Anda di halaman 1dari 31

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS TANJONG MALIM

KONSENTRASI
MUHAMMAD RAKHI B. MAT SAAD AZUWALRI B. NGAH MAT DAUD HELMI RAIS B. ABU HASSAN M20091000789 M20091000787 M20091001354

PENSYARAH: DR.NELFIANTY BT MOHD RASYID

Concentration Focusing on the Right Thing at the Right Time

KANDUNGAN
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. PENGENALAN DEFINISI UMUM DAN SUKAN SEJARAH JENIS-JENIS KONSENTRASI KEMANTAPAN KONSENTRASI PRINSIP-PRINSIP KAWALAN PENUMPUAN FAKTOR-FAKTOR YANG MEMBANTU KONSENTRASI NEUROFISIOLOGI DAN PSIKOLOGI 8. MASALAH-MASALAH BERKAITAN DENGAN KONSENTRASI 9. CARA-CARA MENGATASI MASALAH KONSENTRASI 10. LATIHAN-LATIHAN DALAM KONSENTRASI 11. KESIMPULAN

PENGENALAN
Kemahiran psikologi penting untuk mencapai kejayaan dan kecemerlangan dalam sukan. Atlet berada dalam zon optimum tenaga. Keupayaan menumpukan pada rangsangan yang terpilih pada satu jangka masa. Melibatkan darjah keupayaan dan jangka masa. Darjah keupayaan memilih sangat tinggi menghasilkan pelaksanaan perlakuan yang sangat tepat dan baik.

Satu kemahiran yang boleh dipelajari Perlu dilatih dengan tetap dan secara teratur untuk keberkesanan yang tinggi. Fokus dan konsentrasi berbeza bagi setiap individu dalam jangka masa panjang. Atlet cemerlang konsentrasinya tinggi disebabkan mereka mempunyai masa yang cukup. Mereka mempunyai skema yang banyak: proses maklumat dengan cepat,pantas dan tepat.

DEFINISI KONSENTRASI
Keupayaan individu mengekalkan fokus terhadap kiu persekitaran yang relevan. (Weinberg & Gould,1999)

Konsentrasi diasaskan oleh proses atau aktiviti kognitif seseorang individu. (Galotti,1994)

Kemampuan seseorang individu mengalihkan tumpuan dari satu sumber maklumat kepada satu sumber maklumat yang lain dan jumlah maklumat yang difokuskan dalam tempoh masa yang tertentu (Cox,1998)

DEFINISI SPESIFIK
Pemfokusan terhadap kiu persekitaran yang relevan, mengekalkan fokus sepanjang permainan dan sentiasa peka terhadap perubahan situasi (Weinberg & Gould,1999)

SEJARAH
Dijana oleh E.Colin Cherry, Ahli psikologi Inggeris (1950-an -1953) Fenomena dalam majlis koktel Kemampuan menumpukan perhatian Seseorang individu berbual dengan seorang individu tanpa rasa terganggu. Beliau menggunakan teknik bayangan iaitu mendengar mesej yang berbeza.

Satu penapis menapis maklumat yang diterima pada peringkat awal penerimaan sesuatu stimulus atau maklumat akan dianalisa dan yang tidak relevan akan dihalang oleh otak (Broadbent,1954:1957) Maklumat tertentu yang tidak dipilih akan menerusi telinga dan terus ke otak. (Wann,1997)

Teori Penumpuan Tumpuan Maklumat yang tidak diberikan tumpuan tidak dibuang. (Treisman 1964) Maklumat tetap diproses tetapi kekuatan dan nilai maklumat menjadi lebih rendah kerana kurang penting. (Eysenck,1984)

DIMENSI KONSENTRASI

LUARAN

LUAS

SEMPIT

DALAMAN

Nideffer,1985 4 jenis konsentrasi yang diperlukan sukan iaitu: 1. Fokus Luas-luaran 2. Fokus Luas-dalaman 3. Fokus Sempit-dalaman 4. Fokus Sempit-luaran

dalam

FOKUS LUAS LUARAN


Digunakan untuk menilai situasi dengan pantas Pemain golf profesional melakukan persediaan untuk pukulan tee Pemain perlu menilai keaadan persekitaran.

FOKUS LUAS DALAMAN


Digunakan untuk menganalisis dan merancang Mengingat semula pukulan yang hampir sama pernah dilakukan dan menganalisis maklumat dan pilih club yang sesuai bagaimana memukul bola.

FOKUS SEMPIT LUARAN


Digunakan untuk memfokuskan secara ekslusif kepada satu atau dua kiu luaran Contohnya pemain golf, tumpuan pada masa itu hanya pada bola

FOKUS SEMPIT DALAMAN


Digunakan untuk raptai minda untuk lakuan akan datang atau mengawal tahap emosi Perlu kawal tekanan,membayangkan perlakuan yang sempurna, tarik nafas dalamdalam dan relaks.

When confident is high, attention becomes focused, on task relevant cues


PHYSICAL CHANGES 1. BREATHING RATE INCREAS 2. MUSCLES TENSION INCREAS MISTAKE OR THREAT MENTAL CHANGES 1. CONCENTRATION NARROW ON TASK RELEVANT WAYS

PERFORMANCE CONSEQUENCES 1. CORRECTIVE ACTION IS ID ENTIFIED 2. ACTION IS TAKEN 3. PHYSIOLOGY RETURN TO OPTIMAL LEVEL

KEMANTAPAN KONSENTRASI

ARAH TUJU

MASA

KELUASAN

TEMPOH

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KONSENTRASI

SET MINDA MINAT & MATLAMAT KATA KENDIRI KEYAKINAN DIRI TEKANAN & PERASAAN MENGENALPASTI RANSANGAN RELEVAN KECEDERAAN, KESAKITAN & KELETIHAN FAKTOR DALAMAN

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KONSENTRASI

KEADAAN GELANGGANG
FAKTOR LUARAN

ALATAN

PENONTON

PIHAK LAWAN

FAKTOR NEUROFISIOLOGI, KAWALAN PERGERAKAN VOLUNTARI


Idea, stimulus, input Lateral, Hamisfera Serebelum Ganglia Basal

Talamus
Korteks, Premotor, Girus Presentral (Kawasan deria)

Serebelum Perantara

Kawasan perkaitan konteks (Kortikospinamik ranium spina)

Pons, serebelum, Medula Oblongata

Pergerakan

BAGAIMANA KONSENTRASI BERLAKU

Stimulus Stimulus

Stimulus

Stimulus

Sistem Persepsi

Reseptor Proprioseptor Stimulus di kesan


Konteks Motor merancang pergerakan dan menjana pergerakan

MASALAH BERKAITAN KONSENTRASI

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Terlalu fikir perkara yang telah berlaku. Terlalu fikirkan perkara akan berlaku. Kosentrasi pada kiu persekitaran. Kepentingan pertandingan itu sendiri. Saat kritikal perlawanan penalti. Penilaian jurulatih, rakan, peminat.

CARA ATASI MASALAH HILANG KONSENTRASI

1. 2. 3. 4.

Bicara kendiri yang positif. Guna perkataan atau kiu tertentu-relak. Berlatih dengan gangguan. Wujud atau kekalkan rutin tertenturumput 5. Fokuskan terhadap peranan masa kini.

LATIHAN KONSENTRASI DALAM SUKAN

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Menggunakan maklumat spesifik. Fokus kepada objek sukan. Penyimpanan pemikiran Perbincangan kumpulan. Visualisasi. Penentuan matlamat. Tindak balas kepada kesilapan. Bercakap dengan diri sendiri.

LATIHAN KONSENTRASI UMUM

1. Memerhatikan detik jam. 2. Latihan kepekaan. 3. Senaman grid kosentrasi

BERAPAKAH JUMLAH WARNA YANG DIGUNAKAN UNTUK MEMBENTUK PETAK DI BAWAH?

HITAM

HIJAU

BIRU JINGGA