Anda di halaman 1dari 18

Dinamisme dalam perbomohan melayu di malaysia

DISELIA OLEH: USTAZ FAIZURI BIN ABDUL LATIFF


DISEDIAKAN OLEH: NOOR ASYIKIN BINTI ABD. MANAN NUR DIYANA BINTI SALLEHUDDIN SUMAIYAH BINTI ALI SYAMILA SYAMIM BINTI MOHAMAD YATIM

IEJ 070049 IEJ 070066 IEJ 070086 IEJ 070093

Definisi Dinamisme
Dinamisme ialah kepercayaan adanya tenaga tidak berperibadi dalam diri manusia,haiwan,tumbuh-tumbuhan, benda-benda hidup, perkataan yang diucap atau ditulis, tanda-tanda yang dirakamkan dan sebagainya. Bidang antropologi mana

Orang Batak Sahala


Orang Jawa Kesakten (Kesaktian) Orang Melayu Semangat Golongan Raja Daulat & Tulah Orang Agama/Pawang/Dukun Berkat & Keramat

Amalan perbomohan yang dikaitkan dengan dinamisme


Istiadat perkahwinan
Mandi bunga Tepung tawar Berinai dan berandam

Istiadat kelahiran anak


Adat melenggang perut Susah senang melahirkan anak

Amalan perbomohan

Tangkal dan azimat keris Besi berani Batu Tanduk kerbau Mantera
Analogis Imitatif Bilangan Menular

Magis

Istiadat perkahwinan
Mandi Bunga Menjauhkan gangguan makhluk halus Mendatangkan tuah Memulihkan kesihatan dari segi spiritual, emosional, mental dan fizikal. Tepung tawar Mengambil berkat Selamat dari bahaya dan terlepas dari penyakit dan dukacita

Tepung tawar

Berinai dan berandam


membuang sial, gerun atau malang. Selain itu ia dikatakan mempunyai kuasa menghalau semangat jahat. dapat menambahkan lagi seri air muka pengantin di hari persandingan itu nanti kerana segala kekotoran dan kesialan telah dibuang inai sendiri di anggap mengandungi berkat iaitu sebagai satu cara penyucian dan perlindungan.

Istiadat kelahiran anak


Adat melenggang perut
Menentukan jantina anak Senang melahirkan anak

Susah Senang melahirkan anak


Kesusahan melahirkan anak dikatakan mempunyai kaitan dengan tingkah laku atau adat melenggang perut

Amalan perbomohan
Tangkal dan azimat
Wadaah (mutiara hikmah): sesuatu yang diambil dari laut seperti mutiara atau kerang yang digunakan untuk menjaga daripada penyakit dan mendapat keberkatan Tiwalah (pengasih): sesuatu yang diperbuat daripada sireh, bunga dan air serta dapat menjadikan isteri mengasihi suaminya dan sebaliknya Watar (tali busur panah): barang antik yang digantungkan paa dinding yang disangka dapat memelihara kanak-kanak dan binatang-binatang daripada penyakit

Keris
= Senjata yang paling keramat dalam Kebudayaan Melayu. = Dianggap sebagai perantara dunia ghaib dan nyata. = Kayu yang dipilih untuk membuat hulu dan sampir dianggap mempunyai nilai magis sebagai suatu aset kekuatan dan kuasa. = Keris di raja atau pembesar dihiasi dengan berbagai ukiran yang di saluti dengan emas dan perak atau permata serta dihubungkan dengan kuasa ghaib.

Batu
batu untuk mata cincin dipercayai membawa tuah kepada si pemakai. batu ular dapat menghisap bisa ular keluar dari tubuh.

Besi berani
Besi dianggap sebagai penguat semangat.

Tanduk kerbau
Tanduk kerbau dipercayai mempunyai kuasa. Digunakan sebagai alat pemujaan untuk menyeru jin & sebagai makanan atau jamuan kepada jin supaya tidak menganggu kampung atau anak cucu mereka.

Kepercayaan :
Suku Naga : Sebagai tanda kebesaran, status sosial yang tinggi, prestij serta kekuasaan politik atas kelompoknya. Simalungun : Sebagai lambang kesabaran, keberanian, kebenaran, & penangkal roh jahat. Batak Karo : melambangkan keperkasaan & penjaga keselamatan dari serangan roh-roh jahat. Batak Toba : merupakan lambang penjaga keselamatan dari gangguan hantu.

Mantera
Wayang kulit
Terdapat upacara membaca mantera semasa membuka panggung, menutup panggung & menyimpan patung wayang kulit Dipercayai bahawa bacaan mantera untuk keselamatan pemain, memanggil penonton untuk menarik minat meraka.

Ritual Main Puteri


Adalah persembahan tradisional yang bersifat ritual, pemujaan & menyembuhkan penyakit yang berpunca dari gangguan makhluk halus @ penyakit angin (kejiwaan). Ia melibatkan makhluk halus & guru asal yang mempunyai kuasa luar biasa. Terdapat 5 peringkat ritual yang melibatkan mantera.

GAMBAR PERBOMOHON

Magis dan Religis


Magis Analogis
Mudah bersalin- buka pintu dan tingkap Tiang seri- menjaga rumah

Magis Imitatif
Voodoo-menganiaya orang lain

Magis Bilangan
Feng Shui-Tuah dan Bala Nombor Ekor

Magis menular
Santau Rambut, Kuku, Bahan Kotoran Badan.

UPACARA PENEMPATAN TIANG SERI

SEREMBAN: Bulu roma saya tiba-tiba meremang sebaik memandang anak patung itu, kata seorang kakitangan Majlis Perbandaran Seremban (MPS) yang menemui dua pasang anak patung terikat di pokok yang didakwa disihir di tepi jalan di Jalan Taman Panchor di sini, petang kelmarin.Dia yang hanya mahu dikenali sebagai Isa, 47, bersama beberapa rakannya menemui anak patung itu berbalut kain kuning dan merah serta diikat dengan keadaan terbalik jam 4 petang ketika melakukan kerja penyelenggaraan jalan raya di situ. Katanya, ketika seorang daripada rakannya hendak membuang air kecil, dia ternampak anak patung itu terikat dengan keadaan kepala ke bawah dan kaki ke atas di sebatang pokok.Tidak ada seorangpun daripada kami berani mendekati anak patung itu kerana ia disyaki perbuatan jahat pihak tertentu, dakwanya.

Isa yang bekerja di Unit Kejuruteraan Bahagian Jalan MPS, berkata dia segera memaklumkan kepada adik iparnya yang juga pengamal perubatan tradisional.Adik ipar Isa yang dikenali sebagai Sham, 30-an bersama sekumpulan pemuda datang ke lokasi patung terbabit jam 12 tengah malam kelmarin untuk membuang sihir itu.Tinjauan mendapati terdapat dua pasang anak patung dibalut kain serta berikat benang di sebatang pokok.
Difahamkan, dengan keadaan anak patung itu diterbalikkan kepala ke bawah, mangsa sihir itu menderita sakit kepala dan apabila benang yang mengikat itu putus bermakna mangsa meninggal dunia.Lokasi anak patung itu yang diikat di tepi jalan juga bagi memudahkan pengamal ilmu sihir meninjau sama ada ikatan benang itu terputus atau tidak.Selepas selesai upacara menanggalkan ikatan anak patung itu, Sham mendakwa sihir itu digunakan untuk memusnahkan sebuah keluarga. Menurut Sham, berdasarkan patung yang digunakan, iaitu satu patung lelaki dan anak perempuan kecil serta sepasang anak patung lelaki dan perempuan menunjukkan ia cuba menyihir satu keluarga.Seorang bapa, abang, kakak dan adik perempuan menjadi mangsa perbuatan terbabit dan saya yakin keluarga yang sedang menderita itu tinggal berdekatan tempat anak patung itu ditemui, katanya.Ketika upacara membuang sihir, seorang daripada pemuda yang mengikutinya tiba-tiba diserang histeria dan menuturkan kata-kata pelik menyebabkan suasana agak tegang sebelum dia dipulihkan.Semua patung dibakar bagi memastikan sihir pada patung itu dimusnahkan.

VOODOO