Anda di halaman 1dari 13

PENGAJIAN AL-QURAN

KETEGUHAN IMAN ASAS KEKUATAN JATI DIRI

MENU UTAMA
LATAR BELAKANG
INTISARI AYAT

SEBAB NUZUL

KANDUNGAN AYAT

LATAR BELAKANG
Ayat 3-4 dan 8-10 menceritakan bahawa tanda orang yang tidak beriman ialah mempertikaikan kekuasaan dan sifat-sifat Allah s.w.t tanpa ilmu pengetahuan.

SEBAB NUZUL
Ibnu Abbas : kisah badwi yang menyalahkan Allah s.w.t dan agama Islam apabila ditimpa masalah dan bencana

Intisari ayat
Golongan musyrik memeluk Islam dalam keadaan jahil dan kurang keyakinan. Mereka tidak yakin dengan ujian Allah s.w.t dan menganggap sekiranya berlaku bencana adalah kerana berhala mereka yang marah.

Umat Islam dan ujian


Umat Islam tidak terlepas daripada ujian Allah s.w.t. Semakin tinggi iman semakin besar ujian Allah s.w.t

Cara menghadapi ujian


Banyakkan berzikir Bersabar dan istiqamah dengan iman kepada Allah s.w.t Beristighfar dan memohon keampunan Allah s.w.t Berdoa untuk keselamatan diri

Menjauhi perkara khurafat


Meminta / memohon sesuatu hajat kepada selain Allah s.w.t atau mengadakan perantaraan untuk tujuan tersebut.

Contoh khurafat
1. Mempercayai sesuatu boleh membawa sial dan malapetaka 2. Melenggang perut 3. Memohon hajat daripada kubur yang dianggap keramat. 4. Mempercayai tangkal atau azimat boleh menyembuhkan penyakit dan membawa keberkatan. 5. Mempercayai sesuatu benda cincin mempunyai keramat dan berkat 6. Upacara mandi safar. 7. Melakukan upacara jampian dengan menggunakan simbol-simbol dan rajah2 tertentu.

LANGKAH MENGHAPUSKAN KHURAFAT Memberi pendidikan melalui nasihat dan bimbingan agama. Meroboh atau memusnahkan tempattempat pemujaan Menguatkuasakan undang-undang yang lebih ketat. Mengadakan kempen melalui poster atau media massa. Menjauhi golongan yang mengamalkan khurafat.

BAHAYA KHURAFAT KEPADA MASYARAKAT


Merosakkan akidah. Mengundang kemurkaan Allah. Menggugat keharmonian masyarakat. Mudah mempercayai perkara tahyul.

Soalan..
1. Senaraikan 10 contoh amalan khurafat dalam masyarakat. 2. Jika anda ditimpa malapetaka, bagaimanakah anda menghadapinya. 3. Apakah usaha yang perlu dilakukan untuk menyedarkan masyarakat tentang bahaya amalan khurafat. 4. Terangkan kepentingan sifat sabar dan istiqamah bagi umat islam.

TAMAT