JURULATIH

By Mohd taib harun

pengelolaan biomeknik. usaha yang tidak mengenal penat mungkin salah satu penyebab kejayaan seseorang itu.Tidak ada jalan mudah untuk mencapai kejayaan.Seorang jurulatih tidak boleh meniru menjadi jurulatih yang disengani.Ia merupakan satu tugas yang sukar.JURULATIH. .Meniru untuk berjaya. y Dia dipanggil Jurulatih .Hanya mungkin mendapat ilmu kejurulatihan yang boleh diperolehi dari pakar yang diiktiraf.

gigih dan kurang komitment . penyabar dan pemarah.berpengalaman dan tidak berpengalaman.‡ Mereka yang telah berjaya dan terpaksa menempuh kegagalan sebenarnya mewakili yang muda atau tua. yang berpelajaran dan hanya cuba-cuba . menjaga status dan merendah diri. berkaliber dan tidak .

‡ Jurulatih tidak ada tempat untuk menyembunyaikan diri. ‡ Badan dari Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan .

PERANAN JURULATIH ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pengajar Guru Pengerak Pendisplin Pengurus Agen Publisiti Pekerja Sosial Rakan ..

PERANAN JURULATIH y Saintis y Pelajar y Pakar Motivasi y Pakar y Penyayang y Berkemahiran y Pengelola y Jujur .

PERANAN JURULATIH ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Personaliti Pemimpin Model . Kaunselar Ibu-bapa Ahli Keluarga Pelindung .

PERANAN JURULATIH ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pakar Perubatan Pakar Makanan Pelatih Ahli Kewangan Perancangan Sastistik .

Gaya ini menentukan dan mengambarkan kewibawaan seseorang jurulatih.Antara gaya jurulatih ialah: .Ia juga menentukan keadaan latihan yang sedang dijalani. ‡ Jurulatih mempunyai gaya-gaya tersendiri semasa melatih atlet mereka.GAYA-GAYA JURULATIH.

Gaya Kepimpinan Autoritarian. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Falsafah : Objektif : Keputusan : Komunikasi : Penilaian : Atlet : Motivasi : Program : .

Motivasi : .Gaya Kepimpinan Cooperatif. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Falsafah : Objektif : Keputusan : Komunikasi : Penilaian : Atlet :.

Gaya Kepimpinan Casual. Komunikasi : Penilaian : Atlet : Motivasi : PROGRAM: . ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Falsafah : Objektif : Keputusan :.

. y Bermotivasi.Jurulatih Yang Berjaya. y Berpengetahuan dalam bidang sukan.

.y Memahami Atlet.

‡ THANK YOU .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful