ADAB DI MASJID DAN DISURAU

PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 2 BUKU TEKS : MUKA SURAT 243-247

ADAB-ADAB DI MASJID DAN DISURAU
• KETIKA MASUK : 1. Membuka kasut. 2. Masuk dengan kaki kanan. 3. Membaca doa masuk masjid. 4. Memberi salam. • DOA MASUK MASJID : َ‫ل مَّ َحْ ي بابَ رَحْمَ ك‬ ‫ت‬ ِ َ‫َاَله ُ ت ل أَ ْو‬ ِ ‫َّ اْف‬
Ya Allah ! Bukakanlah bagiku pintu rahmat.

ADAB-ADAB DI MASJID DAN DISURAU
• SEMASA DI DALAM MASJID @ SURAU : 1. Menunaikan solat Tahiyyatul Masjid. 2. Berniat iktikaf. 3. Duduk mengadap kiblat. 4. Sentiasa berzikir kepada Allah. 5. Melakukan banyak amal ibadah. 6. Tidak melakukan perkara yang tidak berfaedah.

ADAB-ADAB DI MASJID DAN DISURAU
• KETIKA KELUAR :
1. Keluar dengan tenang dan tidak bergopoh gapah. 2. Mendahulukan kaki kiri. 3. Membaca doa keluar masjid. 4. Memberi salam kepada orang yang masih berada dalam masjid. 5. Berazam untuk datang semula ke masjid.

• DOA KELUAR MASJID : .َ‫َلل ُ ّ إ ّي أَسألكَ مِن فَضِْك‬ ‫ل‬ َُْ ‫ا ّهم ِن‬

FUNGSI MASJID DAN SURAU

PUSAT IBADAH PUSAT PEMBANGUNAN KELUARGA DAN SOSIAL PUSAT PERBINCANGAN EKONOMI PUSAT KEGIATAN ISLAM

INSTITUSI PENDIDIKAN PUSAT PENYELIDIKAN DAN PERBINCANGAN ILMIAH PUSAT INTERAKSI UMMAH PERHIMPUNAN & PENYATUAN PUSAT KHIDMAT SOSIAL

PUSAT PERSINGGAHAN DAN KHIDMAT MUSAFIR

KELEBIHAN MENJAGA ADABADAB DI MASJID DAN DI SURAU
1. 2. 3. 4. 5. 6. Akan diampunkan dosa. Akan dirahmati oleh Allah. Lahir suasana tenang dan harmoni. Akan dipandang mulia. Martabat masjid dan surau terpelihara. Umat Islam akan dihormati.

IMPLIKASI AMALAN NEGATIF DI MASJID ATAU DI SURAU
1. 2. 3. 4. 5. Mendapat dosa atau kemurkaan Allah. Menjatuhkan maruah umat Islam. Terhindar dari rahmat Allah. Masyarakat berpecah belah. Pembangunan tidak dapat dilaksanakan dengan teratur. 6. Menjatuhkan imej Islam. 7. Dakwah Islam tidak akan berkembang.

LATIHAN PENILAIAN
1. Senaraikan tiga adab ketika masuk dan keluar masjid. 2. Jelaskan empat fungsi masjid dan surau. 3. Huraikan kelebihan yang diperolehi oleh mukmin yang menjaga adab-adab di masjid dan di surau.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful