Anda di halaman 1dari 31

HBAE 2203

TOPIK 7 MODEL

PENGENALAN
Digambarkan dengan pandangan 2D(dua dimensi) dengan pandangan ini hanya beberapa bahagian sahaja yang dapat ditunjukkan Pandangan 3D setiap penjuru sesuatu objek dapat dilihat . Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek Contoh: i. Model Kawasan-merupakan bentuk ilustrasi yang menunjukkan satu kawasan yang dibuat dalam bentuk 3D.

ii. Model Statik model yang dibuat hanya untuk gambaran tetap yang tidak boleh berubah. iii. Model Dinamik model yang dibuat mengikut kesesuaian bentuk yang boleh diubah pergerakan mengikut kehendak.

LAKARAN MODEL

RANGKA AWAL MODEL

CONTOH MODEL 1 YANG TELAH SIAP

CONTOH MODEL RUMAH 2

PANDANGAN DEPAN MODEL RUMAH 2

MODEL SEBUAH TAMAN

OBJEKTIF

Pada akhir topik ini pelajar dapat; 1. Mengetahui apa yang dimaksudkan dengan model dan fungsinya; 2. Memahami dan dapat memilih bahan-bahan yang sesuai untuk penyediaan membuat model; dan 3. Memahami konsep model sebagai alat bantu mengajar dalam pengajaran dan pembelajaran.

7.1

DEFINISI

diertikan sebagai penggambaran sesuatu sehingga kita menjadi lebih jelas memahaminya. Sebagai gambaran 3D bagi sesuatu objek. dengan adanya model ia memudahkan kita memahami bentuk keseluruhan sesuatu objek.

7.1.1 ALAT DAN MEDIA


Alat dan Media

Teknik

Mountingboard Boxboard Strawboard Hardboard Polystrin Gam serbaguna Pisau Gunting Warna Kertas warna Span bunga Simen harder Kertas pasir cuttingboard

Cantuman Luakan Gam kimpalan Acuan

7.2 APLIKASI ALAT, MEDIA DAN TEKNIK


1. Lakaran Idea -merupakan proses awal -model yang akan dihasilkan bergantung kepada jenisnya -contohnya model rumah, model kereta, model bangunan 2. Pemilihan Alat dan Bahan -proses ini amat perlu -ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza -bahan yang digunakan biasanya bergantung kepada jenis model yang akan dihasilkan 3. Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang digunakan -setiap model yang dihasilkan akan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya. -bahan yang digunakan juga berbeza

7.3 PERSEMBAHAN HASIL KERJA ATAU PROSES


PENGHASILAN MODEL
1.

2. 3. 4.

5. 6.

7.

Memotong polystrin mengikut ukuran yang dikehendaki Memotong carpet hijau. Memasang carpet pada permukaan polystrin. Memotong mountingboard mengikut ukuran-untuk dijadikan dinding. Memasang bumbung pada model. Hiasi alam sekitar rumah-pagar(benang, lidi) Hiasi dengan kolam, pokok, tumbuh-tumbuhan bagi mengindahkan pemandangan.

7.4 PERSEMBAHAN HASIL KERJA


7.4.1 Ekspresif Diri
1. 2.

7.4.2 Apresiasi
1. 2.

3.
4.

5.

6.

Model menepati tema dan tajuk Bahan yang sesuai dan relevan dengan keadaan semasa, mudah didapati, kos yang rendah. Tahan dan selamat. Bahan dapat diadun dan membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. Mempunyai daya tarikan. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan-pergerakan,kontra , warna, imbangan dan kesatuan.

3.

4. 5.

Tajuk dan tema yang sesuai. Alat dan bahan yang sesuai dalam proses membuat model. Proses stailisasi dan penambahbaikan agar bersesuaian dengan keadaan semasa. Pilihan reka bentuk, warna dan padanan imej. Kesesuaian secara keseluruhan.

TOPIK 8
BONEKA

PENGENALAN

Sejenis hasil kerja tangan yang berbentuk permainan. Boneka (dari bahasa Portugis boneca) adalah sejenis mainan yang dapat berbentuk macam-macam, terutamanya manusia atau haiwan, serta tokoh-tokoh. Boneka dikatakan salah satu mainan yang paling tua, kerana pada zaman Yunani, Romawi ataupun Mesir kuno saja boneka sudah ada. Namun fungsi, bentuk, mahupun bahan pembuatnya ternyata berbeza sekali antara dulu dan sekarang. Umumnya boneka dibuat sebagai mainan anak-anak, namun terkadang digunakan untuk fungsi fungsi ritual yang berhubungan dengan alam atau hal-hal yang bersifat ghaib ataupun mistik misalnya berupa upacara upacara ritual keagamaan pada zaman dulu, permainan , sihir ataupun upacara pemanggilan roh. Seringkali boneka ditemukan pada makammakam kuno, sejarah atau prasejarah Merupakan suatu punca yang baik untuk menimbulkan kuasa imaginasi kanak-kanak dan ia memberi peluang untuk mencipta suatu alam khayalan. Boleh menghidupkan watak-haiwan, benda-benda dalam lakonan. Boneka tangan paling popular digunakan di sekolah Boneka tangan ringkas dan boleh dibuat oleh kanak-kanak.

OBJEKTIF Pada akhir topik ini pelajar dapat; 1. Memahami dan mengetahui jenis-jenis boneka; 2. Memahami bahawa boneka dihasilkan melalui berbagai teknik dan kaedah; 3. Mengetahui teknik-teknik untuk menghasilkan boneka dan cara persembahannya.

8.1

DEFINISI

Boneka sejenis permainan kanak-kanak. Boleh dibentuk dalam dua atau tiga dimensi. hasil cantuman pelbagai bahan Boneka juga memberi kesedaran imbangan, harmoni dan kadar banding dalam proses binaan dan membentuk.

CONTOH-CONTOH BONEKA

8.2

APLIKASI ALAT, MEDIA DAN TEKNIK

8.2.1 Jenis-jenis Boneka Terdiri daripada ; 1. Boneka Piring Kertas 2. Boneka Polistrena 3. Boneka Beg Kertas 4. Boneka Silinder 5. Boneka Wayang Kulit 6. Boneka Sarung Tangan

Boneka Sarung Tangan -Sarung tangan boleh digubah menjadi badan dan anggota boneka. Semasa menggunakan boneka jenis ini jari dimasukkan ke dalam sarung tangan itu dan gerakkan untuk menghidupkan anggota boneka.

Boneka Wayang Kulit

8.3

APLIKASI ALAT, MEDIA DAN TEKNIK

1. Lakaran Idea -merupakan proses awal bagi menentukan jenis boneka yang akan dihasilkan -pembentukan watak-watak memerlukan lakaranlakaran idea agar boneka yang dihasilkan memenuhi citarasa penonton. 2. Pemilihan Alat dan Bahan -penggunaan alat dan bahan yang berbeza sekiranya jenis boneka yang dipilih berbeza. -pemilihan bahan juga mempengaruhi ketahanan boneka yang dihasilkan. 3. Menentukan BerTeknik dasarkan Bahan yang Digunakan -setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza.

8.4

PERSEMBAHAN HASIL KERJA

8.4.1 Ekspresi Diri -ciri-ciri hasil kerja yang cemerlang adalah seperti berikut; 1. Watak menepati tema dan tajuk 2. Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan tujuan hasilan. 3. Boneka yang dihasilkan, tahan dan selamat. 4. Konsep kepelbagaian bahan bahan yang diadun dapat membentuk suatu gubahan yang menarik. 5. Mempunyai daya tarikan 6. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan(rentak, pergerakan, kontra, warna, imbangan dan kesatuan yang menarik).

8.5 APRESIASI
1. 2.

3.

4. 5.

Tajuk dan tema yang sesuai. Alat dan bahan yang sesuai dalam proses membuat boneka. Proses stailisasi, menambahbaikan agar bersesuaian dengan watak. Pilihan reka bentuk warna dan padanan imej. Kesesuaian secara keseluruhan.

*stailisasi-pengolahan imej mengambil kira aspek ciri bahan yang digunakan dan rupa diserasikan dengan keseluruhan reka bentuk. -imej asal dipermudahkan mengikut kesesuaian bentuk olahan karya.

AKTIVITI KUMPULAN
Berdasarkan tajuk yang telah dibincangkan anda dikehendaki menghasilkan sejenis boneka dengan menggunakan bahan yang disediakan mengikut kreativiti kumpulan masing-masing.

SEKIAN, TERIMA KASIH.