Anda di halaman 1dari 57

Kualifikimi i msuesve 2015

Udhzimi Nr 2 MASH 12.02.2015


Per kriteret dhe procedurat e kualifikimit
te mesuesve
Kush ka te drejte te marri pjese ne kualifikim
Cfare kriteresh duhet te permbushi secili
kandidat
Cfare duhet te permbaje dosja personale e
secilit kandidat
Udhezime perkatese ne lidhje me plotesimin
e dosjes per secilin element te saj .
.

Kritetret e kualifikimit (kush duhet te marre pjese )


Procedurave t kualifikimit u nnshtrohen t gjith
msuesit, t cilt deri m 31 dhjetor, plotsojn kto
kushte pr vjetrsin e puns n arsim:
T paktn 5 vjet pun pr kategorin msues I
kualifikuar
T pakten 10 vjet pun pr kategorin msues
specialist dhe t paktn 5 vite pas marrjes s
titullit msues I kualifikuar
T paktn 20 vjet pun pr kategorin msues
mjeshtr dhe t paktn 10 vjet pun pas marrjes
s titullit msues specialist

Kush ka te drejte !
Duke filluar nga viti 2014 - 2015 e n
vazhdim, kan t drejt t aplikojn pr t
fituar
kategorin e kualifikimit, msuesit t cilt
kan
kan kryer t paktn 3 dit trajnimi n vit, t
pasqyruara n 6 kredite.
Nse kandidati nuk merr pjes n kualifikim
ose nuk kualifikohet ka t drejt t marr
pjes n do vit pasardhs.

Cfare duhet te permbaje dosja


personale e secilit kandidat .
Portofoli personal
Portofoli i zhvillimit profesional

Portofoli personal .
Cv me fotografi
Vlersimin e fundit t performancs q ka marr
kandidati nga drejtuesi i institucionit arsimor
Fotokopje t noterizuar t certifikatave me kredite
Fotokopje t noterizuar t dshmive t
titujve/gradave shkencore
Fotokopje t noterizuar t dshmive t mbrojtjes
s gjuhve t huaja

Portofoli i zhvillimit
profesional .
1. Nje plan t plote aktiviteti me nxenesit ne
kuader te shkolls komunitare
2. Nj test kapitulli
3. Objektivat e arritjeve pr nj kapitull
4. Nj model plan ditar, bazuar n metodat e
msimdhnies me n qendr nxnsin
5. Nj plan projekt kurrikular me prshkrimin e
realizimit t tij

Vlersimi i portofolit profesional .


Komisioni i vlersimit t portofolit vlerson me 1-3
pik seciln nga pikat e portofolit
Kandidati q nuk fiton t paktn 5 pik nga portofoli
ose nuk dorzon t paktn njrn nga prbrsit e
portofolit, nuk merr pjes n testin e kualifikimit.
Kandidati merr 15 pik bonus nse zotron:
Diplom SHPU, MND, Doktorature e fituar n fushn
e msuesis pr msues t diplomuar para
12.01.2011 (8 pik).
Gjuhn e huaj t mbrojtur n Fakultetin e Gjuhve t
Huaja pran UT ose n testime t njohura
ndrkombtare (7 pik).

Testi .

Pjesa e pare
Dokumentet zyrtare q kan t

Pjesa e dyte

bjn me veprimtarin e
msuesve

Prmbajtja
shkencore e
lndve
prkatse

Programet prkatse lndore

Metodologjin e msimdhnies

dhe nxnies

Etikn dhe komunikimin e


msuesit n institucionin arsimor
Aspekte t drejtshkrimit t

Testi zhvillohet
n periudhn
mars prill .

Instrumentet e Vlersimit .
Portofoli i msuesit dhe bonuset
Pikt e fituara n testim
Ne total kandidati vlersohet me 100 pik t
mundshme, nga t cilat:
15 pik portofoli profesional
15 pik bonuset
70 pik testi
Nga 70 pik q ka testi:
30 pik i takojn pjess s par
40 pik i takojn pjess shkencor

Shkallt e vlersimit !
Kandidati vlersohet me 5 shkall A, B, C, D, E:
Shklqyeshm
Shum mir
Mir
Mjaftueshm
Dobt
Kandidati nuk kualifikohet nse:
vlersimi prfundimtar i tij sht E (Dobt)
Nse nuk fiton pikt minimale n t paktn
njrn nga dy pjest e testit

Certifikimi !.

Kandidati q fiton kategorin e kualifikimit


pajiset me certifikat.
Certifikata prodhohet nga IZHA.

Msues i kualifikuar kategoria III- 5 vjet pun


Msues specialist kategoria II 10 vjet pun
Msues mjeshtr kategoria I 20 vjet pun

KLASIFIKIMI I MSUESVE

Ankimimi pr vlersimin e testeve


Brenda pes ditve nga data e njoftimit t
DAR/ZA pr vlersimin e provimit, kandidati
ka t drejt t ankohet me shkrim te
drejtuesi i IZHA pr rivlersim.
Kryetari i komisionit i drgon ankuesit
prgjigjen me shkrim brenda 10 ditve nga
data e marrjes s ankess.
Nse ankesa e pjesmarrsit n provim
gjykohet e drejt, testi i ankuesit
rivlersohet.

Udhezime per plotesimin e dosjes profesionale !


Plan i thjesht d.m.th. nje plan aktiviteti me nj klas ;

Aktiviteti mund t jet: sportiv (lojra sportive), letrar,


pr mjedisin, konkurs etj.
Struktura t hartohet si ajo e nj prgatitje ditore por
m e shtjelluar me synime, objektiva, hapa, bashkpuntor, lidhja
me komunitetin, rezultatet e pritshme, etj.

Mund t prdoret si tem e ktij plani edhe stimulimi


i nxnsve me talente t veanta me prfshirjen e
prindrve n aktivitetet promovuese t ktyre
talenteve etj.
Plani i aktiviteteve nuk duhet detyrimisht t jet
nga profili i msuesit kandidat. Ai hartohet n
kushtet e nj msuesi kujdestar .

II. Hartimi i nje testi .


Pyetjet n nj test i klasifikojm n dy
grupe t mdha:
1. Pyetje objektive
2. Pyetje subjektive

Pyetjet objektive
te mbyllura
Pyetjet me zgjedhje t
shumfisht
(me alternativa)
Pyetjet me prgjigje t
shkurtra
Pyetjet me kombinime
Pyetjet E vrtet e
gabuar
Lidh me shigjeta

Pyetjet subjektive
te hapura
Pyetjet e
strukturuara
Pyetjet ese

Pyetjet e shumfishta .
Trungu

Myshqet dallohen nga fieret se:


a) riprodhohen me spore dhe n mnyr seksuale
b) kan klorofil
c) nuk kan gypa prcjells
d) nuk kan lule dhe far.

celesi

Hutuesit

Pyteje me pergjigje te shkurtuara

Qelizat prokariote jan m pak


komplekse se qelizat eukariote.
a) e vrtet
b) e
gabuar

Lidh me shigjeta .

Na2O
KOH
HCl
NaCl
CO

oksid acid
acid
Baze
oksid bazik
kripe

E vertete apo e gabuar


Pohimi sht i vrtet (V) apo i gabuar (G)?

1.N nj tretsir , tretsi ndodhet n sasi


m t vogl se substanca e tretur;
2.Perqendrimi molar gjendet me formulen
CM=m1/mt.100

Pyetje subjektive /strukturuara


Pyetjet e strukturuara jan pyetje t hapura por q
krkojn prgjigje t cilat mbshteten n formn e
nj fjale t vetme ose shum fjalve .psh
Eshte zhvilluar elektroliza e tretesires ujore te
Ag NO3 percaktoni :

a) substancat qe vecohen ne elektroda 1pike


b) reaksionin e mjedisit ne elektrolizier 1pike
c) sa litra gaz vecohen ne anode gjate 2 pike
elektrolizes se 170 grameve AgNO3

Duke u bazuar ne formulen e


pergjitheshme te nje alkani me gjashte
atome karboni, percaktoni :
a) formulen molekulare te alkanit
1pike
b) te gjithe izomeret e mundshem 1pike
C) emerto keta izomere
1pike
d) reaksionin e djegies te ketij alkani
1 pike

Kombinimi i pyetjeve t testit me


objektivat msimor .
Pr t kombinuar pyetjet e testit me
objektivat msimor, na shrben nj rregull
baz, i cili duhet patur gjithnj parasysh:
rezultatet e t nxnit dhe kushtet e
specifikuara n pyetjet e testit duhet t
kombinohen me rezultatet e t nxnit
dhe kushtet e prshkruara n objektiv.
Pikrisht ky rregull na siguron se testi q po
zhvillohet ka vlefshmrin e prmbajtjes,

Tabela e konvertimit t pikve n nota


Pasi prcaktohet totali i pikve t nj testi, bjm
konvertmin e tyre n not. Prqindja e pikve q
do t shrbej si kufi i poshtm, rekomandohet
25%. M pas caktohet intervali i pikve q do t
marrin nxnsit pr notat nga 4 n 10 .

Prqindja
0-24
25-38
39-51
52-64
65-77
78-90
91-100

Nota
4
5
6
7
8
9
10

III. Objektivat e arritjeve.


Para nesh shtrohen gjithmone ..:
Hartimi i tri objektivave te arritjeve ne tri nivele.
Kujdes:
Pr te hartuar objektivat duhet te perdorim foljet e
Taksonomis Konjitive t Bloom-it .
Foljet duhet t jen domosdoshmrisht t matshme
Mos prdorni n hartimin e objektivave folje t
pamatshme t tilla si:
T njoh, T kuptoj ,T dij, T ket t qart
T plqej ,T besoj etj

Hartimi i objektivave .

Realizohen mbi bazn e

standardeve,

veoris s lnds,

veoris se nxnsve,
far duhet t arrij nxnsi, n fund t
Duhet (standardi), piknisja e mundshme dhe
pikmbritja e domosdoshme
Objektivat jane te rendesishme sepse :
Drejtojn planifikimin e msimit
Synojn t realizohet prparimi i nxnsit
Nxnsit e din dhe motivohen
Lehtsojn ndrveprimin msues-nxns-prindr

Nj objektiv lndor sht nj fjali dftore, e cila


prgjithsisht prbhet nga katr pjes.
.

Adresa

Detyra

Menyra

Kushti

Detyra
Kjo pjes e objektivit nuk mungon asnjher.
Aty prshkruhet far nxnsi duhet t jet n gjendje
t bj
Te rendit ; t prshkruaj; t emrtoj objektet m
posht; t jape shembuj (objektiva t matshm, ka
rndsi folja e prdorur)
Objektivi duhet t prmbaj vetm nj detyr.

Nj objektiv specifik fillon me


adresn/ objektin.
Te adresa tregojm pr ciln pjes t
lnds po bjm fjal.
P.sh, N fund t ors msimore me tem
nxnsi duhet t (jet n gjendje) t ...

Detyra

Adresa

sht i prcaktuar, p.sh. T gjej tre


elemente t prbashkt t gjitarve.
Ne kete rast, numri tre eshte nje
kusht.

Mnyra
Shpesh, pr t kryer nj detyr ka disa
mnyra
Mnyra tregon SI do t kryhet detyra
P.sh. T prshkruaj nj dukuri me goj
apo me shkrim

Kushti

Menyra

Shembujt pr objektivat jan t ndryshm, n varsi t lnds


msimore
P.sh nj objektiv n matematik mund t formulohet:
N fund t ors s msimit nxnsi duhet: t numroj, deri n
20, pa gabime.
Veprimi apo performanca: far duhet t jet i aft nxnsi t
bj (duhet t numroj). Veprimi duhet t jet i matshm, i
vzhgueshm. Nuk mund t jet nj qndrim/sjellje e
pavzhgueshme (hiden behaviour). Objektivi shprehet
nprmjet nj fojle aktive, duhet t numeroj. Nuk mund t
shprehet: mendon, di, kupton, plen.
Kushti:
Faktori i par (duhet t numroj), krkon, shoqrohet me
kushtin, p.sh deri n 20 Kriteri, standardi: pa gabime,
apo afati kohor, (pr sa koh/minuta duhet ta kryej
veprimin) prbn kriterin apo standardin.

Shembll 2: nxnsi n fund t ors duhet t


printoj materialin pa gabime, etj.
Tek elementi i kriterit/kushti vihet theksi tek
saktesia, afati kohor, krahasimi me nj dukuri
tjetr, veimi, detajimi, etj.
nxnsi n fund t ors duhet te shkruaje disa
formula molekulare hidroacdive ose
oksiacidive

Objektivat e arritjeve per nje kapitull


Pra konkluzion
Objektivat e arritjeve t nj kapitulli prbjn
bashksin e t gjitha objektivave specifik t
hartuara pr t gjitha objektivat e kapitullit (ose linjs)
t ndar n tre nivele, duke u nisur nga objektivat e
programit.
Dy pjest themelore t nj objektivi jan:
objekti + veprimtaria = objektiv
hidroacid + oksiacid
te shkruaje ,
Te shkruaje formulen molekulare te nje hidroacdi
dhe nje oksiacidi

Si t zbrthejm nj objektiv t prgjithshm


n nj objektiv specifik.
Objektivi i programit: t shpjegojn pozitn gjeostrategjike t
kontinentit t Evrops, lidhjet tradicionale e konfrontimet n rrjedhat
e historis, prirjet aktuale t integrimit dhe globalizimit ekonomik e
politik.
Objektivat specifik/t arritjeve:
Niveli baz: T prshkruajn me fjal pozitn gjeografike t
kontinentit t Evrops
Niveli mesatar: T tregojn n hart kufijt gjeografik t
kontinentit t Evrops
Niveli i lart: t interpretojn n hart pozitn gjeografike e
strategjike t Evrops
T vlersojn n kontekstin historik nj ngjarje evropiane

Taksonomia konjitive e Bloom-it


Prgjithsisht ndodh q objektivat
fokusohen n dy shkallt e para (t njohjes
dhe t kuptimit), ndrsa krkesat pr t
zbatuar, t analizuar, (rindrtuar, krahasuar)
vlersuar dhe krijuar nuk prmbushen n
shkalln e duhur
Nj mangsi tjetr sht se msuesit kalojn n
nivele t larta pa u arritur nga nxnsit nivelet m
t ulta, sipas taksonomis s Blumit

Taksonomia e Blumit shrben si baz edhe


pr t prcaktuar tre nivelet e arritjeve
M posht, varianti i ri i Taksonomis s
Blumit , q prfundon me procesin krijues:
me ndrtimin, hartimin, zhvillimin, shkrimin e
materialit, si nj proces krijues dhe qndrim
kritik
Niveli I Njohja dhe kuptimi
Niveli II Zbatimi dhe analiza
Niveli III Sinteza/krijimi dhe vlersimi

Niveli I Njohja dhe kuptimi


Njohja: mbajtja mend e fakteve, prkufizimeve
Kuptimi: aftsia pr t kapur kuptimin e materialit
Niveli II Zbatimi dhe analiza
Zbatimi: prdorimi i rregullave pr t zgjidhur
probleme t ndryshme
Analiza: zbrthimi i informacioneve n pjes
prbrse ka sjell nj kuptim m t mir t
organizimit t materialit
Niveli III Sinteza dhe vlersimi
Sinteza: kombinimi i ideve t reja me t vjetrat
Vlersimi: aftsia pr t gjykuar rreth vlerave t nj
materiali, ideve, njerzve etj.

IV.PLAN DITAR (PNP)


struktura e nje ore mesimore
Parashikim
Ndrtim njohurish
Prforcim
P.S.
Pr seciln nga kto faza zgjidhet nj ose me shum
strategji e mesimdhnies dhe t nxnit pr klasat.
do strategji shoqrohet nga veprimtaria dhe
organizimi i nxnsve.

Metodat e msimdhnies dhe nxnies


A) Metoda q kan n qendr veprimtarin e
msuesit
Jane metoda q kan si synim dhnien e
informacionit.
Roli i tyre qndron n faktin se nxnsit
pajisen me njohuri t nevojshme q sigurojn
bazn e zhvillimit t mtjshm t t
menduari.
Jan metodat tradicionale t msimdhnies
4/6/15

IRISOFT

40

Metoda q kan n qendr veprimtarin e


nxnsit :
Prfshin metoda q kan n qendr veprimtarin
e nxnsit, t cilat prshkohen nga parimi se
nxnsi nx m mir duke vepruar vet.
N kt grup bjn pjes:
I. Teknikat dhe metodat e puns n grup
II. Teknikat dhe metodat e hulumtimit
III.Teknika dhe metodat pr zhvillimin e t
menduarit kritik dhe krijues

I.Teknikat dhe metodat e puns n grup


Teknikat dhe metodat e puns n grup u
japin mundsin nxnsve q t
realizojn qllimet msimore duke
bashkvepruar me t tjert.
Kto teknika n thelb kan ndrveprimin
dhe sigurojn kushte q nxnsit t
paraqesin idet, pikpamjet e veta dhe
informacionin q ata zotrojn

Mendo/krijo ,puno ne dyshe


Diskutimi i njohurive paraprake
Pune ne grupe
Grupet e eksperteve
Kodimi i tekstit
Loja me role
Lexim permbledhje ne dyshe

II.Teknikat dhe metodat e hulumtimit


1. Studimi i rastit. Konsiston n studimin
hollsishm t nj rasti apo situate te vecant
2. Puna me projekte. Projektet jan investigim I
pavarur nga ana e nxnsve pr nj periudh
pak a shum t gjat kohore.
3. Ekskursioni. Kryhet me qllim q nxnsit t
njohin objektet, dukurit dhe proceset n
mjedisin natyror. sht myra m e mir pr t
br msim real
IRISOFT

44

4/6/15

IRISOFT

III .Metoda dhe teknika q zhvillojn t


menduarit krijues dhe kritik.
1.Metoda t zhvillimit t aftsive folse
(shprehse)
2. Metoda t zhvillimit t aftsive
lexuese
3. Metoda t zhvilimit t aftsive
shkruese

---Shprehese
1Brainstorming - koha 5 minuta
sht nj metod e cila prdoret pr t nxitur dhe
prftuar shum ide pr nj tem.
Msuesi thjesht shkruan idet e nxnsve n tabel
pa i paragjykuar ato.
Kjo ndihmon n hapjen e mendjeve t nxnsve.
Jo t gjitha idet q ata do t japin do t jen njlloj
t dobishme.

2. Parashikim me terma paraprak


3 .Karrigia e nxehte
4.Dy te verteta nje genjeshter
5.D.D.M./cfare,e cfare ,po tani cfare

------Aftsit lexuese
1. INSERT- Interactive Notice System for Efective Reading
and Thinkng. Nprmjet ksaj metode nx kuptojn at q
lexojn. Gjat leximit nx vendosin shenja t cilat kan dmth
t caktuar.
2. HARTA E KONCEPTEVE
3 organizohet n tabel q t bhet m i kuptueshm. N
tabel vendosen: Koncepti prkufizimi, karakteristikat etj
3. DRTA- ( VLD / VLMD )Directed Reading and Thinking
Activity Veprimtari me lexim t drejtuar - i bn lexuesit t
jen t vmendshm gjat asaj q lexojn, t parashikojn
rreth asaj q do t ndodh m tej n histori etj
IRISOFT

48

------Aftsit shkruese
1. Ditari dy pjessh
2. Kubimi
3. Diagrami i Venit
5. Kllasteri
6. Pesvargshi
7.Empatia
8.Eset dhe shkrimet e lira
9.Shkrimi I shpejte
4/6/15

IRISOFT

49

Karakteristikat e msimdhnies me n
qendr nxnsin
Pjesmarrja dhe prgjegjsia e nxnsve sht e lart
Msuesi luan rol ndihms
Prfshirja e nxnsve sht n disa nivele: intelektuale,
emocionale, shoqrore, shpirtrore, fizike
Krkohet gjetja e zgjidhjeve krijuese pr problemet e
shtruara
Inkurajohet zhvillimi I disa aftsive: si t dgjimit
komunikimit, vzhgimit, bashkveprimit, marrveshjes,
marrjes s vendimeve, zgjidhjes s problemeve etj.

Msimdhnia me n qendr nxnsin VS


msimdhnia me n qendr msuesin
Nga msimdhnia pasive

N msimdhnie me n qendr nxnsin

Msuesi shpjegon

Msuesi drejton, orienton, udhzon

Nxnsi dgjon

Nxnsi prfshihet, vepron

Msuesi pyet

Msuesi i v nxnsit t pyesin

Nxnsi prgjigjet kur e


pyesin

Nxnsi bn pyetje dhe krkon prgjigje

Msuesi flet

Msuesi bisedon, diskuton, shkmben ide

Nxnsi riprodhon

Nxnsi diskuton, arsyeton, argmenton

Msuesi vlerson

Msuesi I prfshn nx. n vleresim dhe vetvl.

Msuesi komandon

Msuesi menaxhon, organizon

Kodi i etiks s msuesit


Parimet themelore mbi t cilat hartohet kodi i etiks s
msuesit jan:
1. Parimi i prkushtimit ndaj nxnsit, mbi bazn e t cilit
prcaktohen sjelljet q priten nga msuesi n lidhje me
procesin e t nxnit
2. Parimi i prkushtimit ndaj profesionit, mbi bazn e t cilit
prcaktohen sjelljet q priten nga msuesi pr prsosjen e
cilsive t tij personale n funksion t t nxnit
3. Parimi I prkushtimit ndaj komunistetit, pr krijimin e nj
mjedisi m motivues pr arsimin
Pra msuesi merr prgjegjsin ti prkushtohet nxnsit,
profesionit dh komunitetit, t jet mishrim i standardeve
m t larta etike dhe model i sjelljes q buron prej tyre
4/6/15

IRISOFT

52

Fushat e veprimit t Kodit t etiks


Kodi i etiks sht i zbatueshm:
1. Pr msuesin q ushton prof. me
koh t plot ose t pjesshme
2. Pr personelin drejtues e ndihms t
institucioneve publike e private
3. Pr punonjsit e Ministris s Arsimit
dhe Sportit dhe institucioneve t saj t
varsis
4/6/15

IRISOFT

53

Fusha e par: Prkushtimi ndaj


nxnsit dhe procesit t t nxnit
1. Msuesi i prkushtohet t gjith nxnsve
njlloj dhe ushqen potencialin qytetar,
shoqror, intelektual, fizik dhe emocional t
tyre.
2. Msuesi beson n suksesin e cdo nx dhe
siguron kushtet e t nxnit pr t gjith.
3. Msuesi nxit dhe motivon nxnsit.
4. Msuesi njeh, kupton parimet e vlersimit dhe
i zbaton saktsisht n mnyr t ndershme
4/6/15

IRISOFT

54

Fusha e dyt:
Prkushtimi ndaj profesionit
1. Msuesi i prkushtohet zhvillimit dhe
vetzhvillimit profesional
2. Msuesi pranon, respekton dhe
zbaton parimin e partneritetit msues
nxns n procesin e t nxnit
3. Msuesi nxit dhe mbshtet kolegt pr
arritjet, ruajtjen dhe zhvillimin e
standardeve t larta n arsim
IRISOFT
55
4/6/15
4. Msuesi bashkpunon
me komunitetin

Prkushtimi ndaj komunitetit


Msuesi jeton n komunitet dhe pr t. Ai ka n qendr
t interesit t tij kthimin e shkolls n qendr komunitare
Msuesi bashkpunon me prindrit dhe antar t tjer
t komunitetit, jo vetm pr t prmirsuar cilsin e
msimdhnies e t nxnit, por edhe pr t zgjeruar
gamn e shrbimeve edukative q shkolla mund t
ofroj n komunitet.
Msuesi informon rregullisht komunitetin pr punn dhe
arritjet si dhe pr nevojat dhe cshtjet n interes t
prbashkt

Aspekte t drejtshkrimit
Pyetjet e drejtshkrimit pdf

4/6/15

IRISOFT

57