Sila perhatikan gambar rajah yang bakal dipaparkan ..

Terumbu Kerang .

TERUMBU PINGGIR TERUMBU PENGHALANG/SAWAR ATOL .

Janakuasa oleh ombak Sumber pendapatan Pelabuhan Cari gali petroleum .

y Pelajar telah mengetahui tentang kewujudan 3 jenis terumbu kerang«. Iaitu«??? y Tidakkah pelajar tertanya-tanya bagaimana ketiga-tiga jenis terumbu kerang ini terbentuk ??? y Dan apakah pula kepentingan dan potensi yang ada pada laut dan lautan kepada kita sebagai manusia??? y Ayuh kita ketahuinya««««« ..

y Teori Darwin (Teori Antaman Bumi) y Teori Daily (Teori Kawalan Glasier) y 7 kepentingan lautan .

Apabila terumbu kerang membesar dan menenggelamkan pulau maka ia disebut atol .Menurut Darwin. Terumbu kerang menjadi besar menjadi terumbu penghalang. terumbu pinggir. sawar dan atol terbentuk melalui satu proses yang berterusan. Terumbu Pinggir Terumbu Penghalang/Sawar Atol Terumbu kerang yang tumbuh di pinggir pulau membentuk terumbu pinggir.

Proses pembentukan berkaitan dengan teori ? Teori ini mengatakan bahawa pembentukan 3 jenis terumbu karang adalah proses yang ? Pada mulanya ? Terumbu bertumbuh menjadi besar lalu terbentuk ? Terumbu terus membesar dan ? .

Namun. zaman ais suhu sejuk menghalang pertumbuhan terumbu kerang. 2. Selepas zaman ais. suhu laut yang panas menggalakkan pertumbuhan terumbu kerang dan terumbu kerang tumbuh ikut aras air laut yang bertambah selepas zaman ais. .(Gambar Rajah 3). 3 3) Atol Sebelum zaman ais terumbu pinggir memang terdapat di sekeliling pulau (Gambar Rajah 1).1) Terumbu Pinggir 2) Terumbu Sawar Gambar rajah 1. Kesannya terumbu kerang terhakis oleh tindakan ombak apabila ombak surut (Gambar Rajah 2).

Proses pembentukan berkaitan dengan teori ? Apa yang berlaku dengan Terumbu Karang« Sebelum zaman ais ? Semasa saman ais ? Dan selepas zaman ais ? .

tiram. Sumber air Sumber mineral Kegiatan perlombongan petroleum dan gas asli dijalankan di Pantai Terangganu. Sabah. udang . Di negara kita kira-kira 100.Kepentingan/potensi Sumber makanan Huraian Ikan. ketam. ialah sumber Punca Pendapatan Pentas Sunda (Asia Tenggara). Emeriah Arab Bersatu. . kepah.000 orang tinggal di tepi pantai terlibat dengan aktiviti perikanan. Arab Saudi dan Kuwait. dan Sarawak. Laut Jepun(Jepun) merupakan tumpuan penangkapan ikan. ketam protein manusia. Proses Penyahgaraman (air laut ditawarkan dan sesuai untuk diminum). Pentas Sahul(utara Australia).

.Kepentingan/potensi Jalan pengangkutan huraian Pelabuhan Klang. Sukan perahu layar berpusat di Port Dickson. Pelabuhan Pulau Pinang dan Pelabuhan Labuan. Kawasan reakreasi Pulau kapas. Pulau Sipadan contoh kawasan pelancongan. jentera berat. Perhentian. Banyak barang dieksport dan diimport melalui pelabuhan yang dihubungkan melalui laut. Langkawi. Boleh jalankan sukan air cth menyelam. Contoh balak.

Bayu Darat ±> bertiup malam ±> ke laut. Bayu Laut ±> bertiup siang±> ke darat. Menyembangi suhu di kawasan tepi pantai. elektrik . Norway (1985) ± Menjana tenaga daripada Ombak. Sumber Tenaga Alternatif Sungai La Rance Perancis (1966) ± Sebuah Jentera dibina di muara Sungai ini untuk janakuasa elektrik daripada kuasa pasang surut.Kepentingan/potensi Penyerdahanaan Suhu Huraian Arus Panas Kuro Shio ± tingkatkan suhu musim sejuk di kawasan pantai timur Pulau Honshu di Jepun.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful