Anda di halaman 1dari 22

Hyrje - Eseja

Nj ese sht nj pjes e shkurtr e shkruar nga

kndvshtrimi personal i autorit.


Eseja mund t jet kritik letrare, program politik,

listim argumentesh, vzhgim i jets s prditshme, kujtim apo reflektim i autorit.

Hyrje - vazhdim
Ju ndoshta shpenzoni shum koh duke shkruar - post elektronike (email), tekste, lista per shopping (pazar,) letra pr miqt, plotsim formularesh etj.
Pr secilin nga kto aktivitete, ju duhet t prdorni nj stil t ndryshem t t shkruarit, duke zgjedhur at qe sht me i prshtatshem pr qllimin e te shkruarit dhe per njerzit te cileve ju po u drejtoheni. Stili i t shkruarit qe ju parashikoni te perdorni pr pun akademike, sht i ndryshem me stilet e tjera q ju prdorni do dit.

sht pjes e trajnimit tuaj akademik pr t msuar se si t shkruani n kt stil m formal - kjo kerkon disiplin dhe thellesi mendimi.
sht e rndsishme q ju te komunikoni idet tuaja n mnyr t qart.

Qellimi
Qellimi i kesaj lende eshte qe:
- ju te beheni te afte per te shkruar detyra me te mira,

me te thella, me te qarta dhe me te plota


- ju te mesoheni dhe praktikoheni me te shkruarit - te mesoni teknika te reja dhe te kryeni detyra qe do te

zgjerojne njohurite tuaja ne te shkruarit

Qellimi - vazhdim
- te analizoni ceshtje te caktuara dhe te prezantoni

qendrimin tuaj
- mbi te gjitha, te mendoni ne menyre kritike = jo vetem

qe do te mblidhni fakte, por edhe do te analizoni se cfare keni zbuluar = pra, te pasqyroni kuptimin e duhur dhe te peshoni vleren e tij

Te shkruarit ne menyre kritike


Do te perdoni disa kritere apo standarde, duke iu pergjigjur pyetjeve te meposhtme:
- E keni arritur qellimin e parashikuar? - E keni marre ne konsiderate audiencen tuaj (lexuesin

tuaj)? - E keni qartesuar idene tuaj duke deklaruar ose nenkuptuar nje teze (= nje propozim qe justifikohet me argumente)? - I keni renditur idete logjikisht qe ne ndjekin njera-tjetren? - Ia keni bere te qarte lexuesit lidhjen ndermjet ideve?

Parapergatitje per te filluar


Fillimisht, dy vendime percaktojne drejtimin tuaj:
1. Cfare do te deshironi te arrini me shkrimin tuaj 2. Si do ta terhiqni audiencen (lexuesin)

Pra, ju duhet te percaktoni qellimin dhe te merrni ne konsiderate audiencen tuaj.

Te krijosh ide te reja


Fazat: Gjetja e nje teme Te zbuloni se cfare doni te shkruani Te zbuloni dhe te mblidhni materiale Planifikimi = duke ndjekur hapat e mesiperm, gjerat fillojne e qartesohen dhe ju do te dalloni nje pike kryesore = nje teze per esene tuaj.

Hartimi i draftit
Kur fillojne te rrjedhin idete, filloni te mbani shenime Shkruani gjithcka tju vije ne mendje, megjithese versioni i pare mund tju duket i paperpunuar Te shkruarit merr kohe = zakonisht nje ese ka nevoje per disa drafte, nje hyrje me te qarte, nje perfundim me godites apo nje planifikim te rishikuar.

Planifikimi
Planifikimi:
- Identifikimi i qellimit dhe audieces

- Fiksimi i nje teme kryesore


- Formulimi i tezes - Organizimi i ideve duke hartuar nje plan

Hartimi i draftit
Drafti
- Filloni dhe rifilloni

- Ndertoni paragrafe
- Organizoni hyrjen dhe perfundimin - Krijoni koherence

Zhvillimi
Zhvillimi
- Shpjegoni dhe mbeshtetni evidencat

- Shtoni percaktime, shembuj dhe detaje


- Shqyrtoni evidencat me fakte, statistika, analiza

ekspertesh dhe vezhgime

Fazat ne vijim
Rishikimi - Rishikim nuk do te thote ndryshim fjalesh: ne fakt, ju mund te rishikoni ate cfare dini dhe cfare mendoni gjate shkrimit Humoristi dhe akademiku Leo Rosten ka thene: Ju duhet ta vendosni veten ne pozicionin e : - nje lexuesi negativ, - nje lexuesi kokeforte, - nje lexuesi qe nuk dorezohet lehtesisht, - nje lexuesi qe nuk ka dijeni se cfare keni shkruar - madje, edhe nje lexuesi te cilit nuk i pelqen ajo cfare keni shkruar. Mund tju ndihojne edhe koleget tuaj, duke dhene kendveshtrimet e tyre.

Redaktimi
Redaktimi: Lidhet me detajet e rafinuara dhe korrigjimin e gabimeve qe perbejne pengese per kuptueshmerine e punes suaj.
Mos filloni te redaktoni shume heret, sepse mund te humbisni kohe per pjeset qe duhet te rishikoni.

Vijon
Lidhur me redaktimin, ju mund te beni riparimet e meposhtme: - Eliminoni fjalet e panevojshme - Perzgjidhni fjale me te gjetura dhe me te sakta - Zevendesoni fjalet e pasakta me fjale te duhura - Nderthurni fjalite e shkrurtra - Shkurtoni fjalite e gjata dhe te nderlikuara - Perpunoni zhvendosje me qellim qe te keni nje vazhdimesi te rrjedhshme mendimi - Kontrolloni gramatiken, perdorimin e shenjave te pikesimit dhe teknikat e te shkruarit

Faza tjeter
Korrigjimi: Se fundmi, do te korrigjoni punimin tuaj duke i hedhur nje shikim te fundit per te kontrolluar saktesine lidhur me gabimet ortografike ose gabimet e Word-it

Permbledhje AKTIVITETET: PERSHKRIMI I PROCESIT TE TE SHKRUARIT

Rishikimi
Qellimi Teza Audienca Struktura Mbeshtetja Gjuha e perdorur

REDAKTIMI Gramatika Fjalite Zgjedhja e fjaleve Shenjat e pikesimit Teknikat e te shkruarit Formati per Esene

KORRIGJIMI Gamibet ortografike Fjalet e pasakta Fjalet qe mungojne Gabime te vogla Detaja te vogla

Cfare ka me shume rendesi!!!


Si nj loj e fort basketbolli, t shkruarit n Universitet prbn

nj pun t zellshme. Si do te tregohet edhe n vijim t ligjratave, kjo lnd do tju ndihmoj n procesin e t shkruarit. Do tju ofrohet mbshtetje dhe t gjitha udhzimet e mundshme. Kt gj krkon padyshim edhe pedagogu juaj q sht m pran jush sesa shkrimtart e librave. Megjithat, ashtu si edhe trajnert m t mir, pedagogt dhe shkrimtart mund t prmirsojn lojn tuaj deri n nj far mase. Kshillat se si do t shkruani nuk do ta prmirsojn dhe aq shum procesin tuaj t t shkruarit. Ju do t msoni m shum dhe do ta plqeni kt gj kur t analizoni disa fjali dhe t shpjegoni vet shtje t ndryshme. Pasi t shnoni disa kosha, ju do t fitoni siguri n aftsit tuaja dhe do t zbuloni se procesi i t shkruarit sht i thjesht.

Pyetje & Pergjigje

Komente nga ana juaj


A keni ndonje paqartesi? 2. Cfare ju ka bere me teper pershtypje ne kete ligjerate? 3. Si mund te hartoni nje ese? 4. Identifikoni avantazhet dhe dizavantazhet e studenteve qe nuk frekuentojne ligjeratat?
1.