada ekspresi muka dan aktiviti figura Gaya karya masih terpengaruh dengan gaya gotik iaitu gaya zaman klasik. Penggunaan garisan luar yang terang. Tema karya tertumpu kepada kisah kesengsaraan,kejatuhan gereja dan pemerintahan beraja. Warna yang digunakan ialah warna yang kusam,suram dam kelam. Warna itu menggambarkan kesengsaraan,kezaliman yang berlaku pada zaman itu.

ALIRAN BARROQUE

REMBRANDT VAN RIJN

Zaman ini dikenali sebagai zaman renaissance tinggi. Barroque membawa maksud mutiara yang tidak sempurna tetapi indah. Karya menumpukan kepada komposisi,aksi,warna dan cahaya. Latar belakang karya berwarna gelap Karya tertumpu kepada objek

ALIRAN IMPRESSIONISM

A Bar at The Foles (1881-1882) Oil on canvas Sumber : Fundamental Art ( Third Edition)

CLAUDE MONET

Aliran muncul pada abad ke-19. Menumpukan kaedah konsep cahaya dan kesan objek yang dilihat. Warna tidak dicampur dengan hitam dan putih dan terus dipalit pada kanvas. Warna bertindih-tindih. Tidak melukis secara detail. Mementingkan keserasian warna,cahaya serta watak-watak alam. Mengutamakan suasana yang dilihat contohnya seperti pagi, petang ,malam. Aliran ini condong kepada aliran naturalisme. Palitan warna spontan tentang apa yang dilihat.

ALIRAN POST-IMPRESSIONISME

GEORGE SEURAT

PAUL CEZANNE

Realiti itu sentiasa baru dan tegas bukan meniru bentuk tetapi mencipta bentuk. bukan meniru kehidupan tetapi mencari kesamaan di dalam kehidupan. melukis imej-imej yang mempunyai struktur dan logik untuk mencapai kesatuan antara isi yang berkait rapat. melukis sebagai pernyataan dan simbol diri. perspektif, bentuk dan warna adalah yang baru dan tidak mengikut orang lain. warna terang dan gelap adalah pancaran dari gerak hati spontan pelukis.

ALIRAN KUBISME

PABLO PICASSO

MARCEL DUCHAMP

Menolak tradisi catan yang mementingkan objek realiti. Menganggap seni sebagai satu konsep ke arah penciptaan dan menolak peniruan. Cuba menyelesaikan masalah 3 dimensi dalam 2 dimensi. Penggunaan bentuk-bentuk dan satah geometri. Seperti pecahan kaca dan menimbulkan kesan lutsinar. Warna yang bertenaga

ALIRAN EKPRESIONISME

WASSILY KANDINSKY

JACKSON POLLOCK

Menolak ciri-ciri tradisi klasik Seni adalah manifestasi perasaan dan keresahan emosi pelukis. Menolak peniruan alam dan menyingkir subjek dan objek. Penggunaan warna yang dramatik Tidak ada imej yang jelas. Kesan berus yang kasar dan kadangkala tidak menggunakan berus.

ALIRAN SURELISME

SALVADOR DALI

Tumpuan bukan kepada ekspresi sedar pelukis tetapi kepada ekspresi bawah sedar minda pelukis. Terpengaruh dengan idea ahli falsafah Sigmund Frued. Paparan Imej-imej bawah sedar dan alam khayalan. Menyeramkan, sunyi dan tidak logik. Warna-warna gelap digunakan untuk menimbulkan sekan misteri. Objek diletakkan pada tempat yang tidak sesuai dan dicantumcantum.

ALIRAN SENI POP

Berasaskan kepada persekiran dan kebudayaan popular yang mempengaruhi kotaraya New York dan London. Tema, teknik, imej dan kaedah bersifat semasa dan populariti. Lebih mirip kepada karya pengiklanan dan pengguna. Pelukis seni pop terkenal dengan panggilan New Realist. Warna yang terang pada permukaan yang berbidang yang besar. Konsep moden yang mirip kepada kesesuaian zaman sains dan teknologi.

Seni Islam berlandaskan kepada ketuhanan Tiada lain Tuhan melainkan Allah. Aktiviti kesenian harus mempunyai ikatan dan pertalian dengan Al-Tawhid. Tiada yang kekal melainkan Allah. Ciptaan manusia bersifat sementara. Ciptaan berbentuk kebendaan bersifat sementara yang paling tidak kekal. Jadi seni islam berupa ciptaan yang dapat mendekatkan mendekatkan hamba dengan Tuhannya.

PRINSIP SENI ISLAM


At-tauhid ( devine unity ) tiada yang kekal melainkan Allah Hakikat bahawa Allah tak mungkin dapat ditanggap melalui daya fikir dan daya lhat manusia adalah realiti sebenar. Anikonism Menjauhkan lambang / simbol perantaraan antara manusia dan Tuhan. Menghalang terjemahan sifat wujudnya Allah.

Ruang kosong ( void ) Bayangan palsu objek (illusory) Kewujudan objek-objek sebagai manifestasi kuasa Allah. Simbol positif. asas Simbol mutlak. senireka

Oleh iu seni dalam islam adalah suatu simbol positif yang menyeluruh dan harmoni menyatakan kebenaran.

KARYA SENI ISLAM


SENI KHAT : menekankan perlunya keseimbangan pola negatif dengan pola positif. ARABESQUE : o pengulangan terhadap pergerakan dan pengulangan serta keseimbangan objek-objek. o Menolak bentuk-bentuk konkrit yang melamabangkan ketuhanan. o Objek manusia tidak dijadikan bahan subjek kerana insan kamil tidak menampilkan dirinya kepada Tuhan secara tampak.

CONTOH CATAN ISLAM:

Seni india

Kesenian India bermula dari Dinasti Maurya, iaitu pada tahun 132 sebelum Masehi. Di peringkat awal, kesenian India berasaskan kepada agama. Lukisan di Gua Ajanta, India dianggap sebagai lukisan pertama dan terbaik di India dalam abad pertama. Pada abad kedua, lukisan Saddanta Jakata pula dianggap paling terkemuka.

Contoh gambar yang berasaskan agama:

Motif utama yang digambarkan ialah mengenai kehidupan manusia seperti sebuah cerita yang menggambarkan tentang percintaan dan pemburuan, serta kombinasi antara imej manusia dengan tumbuhan. Lukisan yang dipersembahkan atas kertas dan daun-daun, mula dilakukan dalam abad ke-12 dan berkembang sehingga abad ke-16.

Terdapat ciri-ciri seni Byzantine dan seni Islam dalam senu lukis India pada abad ke-16, berikutan kedatangan Islam dan pengaruh seni Barat. Terdapat persamaan ciri seni lukis India dengan ciri-ciri seni lukis Persia yang menggabungkan imej manusia dan corakcorak.

Contoh catan India yang lain:

Catan China

SENI CINA
Menurut ahli sejarah, kesenian cina yang awal sekali ditemui pada akhir zaman batu. Lukisan China, lukisan minyak China: Sebuah Lukisan China tidak memperbanyak salinan alam namun menangkap emosi untuk menangkap nuansa dan irama alam. Lukisan dan lukisan minyak China adalah minimalis abstrak, dengan menggunakan gambar sederhana untuk mewakili kehidupan nyata. Seiring dengan keyakinan Buddha, lukisan minyak China menekankan semangat yang tinggi dan keharmonian batin.

CATAN CINA
Motif yang digunakan agak terbatas jika dibandingkan dengan catan Barat. Kebanyakan catan mengambarkan keindahan panorama alam semula jadi. Catan yang dihasilkan mempunyai falsafah dan sajak yang menyampaikan perasaan hati pengkarya.

STRUKUR CATAN LANSKAP CHINA


Mendapat tempat yang istimewa dalam seni catan China. Catan lanskap China (Shan Shui) : gunung dan air. Sejarah catan China berkembang dengan pesat dalam zaman Dinasti Sung.

CIRI-CIRI CATAN LANSKAP CHINA


Tidak meniru alam secara realistik tetapi tertumpu kepada ekspresi yang membawa pengertian terhadap keseluruhan catan. Seorang artis harus dapat berinteraksi dengan alam secara harmoni dan terjemah falsafahnya melalui catan. Konsep Yin dan Yang menjadi teras (keseimbangan kekuatan dan kelemahan). Yin = gunung, kuda hitam, aam jantan. Yang = kabus, air, awan, bunga, lembah.

HUKUM CATAN CHINA


Monokrom = penggunaan cat air dengan ton warna yang terhad bagi mendapatkan impak mendalam. Komposisi = pentingkan rangkaian ruang berasaskan garisan tegak dan mendatar. Ton dan suasana = Chi Yun Sheng Tung ton yang memberi suasana yang ghairah dan dinamik. Struktur dan sapuan berus = sapuan awal beri pengertian, dibuat secara spontan dan simbol alam semulajadi. Lakaran = pembentukan awal sesuatu gambaran Kesesuaian lukisan dengan objek = walaupun lukisan tak sama dengan objek sebenar perlu ada persamaan dalaman.

CONTOH CATAN CHINA


Lukisan China = Burung Ajaib.

Lukisan China atas sutera.

My Heart Mountain Liang Yan Saiz : 26 x 24.5 Tinta dan warna di atas kertas, dipasang di satin
Subjek, gaya, penggunaan warna, perasaan hasil karya Yan Liang menyerupai karya dari beberapa seniman Qing (1644-1911) yang menyokong kaedah tradisional China dari segi lukisan dan teknik. Di sini kita dapati lanskap dengan jarak berkabut. Nelayan kesepian di latar depan, pergunungan tersembunyi dalam kabut, dan aliran tenang membina visi ketenangan dan keabadian.

Gunung dan sungai Karya : Wu Chang An. Saiz : 19 x 20.5 Jenis : cat air China Medium : dakwat dan kertas.

Wu Changan adalah profesor seni yang telah bersara. Dia mengajar lukisan China selama 25 tahun. Beberapa karya-karyanya menggambarkan teknik memercikkan dakwat, teknik di mana lukisan dan warna ditambah selepas dakwat dipercik secara rawak di atas kertas, sehingga mengubah karya menjadi lanskap yang menggugah.

Antara karya lain catan China:

CATAN JEPUN

Seni lukis tidak diragukan lagi adalah seni yang paling popular berbanding dengan seni Jepun yang lain. Seni lukis juga merupakan salah satu mata pelajaran yang paling banyak dipelajari di negara yang terkenal dengan lukisan kartun, manga dan anime tersebut.

Lukisan Jepun boleh menjadi sederhana elegan dan memukau dan pengaruhnya dapat dilihat melalui lukisan pelbagai budaya.

Gaya lukisan Jepun sangat dipengaruhi oleh gaya lukisan daripada China. Terpengaruh dengan gaya lukisan dari Barat iaitu menggunakan teknik yang jelas (bold). Lebih mengutamakan ruang. Garisan terkawal tapi bermakna. Memperincikan alam semulajadi seperti haiwan & tumbuh-tumbuhan. Menggunakan teknik kespontanan berus.

SEDIKIT SEJARAH MENGENAI CATAN JEPUN

Selama tempoh Muromachi (1338-1573), Jepun dibuka untuk menjalinkan dan meningkatkan hubungan perdagangan dengan China dan lukisan China mula mendapat tempat dan menjadi perhiasan di dalam rumah-rumah bangsawan kaya Jepun. Para bangsawan mula tertarik terhadap lukisan-lukisan China, dan mula menghasilkan sendiri gaya seni China tersebut. Seniman Jepun tidak meniru gaya China secara langsung, mereka mencampurkan karya mereka dengan gaya dan citarasa Jepun dan menjadikannya karya mereka sendiri.

Secara umum, lukisan Jepun dalam tempoh pemerintahan Muromachi merangkumi penekanan terhadap ruang, dan boleh dijadikan satu bentuk penceritaan. Dalam tempoh pemerintahan seterusnya iaitu Momoyama (1573-1603), gaya tradisional lukisan pemandangan dikembangkan, yang sering dihasilkan pada skrin (lukisan besar) yang memenuhi setiap bilik di negara itu. Selama tempoh pemerintahan Edo (1603-1867), gaya lukisan yang baru telah muncul di mana seluruh bahagian dicat dengan berlatarbelakangkan daun emas, menghasilkan kesan seperti konsep keagamaan pada Abad Pertengahan Barat.

Selama jangka waktu pemerintahan Edo juga, gaya Ukiyo-e yang mengasas percetakan woodblock(bongkah kayu) mulai muncul. Gaya ini merupakan gaya yang berlainan dari seni Jepun kebiasaannya, di mana woodblock yang dicetak adalah senang untuk dihasilkan. Hal ini menyebabkan keluarga kelas pertengahan juga mampu untuk memiliki salinan dari karya seni woodblock yang terkenal. Mungkin orang ramai tertarik pada unsur ruang yang terdapat dalam sesebuah karya lukisan Jepun, di samping nilai estetika kuno yang merangkumi setiap karya, atau pengolahannya yang halus. Walaubagaimanapun ia masih belum jelas. Apa yang pasti lukisan Jepun adalah unik dan indah.

CATAN LANDSKAP
Menumpukan kesan alunan serta pergerakan sapuan berusnya. Kespontanan sapuan berus terbentuk menerusi bantuan media yang bersifat basah serta cair. Kespontanan sapuan berus juga dapat dikaitkan dengan seni kaligrafi.

CONTOH CATAN JEPUN

The Hollow of the Deep Sea Wave off Kanagawa, Katsushika Hokusai. 1820's

Courtesan Standing with Raised Left Hand, Kaigetsudo Anchi. 1715.

HARMONIOUS. 'Three Women Playing Musical Instruments' is at the Asian Art Museum of San Francisco until May.

Yosa Buson (1716 - 1783)

Koi, Dimensions: 38" X 29 1/2"

Shuku dan Iwai Congratulations Yume Dream

SEKIAN, TERIMA KASIH.