Anda di halaman 1dari 24

1. NUR SYAFIQAH BINTI SAMSUDDIN 2.

HAFIZA AISHAH BINTI MOHAMAD

(1) Pintu:

Terbuka - anda bersedia berkongsi apa saja cerita kehidupan anda Tertutup - anda lebih senang menyimpan cerita-cerita anda di dalam hati (2) Meja: Bulat/oval Anda mudah percaya sepenuhnya kepada mana-mana kawan anda Segiempat tepat / segiempat Anda seoerang yang memilih kawan dan keluar dengan kawan-kawan yang skepala sahaja Segitiga Anda seorang yang cerewet tenatng berkawan anda tidak mempunyai ramai kawan dalam hidup

(3) Air dalam pasu: Kosong Hidup anda tidak terisi Separuh Apa yang anda mahu dalam hidup sudah separuh penuh Penuh - Apa yang anda mahu dalam hidup sudah tercapai (4) Bahan pasu: kaca/tanah liat/porcelain anda seorang yang lemah dan sensitif logam / plastik / kayu anda kuat dalam mengharungi cabaran dalam kehidupan

(5) Kelajuan air terjun: 0 tiada keinginan seks 1 to 4 - keinginan seks yang rendah 5 - keinginan seks yang sederhana 6 to 9 - keinginan seks yang tinggi 10 - keinginan seksual yang sangat tinggi
(6) Kunci: 1 hanya ada 1 kawan baik 2 to 5 ada beberapa orang kawan baik 6 to 10 ada ramai kawan baik

(7) Istana: Lama hubungan terakhir anda dengan seseorang tidak begitu baik dan tidak meninggalkan kenangan indah. Baru - hubungan terakhir anda dengan seseorang adalah baik dan masih segar dalam hati (8) Permata di dalam kolam kotor: Ya bila pasangan anda ada di samping anda, anda masih memikat orang lain. Tidak - bila pasangan anda ada di samping anda, anda hanya bersama dengannya.

(9) Wang di dalam kolam bersih: Ya walaupun pasanagn anda tiada di samping anda, anda masih memikat orang lain Tidak - walaupun pasanagn anda tiada di samping anda, anda akan sentiasa memikirkannya dan setia.
(10) Saiz kotak: kecil ego yang rendah sederhana ego yang sederhana besar ego yang tinggi

(11) Bahan kotak: cardboard/kertas/kayu(tidak berkilat) personaliti yang rendah diri logam berbangga dengan diri sendiri (12) bahan jambatan: logam ikatan yang kuat dengan kawankawan kayu - ikatan yang sederhana dengan kawan-kawan rotan - tidak begitu rasi dengan kawankawan

(13) Warna kuda: putih pasangan anda tulus di hati anda. kelabu/ coklat pasangan anda sederhana sahaja di hati anda. hitam pasangan anda tidak begitu sempurna di hati anda, ada saja perkara yang menyakitkan hati.
(14) Kelakuan kuda: tidak berbuat apa-apa/ makan rumput pasangan anda seorang yang suka duduk di rumah dan begitu rendah diri berlari pasangan anda adalah seorang yang liar.

Kiasan: putting beliung masalah dalam hidup kotak - anda jambata kawan-kawn anda kuda pasanagan anda
(i) jika anda pilih kotak, anda seorang yang suka memendam dan menyelesaikan masalah anda sendiri (ii) jika anda pilih jambatan, anda akan berjumpa kawan-kawan untuk menyelsaikan masalah (iii) jika anda pilih kuda, anda mencari pasangan anda untuk menyelesaikan masalah

Pilih corak di slide seterusnya yang menggambarkan anda secara tepat/ paling hampir Pakar psikologi telah mencipta corak2 tersebut. Mereka telah mengujinya di peringkat global, selama beberapa tahun. Terdapat 9 jenis personaliti asas. (Pilihan no gambar dari kiri ke kanan)

Nak tahu siapa diri anda?????????????

1- Introspektif, Sensitif, Reflektif

Anda dapat memahami diri dan persekitaran anda dengan lebih kerap dan mendalam jika dibandingkan dengan kebanyakan orang lain. Anda bencikan kedangkalan; anda lebih sanggup bersendirian berbanding dengan bercakap perkara remeh. Perhubunan anda dengan rakan-rakan adalah amat intensif; ini memberikan harmoni dan ketenangan dalaman yang mengakibatkan perasaan baik. Anda tidak keberatan bersendirian bagi jangka masa yang panjang; anda jarang berasa bosan.

2. Berdikari, Tak Konvensional, Tak Tersangkut


Anda mengehendaki kehidupan bebas dan tak tersangkut untuk membenarkan anda menentukan arah tuju sendiri. Anda mempunyai kecenderungan seni dalam pekerjaan atau aktiviti riadah. Kadang kala, deskan anda untuk kebebasan menyebabkan anda melakukan perkara yang bertentangan dengan apa yang dijangkakan daripada anda.

3- Dinamik, Aktif, Ekstrovert

Anda rela menerima risiko-risiko tertentu untuk mendapatkan kerja yang menarik dan pelbagai. Sebaliknya, rutin berkecenderungan untuk meninggalkan kesan lumpuh pada diri anda. Anda sukar sekali berupaya memainkan peranan aktif dalam peristiwa dalam hidup anda. Dalam usaha anda yang berkenaan, inisiatif diri sangat nyata

4- Terus Terang, Seimbang, Harmoni

Anda menghargai gaya natural dan suka perkara yang tak rumit. Orang lain mengagumi anda kerana anda praktikal dan mereka boleh bergantung kepada anda. Anda memberi orang yang rapat dengan anda rasa selamat dan kelapangan. Anda dipersepsikan sebagai orang yang mesra dan insani. Anda menolak segala yang menyilaukan dan lapuk. Anda berkecenderungan untuk berasa skeptik terhadap kehendak trenda fesyen. Bagi anda, pakaian haruslah praktikal dan tampan tanpa menonjol.

5- Profesional, Pragmatik, Yakin Diri

Anda menguasai hidup anda dengan lebih mempercayai usaha sendiri daripada nasib. Anda menyelesaikan masalah dengan ragam yang praktikal dan tak rumit. Anda memandang secara realistik unsur-unsur dalam hidup dan menanganinya tanpa ragu-ragu. Anda diberi banyak tanggungjawab di tempat kerja kerana orang lain boleh bergantung kepada anda. Kekuatan azam anda yang menonjol menunjukkan sifat keyakinan diri kepada orang lain. Anda tidak berpuas hati sepenuhnya sehingga anda telah mencapai idea-idea anda

6- Tenang, Berhati-hati, Tak Agresif

Anda mudah berbicara tetapi bersifat berhati-hati. Walaupun anda berkawan dengan mudah anda menikmati persendirian dan kebebasan. Anda suka memencilkan diri dari masa ke masa untuk merenung tentang erti hidup serta menikmati sendirian diri. Anda memerlukan kelapangan, jadi anda berlepas ke tempat bersembunyi yang permai. Namun, anda bukan penyendi. Anda berdamai dengan diri sendiri dan dunia, serta anda menghargai hidup anda dan apa yang ditawarkan oleh dunia ini.

7- Tanpa Bimbang, Berkelakar, Riang Anda suka hidup yang bebas dan spontan. Anda cuba menikmati hidup anda dengan sepunuhnya mengikut motto: "Anda cuma hidup sekali." Anda bersifat ingin tahu dan terbuka kepada segala yang baru; anda memajukan diri atas perubahan. Tiada yang lebih buruk daripada rasa diikat. Anda mengalami persekitaran sebagai sesuatu yang versatil dan sering menakjubkan.

8- Romantis, Pelamun, Beremosi Anda seorang yang sensitif. Anda enggan memandang dari segi rasional dan waras sahaja. Perasaan anda membawa erti yang sama penting. Anda berpendapat bahawa harapan adalah penting dalam hidup. Anda menolak orang yang mencaci romantisme dan hanya dipandukan oleh rasionaliti. Anda tidak membenarkan sebarang kongkongan terhadap variasi perasaan hati dan emosi anda.

9- Analitik, Amanah, Keyakinan Kendiri


Perasaan halus anda bermutu tinggi dan tahan lama. Akibatnya, anda suka mengelilingi diri dengan "permata-permata" yang anda temui sendiri apabila orang lain terlepas perhatian. Justeru itu, kebudayaan memainkan peranan khas dalam hidup anda. Anda telah menjumpai gaya peribadi sendiri, yang tampan dan ekskusif - serta bebas daripada olahan fesyen. Kehidupan anda adalah berlandaskan ideal diri iaitu kesukaan yang beradab. Anda menghargai sesuatu tahap kebudayaan daripada orang yang anda berkawan.

1001rahsiadiri.blogspot.com/2009/05/ujianpersonaliti.html http://teechconsult.wordpress.com/2008/08/09/kuizkenali-anda-yang-sebenar-dengan-sepuluh-soalan/