Anda di halaman 1dari 9

Trefort goston Szakmai Tanrkpzsi Konferencia Budapest, 2012. november 20.

A KRNYEZETI GONDOLKODS TENDENCIINAK VIZSGLATA EGYETEMI HALLGATK KRBEN, KLNS TEKINTETTEL A NK S FRFIAK EMBERKP KIALAKTST MEGHATROZ SAJTOSSGAIRA
Mikls Attila
Szent Istvn Egyetem

Plyatervezsi s Tanrkpz Intzet


miklos.attila@gtk.szie.hu

Kutatsi clok
Krnyezeti szemllet-vizsglatn alapul tbb, egymssal sszefgg tmakrre kiterjed analzis s folyamatos monitorozs A krnyezeti attitdk s az emberkzpont gondolkods klnbz aspektusainak megjelensi formira, kimenetelre trtn fkuszls (ezek ugyanis alapjaiban hatrozzk a hallgatk krnyezetrl val gondolkodst s jvbeni dntseit) Nemek befolysol szerepnek feltrsa a krnyezeti gondolkodsban Tovbbi (tvlati) cl ezek alapjn: A naiv hitek, sztereotpik, ltudomnyos eszmk kikszblse, trnyersk megakadlyozsa Negatv krnyezeti attitdk elleni kzdelem

A rszvizsglati minta
Felvtel: 2010/2011-es tanvben (Bologna-rendszer krnyezetvdelmi jelleg kpzsek); 510 f (orszgos mintavtelezs, 7 egyetemen); ngy alapkpzsen; 7 magyarorszgi egyetem bevonsval A mdszerrl s a tartalomrl:
rsbeli kikrdezs mdszere (komplex krdv: krnyezeti attitdket vizsgl Likert-sklval, kifejtend vlaszt ignyl krdsekkel, egyszer s sszetett vlasztsokkal) A Bologna-rendszerben tanulk szmra mintegy fakultatv - a kpzskkel gyakorlatilag prhuzamosan felvehet - szakot jelentenek a klnbz pedaggiai kpzsek (jellemzen: pedaggia-, szakoktat- s mrnktanr; BA/BSc, illetve MA) 43 %-uk frfi, 57 %-uk pedig n - mind az input, mind az output oldalon Tbb mint 100 krds kerlt kivlasztsra, gy tbb mint 50.000 vlasz statisztikai rtkelse trtnt meg, ezek kzl minden negyedikrl esetrl mondhat el, hogy a nk vlasza szignifikns eltrst mutatott a megkrdezett frfiak reakcijtl. Tendencijuk, irnyultsguk viszont minden esetben azonossgot mutatott

ltalnos megllaptsok
A httrvltozk hatssal vannak a hallgatk krnyezeti attitdjre s kolgiai mveltsgre. A dikok krnyezeti attitdje, valamint az szlelt krnyezetszennyezscskkent lehetsge nem kielgt, s a felsoktatsban eltlttt vek sorn (vagyis az vfolyam-szintek elrehaladtval) mrskelt vltozst mutat. A hallgatk a krnyezeti problmk okait, kvetkezmnyeit s megoldsi lehetsgeit tbbnyire emberkzpontan szemllik. A hallgatk kolgiai mveltsgben tkrzdnek a trsadalom kolgiailag fenntarthatatlan mkdsmdjai. A hallgatk vlemnyben egyrtelmen kimutathatak az letket vgigksr mdiumok, illetve a kor trsadalmnak hatsai, befolysolsa. Tbb esetben felfedezhet a kzhelyek megjelense.

A hallgatk krnyezeti szemlletben szmos, a kztudatbl tvett sztereotpia fedezhet fel, s ismereti hinyossgok mutathatk ki konkrt problmk vizsglata sorn.
A hallgatk trsadalmi rszvtele rendkvl alacsony, szndkozott cselekvsi hajlandsguk is minimlis. s a jvben

A nemek ltal befolysolt eredmnyek


Ahol az ember termszettel (s egyes ismert llnyekkel) val kzvetlen rintkezst, vagy sajt szerepnek meghatrozst feltr, illetve a termszet llnyeinek sorst eldnteni hivatott krdsek bukkantak fel, szignifikns (legalbb 5-10 %-os) eltrsekkel tallkozni, gy: az ember felsbbrendsge, uralkodsa, egyes (konkrtan meghatrozott) llnyek irnt rzett gyllet s szeretet, egyes hzillatok emberhez val viszonyulsa, viselkedse, az llnyek hasznossga s szeretetre mltsga kapcsn voltak kimutathatak; az ezekre pl attitdk sszefggst mutattak a vizsglati csoportok kolgiai mveltsgvel is; FRFIAS krnyezeti attitdk az embernek tulajdontott uralkodi szerep inkbb mondhat frfiasnak, mint niesnek (pl. az ember magasabbrend a tbbi llnynl, az ember tekintend az llatok igazi kirlynak, illetve minden llny uralkodjnak); evolci megtlse kapcsn a hierarchikus vilgkpet s kegyetlen termszetfelfogst preferl krdsek esetben szintn a frfiassg irnyba mutattak a vlaszreakcik (pl. az ember az evolci cscsa,a folyamat lnyege abban ll, hogy az ersebb llnyek kiszortjk a gyengbbeket); inkbb egyetrtettek azzal, hogy tbb emberi faj ltezik; hogy ezek kzl nem mind tekinthet intelligensnek; hogy nem minden ember letnek van rtke.

A nemek ltal befolysolt eredmnyek


NIES krnyezeti attitdk A niessg irnyba mutat vlaszok egyrtelmen azon krdsek kapcsn merltek fel, amelyeknl az undor s flelem kerltek tertkre: mintegy 7-14 %-nyival tbben nyilvntottk ki negatv vlemnyket az egyes llnyekrl (gy a pldkban szerepl cstnyokrl, kutykrl s macskrl, valamint ltalban a Fld ismert organizmusairl) az urakhoz kpest; kevsb tudtk elkpzelni egy cstnyrl, hogy az lehet szeretetre mlt; jobban zavartk ket a krnyezetkbe kerl hangyk; esetkben hatrozottan npszerbbnek bizonyult azon llspont, hogy a kutya s a macska szeretetre mltbb llat, mint a cstny; tbben gondoltk, hogy nem lehet minden llnynek szemlyisge (st, az llatokat pldul csak az sztneik irnytjk); inkbb k reztk helynvalnak azt is, hogy minl kzelebb ll az emberhez egy llny (rendszertanilag vagy hzillat-szerepe miatt), annl inkbb szeretetre mlt s intelligens; utbbi tulajdonsggal val felruhzsban radsul az is dnt szerepet jtszott, hogy az adott llny (macska vagy kutya) ltalban engedelmesnek mutatkozik-e emberi krnyezetben vagy sem

Lehetsges okok, kezelsi lehetsgek


Evolcis aspektus: msodlagos nemi jellegek kialakulsval s adaptldsval olyan szerep hrult - mr az sidk kezdettl fogva - a frfiakra, amelyek a termszet feletti uralom megteremtsre irnyul s ezltal az egsz kzssg biztonsgt garantl attitdk (si attitdk) kialakulst feltteleztk. Trtnelmi aspektus: a trsadalom frfi-dominancija, frfi eszmnykpe, frfias hagyomnyai egyrtelmen ezen attitdk irnyba mutatnak, s az emberi lt szerves rsznek tekintik a tbbi llny feletti uralkodst (hiszen a ms emberek feletti uralkods is alapvet cl s szksglet formjban jelenik meg nap mint nap). A nk sokkal hatrozottabban tmogatjk s vrjk el ms llnyektl is az engedelmesked magatartst, mint frfi embertrsaik. Ugyanakkor s itt mr az emancipci hatsrl is kell beszlni a hlgyek krben mindezzel egyetemben mrhet volt egy kevsb hatrozott, de markns kills a parancsot megtagad, njr llnyek irnyba is: alig egytdnyien ugyan, de mg gy is a frfiakhoz kpest ktszer annyian voltak, akik szimpatikusnak tartottk pldul a macskkat azrt, mert nem azt teszik, amit az ember mond nekik. Kezels: a felsoktatsnak figyelembe kell vennie a kzoktatsban rkezk elzetes tudst, ilyen irnyultsg krnyezeti attitdjeit s ennek alapjn trekednie kell a krnyezeti szemllet termszeti orientcij (ha tetszik, termszetkzpont) formlsnak irnyba. A kompetencia alap fejlesztst a felsoktatsban is rvnyre kell juttatni (klns tekintettel a kereszttantervi kompetencik fejlesztsre.

Rvidtv kezelsi lehetsgek


Biztosan vltoztatsra szorul tartalmi rszek a krnyezetvdelmi kpzsekben

Rendszertan: A taxonmiai fogalmak pontostsa, magyarzata (pl. magasabbrend, alacsonyrend stb. fogalmak flrerthetsge miatt) Evolcibiolgia: Az evolcielmlet pontos tisztzsa; az ahhoz tartoz fogalmak (pl. termszetes kivlaszts) helyes hasznlatnak hangslyozsa; az idben prhuzamosan zajl vltozsok kiemelse stb. Etolgia: Ember-llat prhuzamok s rokonsg az eddigieknl nagyobb hangslyozsa kolgia: Az kolgiai folyamatok, mkdsek, sszefggsek pontosabb lersa; a hangslyok megfelel elhelyezse a tananyagban, a termszetvdelmi clok termszetkzpont lersa, magyarzata; krnyezeti etika beptse; tbb szempont kzelts az egyes problmkhoz (pl. krnyezeti hatsvizsglati pldkkal) KRNYEZETI NEVELSI jelleg TANTRGY bevezetse (?)

Trefort goston Szakmai Tanrkpzsi Konferencia Budapest, 2012. november 20.

Ksznm megtisztel figyelmket!


Mikls Attila
miklos.attila@gtk.szie.hu