Anda di halaman 1dari 10

Refresh!!!

Apakah persamaan antara ketiga-tiga gambar ini? Terangkan jawapan anda.

Jawapan:
Merupakan organ-organ perkumuhan manusia. Manusia menyingkirkan sisa metabolisme dan bahan yang tidak diperlukan oleh badan yang melalui proses perkumuhan. Bahan perkumuhan dikeluarkan melalui kulit, paru-paru dan ginjal.

Bagaimanakah manusia berkumuh melalui peparu?Terangkan.

Bagaimanakah manusia berkumuh melalui kulit? Terangkan?

Bagaimanakah menusia berkumuh melalui ginjal?

AKTIVITI : KEPENTINGAN MENJAGA KESIHATAN GINJAL

Tugasan
Pelajar dipecahkan kepada beberapa kumpulan. Pelajar dibekalkan kertas mahjung dan pen marker. Pelajar menonton video yang disediakan oleh guru. Pelajar membina satu peta minda i-think berkenaan video yang ditunjukkan. (20 minit) Pelajar membuat pembentangan dihadapan kelas. ( 20 minit)

Tugasan
Berdasarkan pemerhatian anda, bina satu Peta Minda i-Think yang bersesuaian.

Bentangkan hasil kerja anda di hadapan kelas.

GEJALAKEGAGALAN GINJAL
Perlu lebih kerap membuang air kencing atau bermasalah untuk mengawal pembuangan air kencing. Rasa sakit atau rasa seperti terbakar ketika membuang air kencing. Edema (bengkak air) di dalam paru-paru, kaki, abdomen dan lain-lain. Bengkak di seluruh muka, mata, kaki, dan buku lali. Darah di dalam air kencing Protin di dalam air kencing

Cara menjaga kesihatan Ginjal


Pemakanan dan diet yang seimbang. Minur air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Membuat pemeriksaan darah dan air kencing secara teratur. Pastikan kandungan gula dalam darah sentiasa terkawal Kerap melakukan senaman.