Anda di halaman 1dari 13

ERMA VERONIKA HARIYONO

• Piramid aktiviti fizikal • Indikator kecergasan • Mengesan perubahan fisiologi • Kesan jangka panjang perubahan fisiologi .

.Piramid aktiviti fizikal ialah satu panduan yang mudah untuk membantu kita menjadi lebih aktif secara fizikal setiap hari.

.

Berenang. 3-5 kali seminggu Hadkan: Lakukan aktiviti fizikal berintensiti Menonton TV sederhana. 30 minit setiap sesi: Bermain permainan komputer Berjalan cepat. Senaman Melayari internet aerobik. Meregang badan Naik turun tangga Bangkit tubi Berjalan kaki ke tempat kerja Tekan tubi Kerja rumah Angkat berat berkebun . Badminton. Berbasikal. Menari. Bola keranjang 2-3 kali seminggu: Lakukan aktiviti untuk meningkatkan Setiap hari: kelenturan. kekuatan dan ketahanan Menjadi aktif dengan pelbagai otot. Bola sepak. aktiviti. Lompat tali.

Indikator kecergasan merupakan teknik atau faktor untuk mengukur tahap kecergasan dan kesihatan. Terdapat pelbagai indikator iaitu 1. Denyutan nadi 2. Tekanan darah 4. Berat badan . Kadar pernafasan 3.

Perbezaan kadar nadi dapat dilihat sebelum dan sesudah atlit menjalani latihan selama beberapa tahun. kadar nadi latihan.Kadar denyutan nadi adalah indikator kecergasan fizikal yang biasa dan diaplikasikan. . Kadar nadi rehat yang rendah menggambarkan seseorang itu lebih cergas dari sesaorang yang mempunyai kadar nadi rehat yang tinggi. kadar nadi rehat. kadar nadi pemulihan dan kadar nadi sasaran. 5 peringkat untuk mengira kadar denyutan nadi iaitu kadar nadi maksima. Pengurangan kadar nadi rehat menunjukkan tahap kecergasan atlit yang menjalani latihan fizikal adalah bertambah baik.

5. 3.Prinsip-prinsip latihan bebanan beransur dan specificity dapat diamalkan untuk mendapatkan kesan fisiologi yang maksima. 2. Perubahan fisiologi pada badan akan berlaku hasil daripada program yang teratur. Jenis Aktiviti/Latihan. . Intensiti latihan. Kekerapan Latihan. 6. Jangka Masa latihan. 4. Tahap kecergasan permulaan individu. Kehebatan pretasi. Perubahan fisiologi bergantung kepada: 1.

3.1. Aktiviti enzim meningkat 4. Kadar kolesterol akan menurun. Otot akan membentuk 2. Berat badan menurun .

Kesannya bukan sahaja meliputi kesihatan fizikal bahkan ianya akan memberi kesan kepada psikologi dan emosi anda. Antara kesannya adalah: .Jika anda melakukan aktiviti fizikal seperti cadangan piramid di atas. anda boleh meningkatkan taraf kesihatan.

» a) meningkatkan kecergasan jantung dan paru- paru dan memperbaiki sistem peredaran darah dengan: -menguatkan otot jantung dan meningkatkan fungsinya -membantu mengawal tekanan darah tinggi -mengurangkan risiko serangan jantung dan strok -meningkatkan peredaran darah di seluruh badan -meningkatkan fungsi paru-paru dan pengunaan oksigen .

b) Meningkatkan kecepatan pergerakan dan kelembutan badan » Mengurangkan kecederaan otot dan sendi serta masalah sakit belakang/ pinggan » Meningkatkan prestasi dalam sukan c) Memperbaiki tonus dan postur » Menambahkan keterampilan diri dari segi fizikal » Mengurangkan risiko sakit belakang/pinggang .

d) Menambahkan kekuatan dan daya tahan otot » Otot menjadi lebih kuat dan dapat melakukan sesuatu pergerakan dengan lebih baik dan lebihlama » seperti mengangkat barang yang berat e) Membantu mengawal berat badan dengan lebih baik dan dapat mencegah obesiti » Senaman secara tetap dan teratur di samping amalan pemakanan yang sihat dapat membantu » mengawal berat badan dan mencegah obesiti » Senaman membantu membakar lemak badan dan menjadikan otot lebih kuat .