Anda di halaman 1dari 54

Nama

No. Matrik No. IC

: Tiong Chiong Hung


: 27378 : 920626-13-6009

Berasal dari

: Bintulu, Sarawak

Nama No. Matrik No. IC Berasal dari

: Wong Min Yee : 27024 : 920618-08-5774 : Taiping, Perak

Nama No. Matrik No. IC Berasal dari

: Jumaiah Binti Abdul : 27027 : 920424-12-6216 : Kundasang, Sabah

PENGENALA N SEJARAH
PERALATA N KEMAHIRAN SERVIS CARA MEMBALAS PUKULAN LATIHAN ANSUR MAJU

MENU
DIRIAN SEMASA PERATURA N VIDE O

PENGENALAN:
Badminton merupakan sejenis sukan raket yang dimainkan oleh sama ada dua orang pemain bertentangan (perseorangan) ataupun dua pasangan bertentangan (beregu), yang mana posisi pemain ialah bertentangan di dalam sebuah gelanggang empat segi yang dibahagikan oleh jaring. Pemain dapat memungut mata melalui pukulan bulu tangkis menggunakan raket mereka jadi ia dapat melepasi atas jaring dan jatuh di kawasan pihak lawan. Pukulan rali berhenti selepas bulu tangkis jatuh di atas lantai, dan bulu tangkis hanya boleh dipukul sekali bagi setiap sisi sebelum ia melepasi atas jaring.

SEJARAH:
1786: diperkenalkan oleh orang Inggeris yang datang ke Pulau Pinang. 1925: Persatuan vadminton yang pertama di Malaysia (Persatuan Badminton Pulau Pinang).

1934: Persekutuan Badminton Antarabangsa/IBF yang ditubuhkan telah diperkenalkan satu pertandingan antara negaranegara. Dikenali sebagai Piala Thomas, pemain khas untuk pasukan lelaki.
1949: Malaysia buat kali pertama menjadi johan dengan menewaskan pasukan Denmark dalam pertandingan Piala Thomas di Preston, England.

1952, 1955 dan 1967: Malaysia sekali lagi menjadi johan dalam pertandingan Piala Thomas.
1992: Negara kita menjadi johan lagi setelh berjaya menewaskan pasukan Indonesisa dalam pertandingan Piala Thomas di Stadium Negara, Kuala Lumpur. 2002: Negara kita sekali lagi berjaya melayakkan diri ke perlawanan akhir Piala Thomas yang berlangsung di Guangzhou, China tetapi tewas di tangan Indonesia.

PERALATAN:

Shuttlecock:
Ia mempunyai bentuk seperti bola kecil di bahagian hadapan untuk memberi ia kelajuan, dan bulu yang terjulur keluar dari untuk membantuia terapung apabila ia dilanda tinggi ke udara Para pemain tingkat international sering mencuba kok dengan memukul ke ruang di balik netnya. Secara umum panjang sebuah kok adalah sekitar 8,8 cm, diukur dari hujung kepala kok (top) hingga hujung daun bulu. Panjang batang hingga daun kok adalah 6,5 cm , sedangkan panjang top adalah 2,3 cm . Berat kok sekitar 5,67 gram.

Kasut:
Kasut yang khas dipakai untuk membolehkan pemain bergerak dengan pantas di seluruh gelanggang.

Kasut yang sesuai

Kasut yang TIDAK sesuai

Net:
Di tengah-tengah lapangan, net berdiri dengan tinggi 155 cm di bahagian tepi.
Net merupakan sekatan berupa jaring yang membentang antara dua bidang permainan yang diikatkan pada tiang. Kedua-dua tiang itu haruslah kukuh, sehingga net yang dibentangkan tidak akan turun bila ditarik kencang agar lurus. Net harus berwarna gelap kecuali bibir net yang mempunyai ketebalan 75 mm harus berwarna putih.

155CM

Gelanggang:

Gelanggang badminton mempunyai panjang 13.40 meter dan lebar 6.10 meter.
Setiap gelanggang digarisi dengan garisan servis panjang, garisan luar ganda, garisan tengah, garisan servis pendek dan net yang berukuran 1.55 meter tinggi. Gelanggang badminton untuk permainan individu berbeza dengan permainan beregu. Untuk permainan individu garisan luar tidak dikira jika shuttlecock jatuh diluar garisan kedua dalam maka ia dianggap keluar. Dalam permainan beregu pula garisan luar dikira jika servis shuttlecock jatuh di luar garisan servis panjang dikira keluar atau long.

Gelanggang Badminton

RAKET:

JENIS-JENIS RAKET:

CARA MEMEGANG RAKET:

Teknik pegang depan(forehand)

Teknik pegang kikis(backhand)

LANGKAH PERTAMA Pegang raket dengan tangan kiri, kepala raket menyamping. Pegang raket dengan cara seperti jabat tangan. Bentuk V tangan diletakkan pada bahagian gagang raket.

LANGKAH KEDUA Tiga jari - jari tangan, manis dan kelingking genggam raket & jari telunjuk terpisah.

LANGKAH KETIGA Letakkan ibu jari di antara tiga jari dan telunjuk.

SALAH

BETUL

SALAH

BETUL

Untuk pukulan kilas grip, luncurkan "V" tangan ke arah dalam. Letaknya di sebelah dalam. Bantalan jempol berada pada pegangan raket yang lebar.

LATIHAN ANSUR MAJU:


1. Peserta latih dibiasakan selalu memegang raket dengan jari-jari tangan dan tetap rileks, tetapi tetap mempunyai tenaga. 2. Lakukan gerakan raket ke arah kanan dan kiri, dengan menggunakan tenaga pergelangan tangan. Begitu juga gerakan ke depan dan ke belakang, sehingga terasa betul terjadinya tekukan pada pergelangan tangan. 3. Gerakkan pergelangan tangan ke atas dan ke bawah. 4. Memukul bola ke tembok.

KEMAHIRAN SERVIS:

Berdiri sisi, sebelah kaki di hadapan Ayun raket tinggi ke belakang Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka

Lepaskan bulu tangkis


Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan Pandang bulu tangkis Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri dengan ayunan pantas

Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri Penerbangan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan

Servis deras mempunyai persamaan dengan servis tinggi tetapi memerlukan gerakan bulu tangkis yang laju ke gelanggang lawan

Berdiri sisi, sebelah kaki di hadapan Ayun raket ke belakang Siku bengkok hampir ke badan Tangan kiri pegang bulu tangkis Lepaskan bulu tangkis Ayun raket pantas ke hadapan Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri Pandang ke sasaran

CARA MEMBALAS PUKULAN:

Pukulan Hadapan

Pukulan Kilas

Pukulan Smesy

Pukulan Lob

Pandang bulu tangkis Ayun raket ke belakang

Sebelah tangan lagi diluruskan


Ayun raket dengan tangan lurus Pukul bulu tangkis pada jangkauan yang tertinggi

Cara memegang bulu tangkis di bahagian bulu

Pandang bulu tangkis


Kaki kanan menyilang ke kiri Kilas raket separas bahu

Pukul bulu tangkis

Kemahiran pukulan hadapan Memaksa pihak lawan bergerak ke belakang gelanggang

Digunakan semasa bulu tangkis berada tinggi di udara Menamatkan rally Mencipta ruang Sasaran = ruang kosong gelanggang lawan

Pandang bulu tangkis Berdiri sisi, sebelah kaki di hadapan Ayun raket ke belakang dengan siku bengkok Sebelah tangan lagi lurus ke atas Ayun raket ke hadapan dengan lengan lurus Pukul bulu tangkis pantas

Pukulan Smesy hadapan

Pukulan Smesy belakang

LATIHAN ANSUR MAJU:


1 2

Memukul bulu tangkis di udara

Memukul bulu tangkis di udara bersama rakan

Pergerakan memukul bulu tangkis ke hadapan

Latihan beregu campuran penting untuk mengukur mengawal gelanggang

Latihan memukul bulu tangkis ke udara 6

Latihan mengembalikan servis di atas kepala

Latihan servis pendek

Pukulan deras 9

Mengembalikan pukulan di depan jaring 10

Rejaman dan membalas rejaman

berdiri jauh di belakang berbanding pemain bergu Kira-kira 1-2 meter belakang dari garis servis pendek. Kedudukan untuk pukulan kilas berfungsi lebih jauh ke depan

Berdiri berhampiran dengan garisan depan servis

Pemain yang bermain forehand berdiri jauh di belakang dari pemain yang bermain pukulan kilas. Berdiri dengan jarak 50 cm di belakang dari garis servis pendek Berdiri tepat di depan maka penerima mempunyai sedikit masa untuk bertindak balas terhadap anda.

Bagi orang dewasa, jurang maksimum ialah 50 cm antara garis depan servis dan kaki terjauh anda.

Lelaki harus berada jauh di belakang dari wanita yang berdiri di depannya.

Jarak bervariasi: sekitar 1-2 meter.

FOOTWORK:
Dasar membolehkan pemain menghasilkan pukulan berkualiti, iaitu apabila dilakukan dalam posisi baik. Untuk memukul dengan posisi baik, seorang pemain harus memiliki kepantasan pergerakan. Kepantasan pergerakan kaki tidak dapat dicapai sekiranya footwork-nya tidak teratur.

Sikap dan posisi berdiri di lapangan yang baik dan sempurna, pemain dapat

bergerak ke segala penjuru lapangan permainan.


Beberapa faktor yang harus diperhatikan : 1. Berdiri dalam keadaan sedia, sehingga berat badan berada pada kedua kaki dan tetap menjaga keseimbangan tubuh.

2. Tekuk kedua lutut, berdiri pada hujung kaki, sehingga posisi pinggang tetap tegak. Kedua kaki dibuka selebar bahu dengan posisi kaki sejajar atau salah satu kaki diletakkan di depan kaki sebelahnya. 3. Kedua lengan dengan siku bengkok pada posisi di samping badan, sehingga lengan bahagian atas yang memegang raket tetap bebas bergerak.

4.
5.

Raket harus dipegang lebih tinggi dari kepala.


Sentiasa berwaspada dan perhatikan pergerakan bulu tangkis selama permainan berlangsung.

Langkah kaki yang betul dalam permainan badminton, sangat penting untuk dikuasai oleh setiap pemain. Ini sebagai syarat untuk meningkatkan kualiti ketrampilan memukul bulu tangkis.

Beberapa faktor yang harus diperhatikan :


1. Sentiasa berdiri dalam posisi yang tepat di atas Iapangan.

2. Lakukan gerak Iangkah ke depan, ke belakang, ke samping kanan dan kiri pada saat memukul kok, sambil tetap memperhatikan keseimbangan tubuh.
3. Gerak Iangkah sambil meluncur cepat, sangat efektif sebagai upaya untuk memukul kok. 4. Hindari berdiri dengan telapak kaki di lantai (bertapak) pada saat menunggu bulu tangkis dari pihak lawan, atau pada saat bergerak untuk memukul bulu tangkis.

Satu larian yang baik memerlukan berat badan berada di atas bebola kaki yang menyebabkan seluruh badan condong ke hadapan. Aktiviti menggunakan kepantasan, panjang langkah dan arah ialah : 1. Lari , berhenti 2. Lari dengan pelbagai kederasan 3. Lari, menukar arah. 4. Lari, menukar kederasan dan arah. 5. Lari, lompat dan mendarat di atas satu kaki / dua kaki. 6. Lari, melompat melintasi garisan garisan

Berlari

Mendarat dengan satu kaki

PERATURAN:
1. 2. Tiga pusingan untuk satu permainan dengan kiraan 21 mata. Setiap kali serve, pemain akan dapat mata.

3.

Pada kedudukan mata 20 sama, tambahan dua mata (deuce) akan diberikan kepada pemain.
Pemain yang dapat menambah dua mata tambahan akan menang . Manakala apabila kedua pemain terikat pada 29 sama, pemain yang dapat menambah mata menjadikan kedudukan 30 akan memenangi permainan tersebut. Permain yang menang pada set pertama akan memulakan permainan pada set kedua.

4. 5.

6.

Pemain berubah berakhir pada akhir permainan dan apabila skor utama mencapai 8 dalam permainan 15 mata (atau 6 dalam permainan 11 mata) dalam permainan ketiga. Selang lima minit dibenarkan sebelum mana-mana permainan ketiga