Anda di halaman 1dari 32

BEKALAN DI SEPANJANG JALAN DAKWAH

Mustafa Masyhur

Bekalan di Jalan Dakwah


Tahu jalan Allah yang selamat untuk diikuti tidak terpesong dari jalan yang sebenar. Jika tidak:
jauh dari jalan benar sangka masih berada di jalan benar.

Bekal
Harungi jalan Sampai matlamat

Melakukan amal
Bukan mencari hikmahnya TAPI Tunaikan Hingga rasa lazat dengan ketaatan Allah buka pintu hikmah Bertambahlah ketenangan

Dalam amal
berIMAN dahulu
Tiada ragu atau sangsi

Baca kitab Bertambah iman Renungi cabaran Nabi Isa As-Saff: 14

Bekalan terbaik
TAQWA Bawa kepada dikehendaki Allah

SEMUA bekalan
Diambil Tanpa pilih Bekal kepada perjalanan menuju Allah

Bekalan bukan untuk hati yang sakit

Dan hendaklah kamu membawa bekal dengan secukupnya kerana sesungguhnya sebaik-baik bekal itu ialah taqwa (Surah Al-Baqarah: Ayat 197)

Bekalan untuk perniagaan

Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? (Surah Al-Saff: Ayat 10)

Bekalan iman dan taqwa, sentiasa diperbaharui dan ditambah

Dan adakah orang yang mati (hatinya dengan kufur), kemudian Kami hidupkan dia semula (dengan hidayah petunjuk), dan Kami jadikan baginya cahaya (iman) yang menerangi (sehingga dapatlah ia membezakan antara yang benar dengan yang salah, dan dapatlah) ia berjalan dengan suluhan cahaya itu dalam masyarakat manusia, (adakah orang yang demikian keadaannya) sama seperti yang tinggal tetap di dalam gelap-gelita (kufur), yang tidak dapat keluar sama sekali daripadanya?.. (Surah Al-Anam: Ayat 122)

Bekalan iman dan taqwa


terpancar dari sumber yang baik
di dalam jiwa

melahirkan tenaga, menaikkan semangat dan keazaman

Oleh itu
pergerakan - menjadi mudah, tarikan keduniaan - berkurangan, halangan - ditempuhi, liku-liku diharungi, petunjuk di sepanjang jalan - jelas kelihatan.

Lahirlah: Kebenaran keikhlasan keazaman - keteguhan

merasakan diri sentiasa bersama Allah

Dan bersabarlah (wahai Muhammad terhadap perbuatan dan telatah golongan yang ingkar itu); dan tiadalah berhasil kesabaranmu melainkan dengan (memohon pertolongan) Allah; dan janganlah engkau berdukacita terhadap kedegilan mereka, dan janganlah engkau bersempit dada disebabkan tipu daya yang mereka lakukan. Sesungguhnya Allah beserta orangorang yang bertaqwa, dan orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya. (Surah Al-Nahl: Ayat 127-128)

Taqwa rahmat Allah

Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dan tetaplah beriman kepada Rasul-Nya (Muhammad), supaya Allah memberi kepada kamu dua bahagian dari rahmat-Nya, dan menjadikan bagi kamu cahaya untuk kamu berjalan dengannya (pada hari qiamat kelak), serta diampun-kannya dosa kamu; dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Surah Al-Hadid: Ayat 28)

Nampak jalan yang benar

Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa, apabila mereka disentuh oleh sesuatu imbasan hasutan dari syaitan, mereka ingat (kepada ajaran Allah) maka dengan itu mereka nampak (jalan yang benar). (Surah Al-Araf: Ayat 201)

padahal bagi Allah jualah kemuliaan dan kekuatan itu dan bagi Rasul-Nya serta bagi orang-orang yang beriman; akan tetapi golongan yang munafiq itu tidak mengetahui (hakikat yang sebenarnya). (Surah Al-Munafiqun: Ayat 8)

Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaikbaik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman) (Surah Ali-Imran: Ayat 110)

merelakan diri
untuk berjihad berkorban seluruh jiwa, harta, tenaga, fikiran dan waktu tanpa teragak-agak. lebih mengutamakan apa yang di sisi Allah segala yang mahal adalah murah di jalan Allah.

Orang beriman perang pd jalan Allah

Orang-orang yang beriman, berperang pada jalan Allah; dan orang-orang yang kafir pula berperang pada jalan Taghut (Syaitan) (Surah An-Nisa: Ayat 76)

Allah membeli jiwa mendapat syurga


Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh (Surah At-Taubah: Ayat 111)

kesakitan dan ujian, itulah sunnatullah


Demi sesungguhnya, kamu akan diuji pada harta benda dan diri kamu. Dan demi sesungguhnya, kamu akan mendengar dari orang-orang yang telah diberikan Kitab dahulu daripada kamu dan orang-orang yang musyrik: banyak (tuduhantuduhan dan cacian) yang menyakitkan hati. Dalam pada itu, jika kamu bersabar dan bertaqwa maka sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat (melakukannya). (Surah Ali-Imran: Ayat 186)

ungkapan tukang sihir Firaun selepas mereka beriman :


Mereka menjawab: Kami tidak sekali-kali akan mengutamakanmu daripada apa yang telah datang kepada kami dari mujizat-mujizat yang terang nyata, dan (tidak akan mengutamakanmu daripada) Tuhan yang telah menjadikan kita semua. Oleh itu, hukumkanlah apa sahaja yang engkau hendak hukumkan, kerana sesungguhnya engkau hanyalah dapat menghukum dalam kehidupan dunia. Sesungguhnya kami telah beriman kepada Tuhan kami, supaya diampunkan-Nya kesalahan-kesalahan kami, dan dosa-dosa sihir yang engkau paksakan kami melakukannya. Dan Allah jualah yang lebih baik dan lebih kekal balasan pahala-Nya. (Surah Taha: Ayat 72-73)

Sokongan dan kasih sayang pada jalan dakwah


Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain. (Surah At-Taubah: Ayat 71)

Malas dan lemah


Dilayan
berehat terus tidak beramal

Akh akan berpesan


Haq dan sabr (Al-Asr)

Iman, taqwa, tawakkal


Jalan keluar (2) Rezeki tidak disangka2 (3) Mencukupkan keperluan (3) Kemudahan dalam urusan (4) Hapuskan kesalahan (5) Gandakan pahala (5) [Surah At-Talaq]

Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran; dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun. (Surah Al-Ahzab: Ayat 23)

keperluan kita kepada bekalan di jalan dawah


Ikhwah, kita tidak terdaya melangkah atau melakukan kebaikan dalam amal tanpa bekalan iman dan taqwa. Bersegeralah, mendapatkan bekalan dan memperbaharuinya Jangan biarkan berkurangan hingga habis. Beramallah untuk menambahkannya. ______________________________

JALAN DAKWAH

Kebaikan Jihad Kejayaan Yang kita cintai

Menuju Allah Menuju redha Nya

JALAN:

JALAN:

JALAN:

Menuju SYURGANYA

Namun