PELAN PERSEKITARAN KONDUSIF DALAM BILIK DARJAH DALAM MENERAPKAN ILMU DALAM KURSUS ALAM BELAJAR

OLEH: KAUM ADAM IP2D

Persekitaran yang Kondusif
‡ Kondusif:
-Merupakan persekitaran atau keadaan di mana ianya menyelesakan serta yang memberi keselesaaan kepada pengguna yang menggunakannya. -Sesuatu keadaan yang sesuai dan selesa untuk mencapai sesuatu maksud/tujuan/keadaan

‡ Tidak semestinya menggunakan perabot dan aksesori yang mahal, tetapi pemilihan perabot dan susun atur yang tepat mampu menyediakan suasana kondusif. ‡ Contoh: Suasana di Asrama G dan F

Kepentingan persekitaran yang kondusif ‡ Ahli teoris berpendapat persekitaran kondusif boleh diibaratkan sebagai µguru yang kedua¶. ‡ Persekitaran kondusif mendorong pelajar memberi perhatian kepada pelajaran. . dan pengurangan tingkahlaku bermasalah dalam kalangan muridmurid. ‡ Berlaku peningkatan pembelajaran.

‡ Mempunyai pencahayaan yang mencukupi -pencahayaan penting bagi mengekalkan fokus para murid.Ciri-ciri Kelas Kondusif ‡ Bersih . tidak bersampah.Bebas dari objek-objek tajam dan mampu mencederakan (guru menyelia objek-objek yang berisiko).Tidak berhabuk. ‡ Peredaran udara yang baik -bagi mengekalkan keselesaan serta mengelakkan . ‡ Selamat .

Prasarana serta aksesori di Bilik Darjah yang Kondusif ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kerusi dan meja murid Kerusi dan meja guru Papan putih LCD Projector Kipas Bakul sampah Rak buku Loker kelas Meja perbincangan Meja bacaan(meja jepun) Sudut bacaan Alat kebersihan (penyodok dan penyapu sampah) .

KONSEP PENGURUSAN BILIK DARJAH ‡ Definisi ± Prosedur dan keperluan untuk mengekal persekitaran pengajaran dan pembelajaran yang sihat .

KONSEP PENGURUSAN BILIK DARJAH ‡ Komponen utama ± Menetap cara utk mengelak masalah pengurusan ± Menentu cara utk mmeantau tingkah laku murid ± Memutus bagaimana guru akan bertindak apabila murid menunjuk masalah tingkah laku ± Menentu bagaimana guru menstruktur semula iklim bilik darjah .

1. Susun atur persekitaran fizikal bilik darjah ± Corak duduk murid ± Peralatan yang lengkap ± Fungsi susun atur FAKTOR-FAKTOR MEMPENGARUHI PENGURUSAN BILIK DARJAH .

Sosial ± Peraturan kelas ‡ Guru bersikap adil ‡ Menggalakkan tolong menolong ± Sosiometri ‡ Guru-guru berkongsi idea ‡ Guru berbangga dengan murid-muridnya .2.

3. Emosi ± Kepimpinan guru ± Orientasi tugas ± Suasana yang penuh dengan aktiviti ± Ruang untuk eksplorasi intelektual .

RUTIN BILIK DARJAH ‡ Konsep ± Rutin bilik darjah yang baik dan sistematik terdiri daripada rutin bukan akademik. . rutin akademik dan rutin pentadbiran.

JENIS-JENIS RUTIN ‡ Rutin kelas harian yang berstruktur/bukan akademik ‡ Rutin pentadbiran ‡ Rutin akademik ± rutin pergerakan murid. rutin pengurusan kerja dan rutin interaksi .

DISIPLIN BILIK DARJAH ‡ Konsep ± Peraturan yang dikenakan atas murid dengan tujuan mengawal tingkah laku melalui hukman dan ganjaran .

FAKTOR MENYUMBANG KEPADA MASALAH DISIPLIN DI DALAM BILIK DARJAH ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pengangguran Kemiskinan Kadar jenayah Penderaan Perpecahan unit keluarga .

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Teguran membina Hukuman Mencegah salah laku Pengurusan disiplin Mengamal strategi pendisiplin yang sesuai CARA-CARA MENANGANI MASALAH DISIPLIN DI DALAM BILIK DARJAH ± Memantau tingkah laku murid ± Mengatasi masalah disiplin bilik darjah ± Cara guru menunjukkan reaksi kepada tingkah laku bermasalah disiplin .

CARA-CARA PENYUSUNAN BILIK DARJAH ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Gaya auditorium Gaya bersemuka Gaya ³off-set´ Gaya seminar Gaya kluster .

GAYA AUDITORIUM ‡ Gaya penyusunan tradisional di mana murid-murid duduk menghadap guru .

GAYA BERSEMUKA ‡ Murid-murid duduk menghadap satu sama lain .

GAYA ³OFF-SET´ ‡ Tiga atau empat orang murid-murid duduk pada meja tetapi tidak menghadap sesama mereka .

GAYA SEMINAR ‡ Kumpulan murid-murid yang terdiri daripada 10 atau lebih orang duduk dalam bulatan. segiempat sama atau berbentukU .

GAYA KLUSTER ‡ 4 hingga 8 orang murid duduk dalam kumpulan yang dekat dan rapat .

PELAN PERSEKITARAN KONDUSIF DALAM BILIK DARJAH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful