Anda di halaman 1dari 18

Pembelajaran Awal Sains Di Prasekolah

Disediakan oleh : Nazliyah Bt Deros Rosnani Bt Abu Bakar

Pembelajaran Awal Sains Di Prasekolah


Pengertian Sains Abruscato(1982) proses yg mlibatkan kem.intelek & manipilatif bagi

mdptkan maklumat bhubung alam semulajadi. pengetahuan yg diperolehi mlalui aplikasi proses saintifik.

Gene Holt(1979) pemikiran dan perbuatan yg berlaku seiring pd kanak-

kanak. perkara yg mhairankan,mnakjubkan dan mtimbulkan rasa ingin tahudan keinginan utk meneroka

Brewer(1995)
suatu proses memerhati,berfikir dan membuat perkaitan antara satu tindakan, kesan kejadian dan peristiwa. sesuatu yg dpt menimbulkan rasa ingin tahu,minat dan proses penyelesaian.
Dalam pendidikan Kanak-kanak suatu pmbljrn yg dpt mgalakan kanak-kanak mperolehi pengetahuan fakta sains,mgalakan minat ingin tahu,meneroka persekitaran,meramal, memerhati,menjalankan uji kaji dan membuat inferens.

Kepentingan pembelajaran Sains


*knk-knk mula mengenal dunia mereka melalui deria juga mempelajari ciri
ciri sesuatu objek(tenggelam,timbul,melantun,berkecai melalui ujikaji yg dilakukan secara mhidu,merasa memegang,mengetuk,menolak dan melihat kesan tindakan ke atas objek tersebut) *membina pengetahuan tentang nama dan ciri objek dlm persekitaran yg digunakan. *membina sifat ingin tahu menjurus kpd minat knk2 mencuba dan melakukan ujikaji *menyumbang dlm perkembangan intelek knk2.Kerana melibatkan proses menyelidik,mengetahui perkara yg belum diketahui,mencuba dan membuat eksperimen,memerhati,mengenal pasti,membanding,mengaitkan,mengelas, komunikasi meramal benda baru. *mengembangkan bahasa dan kefahaman semasa menerang dan merekodkan disamping meningkatkan perbendaharaan kata. *meningkatkan daya ingatan dan kebolehan mengelas *mengukuhkan perkembangan sosial dan emosi di mana proses sains dpt mgalakan interaksi,bekerja dlm kump dan dpt mtingkatkan keyakinan diri

* Penglibatan knk2 dlm penerokaan,penemuaan benda baru dan penyelesaian masalah adalah sesuatu yg mseronokan. *memupuk sikap berhati-hati dan myedarkan aspek bahaya sesuatu objek,hasilnya sains dpt mgurangkan rasa takut knk2 pd sesuatu benda.

Inkuiri(hands-on dan minds-on) dalam pembelajaran Sains


# inkuiri adalah proses mencari dan menyelesaikan masalah,membina
hipotesis,mereka bentuk eksperimen,mengumpulkan data dan membuat kesimpulan bagi menyelesaikan masalah.

# proses inkuiri bermula dgn pengumpulan maklumat melalui deria


penglihatan,pendengaran,sentuhan,rasa dan bau.

# inkuiri juga sebagai teknik penyoalan mengenai sesuatu perkara dan mencari
jawapan kpd penyoalan yg diutarakan.

# inkuiri dpt menimbulkan minat dan meninggikan daya kreativiti pelajar kerana
mereka dibiasakan supaya mengemukakan soalan apa,bagaimana,mengapa utk mencari jwpn dlm bentuk kritis.

Prinsip-prinsip yg perlu dipatuhi utk kaedah inkuiri.


1.Pilih sesuatu topik yg menarik serta bersesuaian bagi menarik minat pelajar 2.Sediakan alatan yg diperlukan bagi mjayakan kajian 3.Mengadakan perbincangan awal mengenai objektif kajian yg baik 4.Guru perlu menerangkan tugasan dan langkah2 kajian dgn terperinci supaya pelajar tidak terpesong semasa mjlnkan kajian. 5.Guru perlu mbimbing dan mawasi pelajar pd setiap peringkat. 6.Elakan membantu dan memberitahu jawapan,biar semua aktvt dijlnkan sendiri oleh pelajar supaya mereka blh melakukan yg terbaik. 7.Mengadakan perbincangan slps kajian selesai dijalankan bagi tujuan peneguhan.

Langkah-langkah merancang aktvt.


1.Kenalpasti objek 2.Merancang alternatif penyelesaian 3.Mengumpulkan maklumat secukupnya 4.Menganalisis maklumat 5.Membuat generalisasi dan rumusan 6.Mengesahkan penemuaan Contoh aktvt : lawatan,pemerhatian ke atas cacing tanah -murid mgetahui cara bergerak,mengesan habitat cacing, pemakanan,bentuk dan rasa sentuhan.

Kebaikan dan kelemahan kaedah inkuiri


Kebaikan 1. Murid memperolehi jwpn dgn usaha sendiri,ingatan mereka lebih kukuh 2 Ganjaran yg diperolehi dlm bentuk motivasi. 3. Minat murid terhadap tajuk atau bidang akan bertambah. 4. Murid memperolehi kemahiran serta sikap yg perlu utk pgjrn kendiri. Keburukan 1. Mengambil masa yg pjg dan pemesongan topik kerap berlaku. 2. Murid2 biasa mendapat rumusan yg berlainan drp yg dirancangkan 3. Rumusan yg salah setelah banyak masa dan tenaga telah dicurahkan amat melemahkan semangat murid2 4. Ia adalah sesuai bagi murid2 yg telah mencapai peringkat operasi formal(11-15 tahun ke atas)di mana mereka blh membia logik utk memahami kebanyakan perkara serta menyelesaikan masalah secara logik.

Kemahiran Proses Sains


*pemerhatian
-knk2 mempelajari tentang bahan2 fizikal dipersekitaran mereka melalui pemerhatian. -aktvt bermain air mblhkan knk2 meneliti dan memerhati ciri serta sifat air spt rasa,bau dan warna. -lawatan ke sumber semula jadi spt sungai dan kolam mblhkan guru dan knk2 berbincang ttg kualiti air dan kehidupan sekitar sumber air berkenaan. -knk2 blh mlakukan aktvt slps lawatan spt melukis hasil pemerhatian dan mengutip sampel bagi aktvt selanjutnya.

*membanding dan membeza


-keupayaan membanding antara dua objek yg konkrit spt bangunan, kasut,buku,bahan dan objek yg terdapat dlm persekitaran knk2.

-di lakukan bagi aspek yg lebih abstrak ,dan dikaitkan dgn ungkapan lebih atau kurang.knk2 memerlukan bahan2 yg konkrit utk mengesan dan menerangkan perbezaan yg blh dilihat. -cth dlm aktvt membanding dan membeza guru sediakan sampel air yg diperolehi drpd pelbagai sumber spt air paip,air telaga,air longkang,air sungai dan air laut. -knk2 memerlukan bahan2 yg konkrit utk mengesan dan menerangkan perbezaan yg blh dilihat. -aktvt ini mberi peluang kpd guru dan knk2 berbincang tentang kesan pencemaran dan tanggungjawab utk menjaga sumber semula jadi

*mengelas
-satu proses kem. asas dlm menyusun sesuatu maklumat. -knk2 akan membuat perbandingan mengenai persamaan dan perbezaan sesuatu objek. -knk2 berkebolehan melakukan pengkelasan berdasarkan warna,bentu,saiz dan fungsi. -knk2 yg lebih besar dpt mengelaskan beradasarkan pelbagai ciri. -dlm melakukan pengkelasan knk2 bukan shj memerhati tetapi juga berfikir

-melibatkan cadangan huraian,sebab atau akibat pd peristiwa lps. -aktvt pengkelasan biji benih yg pelbagai saiz dan bentuk,jenis serangga,bersayap atau tidak bersayap,binatang liar,jinak,blok yg pelbagai warna,saiz dan bentuk,manik.

*mengukur dan menggunakan nombor


-mengukur adalah mencari panjang,ketinggian,berat dan keluasan sesuatu objek dgn menggunakan ukuran spt sentimeter,meter,kilometer(pjg atau jarak),gram,kilogram(berat),mililiter,liter(isipadu),masa diukur mggunakan jam,minit dan saat,suhu diukur dgn mggunakan termometer. -ukuran adalah satu cara penting bagi knk2 mengenali perkaitan dlm dunia sebenar. -aktvt harian mlibatkan ukuran spt memasak,berkebun,membeli barang di kedai runcit. -knk2 diperkenalkan dgn ukuran linear( mggunakan benang,kayu,pita ukur) -unit piawai terdiri drp satu jengkal,satu depa,kaki dan buku digunakan utk mgukur pjg dan tinggi.

-nombor merupakan sesuatu yg dikaitkan dgn kuantiti,kesedaran yg melibatkan konsep dpd.mudah ke kompleks -ianya merangkumi perbandingan secara kasar tentang kuantiti.mengenal pasti lebih atau kurang. -memperolehi lebih banyak bhs matematik spt besar .kecil,lebih kurang,tinggi dan rendah. -konsep nombor knk2 meningkat secara berterusan pd umur 4 thn. -knk2 memahami konsep penambahan dan penolakan pd sekump objek akan myebabkan pertambahan dan pengurangan pd. Kump objek berkenaan. -knk2 belajar tentang nombor beradasarkan pengalaman,peringkat permulaan dgn kem mengenali angka,membilang dan mengira angka2 pd kuantiti yg lebih besar. -cthnya menyebut nombor 1-10,memadakan angka 1-10 dgn menamakan secara lisan,menggunakan bentuk spt titik utk mewakili bilangan objek yg betul,menyurih angka 1-10,membilang secara menaik 1-10 dan menurun 101,menulis nombor 1-10 mengikut cara yg betul.

*membuat eksperimen
- penggunaan beberapa kemahiran proses sains dalam mencari jawapan kepada sesuatu persoalan atau masalah. -eksperimen dijalankan bagi membuktikan hipotesis. -hipotesis adalah kenyataan awal yang belum dibuktikan kebenarannya.Bagi membuktikan samada sesuatu hipotesis itu dapat diterima atau tidak adalah dengan menjalankan eksperimen. -Hipotesis yang telah diuji selalunya akan diterima sebagai teori dan akan dikaji oleh individu yang lain pula. Urutan langkah menjalankan eksperimen adalah seperti berikut : 1- Membuat pemerhatian 2-Membuat inferens 3-Mencadangkan hipotesis 4-Mengemukan cara menguji hipotesis (langkah eksperimen) 5-Mengenalpasti pembolehubah 6-Menjalankan aktiviti (eksperimen) 7-Mengumpul maklumat 8-Mentafsir maklumat

9-Menyatakan samada hipotesis betul atau tidak -Kemahiran membuat eksperimen adalah kemahiran bersepadu aras tinggi yang bersistematik.

Cth aktvt: campuran warna Merah t Kuning =Jingga, Kuning + Biru =Hijau, Biru + Merah =Ungu :magnet akan menarik semua barang yang di perbuat dari besi

*membuat ramalan -dilakukan apabila knk2 cuba meneka beberapa banyak air yg diperlukan bagi
memenuhkan ruang yg ditetapkan. -kank2 juga blh meneka apakah yg akan dilakukan apabila mereka menggunakan penapis atau bekas yg berlubang utk memindahkan air dari satu tempat ke tempat yg lain. -knk2 juga blh meramal sama ada objek yg besar akan timbul atau tenggelam di dalam air

*membuat inferens -melalui aktv bermain air,knk2 berpeluang utk membuat inferens beradasrkan pemerhatian yg dijalankan.Sebagai cth suatu benda yg besar akan timbul dan air keluar lebih cepat melalui penapis drpd bekas yg mempunyai sedikit lubang. melalui pemerhatian ini knk2 akan membuat kesimpulan semua benda besar akan timbul dalam air,kesimpulan ini dikukuhkan lagi bagi knk2 yg biasa melihat kapal atau feri yg besar di lautan. -kesimpulan yg dibuat oleh knk2 adalah betul dan berdasarkan pentafsiran drpd pemerhatiannya.

*berkomunikasi
-suatu proses kemahiran asas yg penting. -kank2 digalakan berkongsi pemerhatian dan data yg dikutip melalui pelbagai cara.melalui pembentangan hasil pemerhatian dan dapatan melalui rekod bergambar,carta dan graf mudah. -knk2 blh bercerita dan melukis gambar utk berkongsi maklumat. -komunikasi penting bagi membolehkan knk2 memahami bagaimana pengetahuan sains dpt diperolehi atau di kongsi. -knk2 digalakkan utk menyatakan apa dan bagaimana mereka melakukan pemerhatian,ramalan atau pengkelasan dlm melahirkan pemikiran mereka sendiri dlm bentuk pertuturan bagi membina kemahiran interaksi sosial. -guru blh merancang peluang utk knk2 berkomunikasi dgn rakan sebaya,sebagaimana mereka berkomunikasi dgn guru dan org yg lebih dewasa. -sewaktu knk2 melalui proses sains,knk2 akan bercerita mengenai diri sendiri,apa yg mereka boleh buat dgn idea tersebut atau apa yang menjadikan mereka berfikiran spt itu -perbincangan,lukisan,mengecat,bergerak dan menari serta

melakonkan idea yg diperolehi blh dimasukkan sebagai aspek berkomunikasi. -Idea-idea menggalakan knk2 berkomunikasi 1.guru bertanya kpd knk2 mengenai benda hidup di sekeliling mereka sepertiapakah yang diperlukan oleh tumbuhan untuk hidup ? 2.Galakkan knk2 bercerita mengenai sifat sesuatu objek menggunakan bahasa..cthnya seperti menyatakan sifat air batu iaitu sejuk,mencair,boleh deletakkan dalam minuman. 3.Galakkan knk2 utk menerangkan mengenai perasaan mereka spt gembira,sedih,marah dan kecewa.Guru blh menggunakan soalan sptapakah perasaan kamu apabila menerima hadiah dari ibu pada hari jadi kamu? atau apakah perasaan kamu apabila melihat ular dekat dgn kamu? -aktvt yg dirancang dgn sempurna akan menggalakkan knk2 utk berkomunikasi dgn rakan dan juga guru,dgn ini mereka akan menyatakan kehendak,komen dan juga pendapat mereka berdasarkan aktvt yg dijalakan oleh guru

Anda mungkin juga menyukai