Anda di halaman 1dari 9

Fungsi Prosa Tradisional

Sebagai hiburan. sebagai alathiburan bagi masyarakat melayu tradisi, khasnya di kalangan rakyat jelata kerana isi ceritanya mempunyai cerita yang indah-indah dan menyeronokkan. ianya dapat memberi suatu kepuasan yang menghiburkan.

Sebagai hiburan merupakan fungsi asas sesebuah prosa traditional.

Lebih kepada lisan. Contohnya, Si Nenek bercerita kepada Si Cucunya.

Dalam prosa traditional, plotnya tidak kompleks.

Contohnya,

konflik

dalam

prosa

tidak

akan

memeningkan kepala

pembaca

dan

selalu

memberi

ending

akan

kepuasan

kepada

pembaca.

Sebagai pendidikan.

penting bagi pertumbuhan sesebuah negara. Melalui pendidikan pelbagai masalah sosial dapat ditangani. Sesetengah orang

yang tidak terdidik cenderung melakukan

perbuatan salah. Contohnya, masalah sosial bermaharajalela dalam kalangan remaja seperti vandalisme, gengsterisme dan peras ugut.

Pengarang-pengarang merupakan orang yang telah banyak menimba ilmu. Diterjemahkan ke dalam prosa traditional. (ekonomi, politik, sosiologi dan agama. Diadun dengan unsur-unsur pengajaran, moral dan ilmu pengetahuan. membentuk personaliti yang baik dalam diri pembaca.

Pengajaran dan nilai-nilai murni seperti

didaktik (moral) dapat disampaikan. Contohnya, prosa Traditional di Tingkatan 5 Burung Terbang Dipipiskan Lada. Dalam prosa ini, mempunyai nilai kebijaksanaan.

Contohnya, Tun Perak menyuruh askar- askar membawa anak-anak dan isteri pergi

ke medan peperangan. Hal ini bertujuan

menyemarakkan semangat askar supaya berjuang untuk keselamatan anak dan isteri mereka.

prosa traditional yang bermutu kaya dengan nilai moral. disampaikan melalui dialog, monolog dan tema dalam prosa traditional.

memberi kesedaran kepada pembaca.

Sebagai dakwah

akidah, hukum, dan keimanan. ketuhanan, pahala, dosa, akhirat, hidup dan mati. menyeru umat Islam supaya taat dan sentiasa melakukan perkara yang disuruh

oleh Allah dan meninggal segala larangan- Nya.

setiap perbuatan yang dilakukan akan mendapat balasan sama ada baik atau

buruk.

Fungsi Sastera sebagai Medium Protes dan Kritik Sosial

Rakaman kehidupan yang mencari kehidupan manusia daripada pelbagai sudut pandang. sesuatu yang berlaku dan terjadi dalam realiti kehidupan manusia. gambaran kehidupan manusia seperti ditegaskan oleh Usman Awang, A. Samad Said dan Dharmawijaya. merakamkan sesuatu yang luar biasa tetapi pekara yang biasa tetapi diolah dalam bentuk karya kreatif yang indah sifatnya.

Alat mengkritik. Kritikan terhadap raja atau orang-orang bangsawan. Cth: cerita Pak Kaduk, menyindirkan golongan berkuasa (raja) yang bersikap zalim, tamak, mengetepikan kesejahteraan hidup rakyat jelata.

Cerita Pak Pandir, Lebai Malang (org yang bernasib tidak baik kerana selalu tidak mendapatkan sesuatu), terselit unsur-unsur

sindiran terhadap orang yang tamak, dan orang-

orang yang sering mengambil kesempatan atas diri orang yang lemah semata-mata untuk kepentingan nafsu dan kekayaan diri sendiri.