PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS

BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN

SINOPSIS
SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN

KANDUNGAN

AKTIVITI

RINGKASAN

KUIZ

 Bab ini membincangkan tentang cabaran semasa peradaban di abad ke 21 dalam pelbagai aspek kehidupan masyarakat Islam seperti media, ekonomi, politik, sosial dan hak asasi manusia. Bab ini juga menekankan kepentingan dialog peradaban dan langkah-langkah kearah perkembangannya sebagai salah satu cara penyelesaian kepada beberapa isu-isu semasa dialog peradaban di Malaysia. Akhirnya bab ini menghuraikan berkenaan persepsi jihad, kepentingan dan kesan pengabaiannya dalam Islam yang sering disalah ertikan oleh dunia hari ini dengan menjelaskan tentang pandangan dunia yang salah terhadap jihad.

SETERUSNYA

2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS

BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN

HASIL PEMBELAJARAN
SINOPSIS

 Setelah mengikuti bab ini pelajar akan dapat:
HASIL PEMBELAJARAN

KANDUNGAN

AKTIVITI

RINGKASAN

KUIZ

SETERUSNYA

1. Menjelaskan bentuk-bentuk cabaran yang dihadapi masyarakat Islam dan Asia kini. 2. Menghuraikan kaedah-kaedah penyellesaian yang praktikal dan harmonis dalam menghadapi pertembungan tamadun dengan barat 3. Menjelaskan kepepentingan sikap toleransi dan menghargai budaya hidup masyarakat Malaysia yang pelbagai . 4. Menjelaskan secara tepat tentang konsep-konsep Islam yang selalu dikelirukan oleh media barat 5. Mendedahkan kesan perkembangan semasa dunia kepada masyarakat Malaysia.

2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

.2 • Cabaran Peradaban Abad Ke-21 KANDUNGAN AKTIVITI • Dialog Peradaban Di Malaysia RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 6.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KANDUNGAN SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN 6.3 • Persepsi Jihad 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.1 6.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN CABARAN PERADABAN ABAD KE -21 SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .

Yunani. Byzantin dan Islam. .  Allah Ta`ala berfirman di dalam al Quran.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN PENGENALAN SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA  Berdasarkan sejarah manusia. Kita telah menyaksikan kegemilangan dan kejatuhan tamadun Mesir. Mesopotamia. Rom.  Sudah menjadi sunnatuLlah. ُ ‫م‬ َّ ‫ْن ال‬ ‫اس‬ َ ‫ها َبي‬ َ ُ‫اول‬ َ ‫وت ِْل‬ َ ُ ‫ك األيَّا‬ ِ ‫ن‬ ِ َ‫ند‬ “Dan masa (kejayaan dan kehancuran) itu Kami pergilirkan di antara manusia (agar mereka mendapat pelajaran)” (Ali Imran 3:140) 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. Parsi. kita telah menyaksikan kebangkitan dan kejatuhan pelbagai bangsa dan tamadunnya. putaran tamadun bangsa berlaku dan keadaan ini adalah sebagai pengajaran kepada manusia.

kerana peribadi kepimpinan maka muncul pula Tamadun Barat Kristian yang mendominasi dunia dan menjadi paksi pada perkembangan manusia.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN PENGENALAN SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ  Kemunculan Islam dengan kelahiran Ar-Rasul s. Kemudian. akibat peperangan sesama sendiri. dunia berpaksikan umat Islam yang menjadi pemimpin terhadap halatuju sosio-ekonomi-politik dunia. Sepanjang abad ke-6 hinggalah abad ke-15.a.w. pada abad ke-6 Masihi berkembang dengan meluas ke seluruh dunia dengan obornya dijulang oleh pemimpin demi pemimpin sehinggalah kejatuhan Khilafah Uthmaniyyah Turki pada tahun 1924. . kerana perebutan wilayah. SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN ISU DAN CABARAN SINOPSIS MEDIA HASIL PEMBELAJARAN SOSIAL KANDUNGAN HAGEMONI CABARAN GLOBALISASI ISU SOSIAL EKONOMI PENGARUH POLITIK EKONOMI KEPELBAGAIAN CABARAN POLITIK AKTIVITI HAK ASASI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

.(Latin)  Kamus Dewan:  Pengaruh atau dominasi sesebuah negara atas negara-negara lain  “Penguasaan menyeluruh atau kepimpinan satu-satu negara / kumpulan dan sebagainya ke atas negara / kumpulan yang lain AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN HAGEMONI SINOPSIS  Berasal dari perkataan: HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN  Hegemony .(English)  Hegemonia .

 Globalisasi merubah geo-politik. pemaksaan. penyebaran.  Globalisasi menghakis nilai-nilai sosio-budaya dan tradisi masyarakat Timur. 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. ekonomi dan sistem politik masyarakat dunia oleh negara maju (Barat). penerapan nilai-nilai budaya.  Globalisasi menjadi medan negara atau kuasa besar memperluaskan pengaruh hegemoni mereka.  Kamus Dewan:  Fenomena yang menjadikan dunia kelihatan mengecil dari segi perhubungan manusia disebabkan kepantasan perkembangan teknologi maklumat.  Globalisasi menyeluruh adalah fenomena terbaru dihadapi masyarakat dunia kini.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN GLOBALISASI SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA  Penguasaan.  Sebahagian besar permasalahan masyarakat dunia hari ini berpunca daripada globalisasi. sosio-budaya dan ekonomi masyarkat dunia. .

Reuters dll 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. AP.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPELBAGAIAN CABARAN PERADABAN SINOPSIS MEDIA SOSIAL HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN POLITIK HAK ASASI EKONOMI AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA  MEDIA  Barat menentukan polisi pemberitaan  Berlaku propaganda meningkat imej Barat dan memburukkan imej Islam  Semua berita yang disebarkan adalah berdasarkan:  Persepsi Barat  Kehendak & kepentingan Barat  Saluran berita barat  Dominasi dunia Barat dalam media cetak dan elektronik  Dikuasai oleh sekumpulan syarikat gergasi berpusat di Amerika Syarikat dan Britain:  CNN. UPI.BBC. .

dan punca kelahiran sekularisme.  Barat menggalakan pemisahan antara agama dan sains. rasionalisme dan individualisme.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPELBAGAIAN CABARAN PERADABAN SINOPSIS MEDIA SOSIAL  SOSIAL  Barat mengeksport cara hidup sosial yang bebas lepas daripada pegangan agama seperti hedonistic. Fashion. HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN POLITIK HAK ASASI EKONOMI AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA  2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. . modenisme.  Budaya hidup Barat ditonjolkan melalui budaya pengguna dijelmakan melalui 3F (Food. ponografi dan kebebasan tanpa batas.  Penyebaran aliran liberal dan menyediakan dana khas bagi melahirkan golongan liberal di kalangan umat Islam seperti Islam liberal di Indonesia. Fun) .

HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN POLITIK HAK ASASI EKONOMI AKTIVITI RINGKASAN KUIZ  Pengaruh budaya  Sambutan Valentine’s day  Kehidupan gay / lesbian  Hubungan sebelum perkahwinan. 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPELBAGAIAN CABARAN PERADABAN SINOPSIS MEDIA SOSIAL  Pengaruh paling berkesan – melalui:       Filem Muzik Nyanyian Kartun Komik Makanan dari barat meluas ke serata dunia hingga pengaruhi kehidupan dan gaya hidup remaja. SETERUSNYA .

Perancis dsb  Kebanyakan pemimpin negara miskin dan membangun bergantung kepada kuasa Barat  Majlis keselamatan PBB membuat keputusan mengikut telunjuk Amerika seperti isu Palestin. Kashmir dsb  Amerika muncul kuasa –politik tunggal (unipolar) kerana memiliki kekuatan ketenteraan yang kuat  Penguasaan politik Barat melalui amalan demokrasi liberal ala Barat  2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPELBAGAIAN CABARAN PERADABAN SINOPSIS MEDIA SOSIAL HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN POLITIK HAK ASASI EKONOMI AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA  POLITIK  Politik antarabangsa didominasi oleh kuasa besar seperti Amerika. Bosnia. Britain. Palestin. serangan ke atas Afghanistan dan Iraq  Amerika bertindak sebagai ‘polis dunia’ dalam kebanyakan persengketaan wilayah dan antarabangsa seperti di Somalia. .

teknologi dll terhadap pemimpin pilihannya tetapi menyekatnya jika pemimpin itu bukan pilihannya  Pelaksanaan Order Baru Dunia  Menguasai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)  Memantau Kemajuan Sains Dan Teknologi KANDUNGAN POLITIK HAK ASASI EKONOMI AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. tentera.  Campur tangan politik negara yang berkrisis seperti Iraq dan Afghanistan  Menyokong dan memberi bantuan ekonomi. .PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPELBAGAIAN CABARAN PERADABAN SINOPSIS MEDIA SOSIAL HASIL PEMBELAJARAN  Hegemoni Dalam Sistem Pemerintahan (Demokrasi):  Pelaksanaan sistem demokrasi di setiap negara bekas jajahan.

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPELBAGAIAN CABARAN PERADABAN SINOPSIS MEDIA SOSIAL  HAK ASASI  Hak asasi manusia:  Hak untuk hidup  Hak mendapat ilmu  Hak kebebasan dll HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN POLITIK HAK ASASI EKONOMI AKTIVITI RINGKASAN  Hak untuk hidup dan memilih cara hidup tertentu adalah tuntutan fitrah  Berlaku pencerobohan hak:  Hak mentadbir negara diceroboh oleh kuasa besar seperti:  Palestin.  Iraq  Afghanistan KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

IMF dsb  Kesan penjajahan Barat mengakibatkan kebanyakan negara dunia kini terbelenggu dengan sistem ekonomi pasaran bebas atau sistem ekonomi kapitalisme. bank dunia.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPELBAGAIAN CABARAN PERADABAN SINOPSIS MEDIA SOSIAL  EKONOMI  Syarikat-syarikat multi-nasional Barat seperti Amerika. HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN POLITIK HAK ASASI EKONOMI AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. Mobil. . para pedagang matawang. Shell. German menguasai kegiatan perdagangan antarabangsa  Sistem kewangan dunia dikawal oleh sekumpulan syarikat kewangan gergasi seperti Exxon. Britain.

Perubahan nilai dalam masyarakat. Sistem masyarakat terjejas – pemilihan model masyarakat berubah. . Kesan Sosial & Budaya Kemungkaran berleluasa 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA Nilai-nilai hedonisme mempengaruhi golongan remaja dan mencemar budaya Timur. Institusi keluarga terjejas.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN PENGARUH KEPADA MASYARAKAT MALAYSIA & DUNIA ISLAM SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN Budaya hidup Islam dikesampingkan Hilang jatidiri muslim dan Melayu.

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN PENGARUH KEPADA MASYARAKAT MALAYSIA & DUNIA ISLAM SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

Peniaga tempatan terpaksa bersaing dengan masyarakat luar.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN PENGARUH KEPADA MASYARAKAT MALAYSIA & DUNIA ISLAM SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KESAN EKONOMI Ekonomi negara banyak dicorakkan pelabur luar. KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .

. Keruntuhan sistem pemerintahan dan kedaulatan negara Islam. Penglibatan kuasa besar dunia di negara-negara yang berkonflik dan miskin.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN PENGARUH KEPADA MASYARAKAT MALAYSIA & DUNIA ISLAM SINOPSIS KESAN POLITIK HASIL PEMBELAJARAN Politik dunia masih dikuasai oleh super power. Negara-negara Arab saling bertelagah. KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN STRATEGI MENGHADAPI HEGEMONI BARAT SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Strategi Ilmu & Pendidikan Sosial & Budaya Politik & Ketenteraan KANDUNGAN Ekonomi AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN STRATEGI MENGHADAPI HEGEMONI BARAT SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Strategi Ilmu & Pendidikan Sosial & Budaya Politik & Ketenteraan KANDUNGAN Ekonomi AKTIVITI RINGKASAN KUIZ  Menguasai ilmu pengetahuan. . SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.  Berusaha keras membangunkan teknologi strategik negara melalui kegiatan R&D. sains dan teknologi.

. Membina kekuatan dan mempertingkatkan perpaduan ummah.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN STRATEGI MENGHADAPI HEGEMONI BARAT SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Strategi Ilmu & Pendidikan Sosial & Budaya Politik & Ketenteraan KANDUNGAN Ekonomi AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA      Memahami realiti amalan dan penghayatan Islam. Memperkukuhkan institusi keluarga. Memperkukuhkan perpaduan nasional di semua peringkat masyarakat 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. Memperteguhkan jatidiri.

2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN STRATEGI MENGHADAPI HEGEMONI BARAT SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Strategi Ilmu & Pendidikan Sosial & Budaya Politik & Ketenteraan KANDUNGAN Ekonomi AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA  Membina kekuatan ekonomi  Menyokong dan berbangga dengan budaya dan produk sendiri  Memperkasa ekonomi negara. khususnya ekonomi bumiputera. .

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN STRATEGI MENGHADAPI HEGEMONI BARAT SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Strategi Ilmu & Pendidikan Sosial & Budaya Politik & Ketenteraan KANDUNGAN Ekonomi AKTIVITI RINGKASAN KUIZ  Membina kekuatan politik dan ketenteraan  Memperkukuhkan pertahanan negara dengan teknologi canggih yang dibangunkan sendiri. SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN DIALOG PERADABAN DI MALAYSIA SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN DIALOG PERADABAN DI MALAYSIA SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI Kepentingan Dialog Peradaban Kearah Memperkembangkan Dialog Peradaban Isu-isu Semasa RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

KANDUNGAN Mengenalpasti kekuatan dan kelemahan masing-masing. SETERUSNYA . KUIZ Mencari jalan penyelesaian bagi masalah global seperti pencemaran alam. 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPENTINGAN DIALOG PERADABAN SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Mewujudkan kesedaran. penyalahgunaan dadah. kesatuan & kejujuran bersamasama. Memupuk semangat perpaduan dan mengelakkan perselisihan. terorisme & AIDS. AKTIVITI KEPENTINGAN DIALOG PERADABAN RINGKASAN Membina satu barisan bersama menentang dominasi Barat.

mengamalkan pelbagai budaya yang berbeza dan menganut pelbagai kepercayaan. . Kesatuan & Kejujuran Bersama-sama HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ  Masyarakat Malaysia terdiri dari pelbagai kaum.  Perlu ditangani secara bijaksana.  Walaupun wujud hubungan yang baik antara kaum.untuk mengelakkan kejadian tidak diingini seperti Peristiwa 13 Mei 1969 dan Peristiwa Kampung Medan (gagal memahami antara satu sama lain)  Penyelesaian: usaha memupuk persefahaman dan perpaduan dilakukanantara langkah terpenting ialah melalui perbincangan atau dialog. SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPENTINGAN DIALOG PERADABAN SINOPSIS  Mewujudkan Kesedaran. kadangkala masih wujud rasa curiga berpunca dari perbezaan budaya.

. KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.  Dialog mestilah melibatkan semua lapisan masyarakat di Malaysia dan dilakukan secara menyeluruh untuk mencapai kesan yang menyeluruh.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPENTINGAN DIALOG PERADABAN SINOPSIS  Mengenalpasti Kekuatan Dan Kelemahan Masing-masing HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN  Menerusi dialog setiap kaum dapat mengenalpasti kekuatan dan kelemahan masing-masing serta dapat memperbaiki diri melalui proses saling memberi.  Langkah ini penting untuk mempersiapkan rakyat malaysia menghadapi pelbagai cabaran baru di alaf ke-21.

masyarakat dapat mengenalpasti anasir negatif budaya asing yang boleh meruntuhkan budaya dan mencari penyelesaian bersama. bukan secara keganasan atau konfrontasi. budaya dan tamadun mengandungi nilai dan pandangan semesta.  Dalam dialog tersebut. Nilai dan pandangan semesta bertentangan dengan tindakan dominasi.  Permasalahan yang wujud di peringkat antarabangsa perlu ditangani menerusi dialog. masyarakat asia dapat membina satu barisan bersama untuk menentang dominasi kuasa Barat dan bonekanya.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPENTINGAN DIALOG PERADABAN SINOPSIS  Membina Satu Barisan Bersama Menentang Dominasi Barat HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA  Menerusi dialog.  Perlu dilaksanakan untuk menjaga kelagsungan jati diri dan nilai hidup setiap masyarakat.kejujuran. 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. manusia perlu sedar bahawa setiap agama. masyarakat Islam. maruah dan kebebasan manusia. .  Melalui dialog.

 Kesemua kemelut ini memerlukan jawapan dan penyelesaian dari manusia. etnik dan kebudayaan. keretakan perhubungan dan perpaduan dalam masyarakat. penyalahgunaan kuasa dan rasuah.  Dialog berterusan perlu dilakukan secara berterusan untuk melahirkan nilai moral dalam masyarakat berbilang agama. perpecahan hubungan keluarga. . dadah dan AIDS.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPENTINGAN DIALOG PERADABAN SINOPSIS  Mencari Penyelesaian Bagi Masalah Global HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ  Seluruh manusia menghadapi pelbagai masalah besar seperti pencemaran alam sekitar. SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. pemupusan sumber alam.

pemerintahan. keluarga dan masyarakat. sains dan teknologi. mempercayai dan perpaduan akan tumbuh dalam masyarakat yang pelbagai etnik. .PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KEPENTINGAN DIALOG PERADABAN SINOPSIS  Memupuk Semangat Perpaduan Dan Mengelakkan Perselisihan HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI  Ikatan dan perasaan saling hormat menghormati. kesihatan dan pendidikan. budaya dan agama apabila manusia menyedari nilai-nilai yang mereka kongsi bersama. politik. RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. ekonomi. pengurusan sumber.

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KE ARAH PERKEMBANGAN DIALOG PERADABAN SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Pertubuhan NGO Adakan sesi dialog dalam semua peringkat Agamawan KANDUNGAN AKTIVITI PERKEMBANGAN DIALOG PERADABAN RINGKASAN Jadikan agenda & aktiviti utama: Budayawan KUIZ Wujudkan subjek berkenaan dalam pengajian peradaban Ahli akademik SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KE ARAH PERKEMBANGAN DIALOG PERADABAN SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Adakan sesi dialog dalam semua peringkat • Sekolah dan universiti patut mempelopori kegiatan dialog dalam kalangan pelajar mereka-menjadikan pengajian ilmu peradaban sebagai mata pelajaran wajib. • Media massa dan elektronik. KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA . institusi-institusi pendidikan. 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. badan-badan agama dan semua pertubuhan sosial yang lain sewajarnya memainkan peranan menghidupkan dialog dalam masyarakat bagi menyelesaikan masalah yang timbul.

• Pihak kerajaan disaran menubuhkan Akademi Pengajian Peradaban di pusat-pusat pengajian tinggi negara ini-mengkaji dan merumuskan nilai-nilai sejajar dan sepunya seluruh masyarakat Malaysia. . KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.menjadi penganjur dialog-dialog dan kajian peradaban.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KE ARAH PERKEMBANGAN DIALOG PERADABAN SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Jadikan agenda & aktiviti utama: • Pertubuhan-pertubuhan agama dan sosial turut berperanan –anjurkan program-program melibatkan semua kaum dan mempunyai ruang untuk para pesertanya berdialog serta bertukar pandangan bagi memahami antara satu sama lain Wujudkan subjek berkenaan dalam pengajian peradaban • Langkah Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia memperkenalkan kursus Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS) dan Hubungan Etnik (HE) kepada semua pelajar di IPTA –satu langkah untuk menghidupkan dialog peradaban dalam kalangan pelajar berlainan bangsa dan budaya.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN ISU SEMASA DIALOG PERADABAN SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Persepsi atau tanggapan yang salah terhadap sesuatu peradaban Interaksi antara peradaban yang terhad. Isu semasa Dialog Peradaban Perebutan kuasa politik dan ekonomi KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA Kejahilan tentang tamadun lain 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .

 Berpunca dari kejahilan pihak pihak berkenaan memahami budaya sesebuah tamadun-tidak mampu bezakan antara tindakan bersifat individu dari ajaran atau nilai teras sebuah tamadun.dicap sebagai keganasan KUIZ SETERUSNYA SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. Contoh: tindakan meletupkan hotel dan tempat pelancongan (dikunjungi pelancong barat )menggambarkan sikap Islam yang anti-barat . .PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN ISU SEMASA DIALOG PERADABAN SINOPSIS  PERSEPSI YANG SALAH HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN  Masalah besar yang timbul antara masyarakat yang berlainan budaya berpunca dari persepsi yang salah dari satu pihak ke pihak yang lain.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN ISU SEMASA DIALOG PERADABAN SINOPSIS  PERSEPSI YANG SALAH HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ  Hakikat sebenar adalah: Islam dan umat islam tidak memusuhi Barat.reaksi spontan atas tindakan kejam dan ganas mereka khususnya terhadap Palestin dan Iraq. . Islam menentang ketidakadilan dan penindasan Barat ke atas umat Islam. SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.  Tindakan segelintir umat islam yang bertindak ganas dan kejam kepada kuasa-kuasa barat serta regim Zionis.  Islam tidak pernah memperakui tindakan ganas individu Muslim ke atas mana-mana masyarakat awam bukan Islam-membalas dendam terhadap kekejaman yang dideritai umat Islam.

SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.  Untuk mewujudkan keamanan.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN ISU SEMASA DIALOG PERADABAN SINOPSIS  INTERAKSI ANTARA PERADABAN YANG TERHAD HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ  Interaksi merupakan langkah terpenting ke arah menghilangkan salah faham dan salah tanggapan. .  Dialog sekurang-kurangnya mampu mengurangkan ketegangan yang wujud antara dua pihak yang berlainan budaya dan peradabanpemahaman terhadap budaya orang lain mampu menghalang seseorang dari terjebak ke kancah salah faham. semua pihak mestilah bersedia untuk saling memahami persamaan dan perbezaan yang wujud antara mereka.

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN ISU SEMASA DIALOG PERADABAN SINOPSIS  PEREBUTAN KUASA POLITIK DAN EKONOMI HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN  Terdapat masalah yang berpunca daripada perebutan kuasa politik atau ekonomi antara dunia Islam dangan Barat seperti perebutan telaga minyak di Teluk Parsi. AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN ISU SEMASA DIALOG PERADABAN SINOPSIS  KEJAHILAN TENTANG TAMADUN LAIN HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN  Tidak dapat dinafikan bahawa unsur-unsur kejahilan wujud di kalangan pihak terbabit hingga keganasan yang tercetus dilihat sebagai permusuhan tamadun.

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN PERSEPSI JIHAD SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN Konsep Jihad Kepentingan Jihad Dalam Konteks Malaysia Kesan Pengabaian Jihad Pandangan Dunia Mengenai Jihad KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

. Aksi yang dikaitkan dengan perjuangan bersenjata Aksi bersifat kekerasan Gerakan militan SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN PANDANGAN DUNIA MENGENAI JIHAD SINOPSIS  Pandangan Negatif: HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ        Jihad punca keganasan Islam mengutamakan jihad peperangan Terorisme pada masa kini ini ada kaitan dengan pejuang Islam Ulama mengisytiharkan pengebom berani mati sebagai syahid.

jiwa. pena. .W. atau lidah 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KONSEP JIHAD SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Bahasa Istilah Jihad fisabilillah • Al-juhd kesungguhan @ keberatan dan kesusahan KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN • Berusaha bersungguh-sungguh menegakkan kalimah Allah di muka bumi berlandaskan ketentuan syarak atau • Menggunakan segenap potensi dan keupayaan jasmani dan rohani dalam mengalahkan musuh Allah KUIZ SETERUSNYA • Usaha dan pengorbanan yang tinggi dilakukan untuk menegakkan kalimah Allah S.T sama ada dengan harta.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN MEDIUM JIHAD SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Melalui harta KANDUNGAN Infak ke jalan Allah AKTIVITI Medium jihad RINGKASAN Jihad melalui jiwa raga Kemahiran diri. persenjataan dan perang di jalan Allah Kemahiran tutur bicara ke jalan Allah KUIZ Jihad melalui tutur kata SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN MATLAMAT JIHAD SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN Menjaga Harta KANDUNGAN AKTIVITI Agama Menjaga Nyawa RINGKASAN Matlamat Jihad KUIZ SETERUSNYA Akal Menjaga Maruah 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN SKOP & KEPENTINGAN JIHAD SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN Skop Jihad AKTIVITI RINGKASAN Ilmu KUIZ Hawa Nafsu Harta Amal Makruf Nahi Munkar Ekonomi SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS

BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN

SKOP & KEPENTINGAN JIHAD
SINOPSIS

SKOP JIHAD
HASIL PEMBELAJARAN

KANDUNGAN

Ilmu

Hawa Nafsu

Harta

Amal Makruf Nahi Munkar

Ekonomi

AKTIVITI

RINGKASAN

 Meningkatkan penguasaan ilmu  Meningkatkan penguasaan teknologi  Ilmu untuk Agama

KUIZ

SETERUSNYA

2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS

BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN

SKOP & KEPENTINGAN JIHAD
SINOPSIS

SKOP JIHAD
HASIL PEMBELAJARAN

KANDUNGAN

Ilmu

Hawa Nafsu

Harta

Amal Makruf Nahi Munkar

Ekonomi

AKTIVITI

 Melawan kehendak yang mendorong kepada keburukan

RINGKASAN

KUIZ

SETERUSNYA

2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS

BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN

SKOP & KEPENTINGAN JIHAD
SINOPSIS

SKOP JIHAD
HASIL PEMBELAJARAN

KANDUNGAN

Ilmu

Hawa Nafsu

Harta

Amal Makruf Nahi Munkar

Ekonomi

AKTIVITI

RINGKASAN

KUIZ

SETERUSNYA

 Mencari harta secara halal  Berbelanja harta ke jalan Allah  Menjaga harta sebagai anugerah Allah  Mengagihkan dan perkongsian harta di antara umat Islam
2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

Kebanyakan umat Islam masih tidak menghayati ajaran Islam yang sebenar. .Masyarakat bukan Islam mempunyai persepsi negatif terhadap Islam RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA  Menghalang berlakunya kemungkaran 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.  .PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN SKOP & KEPENTINGAN JIHAD SINOPSIS SKOP JIHAD HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN Ilmu Hawa Nafsu Harta Amal Makruf Nahi Munkar Ekonomi AKTIVITI  Menegakkan kebenaran  .

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN SKOP & KEPENTINGAN JIHAD SINOPSIS SKOP JIHAD HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN Ilmu Hawa Nafsu Harta Amal Makruf Nahi Munkar Ekonomi AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA  Basmi kemiskinan adalah suatu keutamaan kerana umat Islam masih jauh ketinggalan  Menaikkan taraf ekonomi orang Islam  Bekerja dalam konteks Ibadah  Bekerja bagi memenuhi tuntutan fardhu ain dan kifayah  Bekerja dengan penuh beretika 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KESAN PENGABAIAN JIHAD SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN UMAT ISLAM MENJADI LEMAH UMAT ISLAM AKAN KETINGGALAN MENERIMA BALASAN ALLAH KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA UMAT ISLAM AKAN DIJAJAH 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KESAN PENGABAIAN JIHAD SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN UMAT ISLAM MENJADI LEMAH UMAT ISLAM AKAN KETINGGALAN MENERIMA BALASAN ALLAH UMAT ISLAM AKAN DIJAJAH  UMAT ISLAM MENJADI LEMAH  Umat Islam mudah dijajah  Semangat perjuangkan Islam akan hilang AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KESAN PENGABAIAN JIHAD SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN UMAT ISLAM MENJADI LEMAH UMAT ISLAM AKAN KETINGGALAN MENERIMA BALASAN ALLAH UMAT ISLAM AKAN DIJAJAH  UMAT ISLAM AKAN KETINGGALAN  Sekiranya jihad ilmu diabaikan – umat Islam akan bergantung kepada teknologi asing AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KESAN PENGABAIAN JIHAD SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN UMAT ISLAM MENJADI LEMAH UMAT ISLAM AKAN KETINGGALAN MENERIMA BALASAN ALLAH UMAT ISLAM AKAN DIJAJAH  MENERIMA BALASAN ALLAH  Jihad satu kewajipan – tinggalkan kewajipan berdosa dan mendapat kemurkaan Allah  Allah akan menurunkan bala kepada umat yang mengabaikan kewajipan jihad. AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KESAN PENGABAIAN JIHAD SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN UMAT ISLAM MENJADI LEMAH UMAT ISLAM AKAN KETINGGALAN MENERIMA BALASAN ALLAH UMAT ISLAM AKAN DIJAJAH  UMAT ISLAM AKAN DIJAJAH  Perlu kepada jihad siasah supaya negara tidak dijajah oleh bangsa asing  Jihad ekonomi – supaya umat Islam menjadi umat yang kuat AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .

 Huraikan DUA kesan positif dan negatif globalisasi dari aspek sosial  Berikan TIGA hujjah anda mengapa dialog peradaban dikatakan sebagai penyelesaian terbaik dalam menangani masalah pertembungan antara tamadun barat dan Islam.  Bincangkan pembahagian jihad dan kepentingannya dalam konteks negara Malaysia. .PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN AKTIVITI SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ  Bincangkan TIGA polisi barat untuk menguasai dunia Islam hari ini. SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.  Bincangkan EMPAT faktor kenapa barat prejudis terhadap konsep jihad dalam Islam.

.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN AKTIVITI SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN  Berdasarkan pemerhatian anda berikan dua contoh dialog peradaban yang berjaya dilaksanakan di Malaysia  Berikan contoh-contoh penulisan media yang merujuk kepada salah tanggapan barat terhadap jihad AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.

. ii. b. iii dan iv Semua di atas 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. c. d. iv.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KUIZ SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN  Manakah antara agensi berikut yang berperanan mengembangkan dialog peradaban di kalangan masyarakat? i. iii. ii dan iii ii. i dan ii i. Media-media massa dan elektronik Institusi-institusi pendidikan Badan-badan agama Pertubuhan-pertubuhan sosial KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA a.

Sikap segolongan masyarakat yang menganggap dialog sebagai ancaman kepada kepentingan mereka b. Dialog peradaban akan membuka ruang kepada sesuatu pihak untuk menguasai pihak lain 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN KUIZ SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA  Apakah kekangan UTAMA dalam menghidupkan dialog peradaban di kalangan masyarakat pelbagai kaum? a. Dialog boleh membuka ruang kepada pihak-pihak tertentu menyebarkan isu sensitif c. Tahap pemikiran dan kefahaman masyarakat berlainan kaum yang jauh berbeza d. .

c. d. Pilih istilah yang TEPAT bagi maksud jihad menentang hawa nafsu. . b. Mujahadah Mujadalah Muraqabah Muhasabah RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s.PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI  a.

PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU) CTU551: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA / TITAS BAB 6 CABARAN SEMASA DAN DIALOG PERADABAN SETERUSNYA SINOPSIS HASIL PEMBELAJARAN KANDUNGAN AKTIVITI RINGKASAN KUIZ SETERUSNYA 2011 © CITU No part of this document may be reproduced or distributed without the prior permission of the author/s. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful