Anda di halaman 1dari 17

Bab 4 Konflik Arab-Israel (II) Perang Suez, 1956 Pengenalan Krisis Suez, juga dirujuk sebagai Pencerobohan Tiga

ga Pihak atau Perang Suez, adalah konfrontasi diplomatik dan ketenteraan akhir pada tahun 1956 antara Mesir di satu pihak, dan Britain, Perancis dan Israel di pihak yang lain, dengan Amerika Syarikat, Kesatuan Soviet dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memainkan peranan utama dalam memaksa Britain, Perancis dan Israel untuk menarik balik.

Latar Belakang Terusan Suez dibuka pada tahun 1869, selepas sepuluh tahun kerja yang dibiayai oleh kerajaan Perancis dan Mesir. Terusan tersebut telah dikendalikan oleh Syarikat Sejagat Maritim Suez Canal, sebuah syarikat Mesir-bertauliah; kawasan sekitarnya terusan kekal kedaulatan wilayah Mesir dan hanya tanah-jambatan di antara Afrika dan Asia. Terusan serta-merta menjadi strategik penting, ia menyediakan pautan lautan terpendek antara Mediterranean dan Lautan Hindi. Terusan lega perdagangan bagi negara-negara perdagangan dan terutamanya membantu kuasa-kuasa penjajah Eropah untuk mendapat dan mentadbir tanah jajahan mereka.

Peristiwa Yang Membawa Kepada Krisis Suez Tahun-Tahun Selepas Perang Selepas Perang Dunia Kedua, Britain telah menilai semula peranannya di rantau ini memandangkan kekangan ekonomi yang teruk dan sejarah kolonial. Potensi ekonomi Timur Tengah, dengan rizab minyak yang besar, serta kepentingan geostrategik Terusan Suez terhadap latar belakang Perang Dingin, mendorong Britain untuk menyatukan dan mengukuhkan kedudukannya di sana. Kerajaan-kerajaan Mesir dan Iraq telah dilihat sebagai penting untuk mengekalkan pengaruh yang kuat British di rantau ini.

Nasionalisasi Terusan Suez Dan Jalan Kepada Krisis Nasser mengumumkan nasionalisasi terusan (Universal film berita, 30 Julai 1956). Britain begitu bersemangat untuk dijinakkan Nasser dan memandang ke arah Amerika Syarikat atas sokongan. Walau bagaimanapun, Presiden Eisenhower kuat menentang British-Perancis tindakan ketenteraan. Sekutu terdekat Arab Amerika, Arab Saudi, adalah hanya sebagai asas menentang itu Pakatan-didominasi Hashemite Baghdad seperti Mesir, dan Amerika Syarikat berminat untuk meningkatkan pengaruh sendiri di dalam rantau. Kegagalan Pakatan Baghdad dibantu gol oleh mengurangkan dominasi Britain di rantau. "Great Britain akan suka untuk menggulingkan Nasser Amerika, bagaimanapun tidak selesa dengan 'perjanjian senjata Czech', berfikir lebih bijak untuk mengambil hati dia.

Diplomasi Anglo-Perancis-Amerika Tahun 1956 newsreels mengenai reaksi kepada nationalization.Pada 1 Ogos 1956, mesyuarat tiga pihak telah dibuka di 10 Downing Street antara British Setiausaha Luar Selwyn Lloyd, Duta Besar AS Robert D. Murphy dan Perancis Menteri Luar Negeri Kristian Pineau. Persekutuan tidak lama lagi telah dibentuk antara Eden dan Guy Mollet, Perdana Menteri Perancis, dengan ibu pejabat yang berpusat di London. General Hugh Stockwell dan Laksamana Barjot telah dilantik sebagai Ketua Turus.

Jawatankuasa Menzies Perdana Menteri Australia, Robert Menzies mengetuai sebuah jawatankuasa antarabangsa dalam rundingan dengan Nasser pada bulan September 1956, yang cuba untuk mencapai pengurusan antarabangsa Terusan. Misi tersebut adalah gagal. Berikutannya kuasa 18 London Persidangan melibatkan Australia, Denmark, Ethiopia, Perancis, Jerman Barat, Iran, Itali, Jepun, Belanda, New Zealand, Norway, Pakistan, Portugal, Sepanyol, Sweden, Turki, Britain , dan Amerika Syarikat (AS) - Perdana Menteri Australia, Robert Menzies, telah dihantar ke Kaherah untuk bertindak sebagai pengerusi jawatankuasa yang dipertanggungkan dengan rundingan yang membawa dengan Nasser.

Protokol

Tiga bulan selepas nasionalisasi Mesir syarikat Terusan Suez, satu mesyuarat rahsia telah berlaku di Svres, di luar Paris. Britain dan Perancis mendapatkan sokongan Israel untuk persekutuan terhadap Mesir. Pihakpihak bersetuju bahawa Israel akan menyerang Sinai. Britain dan Perancis akan campur tangan, kononnya untuk memisahkan yang berperang tentera Israel dan Mesir, mengarahkan kedua-duanya untuk menarik balik kepada jarak 16 kilometer dari keduadua belah terusan.

Pencerobohan

Operasi Kadesh: Operasi Israel di Semenanjung Sinai

Operasi Kadesh menerima namanya dari Kadesh purba, yang terletak di Sinai utara dan disebut beberapa kali dalam Pentateuch Ibrani. Israel perancangan tentera untuk operasi ini di Sinai bergantung pada empat objektif utama tentera; Sharm el-Sheikh, Arish, Abu Uwayulah, dan Semenanjung Gaza. Sekatan Mesir Selat Tiran adalah berdasarkan di Sharm el-Sheikh dan, dengan menguasai bandar, Israel akan mempunyai akses ke Laut Merah untuk kali pertama sejak 1953, yang akan membolehkan untuk mengembalikan faedah perdagangan petikan selamat Lautan Hindi.

Tindakan awal di Selatan Sinai Parasutis Israel berhampiran Ketua Israel Mitla, Mejar Jeneral Moshe Dayan, terlebih dahulu merancang untuk mengambil Pas Mitla yang penting. Dayan merancang untuk Batalion yang 890 Briged Paratroop itu, di bawah arahan Leftenan Kolonel Rafael Eitan, 1 veteran itu Perang 1948 Arab-Israel dan kepala masa depan IDF, untuk menggugurkan di Memorial Parker, berhampiran salah satu yang mencemari pas dan Jebel Heitan. Briged lain, di bawah perintah Kolonel Ariel Sharon kemudian akan maju ke bertemu dengan batalion, dan mengukuhkan pegangan mereka.

Tentera Anglo-Perancis Perang rosak de Havilland Venom Sea (HVS) serangan sokongan Eagle kepada HVS, tentera udara yang besar telah dikerahkan ke Cyprus dan Malta oleh Britain dan Perancis dan banyak kapal pengangkut pesawat telah dikerahkan. Kedua-dua airbases pada Cyprus begitu sesak bahawa medan ketiga yang berada dalam keadaan meragukan terpaksa dibawa ke dalam digunakan untuk pesawat Perancis. Walaupun RAF Luqa pada Malta sangat penuh sesak dengan Bomber Command pesawat RAF. British dikerahkan pesawat pengangkut HVS Eagle, Albion dan benteng dan Perancis mempunyai kapal perang Jean Bart dan pembawa pesawat Arromanches dan La Fayette di stesen. Di samping itu, HVS Ocean dan Theseus bertindak sebagai melompat-mata untuk serangan di Britain yang dibawa oleh helikopter.

Tekanan kewangan Berita dari bulan November 12, Amerika Syarikat juga telah memberi tekanan kewangan di UK untuk menamatkan pencerobohan. Oleh kerana Bank of England telah hilang $ 45 juta antara 30 Oktober dan 2 November, dan bekalan minyak di UK telah telah rosak oleh penutupan Terusan Suez, British mendapatkan bantuan segera daripada IMF, tetapi ia telah dinafikan oleh Amerika Syarikat. Eisenhower sebenarnya mengarahkan Setiausaha Perbendaharaan, George M. Humphrey, untuk bersedia untuk menjual sebahagian daripada pegangan Bon Sterling Kerajaan AS. Kerajaan AS mengadakan bon ini dalam bahagian untuk membantu ekonomi selepas perang Britain semasa Perang Dingin, dan sebagai bayaran sebahagian hutang Perang-di Dunia II besar Britain kepada Kerajaan Amerika Syarikat, syarikat Amerika, dan individu. Ia adalah juga sebahagian daripada usaha keseluruhan bantuan Rancangan Marshall, dalam pembinaan semula negara-negara Eropah Barat. Kerajaan UK dianggap menceroboh Kuwait dan Qatar jika sekatan minyak telah diwujudkan oleh Amerika Syarikat.

Gencatan Senjata Israel membantah terhadap perintah PBB untuk mengosongkan Gaza dan Sinai, Februari 14, 1957The kerajaan British menghadapi tekanan politik dan ekonomi. Perdana Menteri British, Sir Anthony Eden, mengumumkan gencatan senjata pada 6 November, amaran tidak Perancis mahupun Israel terlebih dahulu. Tentera masih dalam Port Said dan manuver operasi apabila perintah itu datang dari London. Port Said telah ditakluki dan penilaian tentera adalah bahawa Terusan Suez boleh telah benar-benar diambil dalam tempoh 24 jam. Eisenhower pada mulanya bersetuju untuk bertemu dengan Eden dan Mollet untuk menyelesaikan perbezaan mereka, tetapi kemudian membatalkan mesyuarat yang dicadangkan selepas Setiausaha Negara Dulles menasihati beliau ia berisiko inflaming keadaan Timur Tengah lagi. Eisenhower tidak memihak kepada pengunduran segera tentera British, Perancis dan Israel sehingga duta AS ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Pelajaran Militari Ketenteraan hebat yang telah diperkukuh oleh Perang Suez adalah sejauh bahawa padang pasir menyokong sangat bendalir, operasi mudah alih dan kuasa penahanan udara. Pesawat Perancis dimusnahkan tentera Mesir yang mengancam pasukan payung di Raswa dan udara kuasa Israel menyelamatkan IDF beberapa hari masa yang bernilai. Beroperasi di padang pasir terbuka tanpa ketuanan udara terbukti membunuh diri untuk tentera Mesir di Sinai. serangan helikopter Marin DiRaja di Port Said "menunjukkan janji sebagai satu teknik untuk mengangkut tentera ke zon pendaratan kecil".

Penghijrahan Yahudi dari negara-negara Arab dan Islam dan Sejarah orang Yahudi di Mesir Pada bulan Oktober 1956, apabila Krisis Suez meletus, 1000 orang-orang Yahudi telah ditangkap dan 500 perniagaan Yahudi telah dirampas oleh kerajaan. Satu penjenamaan kenyataan orang-orang Yahudi sebagai "Zionis dan musuh-musuh negeri ini" telah dibaca di dalam masjid-masjid Kaherah dan Alexandria. Akaun bank Yahudi telah dirampas dan ramai Yahudi kehilangan pekerjaan mereka. Peguam, jurutera, doktor dan guru-guru tidak dibenarkan untuk bekerja dalam profesion mereka. Beribu-ribu orang-orang Yahudi telah diperintahkan untuk meninggalkan negara ini. Mereka dibenarkan untuk mengambil hanya satu beg pakaian dan sejumlah kecil wang tunai, dan dipaksa untuk menandatangani pengisytiharan "menderma" harta mereka kepada kerajaan Mesir.

Kesimpulan Sekatan berterusan Terusan Suez dan Teluk Aqaba untuk perkapalan Israel, mendorong Israel, dengan sokongan Britain dan Perancis, untuk menyerang Mesir pada 29 Oktober, 1956. Duta Israel ke PBB Abba Eban menjelaskan provokasi kepada Majlis Keselamatan pada 30 Oktober. Dalam tempoh enam tahun ini telah dikendalikan secara melanggar Perjanjian Gencatan Senjata telah berlaku 1843 keskes rompakan bersenjata dan kecurian, 1339 kes pertempuran bersenjata dengan angkatan tentera Mesir, 435 kes pencerobohan dari wilayah yang dikawal Mesir, 172 kes sabotaj yang dilakukan oleh unit Mesir fedayeen dan ketenteraan di Israel. Akibat tindakan-tindakan permusuhan Mesir di Israel, 364 Israel cedera dan 101 terbunuh. Pada tahun 1956 sahaja, sebagai hasil daripada aspek ini pencerobohan Mesir, 28 Israel terbunuh dan 127 cedera.

Salah satu sebab serbuan ini adalah begitu tertahan untuk Israel adalah bahawa negara ini telah memilih untuk mewujudkan kedudukan tentera yang agak kecil dan bergantung terutamanya kepada rizab dalam keadaan perang. Ini bermakna bahawa Israel mempunyai kuasa kecil untuk berperang pada kecemasan, bahawa ancaman memprovokasi mobilisasi rizab hampir boleh melumpuhkan negara, dan bahawa teras awal musuh akan perlu bertahan cukup lama untuk melengkapkan mobilisasi.