Cinta Hadir Tatkala Aku Disahkan HIV Positif

Disediakan oleh : Ahmad Durrani B Jamali Bryan AK Kerol Kong Ing Chie

TEORI REBT

TEORI REBT
DIPELOPORI ALBERT ELLIS ´ MERANGKUMKAN ASPEK KOGNITIF, EMOTIF & TINGKAHLAKU ´ FOKUS KEPADA CARA MANUSIA BERFIKIR ´ PENDEKATAN INI MERUPAKAN SISTEM PENDIDIKAN SEMULA, MENGAJAR MANUSIA UNTUK MENILAI KEPERCAYAANKEPERCAYAANNYA YANG TIDAK BERKESAN & GANTI DGN YANG LEBIH BERGUNA
´

PANDANGAN REBT «.
´

MANUSIA JUGA BOLEH MEROSAKKAN DIRI, TIDAK MEHIRAUKAN PEMIKIRAN, MELAMBATKAN SESUATU, TERUS MENGULANG KESALAHAN, MEMPUNYAI PEMIKIRAN YANG TIDAK RASIONAL, KARUT-MARUT, TIDAK SABAR, TERLALU PENTING KESEMPURNAAN, SUKA MENYALAH DIRI SENDIRI, MENGELAK DARI JADI MATANG

MATLAMAT REBT
´

SUPAYA KLIEN MENGURANGKAN GANGGUAN EMOSI & TINGKAH LAKU YANG MEROSAKKAN DGN MENDAPATKAN FALSAFAH YANG LEBIH REALISTIK DALAM KEHIDUPAN.

TEKNIK KAUNSELING REBT
TEKNIK : MEMBAHASKAN KEPERCAYAAN YANG TIDAK RASIONAL. KONSEP A-B-C-D :  A:ACTIVATING EVENT(PERISTIWA YG MENYEBABKAN KEADAAN INI)  B: BELIEF (APA YANG DIPERCAYAI OLEH KLIEN/KEPERCAYAAN)  C: EMOTIONAL & BEHAVIORAL CONSEQUENCES  D: DISPUTE (PERBAHASAN)
´

A-B-C-D DALAM REBT
KAUNSELOR BANTU KLIEN BAHASKAN (=DISPUTE)PEMIKIRAN-PEMIKIRAN TIDAK RASIONAL/NEGATIF(=BELIEF). ´ KAUNSELOR TANYAKAN SOALAN YG MINTA KLIEN CARI BUKTI KEPERCAYAAN ASAL KLIEN. ´ BANTU KLIEN TUKAR SISTEM KEPERCAYAANNYA
´

APLIKASI REBT DI SEKOLAH
PALING POPULAR KERANA LANGKAHLANGKAHNYA JELAS & MUDAH DIIKUTI KAUNSELOR ´ KLIEN MESTI CUKUP YAKIN & MATANG BAHASKAN KEPERCAYAAN MEREKA; BARU DAPAT CELIK AKAL/INSIGHT ´ KLIEN BOLEH RASA TERTEKAN KALAU KAUNSELOR TIDAK MAHIR MEMBAHAS DENGAN BERHEMAH & PENUH PERIHATIN
´

SINOPSIS CERITA

Berkisar tentang kehidupan seorang wanita yang menjadi mangsa dan alat permainan lelaki semenjak berusia 7 tahun. ´ Peristiwa hitam ini berlanjutan sehingga beliau meningkat remaja dan menyebabkan beliau ketagih (cinta) sehingga sanggup melarikan diri dari umah untuk mengikut teman lelakinya. ´ Keluarga beliau berusaha mencari beliau dan berjaya memujuknya pulang ke rumah.
´

Beberapa tahun berlalu, beliau berjaya membina kerjaya tanpa cinta. Namun, beliau bertemu kembali dengan bekas kekasihnya lalu termakan pujuk rayu ekoran ¶cinta· yang pernah dirasai bersamanya dahulu dan berkahwin dengannya. ´ Panas tidak sampai ke petang, rupanya suaminya seorang pengedar dadah dan selalu menderanya. Akhirnya suami ny ditangkap polis dan dihukum gantung.
´

Beliau kembali bersama keluarga dan muncul seorang lelaki yang rela menerimanya sebagai isteri. Mereka memperolehi 3 cahaya mata namun sekali lagi dugaan melanda. ´ Suami keduanya mengalami kemalangan dan telah terkorban. Beliau juga disahkan menghidap HIV Positif.
´

Sudah jatuh ditimpa tangga, beliau meneruskan saki baki kehidupan dengan menjalani rawatan dan bertaubat kepada yang Maha Esa. ´ Dugaannya masih belum tamat apabila ketika dirinya berada di ambang kematian, cinta muncul kembali dan nafsu mengusai diri.
´

A:ACTIVATING EVENT(PERISTIWA YG MENYEBABKAN KEADAAN INI) Peristiwa hitam semasa kecil dimana si penulis menjadi mangsa ratahan dari jantan-jantan yang tidak berguna. ´ Peristiwa ini terjadi sejak beliau berumur 7 tahun dan berlanjutan sehingga beliau meninggkat remaja.
´

B: BELIEF (APA YANG DIPERCAYAI OLEH KLIEN/KEPERCAYAAN) Penulis menjadikan diri sebgai alat permainan. ´ Terlalu percaya dengan cinta.
´

C: EMOTIONAL & BEHAVIORAL CONSEQUENCES Ketagih mencari cinta tapi sebenarnya nafsu yang menguasai dirinya. > Ekoran daripada kehidupanya pada masa lalu
´

D: DISPUTE (PERBAHASAN) Penulis berada dalam dilema apabila dia disahkan menghidapi penyakit HIV +ve.  Ingin bertaubat tetapi sekali lagi telah jatuh cinta. ´ Beliau tidak dapat mengatasi perasaan cinta dan nafsunya.
´

CADANGAN
Beliau ingin bertaubat tetapi perasaan cinta dan nafsu turut sama membuak-buak menyebabkan beliau berada dalam dilema. ´ Beliau telah disahkan menghidap HIV Positif dan menanti saat kematian. Di saat getir ini cinta sekali lagi hadir dalam hidupnya. ´ Beliau harus mengubah tanggapan terhadap cinta kepada manusia kepada cinta kepada Yang Maha Esa.
´

Dengan mengabdikan diri kepada Yang Maha Esa, beliau akan dapat mengawal perasaan cinta dan nafsu yang ada dalam dirinya. ´ Kematian yang menanti pada bila2 masa seharusnya menyedarkan beliau agar bertaubat dan kembali ke pangkal jalan.
´

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful