AHLI KUMPULAN 7

:
NORSARINA BT NORDIN ( SK LKTP KRAU 1) NORHANA BT ZULKIPLY ( SK MUHAMAD JABAR) AISHAH BT SHAMSUDIN (SK TANJUNG PUTUS) NORHIDAYAH BT MOHD NOOR ( SK LKTP TERSANG 1 KAMISAH BT ABDUL HAKIM ( SK SATAK ) AZMAINAH BT ABDUL RAHMAN ( SK LEMBAH KLAU )

Tahun Bidang Aktiviti Tema Tajuk Masa Media

:1 : Membuat Corak dan Rekaan : Ikat dan Celup : Alam Benda : Penanda Buku : 60 minit : Alatan - berus lukisan, palet, getah gelang, gunting, penebuk lubang. Bahan - Tisu dapur, kad manila, gam, reben, warna poster. : Contoh-contoh corak teknik ikat celup.

Bahan Bantu Mengajar

EMK

: Elemen Kreativiti dan Inovatif Elemen Keusahawanan

STANDARD KANDUNGAN
y Bahasa Seni Visual yang terdapat pada alam ciptaan

Tuhan, objek buatan manusia, dan karya seni ( unsur seni dan prinsip rekaan : warna, rupa, jalinan, kontra, ritma dan pergerakan serta harmoni). y Aplikasi pengetahuan, kefahaman dan kemahiran bahasa seni visual. y Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam karya seni. y Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

STANDARD PEMBELAJARAN
y 2.1 Persepsi Estetik

: Murid dapat mengenal, menamakan, dan memahami bahasa seni visual yang terdapat pada karya seni.

y

y

2.1.1 Unsur Seni 2.1.1.1 Warna Primer dan sekunder 2.1.1.2 Rupa geometri 2.1.2 Prinsip Rekaan 1.1.2.1 Kontra Warna 1.1.2.2 Ritma dan Pergerakan Rawak

2.2 Aplikasi Seni

: Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.

2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 2.2.1.1 Alatan - berus lukisan, palet, getah gelang, gunting, penebuk lubang. 2.2.1.2 Bahan- Tisu dapur, kad manila, gam, reben, warna poster( warna air) 2.2.2 Mengetahui penggunaan media, teknik dan proses dalam penghasilan karya. 2.2.2.1 Teknik- Ikat celup (corak tidak terancang)

STANDARD PEMBELAJARAN
Persepsi Estetik  Guru mengeluarkan sehelai tisu. Guru bertanyakan tentang kegunaan tisu. Murid memberi jawapan berdasarkan pengetahuan sedia ada mereka. Guru menunjukkan contoh corak hasil teknik ikat dan celup dengan menggunakan tisu.

ILUSTRASI AKTIVITI

STANDARD PEMBELAJARAN
Aplikasi Seni Guru berinteraksi dengan murid tentang jenis-jenis media yang sesuai untuk membuat aktiviti corak teknik ikat dan celup. Guru berinteraksi dengan murid tentang cara penggunaan media dalam penghasilan corak ikat dan celup. Guru menunjukkan cara penghasilan corak ikat dan celup.

ILUSTRASI AKTIVITI

STANDARD PEMBELAJARAN
Ekspresi Kreatif Murid menghasilkan corak teknik ikat dan celup dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Langkah 1 Bancuh warna air dalam palet. Buat bancuhan warna primier dan sekunder. Sediakan sekeping tisu . Lipat atau gulung tisu mengikut kesukaan murid. Ikatkan tisu tadi menggunakan getah.

ILUSTRASI AKTIVITI

STANDARD PEMBELAJARAN
Langkah 2 Celupkan tisu tadi ke dalam warna air yang telah dibancuh mengikut daya kreativiti murid. Langkah 3 Kering kan tisu tadi dibawah cahaya matahari. Buka ikatan getah dengan berhatihati untuk melihat hasil corak teknik ikat dan celup ini. Guntingkan tisu tadi mengikut bentuk penanda buku yang murid kehendaki. Tampal tisu bercorak tadi pada penanda buku yang telah disediakan.

ILUSTRASI AKTIVITI

STANDARD PEMBELAJARAN
Apresiasi Seni Murid mempamerkan hasil kerja. Murid menceritakan hasil kerja sendiri dan rakan-rakan.

ILUSTRASI AKTIVITI

SEKIAN TERIMA KASIH

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful