Anda di halaman 1dari 95

Orienteering

PENGENALAN
Orienteering adalah sukan rekreasi yang memerlukan imbangan diantara koordinasi fizikal dan mental dengan baik. Peserta perlu mengemudikan arah dirinya dari satu titik kawalan ke satu titik kawalan yang lain dengan berpandukan kepada peta dan kompas yang diberikan yang telah ditandakan diatas peta dan ditentukan dipermukaan bumi mengikut susunan tertentu. Orienteering bermaksud peta, hutan dan adventure. Sukan ini boleh diibaratkan gabungan antara sukan merentas desa (cross-country), pandu arah dan acara mencari harta karun (tressure-hunt). Ia meliputi berbagai bidang latihan, kaedah mainan dan pertandingan disamping menyediakan ruang eksplorasi, cabaran dan risiko tersendiri.

Jenis-jenis orienteering
Orienteering Merentas Desa (Cross-Country Orienteering) Orienteering Bermarkah (Score Orienteering) Orienteering Jalanraya (Street Orienteering) Orienteering Bukit (Mountain Orienteering) Orienteering Malam (Night Orienteering) Orienteering Berganti-ganti (Relay Orienteering) Norwegian Event

Kebaikan sukan orienteering


Sukan untuk semua Meningkatkan kecergasan fizikal Meningkatkan kecergasan mental & daya tumpuan Memberi cabaran & keseronokan Membina sikap positif & keyakinan diri Menggunakan persekitaran yang sihat Meningkatkan kemahiran pembacaan peta & kompas Memupuk sifat keberanian & ketenangan dalam keadaan cemas

Sejarah dan perkembangan


Sejarah permulaan
Mula diperkenalkan di negara-negara Scandinavia pada awal abad ke 19. Dalam tahun 1918, Major Ernst Killander telah mengubahsuainya menjadi sukan yang lebih kompetatif, berperaturan dan diterima ramai. Beliau telah digelar sebagai Bapa Orienteering. Orienteering mengikut Model Killander merangkumi : Memerlukan daya ketahanan. Stamina. Kecekapan berlari. Kekuatan mental. Penggunaan skil navigasi dalam bentuk mukabumi yang lebih mencabar.

IOF ditubuhkan dalam tahun 1961 dengan 10 negara.

Kejohanan-kejohanan dunia yang dianjurkan oleh IOF adalah seperti : World Orienteering Championships (WOC) World Cup (WC) Junior World Orienteering Championships (JWOC) Asia-Pacific Orienteering Championships (APOC) World Masters Orienteering Championships (WMOC)35 tahun keatas

Acara orienteering terbesar yang dianjurkan adalah O-Ringen (Swedish Five-Days) yang melibatkan penyertaan antara 15000 hingga 25000 orang.

Perkembangan di Malaysia
Bermula dari satu bengkel orienteering yang dikendalikan oleh En. Wan Sabri Wan Mansor (Dr), Pensyarah UPM di Hutan Simpan Air Hitam, UPM pada tahun 1983. Penubuhan Persatuan Orienteering Pulau Pinang (POA) dalam tahun 1983. Diikuti dengan penubuhan Persatuan Orienteering Selangor & Wil. Persekutuan (WOA) pada tahun 1986. Kejohanan Orienteering Terbuka Malaysia (MOOC) yang pertama telah diadakan dalam tahun 1988. Malaysia bergabung dengan IOF dalam tahun 1992 melalui WOA. Penubuhan Persatuan Orienteering Malaysia (MOA) dalam tahun 1994. Penubuhan 5 buah cawangan negeri iaitu Kedah, Johor, Terengganu, Selangor, Wilayah Persekutuan dalam tahun 1996. MOA Caw. Pulau Pinang dan MOA Caw. Sabah pula ditubuhkan pada tahun 1997.

TERMINOLOGI DAN ALATAN


Titik kawalan (Control point)
Suatu tanda kedudukan yang telah ditentukan diatas peta yang perlu dilawati oleh peserta. Biasanya merupakan ciri-ciri mukabumi atau ciri-ciri buatan manusia yang jelas. Titik kawalan bukanlah check-point kerana ia tiada penjaga dititik ini.

Penanda kawalan (Control marker)


Tujuannya bagi membantu peserta tiba kedestinasi yang betul. Suatu objek yang diperbuat daripada kain berwarna merah muda dan putih sebagai tanda yang diletakkan di Titik kawalan (dalam lingkungan 10m). Mempunyai kod kawalan tersendiri dan penebuk lubang (puncher) yang unik. Peraturan IOF tidak membenarkan No. 1 hingga 40 dijadikan sebagai No. Kod Kawalan.

Kad kawalan (Control card)


Setiap peserta perlu membawa bersama-sama kad kawalan ketika menyertai acara sebagai bahan bukti atau pengesahan. Dalam kad ini akan dicatatkan nama peserta serta masa bermula (start time) dan tersedia petak-petak untuk ditebuk apabila sampai di titik kawalan nanti. Kad ini perlu diserahkan kepada penjaga masa digarisan penamat untuk dicatatkan masa penamat.

Peta utama (Master map)


Peta yang telah ditandakan dengan landasan dan disertakan dengan keterangan kawalan. Landasan ini akan disediakan oleh Perancang Landasan.

Keterangan kawalan (Control description)


Keterangan asas sebagai panduan titik-titik (control description) kawalan berkenaan. Butir-butir yang disenaraikan adalah siri titik kawalan, kod kawalan dan keterangan mengenai kedudukan titik kawalan. Diperingkat antarabangsa, keterangan tidak ditulis dalam bentuk teks tetapi dalam bentuk kod/gambarajah.

Landasan (Course)
Landasan adalah panduan arah perjalanan dari permulaan titik kawalan ke titik kawalan yang lain hingga kepenamat. Landasan ini akan dilukis di atas peta utama dan akan disalin oleh peserta kemudiannya. Tanda yang berkenaan landasan adalah : Titik permulaan ditandakan dengan tiga segi. Titik kawalan dengan tanda bulatan. Titik penamat dengan tanda 2 bulatan bertintih. Leg adalah perjalanan diantara 2 titik kawalan.

Kompas (Compass)
Alat bantu yang kedua terpenting dalam sukan orienteering. Ia digunakan hanya untuk menentukan arah sahaja.

PETA
Peta adalah lukisan bagi gambaran bentuk mukabumi bagi sesebuah kawasan yang dilihat dari udara. Peta adalah sumber maklumat bagi kawasan berkenaan. Mempunyai tajuk, kontor, 4 skala, petunjuk, garisan melaras dan kod warna yang akan memberi kemudahan dan tangkapan yang tepat mengenai rupa bumi kawasan berkenaan.

Jenis-jenis peta
Peta topo Peta panduan jalanraya Peta khusus Atlas Peta imejan satelit Peta orienteering

Kandungan peta orienteering


Tajuk peta Arah Utara Skala - samada 1:5000, 1:10000, atau 1:15000 Petunjuk peta Garisan melaras utara-selatan Kredit kerjaukur, kartografi, tarikh cetakan, penaja dsb.

Warna-warna dalam peta


Terdapat 6 warna yang ditentukan mengikut standard IOF. Warna tersebut adalah : Hitam - ciri-ciri buatan manusia & batu Perang - kontor & jalanraya Kuning - keadaan tumbuhan : lapang dan terbuka Putih - keadaan tumbuhan : berpokok/boleh berlari Hijau - keadaan tumbuhan :berjalan/redah Biru - kawasan berair

Bentuk muka bumi


Garisan kontor dalam peta akan menerangkan maksud paras ketinggian yang samarata bagi keadaan mukabumi berkenaan. Antara yang perlu diketahui adalah : Susuh bukit (spur) - sejalur tanah yang menganjur keluar Ceruk (re-entrant) - berlawanan dengan susuh bukit Permatang (ridge) - tanah tinggi yang memanjang Pelana (saddle) - suatu lekukan yang terletak diantara dua bukit Knol (tanah yang lebih besar dari busut tetapi kecil dari anak bukit)

KOMPAS
Kompas adalah alat pengemudian arah yang mempunyai jarum magnetic merah hitam serta ditandai dengan ukuran sama dalam mil atau darjah. Ia merupakan alat bantu dalam sukan orienteering.

Jenis kompas
Kompas Tentera Kompas Orienteering Kompas Marin Kompas Kiblat Kompas Digital
Kompas orienteering pula terdapat dalam berbagai bentuk dan jenama antaranya baseplate compass, thumb compass dan clip compass. Ianya direkacipta agar lebih mudah dan praktikal. Dua jenama yang popular adalah Suunto buatan Finland dan Silva buatan Sweden.

Kegunaan kompas orienteering


Mengukur jarak Menentukan kedudukan Mencari arah

Anatomi kompas orienteering

TEKNIK-TEKNIK ASAS
Teknik melaras peta
Langkah pertama yang harus diketahui adalah melaras Utara peta. Melaras peta ke Utara adalah bertujuan untuk membetulkan kedudukan peta berkenaan supaya ianya bersamaan dengan kedudukan pada mukabumi sekeliling. Cara ini akan lebih mudah untuk menentukan arah pergerakan. Terdapat dua cara untuk melaras Utara peta iaitu : Berpandukan kepada kedudukan ciri-ciri muka bumi sekeliling Menggunakan kompas

Teknik susur tangan


Merupakan teknik asas yang mudah dalam pemilihan laluan dengan menggunakan ciri-ciri garisan yang mudah dikenali seperti jalan, lorongkaki, sungai, pagar dan sebagainya. Kaedah ciri-ciri garisan ini dipanggil Susur tangan (Handrails). Sebelum bergerak, cuba lihat apakah ciri yang boleh digunakan untuk susur tangan yang akan membawa anda sehampir mungkin ke tempat yang ditujui. Ikut ciri berkenaan.

Teknik titik sasaran


Titik sasaran merupakan suatu ciri yang jelas yang terletak pada ciri garisan atau yang berhampiran dengannya, sebelum anda tiba di kawalan yang ditujui. Antara ciri yang boleh digunakan sebagai titik sasaran ialah simpang/selekoh jalan atau sungai, hujung atau penjuru pagar dsb. Pilih Tititk sasaran yang paling hampir kepada destinasi anda. Perlahankan pergerakan apabila hampir ke Titik sasaran dan pastikan arah yang perlu diikut dan jarak untuk menghampiri kawalan. Teknik ini biasanya digunakan bersama dengan teknik susur tangan.

SUSUR TANGAN

TEKNIK SASARAN

Relokasi
Merupakan satu teknik atau cara yang digunakan apabila peserta merasa tidak pasti akan kedudukan sebenar atau tersesat.
Jangan panik jika dirasakan sudah tersesat. Berehatlah terlebih dahulu. Jangan bergerak lagi atau merayau-rayau tidak tentu arah. Laraskan peta ke arah utara peta dan cuba bandingkan ciri muka bumi yang boleh dilihat. Jika masih tidak dapat menentukan kedudukan, cuba ingat ciri yang terakhir yang telah dilalui dan semak dalam peta. Setelah 2 minit berehat dan anda masih sesat, cuba bergerak ke arah ciri garisan yang jelas. Dapatkan kedudukan anda dan teruskan pergerakan ke titik kawalan. Jika masih ragu-ragu dan risau, dapatkan bantuan sesiapa yang terjumpa atau cuba carikan jalan balik ketitik permulaan.

PEMBATALAN PENYERTAAN
Peserta akan diberikan Did not finish (DNF) atau pembatalan penyertaan (DISQ) apabila berlakunya perkaraperkara seperti berikut: Gagal memulangkan kad kawalan. Tidak menebuk kad kawalan dengan selengkapnya. Tebukan yang dibuat terkeluar petak yang sepatutnya. Tebukan yang kurang jelas/berubah corak. Tidak membantu peserta lain yang sangat memerlukan bantuan kecemasan. Meniup wisel tanpa alasan munasabah. Menaiki sebarang kenderaan kecuali bagi acara yang dibenarkan. Bertindak untuk cuba menipu semasa pertandingan dengan pelbagai cara.

PROSIDUR MENYERTAI ACARA


Di Malaysia, pakaian yang sesuai untuk orienteering adalah pakaian sukan yang memudahkan larian. Gunakan kasut yang sesuai mengikut keadaan tanah kawasan pertandingan. Jangan berlari sambil membawa muatan seperti beg galas, botol air minuman, parang atau sebagainya.

Paragliding adalah sukan terbang rekreasi dan kompetitif. paraglider adalah pesawat terbang bebas, kaki-dilancarkan. Pilot duduk dalam memanfaatkan ditangguhkan di bawah sayap kain, yang bentuknya dibentuk oleh garis suspensi dan tekanan udara yang masuk ventilasi di bahagian depan sayap.

Paragliding
Paralayang

Paragliding adalah sukan terbang rekreasi dan kompetitif. paraglider adalah pesawat terbang bebas, kaki-dilancarkan. Pilot duduk dalam memanfaatkan ditangguhkan di bawah sayap kain, yang bentuknya dibentuk oleh garis suspensi dan tekanan udara yang masuk ventilasi di bahagian depan sayap.

Sejarah
Pada tahun 1952 Domina Jalbert parasut meluncur maju diperintah dengan multi-sel dan kawalan untuk meluncur lateral. [1] Pada tahun 1954, Walter Neumark diprediksi (dalam sebuah rencana di majalah Penerbangan) saat pilot glider akan "mampu melancarkan diri dengan berjalan di tepi tebing atau ke bawah lereng ... apakah berlibur memanjat tebing di Skye atau ski-ing di pergunungan Alps ". [2] Pada tahun 1961, jurutera Perancis Pierre Lemoigne desain yang dihasilkan diperbaiki parasut yang menyebabkan para-Komander. PC'', telah memotong-out pada belakang dan sisi yang membolehkan hal itu terjadi diderek ke udara dan membawanya terkemuka untuk parasailing / parascending.

Terkadang dikreditkan dengan perkembangan terbesar di parasut sejak Leonardo da Vinci [oleh siapa],? Amerika Domina Jalbert mencari Parafoil yang potong sel dalam bentuk aerofoil, sebuah terdepan terbuka dan tepi trailing tertutup, membengkak dengan bahagian melalui udara - desain ram-hawa. Dia mengajukan US Patent 3131894 pada 10 Januari 1963 [3.] Sejarah Pada tahun 1952 Domina Jalbert parasut meluncur maju diperintah dengan multi-sel dan kawalan untuk meluncur lateral. [1] Pada tahun 1954, Walter Neumark diprediksi (dalam sebuah rencana di majalah Penerbangan) saat pilot glider akan "mampu melancarkan diri dengan berjalan di tepi tebing atau ke bawah lereng ... apakah berlibur memanjat tebing di Skye atau ski-ing di pergunungan Alps ". [2] Pada tahun 1961, jurutera Perancis Pierre Lemoigne desain yang dihasilkan diperbaiki parasut yang menyebabkan para-Komander. PC'', telah memotong-out pada belakang dan sisi yang membolehkan hal itu terjadi diderek ke udara dan membawanya terkemuka untuk parasailing / parascending.

Terkadang dikreditkan dengan perkembangan terbesar di parasut sejak Leonardo da Vinci [oleh siapa],? Amerika Domina Jalbert mencari Parafoil yang potong sel dalam bentuk aerofoil, sebuah terdepan terbuka dan tepi trailing tertutup, membengkak dengan bahagian melalui udara - desain ram-hawa. Dia mengajukan US Patent 3131894 pada 10 Januari 1963 [3.] Sementara itu, David Barish sedang mengembangkan Sayap Sail pemulihan kapsul angkasa NASA - "lereng melonjak adalah cara untuk menguji ... Wing Sail "[4] Selepas ujian pada Hunter Mountain, New York pada bulan September 1965, beliau melanjutkan untuk mempromosikan 'lereng melonjak' sebagai kegiatan untuk resort ski musim panas (ternyata tanpa kejayaan yang besar) .. [5] NASA berasal istilah 'paraglider' di awal 1960-an, dan 'Paralayang' pertama kali digunakan pada awal tahun 1970 untuk menggambarkan kaki-pelancaran meluncur parasut. Pada tahun 1971, Steve Snyder pemasaran sayap pertama: Paraplane.

Pengarang Walter Neumark menulis Operasi Tata Ascending parasut, dan dia dan sekelompok penggemar dengan hasrat untuk menunda-launching 'PC' dan parasut ram-hawa akhirnya memisahkan diri dari Inggeris parasut Persatuan untuk membentuk Persatuan Kelab Inggeris Parascending (BAPC ) tahun 1973. Penulis Patrick Gilligan (Kanada) dan Betrand Dubuis (Switzerland) menulis penerbangan pertama manual "Manual Paragliding" pada tahun 1985, secara rasmi coining Paragliding kata. Sementara itu, David Barish sedang mengembangkan Sayap Sail pemulihan kapsul angkasa NASA - "lereng melonjak adalah cara untuk menguji ... Wing Sail "[4] Selepas ujian pada Hunter Mountain, New York pada bulan September 1965, beliau melanjutkan untuk mempromosikan 'lereng melonjak' sebagai kegiatan untuk resort ski musim panas (ternyata tanpa kejayaan yang besar) .. [5] NASA berasal istilah 'paraglider' di awal 1960-an, dan 'Paralayang' pertama kali digunakan pada awal tahun 1970 untuk menggambarkan kakipelancaran meluncur parasut.

Pada tahun 1971, Steve Snyder pemasaran sayap pertama: Paraplane

Pengarang Walter Neumark menulis Operasi Tata Ascending parasut, dan dia dan sekelompok penggemar dengan hasrat untuk menunda-launching 'PC' dan parasut ram-hawa akhirnya memisahkan diri dari Inggeris parasut Persatuan untuk membentuk Persatuan Kelab Inggeris Parascending (BAPC ) tahun 1973. Penulis Patrick Gilligan (Kanada) dan Betrand Dubuis (Switzerland) menulis penerbangan pertama manual "Manual Paragliding" pada tahun 1985, secara rasmi coining Paragliding kata. Benang ini ditarik bersama pada bulan Jun 1978 oleh tiga teman Jean-Claude Btemps, Andr Bohn dan Grard Bosson dari Mieussy Haute-Savoie, Perancis. Setelah inspirasi dari sebuah artikel tentang 'lereng melonjak' di majalah Manual parasut by Penerjun & penerbit Dan Poynter, [5] mereka dikira bahawa di lereng yang cocok, sebuah 'persegi' ram-hawa parasut boleh meningkat dengan menjalankan menuruni lereng; Btemps dilancarkan dari Pointe du Pertuiset, Mieussy, dan terbang 100 m. Bohn mengikutinya dan meluncur ke lapangan sepakbola di lembah 1000 meter di bawah. [6] 'Parapente' (pente sedang Perancis untuk lereng) lahir.

Dari tahun 1980-an peralatan terus meningkatkan dan jumlah pilot Paralayang terus meningkat. Kejohanan Dunia pertama diadakan di Kssen, Austria pada tahun 1989.

Peralatan
SAYAP

Sebahagian dari sayap paraglider paragliderThe atau kanopi dikenali dalam kejuruteraan angkasawan sebagai airfoil ram-hawa, atau parafoil. sayap tersebut terdiri daripada dua lapisan kain yang disambungkan ke bahan pembantu dalaman sedemikian rupa untuk membentuk barisan sel. Dengan meninggalkan sebahagian besar sel hanya terbuka di tepi terkemuka, hawa masuk (ram-tekanan udara) terus sayap meningkat, dengan demikian mempertahankan bentuknya. Ketika meningkat, salibbahagian sayap memiliki bentuk aerofoil titik air mata yang khas.
Di beberapa paragliders moden (dari tahun 1990-an dan seterusnya), sayap prestasi khususnya lebih tinggi, beberapa sel dari terdepan ditutup untuk membentuk airfoil aerodinamis bersih. Seperti wingtips, sel-sel disimpan inflasi oleh tekanan dalaman Infos Sayap sayap.

Pilot disokong di bawah sayap oleh rangkaian baris. Garis dikumpulkan menjadi dua set sebagai kiri dan kanan anak tangga. Alat penambah mengumpulkan garis di baris dari depan ke belakang dalam 3 atau 4 baris, mengedar beban seperti dalam sebuah whippletree. Para anak tangga disambung untuk memanfaatkan pilot oleh dua Carabiners. sayap Paraglider biasanya memiliki keluasan 20-35 meter persegi (220-380 sq ft) dengan rentang 8-12 meter (26-39 kaki), dan berat 3-7 kilogram (6,6-15 lb). Gabungan berat sayap, memanfaatkan, cadangan, instrumen, helm, dll adalah sekitar 12-18 kg (26-40 paun).

Nisbah luncur berkisar antara 08:01 paragliders untuk sayap rekreasi, menjadi sekitar 11:01 untuk model kompetisi moden [rujukan?]. Sebagai perbandingan, parasut terjun payung umumnya akan mencapai sekitar 03:01 luncur. Sebuah hang glider akan mencapai sekitar 15:01 luncur. Sebuah pemalasan (meluncur) Cessna 152 akan mencapai 9:1. Beberapa sailplanes dapat mencapai nisbah luncur hingga 72:1.

Rentang kelajuan paragliders biasanya 20-60 kilometer per jam (12-37 bsj), dari gerai kelajuan ke kelajuan maksimum. Pemula sayap akan berada di bahagian bawah kisaran ini, prestasi kualiti sayap di bahagian atas liputan. Rentang untuk dalam terbang akan sedikit lebih kecil. sayap paraglider moden diperbuat dari kain prestasi quality non-pori, seperti OLKS dari Gelvenor, dengan Dyneema / Spektrum atau / kevlar aramid baris.

Untuk simpanan dan membawa, sayap biasanya dilipat menjadi stuffsack (tas), yang kemudian boleh disimpan di dalam beg belakang besar bersama-sama dengan baju zirah. Untuk pilot yang tidak mungkin ingin ditambah atau rewel berat dari ransel, beberapa memanfaatkan moden termasuk kemampuan untuk mengubah memanfaatkan dalam ke luar sedemikian rupa sehingga menjadi ransel. paragliders Tandem, direka untuk membawa pilot dan satu penumpang, lebih besar namun dinyatakan sama. Mereka biasanya terbang lebih cepat dengan kelajuan trim yang lebih tinggi, lebih tahan terhadap runtuh, dan memiliki tingkat tenggelam sedikit lebih tinggi berbanding dengan paragliders solo. Sejak tahun 2000 Juan Salvadori di Argentina telah menjelajahi sayap variasi disebut Paramontante yang melibatkan beberapa syarikat balok. Pada bulan April 2009 Pere Casellas telah bergabung dalam sebuah kolaborasi dengan Juan Salvadori untuk memoles paramontante tersebut. Laboratori d'envol Paramontante

Memanfaatkan
Pilot dengan baju zirah (biru muda) melakukan reverse pilot launch dengan longgar dan selesa yang menawarkan sokongan baik dalam posisi berdiri dan duduk. memanfaatkan moden direka untuk menjadi senyaman kursi lounge dalam posisi duduk. Banyak memanfaatkan bahkan memiliki sokongan lumbalis disesuaikan''. Sebuah parasut cadangan juga biasanya dihubungkan dengan memanfaatkan Paralayang

Tujuan utama dari parasut (termasuk tajuk skydiving) adalah untuk turun, seperti ketika melompat keluar dari kapal pengangkut atau jatuh. Sebaliknya, tujuan utama adalah untuk mendaki paragliders. Paragliders dikategorikan sebagai "parasut mendaki" oleh pengeluar kanopi di seluruh dunia, dan direka bentuk untuk "terbang bebas" yang bermaksud penerbangan tanpa tali (untuk contoh penerbangan terikat, lihat parasailing). Namun, di kawasan tanpa mata pelancaran quality, paragliders boleh ditarik tinggi-tinggi oleh kenderaan darat atau winch stasioner, selepas itu mereka dilepaskan, banyak menciptakan kesan yang sama seperti pelancaran gunung. bertambat melancarkan seperti itu dapat memberikan pilot paraglider titik awal lebih tinggi dari banyak pegunungan, menawarkan peluang yang sama untuk menangkap terma dan tetap di udara dengan "thermaling" dan bentuk lain dari angkat. Seperti bentuk-bentuk lain dari penerbangan tidak, Paralayang memerlukan kemahiran yang signifikan dan latihan yang diperlukan untuk kawalan pesawat, termasuk teori penerbangan, pengetahuan meteorologi dan peramalan, peribadi / pertimbangan keselamatan emosional, pematuhan terhadap Peraturan yang berlaku Penerbangan Persekutuan (AS), dan pengetahuan penjagaan peralatan dan penyelenggaraan

Alat
Kebanyakan juruterbang menggunakan variometers, radio, dan, semakin, GPS unit saat terbang. 1. Variometer Vario-altimeterBirds sangat sensitif terhadap tekanan atmosfera, dan dapat mengetahui bahawa mereka berada di terbit atau tenggelam hawa. Orang bisa merasakan percepatan ketika mereka pertama kali hit terma, tapi tidak dapat mengesan perbezaan antara hawa konstan naik dan hawa tenggelam konstan, sehingga beralih kepada teknologi untuk membantu. variometers moden yang mampu mengesan tahap naik atau tenggelam dari 1 cm per detik, itu adalah kes Flymaster B1 yang menggunakan elektronik hingar sangat rendah dan algoritma rumit untuk mengesan perubahan-perubahan kecil seperti itu dalam tekanan udara. Alat Kebanyakan juruterbang menggunakan variometers, radio, dan, semakin, GPS unit saat terbang.

1. Variometer Vario-altimeterBirds sangat sensitif terhadap tekanan atmosfera, dan dapat mengetahui bahawa mereka berada di terbit atau tenggelam hawa. Orang bisa merasakan percepatan ketika mereka pertama kali hit terma, tapi tidak dapat mengesan perbezaan antara hawa konstan naik dan hawa tenggelam konstan, sehingga beralih kepada teknologi untuk membantu. variometers moden yang mampu mengesan tahap naik atau tenggelam dari 1 cm per detik, itu adalah kes Flymaster B1 yang menggunakan elektronik hingar sangat rendah dan algoritma rumit untuk mengesan perubahanperubahan kecil seperti itu dalam tekanan udara. variometer A menunjukkan naik-peringkat (atau wastafel-peringkat) dengan isyarat audio pendek (beep, yang meningkat pitch dan tempoh selama pendakian, dan bunyi mendengung, yang mendapat lebih sebagai tahap kenaikan keturunan) dan / atau paparan visual. Ia juga menunjukkan ketinggian: lepas landas baik di atas, di atas permukaan laut, atau (pada ketinggian yang lebih tinggi) "tingkat penerbangan".

Tujuan utama dari variometer adalah pilot dalam membantu mencari dan tinggal di teras "" dari panas, untuk memaksimumkan keuntungan tinggi dan, sebaliknya, untuk menunjukkan bila pilot di tenggelam hawa dan keperluan untuk mencari hawa meningkat.

The variometers lebih maju mempunyai GPS terintegrasi. Hal ini tidak hanya lebih selesa, tetapi juga membolehkan seseorang untuk merakam penerbangan dalam tiga dimensi. Jalur penerbangan secara digital ditandatangani dan disimpan dan boleh didownload selepas pendaratan. Trek digital ditandatangani boleh digunakan sebagai bukti untuk tuntutan rekod, menggantikan 'lama' kaedah dokumentasi foto.

2. Radio Pilot menggunakan radio untuk tujuan latihan, untuk berkomunikasi dengan pilot lain di udara, terutama ketika keluar bersama-sama dalam penerbangan lintas negara, dan untuk pelaporan lokasi pendaratan.

Radio yang digunakan adalah PTT (push-to-talk) transceivers, biasanya beroperasi di atau sekitar band VHF FM 2-meter (144-148 MHz). The "2 Meter" band adalah sebuah band radio amatur, kadang-kadang digunakan untuk komunikasi interpersonal, dan Frekuensi Penerbangan biasanya 108 MHz ke 136 MHz. Biasanya mikrofon didirikan di helm, dan suis PTT adalah tetap baik untuk bahagian luar helm, atau diikat ke jari.

3. GPS GPS (Global Positioning System) adalah aksesori yang diperlukan saat kompetisi terbang, di mana ia harus menunjukkan bahawa cara-mata benar telah berlalu. Hal ini juga dapat menarik minat untuk melihat trek GPS penerbangan ketika kembali di tanah, untuk menganalisis teknik terbang. Perisian komputer sedia yang membolehkan pelbagai analisis yang berbeza trek GPS (contohnya CompeGPS, Lihat anda).

menggunakan lain termasuk mampu menentukan hanyut kerana angin yang berlaku ketika terbang di ketinggian, memberikan maklumat kedudukan untuk membenarkan wilayah hawa terhad harus dielakkan, dan mengenalpasti lokasi seseorang untuk pasukan turun selepas mendarat-di wilayah asing. Baru-baru ini, penggunaan data GPS, dihubungkan ke komputer, telah memungkinkan pilot untuk berkongsi jejak 3D penerbangan mereka di Google Earth. Pemahaman ini membolehkan perbandingan menarik antara pilot bersaing harus dibuat dalam penerbanganposting terperinci 'analisis.

Kawalan
mechanism.Brakes Speedbar: Kawalan diadakan di masing-masing tangan pilot menyambung ke tepi trailing kiri dan kanan sayap. Kawalan ini disebut 'rem' dan memberikan asas dan cara yang paling umum dari kawalan dalam sebuah paraglider. Rem digunakan untuk menetapkan kelajuan, untuk mengarahkan (selain berat badan-shift), dan suar (selama arahan). Berat Shift: Selain memanipulasi brek, pilot paraglider juga harus bersandar untuk mengarahkan dengan betul. Seperti 'berat pengalihan' juga boleh digunakan untuk kemudi lebih terhad apabila menggunakan brek tidak terdapat, contohnya ketika telinga besar di bawah''(lihat di bawah). Teknik kawalan yang lebih canggih juga boleh melibatkan berat badan-pergeseran.

Speed Bar: Seperti kawalan kaki disebut kelajuan Bar '(akselerator juga' ') melekat pada baju zirah paragliding dan menyambung ke tepi utama sayap paraglider, biasanya melalui sebuah sistem sekurang-kurangnya dua Katrol (lihat animasi di marjin ). kawalan ini digunakan untuk meningkatkan kelajuan, dan melakukannya dengan mengurangkan sudut sayap serangan. Kawalan ini perlu kerana hanya boleh melambatkan rem sayap dari apa yang disebut 'kelajuan trim' (tanpa rem diterapkan). akselerator ini diperlukan untuk berjalan lebih cepat daripada ini. Lebih banyak bererti kawalan boleh diperolehi dengan memanipulasi anak tangga yang paraglider atau garis langsung:

Paling umum, garis-garis yang menghubungkan ke titik terluar terdepan sayap boleh digunakan untuk memujuk wingtips melipat di bawah. Teknik, yang dikenali sebagai 'telinga besar', digunakan untuk meningkatkan tahap keturunan (lihat gambar dan kerana itu keterangan di bawah). The anak tangga yang menghubungkan ke bahagian belakang sayap juga boleh dimanipulasi untuk kemudi jika brek telah dipotong atau sebaliknya tidak sedia.

Cepat keturunan
Masalah dengan "mendapatkan down" boleh berlaku jika situasi angkat sangat baik atau semasa perubahan cuaca tak terduga. Ada tiga kemungkinan mudah mengurangkan ketinggian dalam situasi seperti ini, masing-masing memiliki manfaat dan isu-isu yang harus diperhatikan: telinga Big menyebabkan turunnya harga 2m / s atau lebih. Ini adalah yang paling dikawal teknik, dan yang paling mudah untuk pemula untuk belajar. Sebuah gerai B-line menyebabkan turunnya tingkat 5m / s atau lebih. Hal ini meningkatkan beban pada bahagian sayap (berat pilot adalah sebahagian besar pada baris-B, bukannya tersebar di seluruh baris). Tidak ada risiko menjadi pilot bingung sebagai hasil dari menggunakan teknik ini. Sebuah menyelam uli menawarkan tahap terpantas keturunan, di 1015m/sec. Tersebut menempatkan beban yang lebih besar di sayap daripada teknik yang lain, dan memerlukan kemahiran peringkat tertinggi dari pilot untuk mengeksekusi dalam. Masalah dengan "mendapatkan down" boleh berlaku jika situasi angkat sangat baik atau semasa perubahan cuaca tak terduga.

Ada tiga kemungkinan mudah mengurangkan ketinggian dalam situasi seperti ini, masing-masing memiliki manfaat dan isu-isu yang harus diperhatikan: telinga Big menyebabkan turunnya harga 2m / s atau lebih. Ini adalah yang paling dikawal teknik, dan yang paling mudah untuk pemula untuk belajar. Sebuah gerai B-line menyebabkan turunnya tingkat 5m / s atau lebih. Hal ini meningkatkan beban pada bahagian sayap (berat pilot adalah sebahagian besar pada baris-B, bukannya tersebar di seluruh baris). Tidak ada risiko menjadi pilot bingung sebagai hasil dari menggunakan teknik ini. Sebuah menyelam uli menawarkan tahap terpantas keturunan, di 10-15m/sec. Tersebut menempatkan beban yang lebih besar di sayap daripada teknik yang lain, dan memerlukan kemahiran peringkat tertinggi dari pilot untuk mengeksekusi dalam.

Big Ears Dengan menarik A-garis luar hujung sayap glider boleh dilipat masuk Kaedah ini drastik menurun sudut luncur dengan hanya penurunan kelajuan kecil di depan. Keberkesanan teknik ini dapat dipertingkatkan dengan menggunakan sistem kelajuan pada masa yang sama. Untuk reinflate pada glider prestasi rendah (contohnya DHV1 diberi nilai) itu hanya diperlukan untuk melepaskan baris. Pada glider prestasi yang lebih tinggi (contohnya DHV1 / 2 dan ke atas) mungkin perlu untuk membantu reinflation dengan ringkas, pam mendalam brek. Sementara telinga besar sedang digunakan, beban pada permukaan terbang sisa glider meningkat dan oleh kerana itu lebih stabil dan tidak mudah runtuh. Namun ada peningkatan risiko menunda-nunda kerana 'menarik meningkatkan telinga' sudut serangan dan mengurangkan kelajuan dari sayap. Jadi, sementara 'telinga' dan bar kelajuan merupakan kombinasi yang baik, 'telinga' dan brek tidak - lebih baik untuk tidak menggunakan rem ketika telinga 'dalam'.

B-Line kios Di warung B-baris ', set kedua anak tangga dari leading-edge/front (B-baris) yang ditarik ke bawah terlepas dari anak tangga yang lain; dengan jalur khusus yang digunakan untuk memulakan keadaan yang bertanggung jawab di atas nama . Hal ini menempatkan lipatan di permukaan atas sayap, sehingga menghancurkan aliran udara laminar atas aerofoil tersebut. Hal ini secara dramatik mengurangkan angkat yang dihasilkan oleh kanopi sehingga mendorong tingkat tinggi keturunan. Kios B-line harus bermula dengan sayap pesawat biasa (tidak ada Bar kelajuan; tidak dipercepat). Pegang dengan B-garis di kedua-dua sisi link di atas garisan dan menarik mereka ke bawah. Tidak perlu untuk melepaskan brek itu matikan sedangkan B-mengulur-ulur. DHV 02/01 sayap sangat bertahan terhadap kekusutan; pilot mungkin menarik di-garis B dengan kekuatan yang cukup untuk hampir mengangkat diri dari kerusi untuk mendapatkan sayap untuk lipatan. Setelah lipatan itu berada, itu memerlukan usaha yang lebih sedikit untuk menyimpannya dalam bahawa hal itu untuk memulainya.

Sensasi untuk pilot ketika gerai B-line adalah disebabkan adalah bahawa angin adalah ke atas bukan di wajah anda. Menarik garis-B bahkan lebih bawah tidak akan meningkatkan tahap tenggelam, tapi boleh menyebabkan kedudukan penerbangan lebih tidak stabil. Untuk memulihkan dari gerai B-line, lepaskan-anak tangga B sehingga bentuk aerofoil sayap dilanjutkan. Hal ini biasanya akan cukup untuk meneruskan penerbangan biasa, tapi kalau kanopi tetap di sebuah gerai mendorong lembut pada A-penambah untuk menurunkan terdepan dari sayap dan memasang semula aliran udara laminar ke permukaan atas sayap.

Spiral Dive Penyelaman uli adalah bentuk paling cepat keturunan cepat dikendalikan. Dengan latihan sedikit anda akan mencapai tahap tenggelam 15 m / s dan banyak lagi. Namun, penyelaman uli menaruh kuat G-gaya pada sayap dan glider dan harus dilakukan dengan hati-hati dan terampil. G-pasukan terlibat boleh menyebabkan pemadaman, dan putaran boleh menghasilkan Disorientasi. penyelaman Spiral, kerana dengan semua teknik Paralayang, yang terbaik belajar di bawah pengawasan ahli. SIV 'Paragliding' program menawarkan peluang untuk amalan penyelaman uli di atas air dengan perahu berdiri penyelamatan oleh.

Penyelaman uli bermula dengan menarik rem di satu sisi dan memegang bawah. Konstan menarik di salah satu rem mempersempit radius selekoh dan membentuk sebuah pusingan uli yang tenggelam peringkat tinggi boleh dicapai. Begitu glider dalam menyelam uli (kenaikan yang jelas tentang tahap tenggelam dan bank gilirannya), sayap di luar harus selalu stabil dengan rem luar dan tahap tenggelam dikehendaki harus dikawal dengan kelembutan besar.

Penerbangan
Pelancaran Paraglider memulakan reverse demonstrasi video Paraglider diderek memulakan, Mirosawice, Poland. Paraglider di Sopelana, Biscay. Basque Country.As dengan pesawat semua, pelancaran dan pendaratan dilakukan dalam angin (walaupun dalam terbang gunung, adalah mungkin untuk memulakan dalam angin nihil dan meluncur keluar yang pertama panas).

memulakan Teruskan Dalam angin rendah, sayap mengembang dengan pelancaran maju ', di mana pilot berjalan ke depan sehingga tekanan udara yang dihasilkan oleh gerakan maju mengembang sayap.

Reverse memulakan Dalam angin yang lebih tinggi, terutama ridge melonjak, sebuah 'memulakan reverse' digunakan, dengan sayap menghadap pilot untuk membawanya ke kedudukan terbang, lalu berbelok di bawah sayap untuk menyelesaikan pelancaran.

Reverse melancarkan mempunyai sejumlah keuntungan berbanding pelancaran maju. Ini lebih maju lurus untuk menyemak sayap dan memeriksa baris tidak saat meninggalkan tanah. Dengan adanya angin, pilot boleh menarik ke sayap dan menghadap sayap membuat lebih mudah untuk melawan kekuatan ini, dan lebih aman dalam kes pilot slip (sebagai lawan diseret ke belakang). Melancarkan ini biasanya berusaha dengan kelajuan angin yang masuk akal membuat tanah kelajuan yang dikehendaki untuk menekan sayap jauh lebih rendah - pilot pada awalnya melancarkan sambil berjalan ke depan berbanding dengan berjalan mundur.

Diderek memulakan Paraglider launching di Arax, pilot menyanjung Brazil.In pedesaan juga boleh dilancarkan dengan tow. Setelah pada ketinggian penuh, pilot menarik kabel keluaran dan kabel penyeret jatuh jauh. Hal ini memerlukan latihan yang berasingan, seperti terbang di winch mempunyai ciri-ciri yang sangat berbeza dari terbang bebas. Terdapat dua cara utama untuk menarik: Bayar-in dan membayar-out towing. Bayar di towing winch melibatkan stasioner yang membayar melalui tali penyeret dan dengan demikian menarik pilot di udara. Jarak antara winch dan perintis di awal adalah sekitar 500 meter atau lebih. Bayar keluar towing melibatkan objek bergerak, seperti mobil atau perahu, yang membayar keluar garis lebih lambat dari kecepatan objek menarik sehingga pilot di udara. Dalam kedua kes sangat penting untuk memiliki alat pengukur menunjukkan Dan untuk mengelakkan pilot menarik dari udara. Ada satu bentuk lain dari penarik; 'statik' penarik. Ini melibatkan objek bergerak, seperti mobil atau perahu, yang melekat pada paraglider atau hanglider dengan garis panjang tetap. Hal ini sangat berbahaya kerana sekarang kekuatan dalam telefon perlu dikawal oleh objek bergerak itu sendiri, yang hampir mustahil dilakukan. Dengan garis statik towing lockout adalah pasti akan terjadi cepat atau lambat. Towing statik line dilarang di sebahagian besar negara dan jika tidak, harus dielakkan dalam setiap kos.

Pendaratan Landing merangkumi antre untuk pendekatan ke dalam angin, dan sesaat sebelum mendarat, "terang" sayap untuk mengurangkan kelajuan melintang. Dalam angin ringan, beberapa berlari kecil umum. Dalam moderat untuk headwinds menengah, pendaratan bisa maju tanpa kelajuan. Pendaratan Landing merangkumi antre untuk pendekatan ke dalam angin, dan sesaat sebelum mendarat, "terang" sayap untuk mengurangkan kelajuan melintang. Dalam angin ringan, beberapa berlari kecil umum. Dalam moderat untuk headwinds menengah, pendaratan bisa maju tanpa kelajuan.

Lereng melonjak Paraglider di sepanjang lereng beachThe boleh menjadi Dune atau Ridge. Pada lereng melambung, pilot terbang sepanjang lereng dari ciri-ciri dalam bidang tersebut, dengan mengandalkan lif disediakan oleh udara yang dipaksa sampai saat melewati lereng. Lereng melonjak sangat bergantung pada angin yang stabil dalam julat yang pasti (kisaran yang sesuai bergantung pada prestasi sayap dan kemahiran pilot). Terlalu sedikit berangin, dan angkat tidak cukup sedia tinggal hawa (pilot akhirnya 'menggaruk' sepanjang lereng). Dengan angin lebih, glider boleh terbang jauh di atas dan ke depan lereng, tapi angin terlalu banyak, dan ada risiko 'ditiup kembali' di atas lereng.

Thermal terbang
Ketika matahari menghangatkan tanah, akan hangat beberapa ciri lebih dari yang lain (seperti batu-wajah atau bangunan besar), dan ini berangkat terma yang bangkit melalui udara. Terkadang ini mungkin mudah medan hawa meningkat, lebih kerap, mereka ditiup angin samping, dan akan putus dari sumber, dengan pembentukan terma baru nanti.

Setelah pilot termasuk panas, ia mulai terbang dalam lingkaran, berusaha pusat lingkaran pada bahagian terkuat dari terma (inti ""), di mana hawa meningkat terpantas. Kebanyakan juruterbang menggunakan "Vario" (Vario-Altimeter), yang menunjukkan tahap mendaki dengan berbunyi 'bip' dan / atau paparan visual, untuk membantu 'inti-in' pada terma.

Coring: Teknik ini untuk "core" yang panas mudah: putar ketat sebagai menurun angkat, dan putar kurang sebagai meningkatkan angkat. Hal ini menjamin anda sentiasa terbang di sekitar inti. Seringkali ada singki kuat sekitar terma, dan sering juga kuat ombak sehingga runtuh sayap sebagai pilot cuba memasukkan terma yang kuat. Setelah di dalam terma, kekuatan ricih dan angkat agak mengurangkan cenderung menjadi lebih halus. Paragliders di udara di Torrey Pines GliderportGood terma terbang adalah sebuah kemahiran yang memerlukan masa untuk belajar, tetapi seorang juruterbang yang baik dapat sering "core" yang panas hingga ke dasar awan.

Terbang cross-country
Setelah kemahiran menggunakan terma untuk mendapatkan ketinggian ini sudah dikuasai, pilot boleh meluncur dari satu terma ke yang seterusnya untuk pergi 'lintas negara' ('XC'). Setelah mendapat ketinggian dalam terma, pilot meluncur ke depan sedia terma. Potensi terma boleh dikenalpasti dengan ciri-ciri tanah yang biasanya menghasilkan terma, atau dengan awan kumulus yang menandakan bahagian atas medan peningkatan hangat, udara lembap kerana mencapai titik embun dan memeluwap membentuk awan. Di daerah banyak terbang, cross country pilot juga memerlukan keakraban yang intim dengan undang-undang hawa, terbang peraturan, penerbangan peta yang menunjukkan wilayah hawa terhad, dll

Dalam penerbangan Wing Deflasi (Tutup)


Kerana bentuk sayap (airfoil) dibentuk oleh hawa bergerak masuk dan menggembungkan sayap, di udara turbulen, sebahagian atau semua dari sayap (airfoil) dapat menurunkan (keruntuhan). Teknik uji coba disebut sebagai "aktif terbang" akan sangat mengurangkan frekuensi dan tingkat keparahan deflations atau runtuh. Pada sayap rekreasi moden, deflations seperti biasanya akan sembuh tanpa campur tangan pilot. Dalam hal suatu deflasi parah, masukkan pilot yang benar akan mempercepatkan pemulihan dari deflasi, tapi masukkan salah pilot boleh melambatkan kembalinya glider untuk penerbangan biasa, sehingga pilot latihan dan amalan sebagai respon yang benar untuk deflations diperlukan. Untuk kesempatan langka ketika tidak mungkin untuk pulih daripada deflasi (atau dari situasi yang mengancam lain seperti spin a), pilot yang paling membawa cadangan (rescue, kecemasan) parasut. Kebanyakan juruterbang tidak pernah memiliki alasan untuk 'membuang' sandaran mereka. Haruskah sayap deflasi berlaku di ketinggian rendah, iaitu selepas lepas landas atau sebelum mendarat, sayap (paraglider) tidak dapat kembali struktur yang benar yang cukup cepat untuk mengelakkan kemalangan, dengan pilot sering tidak mempunyai cukup ketinggian tersisa untuk berjaya menyebarkan sandaran parasut (dengan ketinggian minimum untuk kaki sekitar 200 ini, tetapi penyebaran yang khas untuk tempoh Stabilisasi dengan menggunakan sampai 400-600 ft ketinggian)

. kaedah bungkusan yang berbeza dari parasut cadangan mempengaruhi masa yang menyebarkan. Juga penting untuk dicatat bahawa, apabila telah runtuh sayap kerana ombak, ini 'hawa yang buruk' boleh menyebabkan parasut cadangan untuk memuat secara signifikan lebih lama untuk mengembang dan stabil. Dalam contoh ini, mungkin manfaat yang lebih besar untuk paraglider anda sengaja kehilangan ketinggian ke 'jelas' ini hawa bergolak sebelum penggelaran cadangan mereka, seharusnya mereka memiliki ketinggian luang untuk digunakan pada proses ini. Sayap kegagalan rendah ketinggian boleh menyebabkan kecederaan serius atau kematian kerana kelajuan berikutnya dari kesan tanah di mana, ironisnya, kegagalan ketinggian yang lebih tinggi membolehkan lebih banyak masa untuk kembali beberapa tahap pengendalian pada peringkat keturunan dan, kritis, meletakkan sandaran jika diperlukan. Dalam pesawat sayap deflasi dan bahaya lain yang diminimalkan oleh menerbangkan glider sesuai dan memilih yang sesuai keadaan cuaca dan lokasi untuk kemahiran pilot dan tahap pengalaman.

Sukan / kompetitif terbang


Beberapa pilot ingin mengembangkan dirinya di luar terbang rekreasi. Untuk pilot itu, ada beberapa disiplin sedia:

Cross-negara kumpulan - kumpulan tahunan jarak terbesar 'XC' terbang "Comps" - kompetitif terbang berdasarkan menyelesaikan sejumlah tugas-tugas seperti terbang di sekitar titik arah menetapkan Ketepatan - persaingan tempat pendaratan pilot mendarat di sasaran dengan pusat 3 cm tempat ke lingkaran 10 meter penuh. "Acro" - aero-manuver akrobatik dan stunt terbang; jantung berhenti trik seperti helikopter, sayap-overs, uli Synchro, infinity Tumbang, dan sebagainya. Nasional / nota antarabangsa - walaupun glider terus memperbaiki, ini menjadi semakin sukar untuk mencapai; selain jarak terpanjang dan ketinggian tertinggi, contoh adalah jarak ke tujuan menyatakan, jarak pemisahan di atas tentu saja segitiga, kelajuan lebih dari 100 km segitiga program, dll

Kompetitif terbang dilakukan pada sayap prestasi tinggi yang jauh lebih permintaan kemahiran untuk terbang dari rakan-rakan rekreasi mereka, tetapi yang jauh lebih responsif dan menawarkan umpan balik yang lebih besar untuk pilot, serta terbang lebih cepat dengan nisbah yang lebih baik luncur.

KESELAMATAN
Ada potensi besar untuk kecederaan untuk sial, yang sembrono atau kurang dipersiapkan.

Keselamatan secara langsung dipengaruhi oleh sikap mental pilot, pengalaman, kemahiran, waktu reaksi, sifat aktif dari udara dan apakah atau tidak paraglider yang terbang di ketinggian di mana parasut cadangan kecemasan bisa saja punya waktu untuk membuka dalam hal suatu unrecoverable runtuh atau menyelam uli. Insiden dari setiap alam yang terjadi di ketinggian yang tidak memungkinkan untuk memulihkan atau menyebarkan parasut cadangan (sebagai saat bermula dan arahan) adalah situtations paling mungkin menyebabkan kecederaan teruk atau fatal.

Mengingat bahawa kegagalan peralatan baik peralatan Paralayang bersertifikat boleh dianggap non-isu, adalah tepat untuk mengatakan Paralayang yang boleh menjadi sukan yang sangat dalam. Pilot individu merupakan penunjuk utama tahap keselamatan peribadinya.

Secara umum:
Pilot dalam tidak akan terbang di laman web yang akan menimbulkan cabaran tidak masuk akal untuk / nya dirinya kemahiran terbang. Pilot dalam tidak akan dipengaruhi oleh contoh negatif mungkin ditetapkan oleh orang lain. Pilot dalam hanya akan terbang pada hari-hari di mana cuaca kondusif untuk penerbangan yang selamat. Ombak dalam segala bentuknya adalah musuh # 1 untuk sayap paraglider terbang. Karena paragliders tidak memiliki sokongan yang solid, bentuk mereka (dan kemampuan untuk terbang) boleh rosak oleh draf down bersalah atau sejenisnya. Oleh kerana itu, ombak atau keadaan yang kondusif bagi generasi ombak merupakan faktor utama dalam menentukan apakah cuaca dalam.

Cuaca berikut ini harus dielakkan:


kelajuan angin yang berlebihan atau gustiness. 15 mph (24 km / h) angin yang cukup berangin untuk paraglider, dan pilot yang paling tidak akan lepas landas di angin lebih dari itu. angin tinggi juga akan meningkatkan kesan ombak mekanikal. keadaan ribut ribut akan membuat take-off dan pendaratan lebih berbahaya dan akan membuat runtuh lebih mungkin sementara di penerbangan. Batas dari 15 mph hanya sewenang-wenangnya, dan juga bergantung pada parameter tempatan. Di beberapa halaman orang terbang dengan selamat pada angin 20 mph, di laman web lain 10 bsj mungkin terlalu banyak.

Sebuah arah angin yang tidak akan membolehkan lepas landas (atau arahan) ke dalam angin, atau setidaknya secara umum begitu. Tail-angin take-off harus dielakkan dalam setiap kos. Jaminan bahawa angin sakal] [jelas bukan sebenarnya 'rotor' juga penting (rotor terdiri dari bentuk ombak mekanikal). kelajuan angin yang berlebihan atau gustiness. 15 mph (24 km / h) angin yang cukup berangin untuk paraglider, dan pilot yang paling tidak akan lepas landas di angin lebih dari itu. angin tinggi juga akan meningkatkan kesan ombak mekanikal. keadaan ribut ribut akan membuat take-off dan pendaratan lebih berbahaya dan akan membuat runtuh lebih mungkin sementara di penerbangan. Batas dari 15 mph hanya sewenangwenangnya, dan juga bergantung pada parameter tempatan. Di beberapa halaman orang terbang dengan selamat pada angin 20 mph, di laman web lain 10 bsj mungkin terlalu banyak.

Sebuah arah angin yang tidak akan membolehkan lepas landas (atau arahan) ke dalam angin, atau setidaknya secara umum begitu. Tail-angin take-off harus dielakkan dalam setiap kos. Jaminan bahawa angin sakal] [jelas bukan sebenarnya 'rotor' juga penting (rotor terdiri dari bentuk ombak mekanikal).

Ketidakstabilan atmosfera terlalu tinggi, ditunjukkan sebahagian oleh awan cumulus overdeveloped, atau dalam situasi lebih buruk dengan pembentukan awan cumulonimbus. Keadaan tersebut akan memberikan sumbangan terhadap gejolak. Jika cumulo-nimbus (badai petir) awan yang mana saja di mata, kesan dari ketidakstabilan atmosfera teruk mungkin ada tempat anda berada. Hujan atau salji. Karena sayap paraglider diperbuat dari kain, memiliki kemampuan untuk menyerap kelembapan. Selain itu, berat (atau kekurangan daripadanya) dari sayap paraglider sangat penting untuk prestasi. Terbang ke hujan lebat atau salji akan berat sayap ke bawah dan boleh menghentikan penerbangan dengan cepat. Sebuah sayap basah juga kurang terkawal, kurang stabil dan akan menunjukkan kecenderungan kurang untuk memulihkan kepada penerbangan biasa.

Tindakan keselamatan umum termasuk pemeriksaan prapenerbangan, helm, memanfaatkan dengan perlindungan belakang (busa atau beg udara), parasut cadangan, dan hati-hati observasi pra-pelancaran pilot lain di udara untuk menilai keadaan. Untuk pilot yang ingin mengembangkan dirinya menjadi keadaan yang lebih mencabar, maju 'SIV' (simulasi insiden d'en vol, atau simulasi terbang insiden) program yang sedia untuk mengajar pilot bagaimana cara mengatasi situasi yang berbahaya yang boleh timbul dalam penerbangan. Melalui Arahan melalui radio (di atas tasik), pilot sengaja menyebabkan runtuh besar, warung, berputar, dll, untuk mempelajari prosedur untuk memulihkan dari mereka. (Sebagaimana disebutkan di atas, sayap rekreasi moden akan pulih dari kecil runtuh tanpa campur tangan).

Seperti biasa, kematian dan kemalangan aneh boleh berlaku, tetapi sebahagian besar benarterlatih, pilot hanya bertanggung jawab risiko luka ringan, seperti memainkan pergelangan kaki.

Belajar terbang
Sebahagian besar daerah Paralayang Hangat mempunyai sejumlah sekolah, umumnya berdaftar dan / atau yang diadakan oleh persatuan kebangsaan. Sertifikasi sistem sangat bervariasi antar negara, walaupun sekitar 10 hari Arahan untuk sertifikasi dasar standard. Terbang di atas Stubaital, AustriaThere merupakan komponen kunci beberapa program sertifikasi Arahan pilot Paralayang. Latihan awal untuk mula pilot biasanya bermula dengan beberapa jumlah sekolah rendah untuk membincangkan dasar-dasar, termasuk teori-teori dasar penerbangan serta struktur asas dan operasi paraglider tersebut.

Pelajar kemudian belajar bagaimana mengendalikan glider di tanah, berlatih take-off dan mengendalikan sayap 'overhead'. Rendah, bukit lembut adalah seterusnya di mana para pelajar mendapatkan penerbangan pertama mereka pendek, terbang pada ketinggian yang sangat rendah, untuk mendapatkan digunakan untuk pengendalian sayap di daerah bervariasi. Derek khusus boleh digunakan untuk menarik glider dengan ketinggian rendah di daerah yang tidak mempunyai perbukitan sedia. Sebagai kemajuan kemahiran mereka, pelajar melanjutkan ke curam / perbukitan yang lebih tinggi (atau lebih tinggi TOWS winch), membuat penerbangan lagi, dan belajar untuk menukar glider, kawalan kelajuan glider, lalu pindah ke 360 berubah, pendaratan spot, 'telinga besar '(digunakan untuk meningkatkan tahap keturunan untuk paraglider), dan teknik yang lebih canggih lain. Arahan Latihan sering diberikan kepada pelajar melalui radio, terutama selama penerbangan pertama.

Sebuah komponen utama ketiga untuk program pembelajaran yang lengkap Paralayang memberikan latar belakang substansial dalam bidang utama meteorologi, undang-undang penerbangan, dan etiket penerbangan wilayah umum. Tandem launchTo calon pilot paraglider memberikan peluang untuk menentukan sama ada mereka ingin untuk meneruskan dengan program latihan juruterbang penuh, sebahagian besar sekolah menawarkan penerbangan tandem, di mana seorang juruterbang pengajar mengalami paraglider dengan pilot sebagai calon penumpang. Sekolah sering menawarkan keluarga dan temanteman pilot kesempatan untuk terbang tandem, dan kadang-kadang menjual kesenangan penerbangan tandem di resort bercuti.

Kebanyakan program diakui mengarah ke lesen kebangsaan dan Antarabangsa Pilot Proficiency Maklumat yang diiktiraf secara antarabangsa / kad Identifikasi. The IPPI menetapkan lima ladders Paralayang kemahiran, dari entry level ParaPro 1 ke tahap paling maju 5. Sebagai kemajuan kemahiran mereka, pelajar melanjutkan ke curam / perbukitan yang lebih tinggi (atau lebih tinggi TOWS winch), membuat penerbangan lagi, dan belajar untuk menukar glider, kawalan kelajuan glider, lalu pindah ke 360 berubah, pendaratan spot, 'telinga besar '(digunakan untuk meningkatkan tahap keturunan untuk paraglider), dan teknik yang lebih canggih lain. Arahan Latihan sering diberikan kepada pelajar melalui radio, terutama selama penerbangan pertama.

Sebuah komponen utama ketiga untuk program pembelajaran yang lengkap Paralayang memberikan latar belakang substansial dalam bidang utama meteorologi, undang-undang penerbangan, dan etiket penerbangan wilayah umum.

Tandem launchTo calon pilot paraglider memberikan peluang untuk menentukan sama ada mereka ingin untuk meneruskan dengan program latihan juruterbang penuh, sebahagian besar sekolah menawarkan penerbangan tandem, di mana seorang juruterbang pengajar mengalami paraglider dengan pilot sebagai calon penumpang. Sekolah sering menawarkan keluarga dan temanteman pilot kesempatan untuk terbang tandem, dan kadang-kadang menjual kesenangan penerbangan tandem di resort bercuti. Kebanyakan program diakui mengarah ke lesen kebangsaan dan Antarabangsa Pilot Proficiency Maklumat yang diiktiraf secara antarabangsa / kad Identifikasi. The IPPI menetapkan lima ladders Paralayang kemahiran, dari entry level ParaPro 1 ke tahap paling maju 5.

Dunia nota
FAI (Federation Internationale Aronautique) rekod dunia: [8] jarak Lurus - 502,9 Km: Nevil Hulett (Afrika Selatan); Copperton Lesotho, Afrika Selatan, 14 Disember 2008. Sebelumnya Lurus jarak - 461,6 Km: Frank Brown, Marcelo Prieto, Rafael Monteiro Saladini (Brazil); Quixada - Duque, Brazil, 14 November 2007. jarak Lurus - 411,3 Km: Nevil Hulett (Afrika Selatan); Copperton Lesotho, Afrika Selatan, 14 Disember 2008. Sebelumnya lurus jarak ke tujuan menyatakan - 368,9 Km: Alja Vali, Urban Vali (Slovenia); Vosburg - Jamestown (Afrika Selatan); 7 Disember 2006 Keuntungan tinggi - 4.526 m: Robbie Whittall (Inggeris); Brandvlei (Afrika Selatan); 6 Januari 1993 nota lain (jarak / kelajuan untuk keluar-kembali dan tentu saja-dan segitiga) dapat dilihat di halaman FAI Baru-baru ini penerbangan dari lebih dari 500 km dibuat oleh Nevil Hulett dalam keadaan yang sangat baik di Afrika Selatan; nota Penerbangan

Pilot nombor
A multi-nasional kontinjensi di udara di BaliNumbers secara aktif terbang pilot hanya boleh anggaran kasar, tetapi Perancis dipercayai memiliki jumlah terbesar, sekitar 25.000. Kemudian terbang negara yang paling aktif adalah Jerman, Austria, Switzerland, Jepun, dan Korea, pada sekitar 10.000 - 20.000, diikuti oleh Itali, Inggeris, dan Sepanyol dengan sekitar 5.000 10.000. Amerika Syarikat memiliki sekitar 4.500. (Semua sejak 2004). [9] Pilot nombor A multi-nasional kontinjensi di udara di BaliNumbers secara aktif terbang pilot hanya boleh anggaran kasar, tetapi Perancis dipercayai memiliki jumlah terbesar, sekitar 25.000. Kemudian terbang negara yang paling aktif adalah Jerman, Austria, Switzerland, Jepun, dan Korea, pada sekitar 10.000 - 20.000, diikuti oleh Itali, Inggeris, dan Sepanyol dengan sekitar 5.000 10.000. Amerika Syarikat memiliki sekitar 4.500. (Semua sejak 2004). [9]