KEPENTINGAN SIRAH

ANALISIS PERBANDINGAN ANTARA SIRAH SEBENAR DENGAN PENYELEWENGAN ORIENTALIS
Oleh Ustazah Zulina bt. Ahmad Zawawi

Kepentingan Sirah Memberi gambaran tentang hakikat Islam secara syumul Memberi gambaran Al-Mathal al-A¶ala untuk dijadikan panduan dan peraturan hidup Lebih memahami dan Menghayati isi kandungan Al-Quran Memberi semangat dan motivasi kepada para da¶ie Mengumpul dan memberi pengetahuan pelbagai thaqafah Memahami keperibadian Rasulullah saw .

PENGARUH ORIENTALIS DALAM SIRAH Siapa orientalis? Golongan kuffar yang berniat jahat terhadap Islam Orang Islam yang terpengaruh dengan idea orientalis Orang Islam yang jahil tentang hakikat Islam sebenar .

pelik dan dongeng ± semakin berkurangan dari masa ke semasa ‡ Kumpulan yang meluangkan masa sepenuhnya dalam kajian Islam dan Arab ± tujuan membekalkan maklumat baru kepada Barat dari sudut ekonomi.JENIS KUMPULAN ORIENTALIS ‡ Pengkaji yang suka mencari kisah ganjil.politik .

‡ Kumpulan yang sangat benci dan bermusuhan dengan Islam-sengaja menutup kebenaran dalam tulisan mereka ‡ Kumpulan yang memperkenalkan diri sebagai pengkaji akademik yang profesional ..hakikatnya mencari kelemahan Islam serta meragukan kesahihan risalah Islam .Sambungan.

‡ Kumpulan yang benar-benar membuat kajian secara ilmiah dan profesional tanpa sebarang sentimen agama ± sebahagian mereka memeluk Islam Contoh : Christian Snouck di Acheh yang menulis buku µDe Atjehers¶ * menjadi penasihat utama Belanda untuk menakluk wilayah Nusantara ..Sambungan.

Apa usaha orientalis? Membawa berita dan fakta bohong Meragukan dan megelirukan kefahaman umat Islam Megubah fakta Memecahbelahkan umat Islam Menyamakan al-Quran Dengan Bible Mempengaruhi umat Islam agar mengikut mereka .

Ali Hasbullah ± mendakwa maslahat perlu diutamakan apabila bertembung dengan Nas al-Quran dan as-Sunnah Di Malaysia : ‡ Kumpulan Sisters In Islam ‡ Astora Jabat ‡ Kasim Ahmad .Antara Individu Islam Yang Terpengaruh Dengan Orientalis ‡ Prof. Ahmad Amin ± Abu Hurairah lemah dalam meriwayatkan hadis ‡ Ismail Adham ± mengisytiharkan hadis sahih dari kitab sunan tidak sah ‡ Prof.

Antara karya bekas orientalis yang memeluk Islam : ‡ Islam at the Crossroad ± Muhamad Asad ‡ Road to Mecca ± Muhammad Asad *nama sebelum Islam Leopold Weis  Islam verses The West ± Maryam Jameelah  Islam & Modernisme ± Maryam Jameelah * nama sebelum Islam ± Margaret Marcus .

Tugasan ‡ Contoh-contoh orientalis dan karya mereka ‡ Aplikasi Sirah dalam kehidupan : Akhlak Ibadah Politik Komunikasi Ekonomi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful