Dato’ Bahaman Pahlawan Ahli Kumpulan Pahang…

:
Farah Dinah Nur Hafizhah Ain Hassanah Susanna Jezreel
By Farah Dinah

Nama sebenar ialah Abdul Rahman Bin Imam Noh. Di anugerahkan gelaran Orang Kaya Dato’ Setia Perkasa Pahlawan Semantan kerana telah menunjukkan kegagahan & keberanian dalam perang saudara di Pahang & perang Klang di Selangor. Selepas kematian Orang Kaya Indera Segara, beliau dilantik sebagai pembesar Temerloh. Beliau tidak mengiktiraf pemerintahan British di Pahang sejak awal lagi & mencetuskan kebangkitan di Pahang.

By Farah Dinah

Faktor-faktor yang mencetus kebngkitan Dato’ Bahaman menentang British di Pahang. a) Hilang hak mengutip cukai… i. Dato’ Bahaman tidak dibenarkan mengutip cukai di daerah kekuasaanya. ii. Beliau menentang pelantikan E.A. Wise sebagai Pegawai Majistret & Pemungut Hasil di Temerloh.

By Farah Dinah

b) Pembinaan Balai Polis… i. E.A. Wise mendirikan sebuah balai polis di Lubuk Terua tanpa berunding degan Dato’ Bahaman. ii. Tindakan British itu dianggap menceroboh & mengancam kedudukan Dato’ Bahaman. iii. Ini menyebabkan konflik anatara Dato’ Bahaman & British bertambah serius.

By Farah Dinah

c) Perlucutan gelaran Dato’ Bahaman… i. Hugh Clifford menganggap Dato’ Bahaman sebagai penderhaka kerana enggan meatuhi arahan British. ii. British memaksa Sultan Ahmad melucutkan gelaran Dato’ Setia Perkasa Semantan. iii. Dato’ Bahaman bersumpah akan menghalau Bitish keluar dari Pahang kerana British telah memalukannya.
By Farah Dinah

Pada 16 Disember 1891, tiga orang pengikut Dato’ Bahaman telah ditangkap oleh Pihak British kerana mengutip hasil hutan tanpa kebenaran. Ini menyebabkan Dato’ Bahaman & pengikutnya menyerang Balai Polis Lubuk Terua & mencetuskan perang. Pada 26 Disember 1891, seramai 200 orang anggota tentera diketuai oleh Hugh Clifford mara untuk menawan semula Lubuk Terua. Dalam serangan tersebut, Hugh Clifford mengalami kekalahan & terpaksa berundur dari sana & meminta bantuan dari Singapura.
By Farah Dinah

Pada Januari 1892, British memaksa Sultan Wan Ahmad untuk menamatkan kebangkitan di Pahang. Pasukan tentera yang dinamakan Gerakan Sultan telah dtubuhkan. Ketua gerakan ini ialah Sultan Ahmad. Melalui gerakan itu, 11 buah kubu Dato’ Bahaman di Bentong ditawan. Pada Mac 1892, pasukan Dato’ Bahaman berjaya menawan semula Lubuk Terua. Perjuangan Dato’ Bahaman menjadi lebih hebat kerana Tok Gajah.

By Farah Dinah

Pada Mei 1892, British menyerang Lubuk Terua lagi. Pejuang Pahang terpaksa berundur ke Kelantan & Terengganu. Di Terengganu, Ulama’ Tok Ku Paluh telah menyemarakkan semangat pejuang Pahang untuk berjihad menentang British. Pada 14 Jun 1894, Kuala Tembeling & Jeram Ampai ditawan oleh Dato’ Bahaman bersama 100 orang pengikutnya. Kolonel Walker dihantar oleh pihak British untuk menawan semula Jeram Ampai.

By Farah Dinah

Serangan tersebut menyebakan Mat Kilau berundur ke Kelantan. Ini menandakan, bearakihirnya perang menentang British di Pahang. Walaupun Dato’ Bahaman & pengikutnya gagal menewaskan British, keberanian mereka menentang British telah dapat diperlihatkan.

By Farah Dinah

Kebangkitan Dato’ Bahaman selama 4 tahun (1891-1894) telah menyebabkan British menaggung hutang yang banyak. Sultan Ahmad dipaksa membayar 7200 dolarsetahun bagi menyelesaikan hutang tersebut.

By Farah Dinah

By Farah Dinah

1. Konflik antara British dengan Dato’ Bahaman tercetus apabila sebuah Balai Polis di… A. Temerloh B. Kuantan C. Klang D. Lubuk Terua

By Farah Dinah

2. Apakah faktor yang menyebabkan berlakunya peyerangan berikut? Pada 16 september 1891, Dato’ Bahaman & pengikutnya telah menyerang balai polis di Lubuk Terua.

A. Kematian ulama Tok Ku Paloh. B. British menangkap tiga orang pengikut Dato’ Bahaman. C. Dato’ Bahaman menawan semula Lubuk Terua. D. Penawan balai polis oleh J.P Rodger.

By Farah Dinah

3. Antara berikut yang manakah merupakan faktor penentangan Dato’ Bahaman di Pahang? I Kehilangan hak mengutip cukai II Pembinaan balai polis III Larangan membuka tanah IV Perlucutan gelaran

A. B. C. D.

I,II dan III I,II dan IV I,III dan IV II,III dan IV

By Farah Dinah

4. Antara berikut yang manakah berkaitan dengan tokoh di atas? I Bergelar Dato’ Setia Perkasa Pahlawan II Pernah Mengetuai pasukan Pahang dalam Perang Klang III Membantu Tunku Kudin dalam Perang Klang di Selangor IV Membunuh Goh Hui

A. B. C. D.

I, II, dan III I, II, dan IV I, III, dan IV II, III dan IV
By Farah Dinah

British melantik E.A Wise sebagai Pegawai Majistreet dan Pemungut Hasil di Pahang. 5. Mengapakah Dato’ Bahaman menentang perlantikan Wise?

A. Dilarang menyimpan rahsia. B. Gagal menerima pencen dan rumah. C. Hilang hak memungut cukai di daerahnya D. Dikehendaki memohon lesen untuk megusahakan tanah

By Farah Dinah

Dato’ Bahaman bersumpah untuk mengahalau British keluar dari Pahang

6. Berdasarkan penyataan di atas, adalah faktor yang menyebabkan Dato’ Bahaman bertekad untuk berbuat demikian?

A. Pemusnahan kampung Dato ’ Bahaman. B. Cukai yang membebankan. C. Pembinaan kubu pertahanan. D. Perlucutan gelaran Dato’ Bahaman.

By Farah Dinah

Pada tahun 1892,”Gerakan Sultan” yang diketuai oleh Sultan Wan Ahmad telah ditubukan di Pahang.

7. Apakah tujuan penubuhan gerakan tersebut? A. B. C. D. Menentang British Mendamaikan Dato’ Bahaman dengan Briish Menawan Kubu Dato’ Bahaman Bekerjasama dengan Dato’ Bahaman

By Farah Dinah

Tokoh Dato’ Bahaman

Negeri Pahang

8. Apakah alasan tokoh di atas menetang British? A. B. C. D. Perjuangan jihad Perlucutan gelaran Perkampungan dibakar Peraturan yang membebankan

By Farah Dinah

By Farah Dinah

Y B

R A F

H A

&

IN A

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful